Våga Värna Neutraliteten


Jag har ett flertal gånger skrivit om den, enligt mig, huvudsakliga orsaken till att ryssarna angrep pyttelandet Georgien. Det berodde på att de tröttnat på Bushs lögner.


Nu har Polen och USA
kommit överens om utplacerandet av de antirobotmissiler som ska installeras runt Ryssland under förespegling att detta görs därför att Iran utgör ett hot mot USA. Iran förväntas skaffa kärnvapen och interkontinentala vapenbärare och robot-
skölden sägs kunna avvärja en attack redan halvvägs. Detta är som alla förstår inget annat än struntprat. Iran har inga kärnvapen, och om man verkligen har planer på att skaffa sådana så tar det 5-10 år innan de har något som är färdigt att använda. Dessutom har de inga interkontinentala missiler, vilket dock inte hindrar USA att fortsätta sin demonisering, bland annat med hjälp av sin lobbyist, Carl Bildt.

DN: ”Men udden i överenskommelsen är riktad mot Ryssland, inte Teheran, hävdade det ryska Nato-sändebudet Dmitrij Rogozin i går, och underströk den valda tidpunkten: mitt under Georgienkrisen. Och visst är detta en medveten provokation. International Herald Tribune kallar den polskamerikanska försvarsöverens-
kommelsen för den starkaste reaktionen hittills på Rysslands militäroperation i Georgien.”

Det är glädjande att nu tidningarna börjar lyfta på förlåten och berätta för sina läsare vad detta handlar om, trots att de ännu inte gjort rubriker på saken. USA och Ryssland är två imperialistiska stater som fortfarande ser varandra som konkurrenter. Det visar sig nu i efterdyningarna till Georgienkriget då det framkom att USA hade ”rådgivare” i Georgien och hade sålt vapensystem till landet, precis som Israel.

SvD: ”…general Anatolij Nogovitsyn. – (om Polen) Det blir ett mål för anfall. Den typen av mål som är första prioritet att utplåna. Den ryska ledningen har sedan länge låtit förstå att den uppfattar försvarssystemet som riktat mot Ryssland.”

Att Nogovitsyn nu hävdar att Polens kommande missilförsvar blir måltavla i händelse av storkonflikt visar med all önskvärd tydlighet det obefintliga värdet av EU som ”fredsprojekt”. EU skulle bli en garant för

Neutralitet

fortsatt fred i Europa, något som har tagits som en sanning varför vår nuvarande och tidigare regering praktiskt taget slaktat det svenska försvaret. Nu vet alltfler att detta var ett gigantiskt misstag, men ingen ur den sittande regeringen törs stå upp och säga det högt. I stället arbetar man för att ytterligare förbereda Sverige på ett fullt Natomedlemskap även om Reinfeldt säger att detta kommer att ske tidigast efter år 2010. Förmodligen avser man att göra Nato till en huvudfråga i valrörelsen 2010 för att, i händelse av att man vinner valet, kunna ansöka om medlemskap under nästa mandatperiod.

Det är antagligen också den bästa vägen för att perforera det svenska landskapet med krigskyrkogårdar. Det handlar inte i första hand om att regeringen är beredd att satsa på fel häst, alla hästar är i detta sammanhang fel. Överger man den svenska neutralitetspolitiken, eller om man snarare vägrar att återgå till den, så lever vi som bor i Sverige ett betydligt osäkrare liv än annars. Våra politikers rättelsesnöre borde vara att garantera vår självständighet och vår neutralitet, och därmed vår säkerhet.

Pol1 SDS AB1 Dbl1 DN12 SvD12 it

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Mahmoud Ahmadinejad, Iran, Israel, USA, Olmert, Bush, Robotförsvar, Kärnvapen, Terrorbalans, Hegemoni, EU, Nato, Georgien, Sydossetien, Desinformation, Politik[/tags]


20 svar till “Våga Värna Neutraliteten”

 1. EU som fredsprojekt! Tillåt mig gråta. Sverige blir mer och mer insyltat som krigsförande part, bl.a i Afganistan. I Eko-nyheterna kl 6.00 sas bl.a att USA planerar att slå ihop sina styrkor i Afganistan med de Nato-ledda ISAF-trupperna. Dessa kommer då att stå under samma befäl som de amerikanska förbanden! Detta inslag har av någon konstig anledning tagits bort från de senare Eko-sändningarana??!!

