Vad händer i Brasilien?


Denna artikel ”Hybrid War Hyenas Tear Brazil Apart” av den kände radikale kommentatorn Pepe Escobar har tidigare publicerats i Counterpunch. http://www.counterpunch.org/2016/04/20/hybrid-war-hyenas-tear-brazil-apart/. Jag har översatt och något avkortat den.
Jag kan inte låta bli att erinra mig att jag i augusti 2015 publicerade artikeln Brasilien: Berättigad kritik av ny Orange revolution på gång

Pepe Escobar är författare till Globalistan: How the Globalized World is Dissolving into Liquid War (Nimble Books, 2007), Red Zone Blues: a snapshot of Baghdad during the surge and Obama does Globalistan (Nimble Books, 2009) och Empire of Chaos.

Den dystra natten när den kvinnliga presidenten i den 7:e största ekonomin i världen var bytet för att matas till en lynchmob av hyenor i en dyster, provinsiell Circus Maximus kommer alltid leva i skam.
Med 367 röster för och 137 emot, ska denna /kupp/ regimförändring gå vidare till senaten, där en ”särskild kommission” kommer att inrättas. Om det godkänns, kommer Rousseff sedan hamna i skymundan i 180 dagar och en slags tropisk Brutus, vicepresidenten Michel Temer att stiga till makten före senatens slutliga dom.
Dilma Rouseff untitled
Denna fars bör fungera som en väckarklocka inte bara för BRICS utan hela södra halvklotet. Vem behöver Nato, R2P (responsibility to protect”) eller ”moderata rebeller” när man kan åstadkomma regimskifte bara genom att anpassa en nations politiska system och dess rättsväsende?
Brasiliens högsta domstol har inte analyserat sakfrågan – åtminstone inte ännu. Det finns inget bevis någonstans för att Rousseff begått ett brott (“crime of responsibility”). Hon gjorde vad varje amerikansk president sedan Reagan har gjort – för att inte tala om ledare över hela världen. Tillsammans med sin vicepresident har Rousseff varit något kreativ med den federala budgetens siffror.

Kuppen har sponsrats av en känd skurk, ordförande i underhuset Eduardo Cunha med 11 olagliga konton i Schweiz, namngiven i Panama Papers och under utredning av högsta domstolen. Det är obegripligt att Högsta domstolen inte har vidtagit rättsliga åtgärder mot Cunha. Hemligheten med hans makt över cirkusen är ett gigantiskt korruptions-system som funnits i många år och inkluderar företag som bidrar till hans och andras kampanjfinansiering.

Och det är skönheten i en mjuk kupp/regimförändring i kapitlet om färgrevolution i en hybrid-krigföring iscensatt i ett sådan dynamiskt kreativ nation som Brasilien. En kongress full med medlemmar som redan utreds för korruption har konspirerat för att avsätta en president som inte står under någon formell korruptionsutredning och som inte har begått något brottsligt.

Den nyliberala restaureringen.
Utan en folkomröstning kommer Brutus-tvillingarna Temer och Cunha inte kunna styra, även om detta helt skulle förverkliga ett projekt av den oerhört arroganta – brasilianska eliten; en nyliberal triumf, med Brasiliens ”demokrati” begravd.

Det är omöjligt att förstå vad som hände i söndags om man inte vet att flera brasilianska politiska partier allvarligt hotas i en korruptionsutredning. För att säkerställa deras överlevnad, måste undersökningen av dem upphöra under falskt tal om ”nationell enighet” som föreslagits av ödmjuk Brutus Temer.

