Tolgfors – Guldet blev till Pök


USA är absolut ett utomordentligt fascinerande land, själv skulle jag önska att jag hade råd att hyra en husbil och åka runt och se så mycket som möjligt av landet i ett halvår, men även om jag hade möjlighet att göra det skulle jag inte hemfalla åt en sådan naiv beundran som värmlänningen Tolgfors.

Å andra sidan så har jag inte växt upp i någon byhåla i Värmland, dessutom har jag också sett avigsidorna med USA:s strävan efter hegemoni, eller till och med världsherravälde. Jag behöver givetvis inte rabbla upp alla oförrätter som USA drabbat världen med både i nutid och i historisk tid, dessa känner alla till ändå. Men det hindrar inte att jag drömmer om att färdas på det som finns kvar av Route 66 eller att vandra runt i Yosemite eller New York.

Nu kan man nog hävda att det handlar om ett slags hatkärlek, för de europeiska nybyggarna har gjort en hel del idiotiska saker med sitt nya hemland, bland annat så kan man utan tvekan hävda att själva ockupationen innebar ett regelrätt folkmord på urbefolkningen. Det var inte bara smittsamma sjukdomar som drabbade den, de skuffades undan med vapen i hand, och så till den milda att den spillra som lever kvar idag knappt räcker till att fylla ett indianmuseum.

AB: ”Försvarsminister Sten Tolgfors (M) älskar USA. Nya hemligstämplade dokument läckta av Wikileaks avslöjar toppdiplomaternas rapporter från amerikanska ambassaden i Stockholm. ”Sverige förpassar neutraliteten till historiens soptunna”, skriver en ambassadör…

…I ett krypterat dokument dömer den amerikanska ambassadören Michael Wood ut den svenska neutraliteten: ”Sverige är visserligen inte Nato-allierad men är i praktiken en pragmatisk och stark partner”, skriver han, enligt SVD. Wood understryker att Sveriges officiella linje är alliansfrihet i fredstid och neutralitet i krig. Men, landets aktiva deltagande i Natos Partnerskap för fred och rollen som ledare för 1 500 man starka Nordic Battle Group, visar att den officiella bilden är en osanning. ”Sverige förpassar neutraliteten till historiens soptunna”, sammanfattar ambassaden efter ett samtal med statssekreterare Håkan Jevrell. Vid ett möte mellan försvarsminister Sten Tolgfors och ambassadens personal ska Tolgfors ha berättat hur lätt han har att få politiskt stöd för svenskt deltagande i krig under Natos paraply.”

När man läser om Tolgfors agerande är det lätt att se den bild som präglade TV-underhållningens ”Ronny och Ragge” i början av nittiotalet, att Tolgfors skulle få spela Ragge är uppenbart och att pöket i det här fallet skulle vara USA. Att vara en okritisk USA-älskare ger inte direkt betraktaren intryck av att det faktiskt är en tänkande individ man talar om så min jämförelse är faktiskt helt ok.

Själv är jag omåttligt förtjust i mycket av det som USA bidragit med, inte bara TV-serier som Boston Legal och Sopranos, eller varför inte The Wire, för att inte tala om Letterman, men den amerikanska maten gör inget större intryck på mig. Mycket av min uppväxt är präglad av litteratur och musik från landet, det plus den amerikanska historien och landets storlek gör att det egentligen inte skulle räcka med sex månader i en husbil. Jag skulle troligen trivas hyfsat med att bo i landet ifråga.

Men det betyder definitivt inte att jag accepterar den roll som USA tar på sig i vår omvärld, inte heller så är jag hänförd inför landets politiska och ekonomiska system som lämnar så mycket i övrigt att önska. Men somliga klarar uppenbarligen inte att se nyanserna, det är inte guldet som blir till sand, det blir till ett pök, och då är det riktigt riktigt illa ställt.

it , , , , , , , , , , ab123 svd123 ex12 svt dn12


10 svar till “Tolgfors – Guldet blev till Pök”

 1. Vi har ju inte i grund och botten varit neutrala sedan innan 2a världskriget men vi är rätt duktiga på att klappa oss själva på axeln och berätta för folk hur neutrala vi är.

 2. Jag säger som Veiron i ottan; ”sketland”. Jag skulle inte åka dit om jag så fick betalt. Det finns många oändligt mycket mer intressanta platser här i världen.

 3. Skakar hand Fredrik Reinfedlt beskrivs i dokumenten inför mötet med George Bush 2007 som en mycket bättre ledare att arbeta med USA än företrädaren Göran Persson.
  jag skäms över att vara svensk det svenska folket är lurade av moderatarna

 4. Gift med en amerikanska och älskare av södra USAs matlagning (inte cheese burgers and fries) så måste jag älska USA och dess innevånare men det betyder inte att jag gillar deras regering eller politiska system som är genom ruttet, amerikanarna själva ogillar just det men och känner sig maktlösa. Att vi har politiker som verkar ha mer lojalitet till USA en Sverige är totalt oacceptabelt. De politiska partierna skulle behöva en rensning.

 5. Det är dags att göra politiker och banksters personligt ansvariga för svindel av skattemedel.
  Nu tar dessa ”sitt ansvar” med att avgå med pension och bonus mm.
  För att citera en författare: Jag är ingen bidragsfuskare, jag får ju så mycket.