USA sköt inte ”ner” spionsatelliten


Jag vet inte om jag verkligen vill agera petimäter men jag kan faktiskt inte låta bli att reagera mot tidningarnas beskrivning av det som beskrivs vara ”träff” när det gäller spionsatelliten.


Visst, jag kan till nöds tro
på att USA faktiskt träffade målet, men enligt tidningsuppgifter så hade roboten inga sprängmedel utan skulle pulverisera densamma med ”brute force”, dvs. genom sin egen tyngd och fart. Ett i mitt tycke oortodoxt sätt att destruera satelliter. Sedan är väl frågan vart delarna tar vägen, mycket tror jag på men kraften kom underifrån vilket, om det är en korrekt uppgift, borde betyda att inget rymdskrot kommer in i jordatmosfären nu i början av mars månad. Det borde ha fått en rejäl knuff utåt så det kanske blir mars 2009? Så att USA har skjutit ”ner” är en tveksam uppgift.

Sedan är jag nog en gnällspik utöver det vanliga, det medges, och troligen är jag ovanligt USA-kritisk, men varför kan inte USA utföra sina trolleritricks här på jorden så att vi alla kan se dem? Titta bara på Kosovo. Det är ett ”nytt” land tack vare USA:s agerande. Ett land som inte kommer att kunna utfärda resehandlingar som t.ex. pass. Man kommer inte kunna delta i några idrottssammanhang eftersom inga av idrottens organisationer erkänner dem. Dessutom det viktigaste, Serbien erkänner dem inte.

Med andra ord har EU fått ett par miljoner socialbidragstagare, ett folk som nu ska utrustas med tull, militär och polis från EU. Det är för all del möjligt att det ska ses som ett positivt trolleritricks men jag är inte tillräckligt klok för att inse vari det positiva i så fall består.

Jag ser snarare framför mig att alla små självständighetsrörelser nu får vind i seglen. Tänk bara på kurderna. Syrien, Turkiet, Irak, Armenien och Iran – up yours säger USA. För att inte tala om Baskien och liknande. Ja till och med de gamla surjämtarna kanske vädrar morgonluft nu?

Nej, den person som ser sig själv som guds gåva till mänskligheten, George W Bush, är nog den enda som anser att USA kan trolla med knäna, vi andra kan bara vänta på att mannen ska för-
passas ut från Vita Huset och hoppas att efterträdaren åtminstone är lite bättre.

AB DN1 SvD1

Andra om , , , , , , , , , ,

[tags]Kosovo, Surjämtar, Kurdistan, Spionsatellit, Bush, USA, Underverk, Mediekritik, Politik, Självständighet, Suveränitet[/tags]


20 svar till “USA sköt inte ”ner” spionsatelliten”

 1. Att använda enbart kinetisk energi för att destruera satelliter är inte direkt ”oortodoxt”… för det är så man brukar göra. Så gjorde USA vid 1985 års provskott mot Solwind P78-1… ASM-135 vapnet hade inte explosiv stridsdel. Samma sak gjorde Kina när de provsköt ett ASAT-vapen under 2007. Med 5-10 km/s relativ fart mot varandra är explosiva stridshuvuden bara onödigt och om något så minskar det effektiviteten att sönderdela stridshuvudet. Jämför helmantlat mot hagelskott.

  Satelliten i fråga var redan i för låg omloppsbana vilket innebar att luftmotståndet gjorde att den höll på att tappa fart. Samma sak kommer att gälla alla de splitterdeler som nu bildades och de kommer därför – förr eller senare – att ramla längre ned i atmosfären och (förhoppningsvis) brinna upp.

  Att satelliten får en knuff uppåt gör inget. Det är sidledes fart som den är beroende av för att hålla sig i omloppsbana. En puff uppåt blir samma effekt som att kasta en boll rakt upp i luften: den kommer ned igen. Dessutom fanns det nog också en rätt kraftig motriktad (det var definitivt inte frågan om en uppjagande träff) sidledes vektor i smällen vilket saktar ned den ytterligare och kommer att göra att delarna garanterat kommer att falla till Jorden.

  Så har de ”skjuit ned” den? Hm… det är en semantikfråga. Den skulle ha kommit ned på egen hand. Skottet har dock påskyndat processen. De har i alla fall defintivt ”skjutit sönder” den.