Men först måste utredningen kräva ett högprofilerat offer. Och det måste bli så att Lula hamnar i fängelse och Rousseff sätts åt. Stora media som leds av Globo-imperiet skulle se det som den ultimata segern, och ingen skulle bry sig om att utredningen i övrigt (av andra partier och personer) avbryts.
De 54 miljoner plus som röstade för Rousseffs omval 2014 röstade fel. (Hon fick 52 % av rösterna, medan Obama fick 51 % av rösterna 2012). Den övergripande projektet är en ny regering utan omröstning som inte ingriper mot stora och mäktiga bolag och kampanjfinansiering. Den brasilianska eliten vet mycket väl att om Lula ställer upp i val 2018 så kommer han att vinna.
Lula
Det blir då öppet för plundring. Som det ser ut, löper Rousseff risken att bli det första stora offret i den NSA-influerade två år långa utredningen. Presidenten som visserligen har begränsad ekonomisk kompetens och som inte är en mästerlig politiker trodde att utredningen som i praktiken hindrar henne från att styra inte skulle nå henne eftersom hon är personligen ärlig. Ändå var utredningens agenda tydligt inriktad på regimskifte. Den låge Brutus Temer – en version av Argentinas Macri – är perfekt för att genomföra regimskifte. Han representerar den kraftfulla banklobbyn, den kraftfulla agribusiness-lobbyn och mäktig federation av industrier i Brasiliens ekonomiska ledare, delstaten Sao Paulo.

Utvecklingsprojektet för Latinamerika som förenar åtminstone en del av den lokala eliten, som satsat på att utveckla den inre marknaden tillsammans med de arbetande klasserna är nu dött. Vad som finns kvar är bara nyliberala restaurering. TINA (There Is No Alternative) (”det finns inget alternativ”). Detta innebär för Brasilien att arvet efter Lula förfaller: socialpolitiken, policy inom det tekniska området, strävan efter att globalt expandera stora konkurrenskraftiga brasilianska företag, fler offentliga universitet, högre löner.
I ett meddelande till nationen medgav Brutus Temer medgav att efter riksrätt kommer utrymmet att svälla för ”utländska investeringar”. Så Wall Street, USA Big Oil och ökända ”amerikanska intressen” kommer att vinna denna runda tack vare compradorernas eliter. Kuppen fortsätter. Hyenorna har ännu inte överfallet bytet. Så det är långt ifrån över.

Tillägg
* Enligt Democracy Now anklagas talmannen Eduardo Cunha för att ha stoppat undan 5 miljoner dollar i banker i Schweis. President Rousseff avfärdar alla anklagelser mot henne.http://www.democracynow.org/2016/4/18/headlines/ash_carter_visits_baghdad_as_us_expands_military_operations_in_iraq_syria

i Andra om: , ,, , , , , , ,

CounterpunchDemocracy Now Globalresearch


4 svar till “Vad händer i Brasilien?”

  1. Ja, titta hit nu alla ni som larvar er om ryska troll och rysk hybridkrigföring. Gå till rt.com och klicka på ”Shows”, välj ”CrossTalk” med Peter Lavelle, som i dagens halvtimmesprogram debatterar just jakten på Dilma Rousseff. Medverkande är artikelförfattaren Pepe Escobar och den amerikanske fredsaktivisten Brian Becker.
    Visst är det paradoxalt att man måste vända sig till Moskva för att få veta vad som händer i Brasilien, mycket litet av detta får ni veta om på SVT eller BBC. CNN som normalt är ännu sämre har dock denna gång gjort ett undantag när man i veckan intervjuade Glenn Greenwald som är bosatt i Brasiien och som instämmer i vad Pepe Escobar säger.
    Men detta är ett typiskt exempel på vad drevet mot ryska media handlar om: De är bättre helt enkelt och sådant kan inte tolereras. De är dessutom uppkäftiga och vägrar vara politiskt korrekta. Som ofta är även detta program gjort av amerikaner, inte en ryss inblandad. Men därom tiger man, man måste åtminstone föreställa sig att Putin sitter i kontrollrummet.

  2. Foreign Policy informerar ” In December 2015, watchdog site Congresso em Foco reported that 28 PMDB senators and congressmen are being investigated by Brazil’s Supreme Federal Court, versus 17 for the PT. Leonardo Picciani, the PMDB’s leader in the lower house, was among several party congressmen who voted against impeachment, and over the last few months, the PMDB has debated internally — with some dirty laundry spilling into the public — about how to govern Brazil in an increasingly likely post-Rousseff scenario.”