Vad betyder Obama för Sverigedemokraterna?


En sak som är bra med valet av Barack Obama till president i USA är, utan någon som helst tvekan,
– hans hudfärg. Dels visar det att inställningen till afroamerikaner har förändrats, och dessutom kommer det sannolikt att påverka Sverige både på kort och på lång sikt.


I Sverige så har det främlingsfientliga
partiet Sverigedemokraterna länge försökt påverka debatten på ett negativt sätt. Man har agerat för att peka på skillnader mellan olika folkgrupper och olika religioner, och där sådana skillnader är svåra att finna så fantiserar man och hittar på. Många muslimer i landet har fått höra de mest fantastiska historier om vad ”muslimer” gör.

Vissa bloggar har ägnat mycket energi åt att publicera ett antal ”Muhammedkarikatyrer”, andra i sin tur gör gällande att muslimer och islam arbetar på att ta över Europa. Det är exakt samma rasism som mötte judarna århundradet före Förintelsen, fast nu är diverse judiska hemsidor indragna i hetsen mot muslimer. Dessutom länkar vissa av dem frekvent till rent nazistiska hemsidor. (!)

Vi kan slå fast att tiderna förändras, i samma ögonblick kan man slå fast att ingenting egentligen förändras.

Sverigedemokraterna driver opinion genom att demonisera invandrarna i landet, dessutom har de nu skaffat ett antal hemsidor där de hänger ut invandrare med namn, adress och har dessutom börjat publicera bilder på dem. Allt under det att de ger sken av att de vill förebygga brott som dessa människor sägs ha begått.

Det finns visserligen främlingsfientlighet i Sverige, och man har tidigare trott att den dessutom är så pass spridd att Sverigedemokraterna till och med kan komma in i Riksdagen vid valet 2010. Nu har lyckligtvis partiet börjat gå kräftgång i opinionen, och personligen tror jag att ”Obama-effekten” kommer att bli alltför svår för dem. Plötsligt är världens

absolut mäktigaste man son till en muslimsk invandrare från Afrika, en man som möts med stående ovationer. Åttio procent av amerikanerna är mycket glada för sin nya president och fäster stort hopp vid hans presidentskap. Och i den gruppen finns en mycket stor andel republikaner.

Vi kommer att få se främlingsfientligheten sjunka i Sverige, och den kommer troligen att sjunka i en omfattning som slår undan benen för de främlingsfientliga oavsett vilken bokstavs-
kombination de gömmer sig bakom.

Det är en effekt som ännu inte har synts tydligt, men den kommer, var så säkra.

Andra om: , , , , , , , , , , , DN123 SvD123 AB123 Dbl it

[tags]Sverigedemokraterna, Främlingsfientliga, Barack Obama, President, USA, Washington, Frälsare, Pastor, Kejsare, Messias, Nationalism, Politik[/tags]


28 svar till “Vad betyder Obama för Sverigedemokraterna?”

 1. Okey, så du tror det bara handlar om det ?

  Hoppas du då verkligen har fel, för Sd är ett måste i svensk politik. jag tycker obama verkar sympatisk, väldigt pk-korrekt i svenska ögon till med. jag tror han blir bra för världen, men jag tror lika mycket Sd blir bra för Sverige.

  • Carl! Vaddå bara?? Sverigedemokraterna har bara en sak på sitt politiska program, och detta är ”repatriering” av alla som ser ut som Barack Obama.

   Invandrarfrågan är det enda som man talar om.

 2. Eftersom du siar om framtiden ska jag också göra det. Jag tror du kan ha rätt om att Obamas som president kan minska främlingsfientligheten, men jag tror bara detta blir marginellt. Men när dollarn faller och Amerika (Obama?!) inte vänder sin nedåtgående ekonomiska spiral då är det han som får bära hundhuvudet och det blir inte en promenad i parken kan jag lova. Sedan kommer inte hans ”change” bli så stor som många hoppas på tyvärr. Du har också skrivit just detta så där är vi eniga.

 3. Carl, sd som ett måste för Sverige?! Hur då?
  Kanske på samma sätt som man ibland måste gå till ett visst ställe och få ur sig s—-n!
  Ett är då säkert och sant, vi behöver sd som en varnagel för svenska folket!

 4. Sant, jag tror åxå att SD är de stora förlorarna. Och inte är jag ledsen för det… :-)

 5. Vad gäller Obama och Israel så står följande på Vita Husets hemsida under Foreign Policy:

  Israel

  Ensure a Strong U.S.-Israel Partnership: Barack Obama and Joe Biden strongly support the U.S.-Israel relationship, and believe that our first and incontrovertible commitment in the Middle East must be to the security of Israel, America’s strongest ally in the region. They support this closeness, and have stated that the United States will never distance itself from Israel.

  Support Israel’s Right to Self Defense: During the July 2006 Lebanon war, Barack Obama stood up strongly for Israel’s right to defend itself from Hezbollah raids and rocket attacks, cosponsoring a Senate resolution against Iran and Syria’s involvement in the war, and insisting that Israel should not be pressured into a ceasefire that did not deal with the threat of Hezbollah missiles. He and Joe Biden believe strongly in Israel’s right to protect its citizens.

  Support Foreign Assistance to Israel: Barack Obama and Joe Biden have consistently supported foreign assistance to Israel. They defend and support the annual foreign aid package that involves both military and economic assistance to Israel and have advocated increased foreign aid budgets to ensure that these funding priorities are met. They have called for continuing U.S. cooperation with Israel in the development of missile defense systems.

  • Det är ju känt. Men man vet oxo att en förutsättning för Israels säkerhet är en tvåstatslösning redan igår.