 2. Ett tillägg: det som borde intressera dig Jinge är dock att detta skott har kritiserats som ett prov av ett anti-satellit/anti-ballistik vapen, något som är tämligen kontroversiellt då sådana motvapen anses de-stabliserande. Utvecklingen av ASAT/ABM vapen har alltid varit ifrågasatt då det rubbar terrorbalansen. Enligt M.A.D-doktrinen (som förvisso ändå är fel och har stora brister) skall inget land ges möjlighet att försvara sig mot attacker med ballistiska missiler eftersom det ger dem möjlighet att överleva en kärnvapenattack, d.v.s. att A’et i M.A.D inte längre gäller.

  Enligt N.Y Times har 328 föremål fallit ur omloppsbana de senaste 5 åren och ändå har inte USA fått för sig att skjuta prick på dem. Varför blev det så intressant nu helt plötsligt, hm? USA hävdar att det beror på att de var oroliga för att styr-raketsbränslet – hydrasin/hydrazine – skulle komma att släppas ut på en eventuell krash-plats. Men man undrar…

 3. Vill inte vara den som är den, men hur är det med fysikkunskaperna :=)

  En sprängladdning hade varken gjort till eller från, och sateliten har inte ”knuffats uppåt” :)

  Enligt SvD hade roboten en hastighet på ca 13000 Km/H och sateliten en hastighet på ca 30 000 KmH. Sateliten var ungefär av storleken på en minibuss och vägde ca 2 ton. Vad roboten vägde vet jag inte men vi kan säga lågt räknat 1 ton. Rörelseenergin blir så ohyggligt stor av träffen pga den höga hastigheten att det är svårt att föreställa sig. (1000 + 2000)*(30000+13000)^2= 50 000 GigaJoule vilket kan jämföras med en liter bensin på ca 8 MegaJoule.

  På svenska betyder det att när Roboten träffar sateliten blir ”smällen” lika kraftig som när 700 ton bensin exploderar. Det blir inte ens kaffeved kvar av sateliten efter den smällen.

  Läste för övrigt just TT-nyheten på SVD.se om detta. Misstänker starkt att skribenten där var ute på en bättre middag med tillhörande dryck och blev blixtinkallad för att skriva ihop någonting av artikeln att döma.

 4. Heh… bäste herr Isak: hur var det nu med fysikkunskaperns? Sedan när använder man km/h i ekvationen m * v^2 / 2, hm? Och var tog just halveringen vägen? Och kan vi förutsätta en frontalkrock? ;)

  Dessutom… som vän av ordning – och eftersom jag blev så djävla ägd på just den här räkneövningen i gymnasiet – så måste jag påpeka att man kan inte lägga ihop energierna på det här viset. Om du tvunget vill försöka räkna på det så räkna frontatlkrock och sammansmältning av föremålen. Ta först fram rörselseenergierna var för sig för satellit och missil. Använd sedan lagen om rörelsemängdens bevarande för att få fram den nya hasigheten och räkna fram den nya rörelseenergin ifrån det. Lägger vi sedan på det att det inte var en front-kollision samt att du inte har alla värden så får du många minuters roligt räknande. Have fun!

 5. Att man sköt ner den (eller vad man nu gjorde) har väl att göra med att det är en spionsattelit med bara ett par år på nacken. Nu vet jag inget om satellitens omloppsbana och förmodade nedslagsplats men man vill nog inte att tex ryssarna eller kineserna får tag på vrakdelarna…

 6. Michael (#2), mer än så. USA har t.o.m kritiserat Kina när de valde att skjuta ned en satellit.

  Och nu kritiseras USA av Kina. Kinas motivering är att raketbränslet fortfarande trillar ned, oavsett om raketen blivit sprängd eller ej. Och det har de ju rätt i.

 7. Å andra sidan så kommer raketbränslet att spridas över en stor area och därför inte falla ner i så stora koncentrationer som om den hade fått krascha. Som jag har förstått det som fanns det även en oro från USA att den skulle störta i bebyggt område (förmodligen en tillrättalagd officiell version).

 8. Raketbränslet trillar förvisso ner, men befinner det sig inte i tanken så brinner det upp, vilket inte var 100% säkert om det fortfarande var i tanken.