 2. Jinge, Ryssarna har själva haft ett begränsat ABM-system sedan 1970-talet. Därför är det hyckleri när ryssarna klagar på USA i detta avseende. Dessutom kan jag från en rent militärteknisk synvinkel inte förstå hur man kan tro att skölden är riktad mot Ryssland. USA skrotade sitt gamla ABM-system under 1970-talet just eftersom man dragit (den helt korrekta) slutsatsen att den aldrig skulle kunna skydda mot sovjetiska kärnvapenanfall som då var det enda realistiska hotet. Sovjetunionen hade helt enkelt för många och avancerade missiler och plattformar (SSBN etc). Den slutsatsen gäller fortfarande och att man (läs USA:s kongress) skulle glömt det verkar helt osannolikt.

 3. Vad hände med Sveriges helhjärtade stöd till FN. Vi hänvisade alltid till FN-rätten och gjorde tydligt att vi stod bakom organisationen till 100%. Stödet för FN var nästan något heligt som ingen ifrågasatte. Men till slut lyckades bombliberalerna och de neokonservativa skjuta den svenska linjen i sank. Om vi hade en riktig opposition skulle Mona nu ta alla tillfällen i akt att göra klart att Sverige åter igen måste arbeta för att stärka FN! Att det som hänt visar på resultatet av att krigshetsarna fått styra agendan och att det är dags för en ny inriktning av internationellt samarbete.

  Sverige behöver ett starkt försvar i Sverige – inte i Afghanistan! Men det hindrar inte att Sverige bör agera för att skapa en ny doktrin av internationellt samarbete. Vårt EU-medlemsskap ska inte behöva vara ett hinder. Angela Merkel träffade igår Rysslands president. Rice vägrar detta. Vem är rationell, vem är konstruktiv?

 4. @Jinge

  Det mwj försöker säga är att skölden inte är tillräcklig för att hindra ryssarna från att förvandla vare sig USA eller Europa till aska…

 5. @pytrick: Det mwj försöker säga är att skölden inte är tillräcklig för att hindra ryssarna från att förvandla vare sig USA eller Europa till aska…

  Skölden är till för Ryska raketer!

 6. Det klart skölden är mot Ryssland och inte bara det, den är även till att skrämma övriga Europa till lydnad.

  Angående Mediakritik så är det rätt roligt inslag på CNN där McCain säger att på 2000-talet så invaderar inte nationer varandra, undrar hur många amerikaner som tittade och nickade bifallande =)
  Har videon på min blogg

 7. USA har bestämt sig för att genomföra globaliserngen fullt ut. Jorden ska bli ett land och presidenten för jorden ska bo i Vita Huset.

 8. Snarare ska världen lyda Ryssland och deras före detta KGB agent till president. Ryssland har ej gjort sig kvitt sin bolshevik imperialistiska mentalitet. Landet har varit och kommer att utgöra ett hot. Tyvärr har EU inte mage eller balls enough att stå emot det hotet. Således kommer västeuropa alltid att ge efter och mindre länder som tex Polen, Georgien att ta skiten. Länder som faktiskt vågat stå emot trots hårda förluster. Världen har inte förändrats så mycket de senaste 60 åren. Tyvärr

 9. Dominik, säger du på allvar att världen lyder Ryssland? Hur många lydstater har Ryssland jämnfört med USA?

  Räkna upp några lydstater så ska jag räkna upp Hur många USA har!

 10. Kevin,

  Ryssland har i dagsläget inte många lydstater.

  Sovjetunion hade dock ett mycket stort antal lydstater världen över.

  Vladimir Putin har beteckat Sovjetunionens kollaps som ”århundradets största geopolitiska katastrof”.

 11. Handlar inte om hur många lydstater länderna har. Men om du vill ha ex så se på alla forna Sovjet stater som lever under konstant hot eller har marjonetregeringar trogna Moskva. Se på Vitryssland. Vad händer om Ukraina går med i NATO? Vad har hänt med Tjejenien? Jag håller inte med USAs utrikespolitik men jag ser Putin som ett större hot. Och kom igen låt oss vara ärliga Europa har ryss skräck. Moskva vet vad det gör och manipulerar väl. Det är ingen paranoia.

