Vad är vad i Iran?


Prelater och religion har alltid varit till förfång för människorna. Det spelar antagligen ingen som helst roll vilken religion det handlar om, men de jag har lite hum om verkar enbart ställa till besvär. Ett besvär som delvis kommer sig av det faktum att religionerna används för att legitimera makt.

Ser vi tillbaka på den svenska historien så känner antagligen de flesta till hur hårt grepp som svart-
rockarna försökt hålla befolkningen i. Svavelosande predikningar försökte tvinga på folket absolut lydnad, något som fortfarande pågår fast nu lite modernare och mer välpolerat. En annan religion som jag känner till, låt vara ytligt, försöker inbilla sina tillbedjare att gud lovat dem ett visst land, till vilket pris som helst uppenbarligen. Teokratier är av ondo och varje nation som kallar sig själv något med religion inblandat i namnet är enligt mig på ett sluttande plan.

Så är det också med Iran. Nu matas vi i media av bilder föreställande tiotusentals människor som protesterar mot vad de tror har varit ett riggat val, ett val där segraren på ett eller annat sätt fuskat till sig valsegern. Det är möjligt att det gått till så, jag vet inte. Men det jag faktiskt vet, och det som Barack Obama vidhöll i sitt Kairotal, är att Shahen i Iran tillsattes med benäget bistånd av USA. Man ingrep i Irans inre angelägenheter och gjorde det möjligt att störta den dåvarande regeringen.

Idag är USA ett land som strävar efter en total hegemoni, på samma sätt som dominoteorin använts för att skrämma folk från kommunismen (Sovjetunionen, Kina och Vietnam) så används den idag för att skrämma människorna för den muslimska faran som lurar runt knuten. Till sin hjälp har man ett antal arabiska despoter som t.ex. Saudiarabiens kungahus, Kung Abdullah i Jordanien, Egyptens Mubarak, Afghanistans Karzai och flera andra despoter i den muslimska delen av världen.

USA har satsat hundratals miljoner dollar årligen för att stödja ”oppositionella” i Iran, orsaken är givetvis att landet inte låter sig ledas från Vita Huset. Så har det varit sedan decenniet före Shah Reza Pahlavi, och så är det än idag. Mahmoud Ahmadinejad utmålas som opålitlig och hans olika uttalanden förvrängs och förfalskas. På samma sätt behandlas Nordkorea som träffande nog fått tillnamnet ondskans axelmakt tillsammans med just – Iran.

Jag skulle troligen inte stå ut många minuter i något av dessa länder, men jag inser också att den ståndpunkten faktiskt kan vara ett resultat av noggrant planterad propaganda. Men sätta upp rumpan i Meckas frånriktning passar inte mig, lika lite som de kinesinspirerade vapenrockarna som Nordkoreas armé använder.

Att Iran är en utomordentligt ful fisk i den islamiska världen ses som självklart, landet stöder ju intressen som USA betraktar som fientliga, som t.ex.

palestinierna. Stöder man Hamas så är man USA:s fiende by default. Stöder man dessutom Hezbollah i Libanon så har man bevisat att man motarbetar USA och deras lydstater i Mellanöstern. Det gör att den amerikanska kongressen blir extra spendersam när det gäller stöd till de oppositionella i Iran, och även till de grupper som motarbetar Hezbollah i Libanon.

Vi har dessutom blivit vittnen till hur en gammal farbror i Palestina fått enormt ekonomiskt och militärt stöd för att bekämpa det parti som fått palestiniernas stöd i allmänna val. Han har t.o.m. fått sin milis beväpnad och elittränad i Jordanien och Egypten av USA:s och Israels militära expertis. Hezbollah och Hamas är nämligen Irans verktyg anser USA och Israel.

