Terrorismen i media


Idag finns det en intressant artikel i Dagens Nyheter, den beskriver hur man skildrar muslimer i media, och berör även hur kyrkan har beskrivit muslimer och judar. Jag har länge själv funderat på att ta upp ämnet eftersom jag har intresserad mig för medeltida kyrkomålningar och visat bilder på Albertus Pictors konst. Det finns beröringspunkter, och till vissa delar så kan man anta att Pictor (Albrekt Ymmenhusen) visade prov på en del av dåtidens fördomar i sina kyrkomålningar.
[column width=”49%” padding=”2%”]
Jag kommer inte gå in på mer i ämnet just nu, men intresserade kan räkna med mer inom en inte alltför avlägsen framtid.

DN: ”Ylva Brunes forskning visar att 85 procent av alla reportage om islam under tidiga 90-talet handlade om våld. En fjärdedel av all rapportering om religionen kretsade kring terrorism. Undersökningar från 80-talet visar att situationen var densamma även då. Ylva Brune menar att den bild vi i dag har av muslimer bottnar i svenska kyrkans strävan att särskilja den egna religionen. – Kyrkan har under flera hundra år systematiskt byggt upp fördomar gentemot andra religioner, främst de som har likheter med kristendomen – alltså judendomen och islam. – Redan då var det upprepning som gällde. På kyrkoplakaten kunde man läsa om de ”vidriga judesvinen” och ”förskräckliga muselmanerna”. Enligt Brune har fördomarna om islam varit permanenta ända sedan 1500-talet; muslimer anklagas för i stort sett samma sak hela tiden. Det är kvinnoförtryck, fanatism – och terrorism. – Det beror lite på vad vi behöver för stunden”

Det är intressant att läsa hur forskare klär av medias stereotyper, det är förvånande att journalistutbildningen inte går djupare in på ämnet. Det borde den göra eftersom olika fördomar ventileras i var och varannan artikel som handlar om Islam, den religion som för tillfället befinner sig i strykklass. Säg ordet självmordsbombare och allmänheten tänker på muslimska terrorister, problemet med det är att de som använt självmordsbomber mest är de kristna tamilerna.

Och läser man på om terrorister som finns det skäl att anta att Björn Kumm har rätt i sin bok om terrorismens historia, det var judar som var de första terroristerna. Men nu är inte allt så enkelt, man kan inte skjuta skulden på en part, religion eller
[/column]
[column width=”49%” padding=”0”]Usama bin Laden

folkgrupp. De flesta av oss vet det, men så röstade vi inte heller på ett parti som vi inte erkänner efteråt. Gå nu till DN:s hemsida och läs artikeln med rubriken ”En ung muslimsk man”.

Men som sagt, utvecklingen just nu i Mellanöstern, och delvis i Ryssland, kommer nog ge oss anledning att återkomma till ämnet ett antal gånger.

it , , , , , , dn123 svd1234 ab12 ex12 svt dagen
[/column]


7 svar till “Terrorismen i media”

  1. Handen på hjärtat så tycker jag inte att det är så konstigt att Islam kritiseras för sin kvinnosyn. Därför tycker jag inte det är så konstigt att Islam pekas ut i dessa sammanhang. Vad finns det i Islams kvinnosyn som vi bör importera till Sverige? För övrigt så stinker hela tredjevärdens kvinnosyn och i Asen är de inte mycket bättre. Det måste man väl få säga utan bli kallad för än det en än det andra. Den kristna kvinnosynen är inte mycket bättre, men som tur är lever vi i en sekulärt samhälle, där äldre prästers kvinnosyn inte är upphöjt till lag.

    • Jag ser att nu i dagarna ska Kansas mer eller mindre förbjuda abort och liknande lagar dyker upp över allt i USA nu. Det verkligen visar att det sekulära samhället bör vara på sin vakt eller vi kommer att gå tillbaka till medeltiden så länge religiösa gruppers åsikter ska skyddas på grund av att vi har religionsfrihet. Idiotiska åsikter ska kallas vad de är så fort de kommer till ytan så de kan inte få grogrund.

  2. Tyvärr har du rätt! Den kristna högern i USA (URK) består av ca 80 till 90 miljoner fanatiska människor som TROR att det som står i Bibeln är sant?

  3. Vissa delar av konservatismen gillar jag skarpt, trots min radikala övertygelse. Konsten hur man uppvaktar och bemöter kvinnor t ex: håller upp dörren. Drar fram stolen. Reser sig upp när man hälsar på kvinnor. Vidare absolut trohet samt avhållsamhet från porr (och onani) tar jag för självklart samt total ärlighet inom äktenskapet Det betyder inte att det är konfliktfritt inte Jag har alltid tycket att människorna med radikal livsåskådning och övertygelse hanterar konflikter mycket bättre och ärligare än de konservativa, som bara vill soppa allt under mattan, som de hycklare de är.

  4. En kommentar till journalistutbildningen. Eliter har länge vetat värdet på utbildningar och vilka som skall ha vilken utbildning på de yngre generationerna. Det är också viktigt att vunnen erfarenhet hos äldre inte kontaminerar den avsedda utbildningen till vissa, därför bör de yngre vara åtskiljda från de äldre (finns i en officiell programförklaring faktiskt). Ett barns sinne är som en blank hårddisk och det gäller att fylla det med ”korrekt” data, eftersom personen svårligen kan tänka utanför denna inmatade datamängd och det tar långt tid att inhämta jämförande data erfarenhetsvägen på egen hand. Utbildning är alltså en kontrollfaktor.
    Ta t.ex. svininfluensa hypen där det fanns ett vaccinpatent före utbrottet, och medierna pumpade ut bigpharmabudskapet som en trogen vovve. Var fanns det så omhuldade kritiska tänkandet i journalistiken?

  5. Det är bra att det blir tydligt att de verkliga rasisterna hålls inom de högerextrema kretsarna, men sådant nämner inte Åkesson :-P