Vad är genocide?


Katrine Kielos skriver idag på Aftonbladets ledar-
sida en artikel om genocide – folkmord. Hon skriver i artikeln att inget kan vara viktigare än att förebygga och förhindra folkmord, och att det behövs ett engagemang i frågan på alla nivåer.

AB: ”Det var en polsk jude vid namn Raphael Lemkin som myntade ordet ”genocid”. Denne Lemkin var så uppfylld av kampen för att göra folkmord straffbart att han knappt tog sig tid att äta. Samantha Powers berättar i sin bok ”A Problem from Hell: America and the Age of Genocide ” hur människor började undvika Raphael Lemkin – hans kostym var så sliten och han själv så härjad. Vid 59 års ålder drabbades han av en hjärtattack. Sju personer kom till begravningen. Men manuskriften i den slitna kostymjackan hade fått effekt och bara några år efter Lemkins död 1959 hade stora delar av världen ratificerat 1948 års Folkmordskonvention i Genève Lemkins lag. Här definieras genocid som ”handlingar i avsikt att förgöra, helt eller delvis, en nationell, etnisk, rasmässig eller religiös grupp som sådan”. Och tyvärr har striden om Lemkins definition varit intensivare än försöken att stoppa pågående folkmord.”

Jag upprepar Aftonbladets Katrine Kielos rad en gång till: – Här definieras genocid som ”handlingar i avsikt att förgöra, helt eller delvis, en nationell, etnisk, rasmässig eller religiös grupp som sådan”. Jag gör det eftersom jag just suttit och tittat på Västbanken med Google Earth. Man kan se bosättningarna på Västbanken, de ter sig ofta som njurformade små förorter, omgivna av vägar till andra likadana byar. De ser inte ut som palestinska byar. Som exempel visar jag en Googlebild på bosättningen Modi’in Illit på Västbanken. Använder man Google Earth så kan man se att det fullkomligt kryllar av den sortens samhällen och i skiftande storlekar.

Somliga hävdar ibland att folkmord tarvar en viss mängd dödade människor, men i definitionen finns inga sådana begränsningar. Vad man ska dra för lutsatser av definitionen är inte min sak att avgöra, jag drar mina och det är upp till andra att bilda sig en egen uppfattning. Jag tror ändå att historikerna kommer att bestämma sig för vad som är folkmord helt oberoende av vad du och jag kan tänkas tycka om saken. Jag tror också att det är långt ifrån säkert att alla nu levande kommer att gilla deras slutsats.

i Andra om: , , , , , , , , Anna Annarkia Björnbrum FFF Motbilder Svensson Jonas Alliansfritt Vivenius Dagens konflikt t

[tags]Genocide, Folkmord, Raphael Lemkin, Västbanken, Israel, Palestina, Google Earth, Etnisk Rensning, Politik[/tags]


13 svar till “Vad är genocide?”

  1. Ordet kom på modet när det missbrukades av USA i deras krig mot Jugoslavien för att beskriva den förlorande partens krigsinsatser, men aldrig deras eller deras lokala klienters. Nu när krigsröken och propagandan lagt sig och seriösa forskare (och inte hysterisk media) gjort sitt visar det sig att det mesta var starkt överdrivet, men ordet har satt sig.

    Vi ser det som sagt aldrig i samband med israels folkutrotningskampanjer och krig i mellanöstern eller västliga koloniala folkmord.

    När USA ”testade” atombomber på Hiroshima och Nagasaki t.ex? (mer än 180000/400000 mördade)Tycker jag kvalar in på första plats. Dresden? Korea? Vietnam? 500000 barn i Clintons krig mot Irak (Ahlbright: ”I think this is a very hard choice, but the price — we think the price is worth it.”)? Och självfallet de senaste i Irak och Afghanistan. Folkmord och brott mot mänskligheten torde vara en underdrif…

  2. Att leva i en vakuum under ockupationen utan självbestämmande , ingen rätt att återvända , har ingen makt över ditt dagliga liv , leva ständigt i fruktan och ditt folk kollektivt bestraffas då är det folkmord

    Att man får inte röra på sig , att stänga gränserna , att utföra utegångsförbud , att sätta upp elstängsel , vägspärrar , separationsvägar , riva husen , systematisk stöld av mark , bygga bosättningar , Allt detta betraktar jag som folkmord

    När de grundläggande rättigheter förnekas , akutsjukvård , utbildning , sysselsättning . brist på mat och vatten och dina grödor förstörs då är det folkmord

    Att trängas in , attackers av bosättare , attackeras från marken och luften , torteras , fängslas utan rättegång och även din rätt till självförsvar är förbjuden då är det folkmord

    Att döda barn och kvinnor , att lämlista människor och att tidningarna rapporterar om detta i de inre sidorna med ganska ofta mikroskopiskt teckensnitt är hjälp till folkmord

  3. Om rensningen sker genom systematiskt brett mördande är det sant. Knappast i det här fallet.
    Israel ägnar sig åt terror och folkrättsbrott. Men kallar man det för folkmord har man forlorat perspektivet. Särskilt historiskt.

    • ”handlingar i avsikt att förgöra, helt eller delvis, en nationell, etnisk, rasmässig eller religiös grupp som sådan”.

      Enligt definitionen? Kör du med en egen Torsten?

      Hur många palestinier ställdes upp obeväpnade och sköts ihjäl (avrättades) under Nakban? Hur många dog till följd av terrordåd från judiska terrorgrupper? Hur många palestinier har mist livet pga IDF? Hur många har dött till följd av konflikten? Hur många dog i Gaza?

      Var går din gräns Torsten?

      Har du möjligen förlorat perspektivet?

  4. Emellanåt har man varit slarvig med begreppet – det har ju varit populärt att tala om kolonisationen av Nordamerika som ett folkmord, vilket det inte var.
    Därför är det viktigt att man är noga med terminologin här, för att inte devalvera ordet. Och även om jag tycker illa om den israeliska ockupationen vänder jag mig mot att likställa den med folkmord.
    Der är en ockupation med allt vad detta innebär, men den innefattar inte massdödandet. Det industriella utraderandet av människor. Där man dödar alla.
    Detta sker inte under den israeliska ockupationen. Därför är det inte ett folkmord

    • Calle! Vilket inte är nödvändigt enligt definitionen.

      Någon gräns för antalet dödade finns det ingen konsensus om. 3000 obeväpnade palestinier ställdes upp och sköts ihjäl under Nakban för att de var – Palestinier. Antalet nollor spelar ingen avgörande roll, motivet gör dock det.

      Läs gärna bloggposten en gång till innan ni virrar till det ännu mer.

    • Anders: ”Har du skrivit att det är folkmord Jinge?”

      Nej Anders. Vis efter flummiga diskussioner så skriver jag inte sådant. Det tar alltid bort fokus från innehållet i det skrivna, jag ville bara peka på att den definition som alla utgår ifrån lämnar den möjligheten. Att folk tar det som intäkt för att angripa det skrivna beror antingen på okunnighet eller lust att förminskliga det sagda. Motiven kan jag inte uttala mig om men nej, jag har inte skrivit att det är folkmord. Men visst skulle det vara intressant att veta hur många tusen som måste avrättas innan det kallas folkmord?

      EOD

  5. I sådana fall vet jag inte vad vi tjafsar om Jinge.
    Förutom den rent semantiska frågan tror jag vi är överens.