Tidningsläsarna utsätts för desinformation


Det är inte speciellt ovanligt att svenska media sprider desinformation, samtidigt är det tråkigt att behöva konstatera att man inte ens gör en ansats till källkritik utan levererar dessa moderna IT-skrönor till sina läsare som om de vore verkliga nyheter, som om de vore sanna.


AB:
”En webbsajt som är knuten till al-Qaida ger presidentkandidaten John McCain sitt stöd. I ett meddelande på hemsidan står det att man välkomnar en terrorattack innan presidentvalet som ett sätt att hjälpa McCain till presidentposten. Enligt meddelandet som publicerades på hemsidan al-Hesbah i måndags, är senator John McCain den bäste presidentkandidaten om man vill utmatta USA:s finanser och militära styrkor…”

Längre ner i texten kommer det som de flesta inte förstår är information av ett mer avgörande slag.

AB: ”Det var underrättelsetjänsten SITE i Bethesda, Maryland, som hade snappat upp meddelandet och översatt det.”

Aftonbladets Susanna Vidlund upphöjer denna lobbyorganisation till en ”underrättelsetjänst”, något som de säkerligen gläds åt om de skulle läsa det själva. Det Aftonbladet inte berättar är vilka människor som driver denna lobbyorganisation och vilken bakgrund de har. Väljer man från tidningens sida att göra en rubrik på ett meddelande från en, för Aftonbladet okänd förmedlare, så blir budskapet felaktigt.

På samma sätt brukar man göra med information från den israeliska underrättelsetjänstens husorgan Memri. Att just SITE Institute har seglat upp på marknaden av desinformatörer beror givetvis på att Memris renommé fläckats sedan alltfler förstått att de startats av den israeliska statens anställda, folk som kommer direkt från underrättelsetjänsten.

Alla vet, men Aftonbladet låtsas som de inte vet eftersom det annars inte skulle bli någon nyhet. Det innebär att Aftonbladet medvetet utsätter sina läsare för desinformation.

Tack för det Aftonbladet!

Alla kan förstå att media har stora svårigheter med källkontroll, men praktiskt taget alla nyheter som kommer om ”al-Qaida” är färgade och filtrerade. Som nyhetskonsumenter har vi rätt att kräva mer av media.

AB1 Dagen DN1 SvD it

Andra om: , , , , , , , , , , ,

[tags]Susanna Vidlund, SITE Institute, Aftonbladet, Memri, Desinformation, Islam, Muslimer, Kriget mot Terrorismen, John McCain, Media, Journalistik, Politik[/tags]


4 svar till “Tidningsläsarna utsätts för desinformation”

  1. Det är synd att tidningar inte har egna resurser annat än undagtagsvis till att sända egna reportrar till konflikthärdar. Att Memri och Site är kopplade till den israeliska underättelsetjänsten borde allmänbildade journalister känna till, eller så låtsas de bara vara ovetande.

  2. Hmm men vad säger det om SITE sprider ut att McCain har Al Qaidas stöd?

    Betyder det att Isreal vill ha Obama?

  3. Givetvis är Al Qaida överlyckliga över en president som GWB. Han rotar lite här och där. Drar ut i krig. Skrapar lite på ytan. Spenderar x antal $. Skapar opinion mot USA. Perfekt för AQs långsiktiga planer. De föredrar säkert McCain framför Obama. McCain garanterar fortsatt undergrävande av den amerikanska ekonomin, fortsatt ”war against them” och polarisering.
    Obama däremot har pratat om att bygga broar, dialoger och ny taktik. Gynnar absolut inte AQ i det långa loppet.

    Om Israel tänker ett steg längre inser de att Obama är det bättre alternativet för statens överlevnad.