När jag nu ser bilder på hur tusentals människor går ut på gatorna i Iran så undrar jag förstås över vilka krafter som ligger bakom det uppenbara missnöje vi kan se. Det är nog inte så lätt att leva i Iran alla gånger, men är demonstrationerna ett resultat av amerikanska skattebetalares surt förvärvade slantar så riktar vi nog vår kritik åt fel håll. Det är nog inte Mahmoud Ahmadinejad som sagt det som USA och Israel säger att han sade, det är nog snarare så att allt precis som vanligt handlar om USA:s strävan efter totalt världsherravälde.

Är det på det sättet så är inte Barack Obama ett tecken på ett nytt och mera tänkande USA, det är snarare ett tecken på att landet har förfinat sina metoder.

i Andra om: , , , , , , , , , , , , , ab1234 ex1234 dbl1 svd123 dn123 t

[tags]Iran, Ahmadinejad, Hezbollah, Hamas, USA, Israel, Palestina, Hegemoni, Världsherravälde, Opposition, Fiction, Opinion, Obama, Politik[/tags]


29 svar till “Vad är vad i Iran?”

  1. Paranoid?

    Menar du att USA inte tillsatte Shahen av Iran?

    Menar du att USA inte sponsrat oppositionella i Iran, Irak, Libanon etc?

    :-)

  2. Iran utmålas också som en stor fara för världsfredn. Ett starkt Iran anses som farligt, inte minst för Europa.
    Därför kan det finnas skäl att påminna om när Iran (Persien) senast var inblandat i ett krig på Europeisk mark. Det var år 836 (eller var det 838?) före vår tidräkning. Det var i Grekland, och då gick det inget vidare, de förlorade.
    Hur många andra som sedan dess medverkat i krig i Europa vet jag inte. Men ser man till sannolikheten att Iran är farligt för Europa kanske man ska fundera litet över hur länge sedan de var i Europa och krigade. Sedan kanske man ska göra en sannolikhetskalkyl.

    • John Gustavsson: När skrev du senast något positivt om USA?

      Du får väl lov att läsa min blogg mer noga.

  3. Stefan, det går nästan inte att räkna alla de kupper CIA har genomfört under åren. Många gånger med sin kära vapendragare israel som benägen bundsförvant.
    Det finns ingen paranoia bakom detta påstående, bara visshet att så har det varit – och så kommer det att förbli så länge israel och USA ingår i denna Oheliga Allians och vill ha total makt och kontroll över Mellanöstern.

  4. Jag vet inte om jag skulle vara så säker på USAs inblandning i denna situationen. Det är alltid lätt att demonisera, skylla på och konspirera mot USA, speciellt från ett Europeiskt (och Svenskt, för den delen) synhåll. Hur skulle det vara med att förstå en del psykologi bakom varför folk blir frustrerade och upprörda?

    Att leva i vilket land som helst, under en ledning man inte anser ska vara där och därefter bli lovad ett fritt val och börja bygga upp förhoppningar att kanske välja in någon man verkligen vill leda sitt land. Sagan därefter om valfusk eller ej spelar mindre roll, den som man satte hopp och tillit till att vinna och därmed kunna ändra sin egen framtid förlorade. Ens drömmar är krossade, förhoppning om förändring ersätts av enorm frustration och man vill skylla på någon, och vilken kandidat är bäst att skylla på? Förmodligen den som skapat missnöjet hos en från början.

    Ja, USA har varit och petat på kakan tidigare, men ärligt talat tycker jag det är naivt att direkt dra slutsatsen att dem skulle vara bakom även detta -speciellt eftersom där finns legitima (från oppositionens synpunkt) men framförallt starkt personliga anledningar för dem att protestera.

    Två saker förstår jag inte, varför gå ut så pass tidigt efter vallokalerna stängdes med vinst? Även om allt gick korrekt till så verkar det utåt sett som om där var fusk inblandat. För det andra, om nu inget fusk fanns, varför blockera internet-siter och mobilnät? Då verkar det som om man försöker dölja något eller tysta ner folket, istället för att öppna upp allt och låta allt vara transparent -det hade ju istället hjälpt Ahmadinejad’s image.

