Våga vägra Fejan?


Själv har jag funnits på nätet ända sedan åttiotalet då det bara var en rent textbaserad företeelse, jag läste UseNet News, men var aldrig speciellt aktiv. Idag har nätet utvecklats på ett sätt som är rent ut sagt häpnadsväckande.

När det gäller Facebook så startade jag för några år sedan ett konto, mest av nyfikenhet. Relativt snabbt så fick jag ett antal ”vänner” och även ”vännernas” ”vänner” blev mina ”vänner”. Det var väl någonstans där som jag tröttnade, kanske efter 6-7 timmars närvaro på ”fejan”. Jag satte igång att stänga av alla vänner, jag slängde helt enkelt ut dem, och dessutom så nonchalerade jag alla ”vänförfrågningar” och nekade också att ansluta mig till olika grupper. Kort sagt, jag bestämde mig snabbt för att Facebook inte var något för mig.

DN: ”En dryg miljon svenskar mår dåligt om de inte regelbundet är på Facebook. Lågutbildade, låginkomsttagare och kvinnor som använder Facebook är ofta mindre lyckliga och mindre nöjda. Det visar den första stora svenska studien av det sociala mediet.

– Facebook skapar ett omedvetet vanebeteende, säger Leif Denti, doktorand i psykologi vid Göteborgs universitet.

Hälften av den svenska befolkningen, 4,5 miljoner människor, använder Facebook. Drygt tre miljoner av dessa loggar in där varje dag. Facebookanvändandet sprider sig över världen och har på kort tid även blivit en stor del av många svenskars liv.” (forts nedan..)

Jag vet inte om jag kan berömma mig själv för att ha ”avslöjat” Facebook på något sätt, men det jag snabbt kom underfund med var att FB kräver en massa tid, men det var en tid som garanterat inte gav användaren något tillbaka. Visst, jag har upptäckt en massa gamla bekanta från flera decennier tillbaka, och vissa av dessa har upptäckt mig. Och visst har jag frågat mig ”nämen” när jag sett vissa bekanta namn från anno dazumal, men det har aldrig känts aktuellt att ägna timmar åt att följa märkliga diskussionsträd där tusentals personer använder nätet som klotterplank.

Visst, så kan man betrakta hela nätet, men själv klarar jag mig utmärkt genom att vägra Facebook.

it Andra om: , , , , , , dn1234 svd1234 ab1234 t


22 svar till “Våga vägra Fejan?”

  1. Jag har mer eller mindre tvingats genom vänner att göra ett halvhjärtat försök att gå med i Fejan.

    Men det tog emot.
    Konspiratorisk som jag är så har jag snappat upp att det är CIA som har designat konceptet med Facebook. I så fall ganska genialt, Hitler hade tackat och bugat.

  2. Fejan har ekonomiska fördelar för små klubbar och dyigt då massutskick är gratis. Själv saknar jag konto och använder min frus när jag måste. Att kvinnor mår dåligt när de använder tjänsten, det känner jag igen. När jag upptäckte att massa gamla vänner, var vänner med varandra, kände jag mig utanför och ensam. Men det betyder inte att de umgås med varandra – alls – eller ens tycker om varandra. Fejan är mer som en Ikeainredning – den visar upp hur vi skulle vilja leva. Inte hur våra liv ser ut egentligen. Tur det kanske?

  3. Jag tycker det är rätt barnsligt och ytligt. Men det är ett intressant fenomen i alla fall. En del undersökningar hävdar att de flesta blir gladare av att använda facebook; ofta går det hand i hand med inställningen att ju mer social man är desto gladare är man; (något som jag uppfattar som amerikansk ytlighet). Kanske är det en hälsosam illusion? Folk inbillar sig att deras liv är sådant som de själva framställer det på Facebook? Jag önskar de kunde använda tiden till något mer vettigt.

    • Mycket tänkvärt Linda! Är ett barnsligt och ytligt fenomen en hälsosam illusion? Är man lyckligare ju mer social man är? Vem bestämmer om ens liv man lever är bra eller dåligt; skilt från hur det egentligen ser ut? Beror nog på vem man frågar säger jag? Livet är som vi upplever det, inte hur det är!

      Lever du ett schlagerliv – du vet den stora, stora kärleken … eller ett bluesliv där texterna handlar om att pengarna är slut, tjejen har gjort likaså…

  4. Är minst sagt tvehågsen gällande Facebookträsket … Det jag har mest emot är att det blir en jättestor databas med massor av information om enskilda personer som skulle kunna användas ytterst farligt och integritetskränkande i vissa händer.

    Sedan så är det beklämmande att se att vissa, särskilt yngre, tycks försöka leva sitt liv på FB och delger alla information som är, om än inte direkt farlig så dock totalt ointressant för alla andra. Som när man skriver på sin status ”Nu har jag vaknat” och tio min senare ”Nu har jag duschat och ska äta frukost” …

    Men jag är med på FB och i viss mån aktiv också. Ty rätt använt finns stora fördelar också. Jag har en stor familj som är spridd i tre länder och även om jag har både postadress, epostadress och tfn-nr till dem och de till mig, så är FB ett bekvämt och snabbt sätt att kommunicera med ord och bild. Likaså har jag genom FB kunnat återuppta sedan länge förlorade kontakter med gamla IRL-vänner och bortglömda släktingar. Vilket i nästan samtliga fall varit värdefullt för både mig och dem. FB är också ett billigt och bra sätt att lämna information till en viss målgrupp.

