USA och FRA-lagen


Ibland när jag läser min morgontidning, eller för den delen nyheter på nätet, så undrar jag stilla vart världen är på väg.

Notisen från gårdagens Svenska Dagbladet syns här till höger och var och en kan givetvis dra slutsatser av det skrivna. Att USA anser sig ha rätt att beslagta datorer vid gränskontroller utan att det finns någon direkt misstanke om brott är, enligt mitt sätt att se saken, ett direkt brott mot de mänskliga rättigheterna. Denna gummiparagraf gäller givetvis allt i datorväg, portabla hårddiskar liksom medhavda CD- och DVD-rom.

Hur näringslivsrepresentanterna nu ska göra vet inte jag. Folk från industrin kan rimligtvis inte utsätta sig för risken att resa till USA med en bärbar dator där det kan finnas företags-
hemligheter eller offerter.

Redan tidigare i år har vi fått oss till livs att USA inom kort ska tvinga folk att besvara frågor om sig själva på internet redan vid beställningen av resan. Och de amerikanska myndigheterna ska veta – allt. Har du någon gång i din ungdom rökt hasch? Hur står det till med din alkoholkonsumtion? Har du någon gång varit misstänkt för ett brott? Bär du på någon kronisk eller smittsam sjukdom? Jag vet inte om de frågar om man har för avsikt att spränga Vita Huset i luften, men jag är övertygad om att många resenärer funderar på just det efter USA:s ogästvänliga behandling av sina besökare.

För det stannar naturligtvis inte där. Man har, genom våra politikers totala impotens, redan rätt att ta fingeravtryck på sina besökare, passet är redan utrustat med ett RFID-chip och namnen på besökarna till USA är kända av USA:s myndigheter långt innan vi ens ställt in väckarklockan för vår resa till flygplatsen. Som om inte det räckte, man har även tillgång till samtliga våra ekonomiska transfereringar, det du trodde skyddades av banksekretessen
– och det i realtid. Att amerikanska myndigheter kan kontrollera uppgifter du

USA, NSA, Integritet, FRA
En notis ur Svenska Dagbladet 5/8 2008

lämnar via nätet kan också vara bra att veta. Berättar du inte om dina eventuella brott så har ändå USA tillgång till straffregistret.

Och för den som händelsevis undrat över varför det blivit ett sådant ståhej om FRA-lagen bör givetvis försöka inse att det givetvis är meningen att FRA ska byta information med Department of Homeland Security och det i realtid. Amerikanska myndigheter ska antagligen kunna se var just din mobiltelefon befinner sig, och vem du brukar tala med.

Steget till ett inopererat RFID-chip är kort, mycket kort. —> IDG SDS Dagen AB DN1 it

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]FRA, FRA-lagen, USA, NSA, CIA, FBI, SÄPO, Storebror, Orwell, Integritet, Hegemoni, Självvåldig, Högerregeringen, Politiker, Impotens, Ungfallenhet, Politik[/tags]


10 svar till “USA och FRA-lagen”

 1. jag begriper inte hur nån med normal IQ väljer att resa dit frivilligt!

  Fast vi Européer, jobbar hårt för att hinna ikapp.
  Från Berlusconis Raslagar till Polackernas hemliga tortyrläger. Vi lever i en sjuk värld.

 2. En nära vän till mig fick inte resa in till USA då han svarade ja på frågan om han hade någon gång i sitt liv varit en aktiv kommunist. Globaliseringen gäller enbart företagen – inte människorna.

 3. Det blir intressant att se när företagens huvudkontor, forsknings- och utvecklings-avdelningar börjar lämna us. De med europeiskt ursprung kommer inte känna några större betänkligheter inför att göra det.
  Skälet är ju att us förmodligen redan stjäl företagshemligheter med hjälp av det paranoida department of homeland security och lämnar över dem till usföretag.
  Frågan är om Kina, Indien, Ryssland och Japan redan nu har agerat inför dessa lagar och dragit åt sig öronen, vem vet.
  Ytterligare en fråga vi har att ta i tu med är, vad gör vi med eu i förhållande till us?
  För som enskilda nationer är vi trots allt helt i händerna på ett vacklande us.
  Rimligtvis borde us förhållande till Kina, Indien och Ryssland säga oss någonting.

 4. Bra sammanfattning av läget Jinge. Det är helt klart att den massiva utbyggnaden av övervakningen av medborgarna inte står i proportion till det eventuella hotet mot samhället.

 5. Oj, vilka underbara frågor:

  Har du någon gång i din ungdom rökt hasch? Hur står det till med din alkoholkonsumtion? Har du någon gång varit misstänkt för ett brott?

  Tänk om man hade redan år 2000 ställt de till alla personer som vill bo i Vita Huset!

 6. Jag är en flittig resenär till USA för frugan är från USA. Jag måste säga att hela säkerhets historien har fått galna propotioner.

  Även de säkerhetsvakter som gör kontrollerna tycker det är tokigt. Som att ta finger avtryck av en 4 åring.

  Amerikanerna jag har möt är väldigt trötta på hela maskineriet. Men de är rädda för terrorism för det är allt FOX news matar dem med.

  Min svärfar säger att den sista president som kändes som han jobbade för folket och inte för lobbyister var Eisenhover och att det spelar ingen roll om man röstar rep eller dem för de gör vad lobbyisterna säger ändå.