Ultraortodoxa judiska extremister


Ibland undrar jag om någon nu levande människa kommer få uppleva en fredlig lösning av Mellanöstern-
konflikten. Själv känner jag mig oerhört pessimistisk, och är det inte det ena så är det det andra, som t.ex. den historia som DN berättar om idag.

[column width=”47%” padding=”6%”]

DN: ”Hyllningar till Hitler sprejades i natt på Israels centrum till minne av Förintelsen, i Jerusalem. Polisen misstänker radikala, ultraortodoxa judar som motsätter sig Israels existens.

”Hitler, tack för Förintelsen” löd ett slagord, ”Sionisterna önskade Förintelsen” ett annat.

Grafittimålningar på hebreiska upptäcktes på måndagen på murarna runt Israels myndighet, monument, arkiv och forskningscentrum för hågkomst av Förintelsen.”

De radikala ultraortodoxa judar som DN talar om anser sig själva vara trogna judendomen, de menar att Israels regering olagligen ockuperar Västbanken och olagligen blockerar Gaza. Det är givetvis en riktig ståndpunkt, men för övrigt så kan man inte ta dem på allvar. De har täta kontakter med palestinierna på Västbanken och bränner israeliska flaggor, bland annat i New York där många av dem bor. I själva verket så är de extremister precis som det bland islams förespråkare finns ett antal extremister.

Men på något sätt är det typiskt för konflikten mellan palestinier och israeler, det finns mängder av övertoner när det gäller Mellanösternkonflikten och Israels regering förefaller ha en ambition att rensa Västbanken helt från palestinier. Och det med stöd från USA, trots Obamas Kairotal. Ett antal Israel-

[/column]
[column width=”47%” padding=”0″]Israel-HaveristerDen svenska israel-haveristen® som bloggare

Haverister® som har bloggar kommer säkerligen att beskylla ”araber” för nerklottringen av Israels centrum till minne av Förintelsen.

För det är så det är, dessa haverister förnekar palestiniernas självklara rätt till Jerusalem, Västbanken och Gaza och en av metoderna är att konsekvent avpersonifiera palestinierna och kalla dem ”araber”. Ibland blir jag så trött på den israeliska regeringen att jag bara får lust att stoppa ner ett par fingrar i halsen..

[/column][end_columns]

it Andra om: , , , , , , dn1234 gp12 sr svd1234 ab12


14 svar till “Ultraortodoxa judiska extremister”

 1. Själv är jag mest fascinerad över insikten att det finns en judisk gruppering så ortodox att den, på fundamentala religiösa grunder, är emot staten Israel. Det måste vara något slags rekord i ”ortodoxhet”. Varvet runt, liksom.

   • men brukar inte ultra ortodoxa judar vara dom som är bosätter? eller är dessa mer ultra ortodoxa? och om det är många av dom och alla är emot Israel, vilket parti representerar dom i Knesset?

     • men hur ortodoxa är dom i bosättningarna då?
      dom som drömmer om ett stor Israel?:)

      • Själva begreppet ”ultrakonservativ” inom judendom är väldigt missvisande då man syftar på ”chassidismen”. Det är en egen gren inom judendom med kabbalistiska inslag som inte intresserar sig mycket för politik och annat som inte har direkt med religion eller sin egen kultur att göra. Det som kanske borde vara ”ultrakonservatism” är de väldigt konservativa inom ortodox judendom som kallas ”haredim”.

 2. För en ultraortodox jude är det endast Messias som har rätten att ge det judiska folket ett eget land när han väl kommer. Så är det enligt religionen. Allt annat är politik och därför inte giltligt.

 3. Det sprejades inte bara hälsningar till Hitler utan också några andra ord “ Judar vakna det onda sionistisk regim skyddar inte oss “ och en slogan till “ Om Hitler har inte funnits då skulle sionisterna har uppfunnit honom “

  Museet styrelse ordförande Avna Shalev sa att han är chockad och omtöcknad av denna hjärtlösa uttryck för brinnande hat mot sionismen , Det var skrivit utmärkt hebreiska och undertecknat av ultraortodoxa judendom

  Dessa religiösa brukar säga att Israel grundaren är maskopi med Hitler för att nå sitt mål att skapa en stat för judar , Nu går dessa religiösa från ord till handling och varje försök från regeringen att fängsla de kommer att skapa ett stort problem och här kommer vi att se hur en jude står mot jude och det är precis vad Israel rädd för

  På fredag kommer tre ledare av Nator karta att fira Sabbaten i Gaza och vill inte fira minnet av förintelsen

  • Det är väl ingen hemlighet att nazisterna i Tyskland initialt, d v s innan förintelsen inleddes, istället önskade deportera sin judiska befolkning till Palestina och där hade man ju onekligen ett gemesamt intresse med Sionismens grundare.

   P g a motstånd från britterna som kontrollerade över det Palestinska Mandatet, de förstod hur en stor judisk invandring till området skulle tas emot av befolkningen där, så genomfördes dock aldrig dessa deportationer i någon större utsträckning.

   • Jag har för mig att det var till Madagaskar man tänkte sig deportera alla judar (Madagaskarplanen). Jag tror det stöp på att det kom ett krig emellan och att fartygen behövdes till annat.
    Därefter kom, som bekant, andra planer som drogs upp vid bland annat Wannseekonferensen.

    Men jag har också läst att nazisterna i viss utsträckning ”underlättade” för en del människor att fly till Palestina under kriget. Inte av humanitära skäl, utan för att dessa skulle ställa till trubbel där för att distrahera England. Jag har ingen källa till detta för det var nog tretio år eller så sedan jag läste det.

 4. Nej. Bosättare är ofta ortodoxa judar och övertygade sionister. Man anser sig ha rätt till landet – även de bitar som andra ser som ockuperad mark. Ultraortodoxa judar (chassider) och även vissa ur den mest konservativa gruppen inom ortodox judendom (harediska judar) har i regel en negativ inställning till sionism och det sätt som Israel blev det judiska folkets land i mitten av förra seklet. Enligt religionen får Israel inte återtas med våld utan det kommer att ske automatiskt när Messias återvänder.