  Med det sagt så var väl det ändå bara den fina ursäkten. Syftet var garanterat att testa om det gick att använda robotarna för att skjuta ner satelliter (robotarna är designade för att kunna skjuta ner kärnvapen bland annat), samt att förstöra så mycket utrustning som möjligt. Satelliten var USA’s nyaste spionsatellit, så den innhåller säkert en hel del kul grejor… Å andra sidan funkade den inte så den kanske inte var nåt att ha ändå :)

  För info om roboten läs t ex:
  http://en.wikipedia.org/wiki/SM-3

 9. Det kan du ge dig på att vi gör. Här är luften alltid frisk och fin, till skillnad från de förgasade storstadsregionernas astmafrämjande koloxid. ;)

 10. Ja, tänka sig Jinge, va fyndig du är. Hoho, kurder och basker och jämtingar, joho du, de är allt tokiga de där separatisterna. Hohoho. För att inte tala om Palestienierna, hoho, dom är ju lite som skåningar dom va, snart ska väl dom kräva frihet också, jojo, hohohohoho.

 11. Nä, men allvarligt. Jag anser att det är märkligt att du väljer att bunta ihop kurdernas frihetskamp med baskiernas eller ”surjämtingarnas”.

  Kurderna har fått utstå, och utstår, förföljelse, folkmord, förudmjukelser av alla slag. Framför allt av Turkiet, tidigare av Irak. Personligen ser jag ingen anledning att anse Palestiniernas kamp som viktigare, eller lidande som större, eller betydelse för mellanösterns framtid som viktigare.

  I dagsläget finns det en mycket positiv relation mellan USA och Kurdistan, vilken kan bli ansträngd om Turkiet fortsätter med sina nationalistiska utspel, vilket USA har svårt att förhålla sig till (gamla hederliga fascistTurkiet är ju trots allt allierade).

 12. #8, Hampus Eckerman:
  Glöm inte att mycket av gnället från omvärlden var för att Kina inte förvarnade eller erkände att dom gjort det, förrän två veckor efteråt.

 13. Kina sköt sönder en satellit i en så hög bana att jordatmosfärens bromsande inverkan på splittret är tusentals gånger lägre än i fallet ovan. Alltsammans stannar därför rymden i årtionden. Många bitarna är så små att de inte kan följas med radar och undvikas av andra rymdfarkoster.

 14. Rawr, varför ska jag inte glömma det när det den delen bara var en bråkdel av protesterna?

  CNN: Kritiken handlar om rädsla för att västliga satelliter kan skjutas ned. Eventuell konsultation nämns endast i förbifarten. Allt handlar om militär förmånga.

  BBC: Räddsla om upprustning av rymden dominerar helt.

  MSNBC: Testet var ingen överaskning, men fortfarande rädsla för att Kina nu kan skjuta ned satelliter. Ingen kritik mot att Kina inte förvarnade.

  Telegraph: Konsultation nämns, men i princip all kritik är riktad mot eventuell militarisering av rymden.

  Washington Post: Kritiken handlar om militarisering av rymden.

  Med andra ord var var upprördheten i princip helt fejkad eftersom USA samtidigt hade sitt eget program för att skjuta ned satelliter. Nästan all kritik handlade om att nedskjutning av satelliter gick emot avtal om rymden och hur den skulle vara fredad för millitär.

  Klassisk propaganda alltså.

 15. Förhållandet mellan den bromsande ytan och massan är mycket högre för splittret än för den solida satelliten. Splittret bromsas därför mycket kraftigare och faller ur omloppsbanan snabbare.

 16. Det är osannolikt att Nordkorea skulle ha lagt ner sitt kärnvapen- och missil- program om USA inte utvecklat detta och ett par andra liknande vapen. USA välkomnar säkert möjligheten till att testa och visa världen, inte minst Iran, att det fungerar.

 17. Är det ingen annan är jag som drar paralleller till händelsen i Peru ?

  http://www.wifr.com/webnews/headlines/9853636.html

  Kan det vara så att det i själva verket var en annan spionsatelit som damp ner. Och när 600 personer insjuknade med diverse konstiga symptom med andningsbesvär så kallade pressen det snabbt för meteorit sjukan.