    Sist, vill jag tillägga att din syn på det iranska folket nog behöver uppdateras. Att skylla på USA tar makt ifrån det iranska folket, det antar att dem bara följer efter som marionettdockor, lättinfluerade pjäser på USAs spelbräde. Det tar dessutom bort intelligens från det iranska folket för att dem inte kan lägga ihop 1 och 1 själva, utan återigen bara är ledda och lurade. Lite tillit till att folket som faktiskt bor i Iran, kanske har en bättre hum om vad som händer i deras eget land, är självständiga, intelligenta och tänkande människor vore inte att vara helt ute och cykla. Som Stefan skrev, är det inte möjligt att det Iranska folket vill förändra något på sina egna villkor? Att sitta i Sverige och diskutera något med antaganden om ett land man aldrig har haft en del i, är lätt, speciellt när man har en naturlig syndabock som USA.

    Antar vi får vänta tio dagar på ett internt utlåtande.

    • Ja, USA har varit och petat på kakan tidigare, men ärligt talat tycker jag det är naivt att direkt dra slutsatsen att dem skulle vara bakom även detta -speciellt eftersom där finns legitima (från oppositionens synpunkt) men framförallt starkt personliga anledningar för dem att protestera.

      Det fanns adekvat och rimlig opposition mot Saddam i Irak oxo. Det hindrade inte USA för att plöja ner miljontals dollar till denna opposition och dessutom hitta på en massa sagor om massförstörelsevapen.

      Du skulle inte vara så säker skriver du, vad det nu har att göra med min ”syn på det iranska folket”.

      Jag har inte allt uttalat någon som helst syn på det, min post handlar om annat.

  5. jinge finner det ett noje i att lasa din blogg, USA brukar ha med ett finger i allt som pagar, men du har dessvarre fel den har gangen, det iranska folket har antligen vaknat upp. Jag skriver det har just nu fran teheran, ar pa semester och ser tydligt vad som hander. Valfusk=100%. Det finns hur manga bevis somhelst pa att det varit valfusk, samt att befolkning insett att det har hant. Bara igar var det en demonstration i huvudstaden dar det sags att mer en over 1 miljon manniskor har deltagit i den. Vart man an gar pa gatan, sa hor man folket prata om charaden som Ahmadinejad iscensatt.

    • Jag kan omöjligt veta hur valet gått till i Iran och vad som är sant och vad som är falskt. Kruxet är att USA nästan alltid har både ett och tio fingrar med i spelet. Just i Iran har det varit så sedan före shahen. Är det valfusk så får man hoppas att det blir en revolt och en lyckosam sådan. Just nu rapporteras det i svenska media att närmare tio personer dött…

  6. I Ukraina verkade det också vara helt och hållet folket, men det fanns andra intressanter också. Så är det nog i Iran också, både och.

  7. Att USA sedan länge finansierar och på andra sätt stöder oppositionella rörelser i Iran är det väl ingen som på allvar ifrågasätter? Dock tror jag man skall akta sig för att försöka förklara allt som händer i världspolitiken med USA:s inblandning. Det finns en olycklig tendens inom vänstern att vilja göra det. Oavsett hur mycket pengar CIA har investerat i Iran skulle inte så många tusen människor med risk för liv och lem gå ut och demonstrera om de inte vore genuint missnöjda, och förmodligen skulle de vara lika missnöjda USA:s inblandning förutan.

    Detta behöver i sig inte betyda att valet var riggat. Det iranska samhället är splittrat, demografiskt, klass- och utbildningsmässigt. Även om en majoritet i Tehran stöder Mousavi kan det mycket väl vara så att Ahmedinejad har en majoritet i lander som helhet.

  8. Det har alltid funnits stormakter i alla tider som försökt utnyttja och dra fördelar från andra länder, just därför är de stormakter.

    Tror inte det är USA som startade demonstrationerna i Iran, men de kommer säkerligen försöka uttnyttja denna situation som råder.