 12. Jag tycker vi kan sluta sälja vapen till flertalet länder också. Att sälja vapen till en diktatur eller krigande krigsmakt är att ta ställning.

  mwj

  Den är inte riktad mot någon, 12 st ABM-missiler kan inte göra någonting mot en enda ICBM eller SLBM med MIRV-stridsspets. Är dessutom bara Israel som realistiskt skulle kunna träffa central-väst Europa med kärnvapen. Indien och Pakistan som har kärnvapen och utvecklar ICBMs har ännu inget som har räckvidd till Europa. De andra kärnvapenmakterna i Europa, Storbritannien och Frankrike har SLBMs med MIRVs. ABMs är inte effektiva mot vapen med MIRVs, dock förstår jag Israels ABM Arrow, de kan mycket väl skjuta ner Iranska Scuds, men de utvecklades förmodligen för att skydda mot Irakiska Scuds.

  Israel är knappast ett realistiskt hot, de har bara kapaciteten.

  Förresten mwj, jag antar att det var hyckleri av USA att klaga på installationen av kärnvapen på Kuba för att de själva redan installerat kärnvapen i Turkiet vid Sovjets gräns. Nej just det, det är inte så simpelt. Sovjets installation av kärnvapen på Kuba var ett svar på installationen av kärnvapen i Turkiet.

  Självklart måste ryssarna svara, Polen kommer bli ett mål iaf anläggningarna där.

 13. I övrigt kan jag säga att jag förstår ryssarnas position mycket bättre.

  Väst har gjort det klart för sig att man stödjer ett icke demokratiskt Georgien, ryssarna ser på det på ett helt annat sett, de ser en statsman som i sin iver att ta kontrollen över utbrytarrepublikerna tar till folkmord och hänsynslöst bombar en befolkning. Självklart kommer de inte stödja Saakasjvili att ta kontrollen över republikerna, självklart kommer de även i fortsättningen vilja ha fredsbevarande styrkor där. Väst vill så gärna se sina kompisar sitta kvar i Tbilisi att de påstår att valen skulle gått rättvist till. Bildt kritiserade den västvänliga oppositionen i Georgisk TV innan den icke korrekta rösträkningen ens slutförts.

  Det låter så illa när de hela tiden säger att de stödjer ett demokratiskt Georgien. Presidenten är vald, han använde troligen statliga resurser för sin kampanj och valet gick fel till på flera punkter. Valfusk förekom, räkningarna gick inte rätt till, röstlängderna stämde inte. Anmälningar om oegentligheter togs inte seriöst av rättsinstanserna. Men Nordkoreas ledarskap är också valt och det är ingen som skulle påstå att deras val går rättvist till.
  Det finns inget som säger att Georgien skulle vara mer demokratiskt än det kritiserade Ryssland. Är demokrati att kunna hålla fria och rättvisa val så fallerar båda länderna, men det gör delvis USA också. Georgien är tyvärr inte bättre på att hålla val än Ryssland. De är snarare sämre då de fick sina nya vallagar mycket senare. Därför finns inte demokratiaspekten där att stödja sig på.

 14. Vladimir Putins schack matt på Bush och hans krigsförbrytare har förutom att förhindra ytterligare folkmord av USAs tillsatta klienter, NATOs vapenskrammel runt Ryssland och USAs oljeledningar i regionen ett annat syfte:

  Att TVINGA €U att se nyktert och klart på vem som egentligen är en tillförlitlig partner.

  Förutom England (givetvis) så är övriga EU-länder minus västmakternas tillsatta antiryska lydregimer i öst inte lika benägna att följa USA rakt in i ett nytt världskrig som ju är konsekvenserna av att i ett decennie ha petat stuckit och provocerat runt en björn som nu vaknat.