    Så hittills tar jag det onda med det goda !

  5. Gick med och gick ur! Gå ur var inte lätt. Vänner tjatar fortfarande men jag och min sambo vägrar. Vi har ingen nytta eller intresse av att veta att Kalle o Sara varit på Ikea och att deras son skall åka på läger snart. Det kan vi prata om över en kopp kaffe. Har vänner som har nästan hela tillvaron baserad på fejjan och det börjar gå över gränsen var det är friskt. En trend som jag dock skönjer vid diskussionerna är att det är mindre personlig info som man lämnar ut. Kanske har en medvetenhet infunnit sig.

  6. Facebook är för folk som inte har något intressant liv, men som ändå måste skryta om hur lyckliga dom är. Tänk alla dessa kvinnor som sitter och fikar med kompisarna och har så jättetrevligt, men hur trevligt har dom egentligen om de samtidigt måste uppdatera sin profil med text och foton om hur trevligt dom har det.
    95% av det som skrivs är ren nonsens. Jag är mycket lyckligare sedan jag slutade använda Facebook. Nu får jag inte längre veta vem som har varit på gymmet och tränat, och vem som snart ska åka på semester till Thailand. Jag är lyckligt omedveten om vad folk i min omgivning sysslar med.

  7. Jag gick med från början men gick ur efter två veckor (det var svårt att gå ur). Kändes som en ”fattigmansblogg”…

  8. Tänk på den gamla goda tiden när människorna umgicks och pratade med varandra IRL. Tror att det var bättre än nutidens hets att till varje pris koppla upp sig i tid och inte klara sig utan…
    Men som sagt, det sysselsätter ju folket så att man inte vare sig hinner eller förmår tänka och inse vad lurad man är angående det verkliga livet.
    Måste nog instämma i Saras tanke om den lille mannen…
    Fö är företeelsen för mig en gated community och om sådana tycker jag inte…

    • Ja, när man satt i en tunnelbanevagn förr i tiden tittade folk på varandra, nu stirrar 95 % bara ner på sina mobiler och läsplattor. Facebook och nätet i övrigt borde som någon sa heta ”asociala medier” och ingenting annat.

      • Tittade t-baneresenärerna på varandra ”förr i tiden”? Hm, det känner jag nog inte igen, snarare ut genom fönstren eller ner i en tidning eller bok. Jag flyttade till Göteborg 1981 och chockades av att folk faktiskt pratade med varandra när de höll upp en dörr el dyl, t ex, ”tack, lilla hjärtat”. Så var det definitivt inte i det Stockholm jag växte upp i.

        BTW, bor i stockholmsområdet igen sedan tjugo år.

        • Vid närmare eftertanke har du rätt. Men ”förr i tiden” hade i alla fall folk inte en massa sladdar i öronen.

  9. Fejan är ”by design” programmerad för sk ”viral” spridning,dvs användarna småtvingar sina vänner och vänners vänner och…., att vara med annars väcks det dåliga samvetet. Luriga rutor om att du måste vara vän med….och man får illusionen om att det är en personlig inbjudan.
    ”se dina vänner här (från yahoo adressregistret tex). Tryck ok för alla.

    Den har expanderat ytterligare via ”tvingande” inloggningar på många andra siter,bloggar etc.

    Inkomsterna kommer från ”spelapparna” som utvecklas av andra och som ofta producerar spam,scam eller trojaner och även virus. (Addblocker rensar dock skärmen).

    Man lägger ingen kraft på sk. användarvänlighet. ”trådar” i trad mening existerar inte,sorteringar blir fel,användarinställningar negligeras,foto och eller albumhanteringen är i bästa fall ”rudimentär” och plötsligt är saker ”offentliga”.
    Chatten är totalbedrövlig.

    Sekretessinställningarna är svårtförståeliga (medvetet?) och har baklänges defaultkryss i många fall.

    Mao det mesta är för annonsörer,ej för användare. Nyttiga idioter.

    Men stryper man allt som går och inte accepterar ”appar” och håller ett minimum av vänner så funkar det. (Ie neka alla du inte känner,blanda inte in jobbet etc).

    För att ytterligare förvilla så ändrar dom layout bara för att nollställa inställningarna.

    Och dom skall in på börsen visst? ha ha ha (bara reklam)

    Vem som får köpa alla sammanställda adresser,intressen,yrken,åldrar,vänner etc är en gåta men där ligger en jäkla massa inkomster!

    Teknikfientlig? Jag? :)

  10. Kan bara gratulera de som lyckats hålla sig borta från eländet. Fortsätt så.

  11. Har också hållit mig borta från eländet … en så länge. Den enda fördelen jag kan se med Fejan är nog om man vill återknyta kontakten med gamla vänner (tidigare jobb, skola eller d y l). Vänner man har nu är ju ens vänner även om man inte har en Feja-profil.

  12. Som lite kuriosa:

    I morse dök det upp en rubrik från FB på min sida som hyllar sig själva och pratar om sina ”policies” ang. reklam,säkerhet,användarid mm.

    Jo, jag kan engelska, men det var snabbt och automatiskt reagerat på min skrift ovan!

    Den enda kända länken mellan Jinge och FB är att jag angett samma mail-id.

    ”Näeedå,inte kollar vi något…. ”

    Möjligen är jag paranoid…

  13. ”Ansiktsboken” är ingenting för mig heller. T.o.m. namnet är korkat!