    Själv är jag väldigt orolig för Iran och hur det kommer att gå framöver. Samtidigt är jag glad att något händer, men tyvärr finns det ingen bra opposition som kan leda folket till demokrati.
    Mousavi är också utvald av Väktarrådet o är inte någon som kan ge folket det de vill ha. Folket vill ha frihet, som man bara kan få vid en demokrati!

  9. Alla statligt anställda blev tvingade att åka och lyssna på Ahmedinijad och de blev eskorterade med buss. Alla ni ser som stöder honom gör nog inte det.

    Folk valde Mousavi för att de vill ha förändring, annars är han även utvald av Khamenai (väktarrådet) som har den egentliga makten. Det blir ingen demoktari bara för att Mousavi kommer till makten. Det är Khamenai o väktarrådet som måste bort i Iran!

    Sedan har Iran tagit in styrkor från andra arabländer som libanon för att slå o tortera demonstanter

    • Sedan har Iran tagit in styrkor från andra arabländer som libanon för att slå o tortera demonstanter

      Sen när blev Iran ett arabland?

  10. Ahmedinijad har ingen makt! Det är Khamenai och väktarrådet som styr allt i Iran, utan deras tillstånd händer inget i Iran.

  11. Just idag tycker jag du har fel fokus. Att det är valfusk är väldigt uppenbart, i synnh. om man betänker att kandidaten Karroubi som för fyra år sedan fick över 17% av rösterna i första gången bara fick 1% denna gång. Karroubi har starkt stöd i västra Iran eftersom han tillhör folkgruppen Lur, att tro att det etniska blockröstandet skulle upphöra i den normalt betydelselösa första omgången är lika sannolikt som att tro att shiamuslimerna i libanon skulle gå man ur huse för att rösta på falangisterna. Detta är extra osannolikt om man betänker det höga valdeltagandet…

  12. Jag trycker att demonstrationerna är intressanta, dessutom hur medierna framställer det.

    Båda kandidaterna är lika goda kålsupare har jag hört av några iranier. Det är mindre skillnad mellan dom två än vad media framställer det som. Det är som att välja mellan Björklund eller Ekman som president.

  13. Patric! Det är rart av dig att visa omtanke om mig och hur jag skriver min blogg. Men din kommentar blev oxo därmed totalt off topic, och det finns fler saker bland kommentarsreglerna som du borde ta till dig. / Jinge

  14. M K Bhadrakumar på Asia times kallar ju också ”demonstranterna” träffande för ”the Gucci crowd”…..

    Säger lite om de rika förortsiranierna som ”demonstrerar” på engelska med förtryckta plakat och jagar upp västjournalister. Både i Teheran New york och London.

    Eftersom ingen har tagit upp det hittils så gör jag det:

    Det är lite väl mycket ”Färgkodsrevolution” över det här för att det skall verka spontant. Dessa NGO:er som ”freedom house” och andra från namnkunniga inom den amerikanska regimen upp till presidenten själv.

    Det hela började i Belgrad, Jugoslavien där ett fåtal USA-tränade samhällsomstörtare fällde den folkvalda Milosevic och senare spred sig till Ukraina Georgien Vitryssland (där kuppen misslyckades eller ”bakfyrade” som Ali skulle sagt) ända till Kyrgysistan. Pengar saknades inte: stora plasmaskärmar prylar och gratis mat gratis mobiltelefoner och datakurser till ledarna och många av deras anhängare. De sista var de som påminner mest om vad som händer i Iran:

    Libanons förra val och Moldaviens, båda oppositioner sponsrade av CIA, Freedom house, och George Soros där ledarna utbildats i bl.a twitter (Modalvien kallades ”twitterrevolution” men ”bakfyrade” även den) och snabbt lyckades uppvigla ett fåtal likasinnade med löften om snabba cash, modus operandi exakt vad som händer i Teheran…

    Den persiska medelklassen liknar den i Caracas, Venezuela, de vill sååå gärna vara lite New york och London att de gärna gör vad som helst för att hjälpa sina ”hopplöst efterblivna” landsmän på traven…