  USAs agerande och Polens och Ukrainas vilkas regimer båda tillsatts av USA visar (nu efter Georgien-konflikten) med all önskvärd tydlighet vart dessa missiler som ingår i USAs sköld är riktade. €U har absolut inget att vinna på detta och att Ryssland logiskt svarar med att förvandla Kaliningrad till en krutdurk och kärnvapen riktade rakt mot kontinenten (och eventuellt Ryska missiler i karibien).

  Det borde stått klart för de långsamma €Urokraterna i Bryssel för länge sedan vartåt USAs politik vare sig den styrs av Obama Bush eller Mccain, lutar: kallakrigspolitik i klassisk skala (som hjärnspöke efter ”al quaeda”) med Ryssland som huvudfiende fortsatta ockupationer och storkrig i israels tjänst mot Iran.

  Ryssland avvecklade warshavapakten, drog ut sina trupper ur Tyskland med löfte av Bush den äldre att aldrig flytta fram sina positioner och gav dessutom tillträde till gamla sovjetiska installationer i ”stan”-länderna. I gengäld bröts alla avtal av USA (som vanligt) som utnyttjade ett tillfälligt försvagat Ryssland med att installera lydregimer från Serbien och baltstaterna till Tadzjikistan. Man avvecklade inte NATO utan anföll och styckade upp ett Europeiskt land (Yugoslavien) vilket gjorde aggressionspakten till vad den är idag. Listan kan göras lång men Ryssland är inte försvagat längre utan starkt både militärt och ekonomiskt. Om inte €U tar steget fullt ut och nappar på Medvedevs och Putins inviter denna gången heller utan blint väljer att följa USA i graven kommer Europa än en gång bli en krigsskådeplats.

 15. Ang. Demokratiska val så behöver väl inte USAs riggade valautomater nämnas? Inte heller rösträkningarna i de två senaste valen. €U tradition att låta folk välja tills resultatet blir ”rätt” behöver väl inga kommentarer heller…

  I Georgien ”valde” fantastiska 97% Sakaasvili trots fallande stöd och efter att han internerat alla meningsmotståndare. Dessutom slår han blodigt ner demonstrationer mot hans diktatur.

 16. Man skulle ju önska att amerikanerna själva insåg vad deras ledning pysslar med, den dagen det sker kommer det antagligen att bli revolution!

 17. Man pratar om att Ryssland lever kvar i kalla kriget men det är precis vad man gjort i väst under alla dessa år. Efter kalla kriget har man gjort sitt bästa för att expandera Nato längs Rysslands gränser. Och trots kriget mot terrorismen, Guantanamo och Irak så finns i en väst en tro på den egna moraliska överlägsenheten. Samtidigt försöker man nu framställa Ryssarna som de som inte anpassat sig till en ny tid….?? Oförmågan till självrannsakan är slående.

  Om media: SVD med Claes Arvisson har nått en ny bottenotering med dagens ledare ”Låt inte den mörka kraften vinna”. där beklagar han sig över tyskarna och fransmännens försiktiga hållning gentemot Ryssland. Men först ägnar han två stycken åt att prata om Stjärnornas krig filmerna för att exemplifiera kampen mellan ondskan och det goda! Skulle tro att Arvisson drömmer om att ge den elake björnen en omgång när han far fram med sin egen X-wing?! ”May the power be with you Arvidsson!”

  Arvidsson med sina meningsfränder borde fråga sig om de verkligen tror att deras läsare saknar förmåga till kritiskt tänkande?!

 18. Mark Franchetti (The Sunday Times) påstår att ryssarna planerar bestycka den baltiska flottan med kärnvapen. Kan vara propaganda, men låter inte osannolikt.

  »Russia is considering arming its Baltic fleet with nuclear warheads for the first time since the cold war, senior military sources warned last night.«

  Kuba, Vitryssland och Kaliningrad enklaven finns också i beräkningen.

  »The Russians have already indicated that they may point nuclear missiles at western Europe from bases in Kaliningrad and Belarus. They are also said to be thinking of reviving a military presence in Cuba.«

  Spelet börjar bli mer och mer intressant. Stinker mer och mer ett nytt världskrig. Som vanligt, blir det europeerna, med hjälp från sina kusiner – european americans, (eller viceversa denna gång) som kommer att starta det. Déjà vu, eler hur?

  http://tinyurl.com/TheSundayTimes