 6. Att Obama är svart spelar väl ingen roll för vare sig SD eller de mäktiga krafter i sydstaterna som motsätter sig icke-vita, så länge han är vad Harry Belafonte kallade Rice och Powell ”A house nigger”. Alltså en lydig svarting, en betjänt, ett ansikte utåt som tjänar och utför den vita rasens intressen.

  Hur deras ansikten ser ut vet Vietnameser Irakier Afghaner och Palestinier allt för väl…

  ”Sometimes the devil comes as a man of peace”

 7. Något som är intressant är hur uttrycket svart har förändrats på så kort tid. För drygt två månader sedan var det nästan förbjudet att kalla någon för svart och i dag har det blivit positivt.

 8. Du har sakert ratt i det. Framlingsfientliga kammar noll nu eftersom presidenten ar svart. Hur de ska mota det ska bli kul att se.

 9. Jinge! Jag har under en tid levt i villfarelsen att Obamas pappa var gäststudent i USA, att han efter fem eller sex års studier återvände till sitt hemland för att arbeta i dess administration och att han avled där efter en bilolycka. Du har nu upplyst mig om att han var invandrare. Är det känt vilket land han invandrade till?

  • Nej han var nog gäststudent Observer! Minns inte, har läst Obamas bok men resultatet blev att Obama och hans syster flyttade med mamman till föräldrarna på Hawaii. Möjligen kom vistelsen i Indonesien före Hawaii, så var det nog. Under alla omständigheter kan man nog hävda att Obama är invandrare i andra generation.

 10. Christer W,

  Min son kallar svarta människor för BRUNA. Han var 3 år när han sa att Sami, en kompis på dagis var så hima fin för att han var brun :-) Sami var helsvart :-)Så nu är det ordet som gäller hemma hos oss.

 11. Efter drygt ett par hundra år så har man lyckats välja en färgad person till president i USA.
  Bättre sent än aldrig!
  En vinklig på det hela är, han är invandrare av andra generationen.
  Hur länge kommer det att ta innan det är möjligt för en andra generationens invandrare att bli statsminister i det rasitiska Sverige?
  I Sverige är det inte krav på att vara född svensk för att inneha den posten, så teoretiskt borde någon ur första generationens invandrare kunna bli statsminister

 12. Efter 21 augusti 1810 torde det vara möjligt att tillämpa den praxis som utvecklades då, och importera ytterligare en bodknodd till statsminister den här gången.

 13. Rawia, barn är omedvetet roliga. Vid ett besök hos en kompis så såg jag att min son blev mer och mer konfunderad och sökande. Efter en stund kom han och viskade i mitt öra, var har han sitt spjut och pilbåge. Kompisen tyckte det var rolig, men hans döttrar förstod ingenting och tyckte deras pappa var konstig som skrattade åt det.
  Min kompis är fullfjädrad indian som han aldrig ägt en pilbåge, spjut eller fjäderskrud

 14. H2 …

  I så fall kan man också undra: Hur lång tid kommer det att ta innan USA får en president som inte är invandrare?

 15. MX # 21, en alldeles utmärkt och tänkvärd kommentar!
  det enda gemensamma jag kommer på just nu är att båda handlar om diskriminering av minoriteter

 16. @ H2:
  Sverige är faktiskt inte så illa vad gäller invandrare på höga politiska poster. Det finns invandrare som blivit kommunalråd, i Malmö och Munkfors vad jag känner till, men det finns säkert fler. Att vara kommunalråd är den mest betydelsefulla posten en politiker kan ha i en kommun. Det visar att en invandrarbakgrund inte hindrar någon från att ta sig fram i politiken i Sverige.

 17. Det ska bli riktigt intressant att se Sverigedemokraterna försöka gå loss med sin vanliga svada om hur orimligt det är att ta hit folk till Sverige som aldrig kan anpassa sig och aldrig integreras – folk från (hu!) Afrika! Sådana väsenfrämmande varelser som kenyaner då… Och hur det är rasism att tro att europeer någonsin skulle kunna leva i fred med icke-europeer (deras argument där för de som inte vet är att det har aldrig funkat förr med mångkulturalism så att tro att det skulle gå bra innebär att man tror just ens egen ras är bättre än alla andra)… De får jobba hårt för att förklara för folk att de bör vara livrädda för att vi kan få hit en sådan vederstygglighet som Obama ;-D
  Den här posten har en bra poäng Jinge, jag får testa resonemanget på min lillebror och se om det kan få honom att sluta stödja Sd.

 18. Barack Obama är inte son till en mulimsk invandrare från Afrika.

  Hans pappa, som föresten är släkt med släkten Odinga i Kenya, är inte invandrare i USA. Pappan studerade på ett universitet på Hawaii och där träffade han Barack Obamas mor. Efter avslutade studier återvände pappan till Kenya och där väntade hans första fru och deras 2 barn. Baracks mamma skiljde sig då från sin man och återvände för en tid till Hawaii där hennes föräldrar bodde.

  Mamman till Barack gifte sig snart igen med en muslim från Djakarta och flyttade dit med sin son och Barack Obama med mor bodde i Indonesien från det Barack var 6 år tills han blev 10 år. Därefter flyttade mor och som till Chicago i USA.

  Detta från välunderrättad håll i USA

 19. Obama vann valet, men inte USA, bara de folkrika delstaterna. USA har haft ministrar i olika kulörer utan att det blivit någon förändring, blir inte det nu heller. Obama är en chokladglass brun utanpå, och vit innuti. Väntar på en president från urbefolkningen, dvs. en indian, undrar om det faller pk-folket i smaken.