  15. Det kan vara sunt att tugga informationen vi vräker i oss av den svenska median. Exempelvis Twitter hysterin som är en uppenbar plott av Israel att destabilisera Iran, något som avslöjats i följande blogg inlägg:

    http://xxxxxxxx

  16. Joakim: De olika kandidaterna har inte identiska politiska agendor utan speglar olika grenar inom den styrande eliten. det finns t ex en konflikt mellan de ekonomiskt liberala och de ekonomiskt social-paternalistiska kandidaterna. Detta har att göra med att mycket av näringslivet är i händerna på mullorna… Utrikespolitiskt är de dock i stort sett likadana… Om det var valfusk så var det förmodligen en fraktion som kuppade en annan.

  17. Frågan är inte om USA har ett finger med i spelet eller inte. Såklart bevakar de det som händer, men jag tror inte de har emot något av kandidaterna. Alla länder behöver sina fiender och vänner. Dessutom är skillnaden inte så svartvit mellan Ahmadinejad och Mousavi, som folk vill tro.

    Den frågan som väldigt få lyfter fram handlar om REPRESENTATION.

    Jag är ganska äcklad över hur svensk media talar om ”iranska folket”. Dels för att detta enhetliga iranska folk inte existerar, dels för att svensk media är ganska clueless när det kommer till Iran.

    Som vissa här inne tack och lov har varit inne på, är demonstranterna, om man ska göra en grov generalisering, stadens bildade medelklass. De representerar inte hela Iran.

    Men samtidigt ska man akta sig för att avfärda hela gruppen som ett gäng snobbar som är offer för den euroamerikanska imperliastiska världsbilden.

    Situationen är komplex, helt enkelt. Det finns inget ’Irans folk’ på det sätt som media vill framställa.

  18. Jinge
    West hoppas på mousavi men vad folk inte vet är att mousavi är en större anti west än ahmadinejad men han är politiker, han vet hur han ska handskas med west, när var iran som mest anti west? det var under hans tid och om ni tittar på hans tv debatter så anser han att ahmadinejad sköter diplomatin dåligt. Jag själv röstade på mousavi och många revolution gardister röstade på han eller mohsen rezai eftersom de är religiös nationalister.
    Demonstartionerna har inte varit en miljon men där emot mellan 500 till 800 tusen som högst enligt tidinigar var det bara hundra tusentals.
    ahamdinejad har fortfarande stor support men alla iranier försöker hålla sig ifrån varandra eftersom de vet att om det blir evolution kommer USA UK splittra iran i hundra bitar. vi är inga barn vi har lekt med usa katt och råtta lek i 30 år och vi har utökat vårt makt.
    val fusk har skett men förmodligen skulle ahmadinejad vinna i andra omgången men inte i första med så stor skillnad.
    men det är roligt att ingen gjorde stor sak av bush val fusk, sarkozis förolämpningar….

  19. orolig exil iranier
    kom igen varför går du på dessa rykten?
    Iran behöver inte hämta styrkor från arab länder, de som slog folk var polisen, NAJA och zede shoresh( anti riot) och om de vill gå ännu hårdare fram kommer khamenei utlysa att islam är i fara och landet är i fara. då lär många demonstranterna gå hem ftersom de flesta är religiösa (det gröna bandet symboliserar shia sialms färg) och mousavi pratar om ALI och hussein och ahlu beyt(muhammeds släkt) och folk kallar honom för seyed (muhammads )och efter att de flesta har gått hem kallar han in revolution gardet irans bästa soldater och sen har tillgång till enligt regeringen 17 miljoner och enligt usa 12 miljoner basijis.
    så det där med araber är löjligt
    alla är iranier

  20. Afghanistan 2001: invasion.
    Irak 2003: Invasion.
    Ukraina 2005: Revolution.
    Georgien 2005(?): Revolution.
    Baltikum, Polen: Natomedlemskap.
    Den som tittar på en karta borde direkt kunna se vart Iran passar in i den större bilden.