Tal på segerdagen 9 maj I – Vår falska historia och världsbild


9 maj är en segerdag i andra världskriget. I väst brukar 8 maj räknas som segerdagen, men i halva Europa är det 9 maj som gäller. EU har försökt blockera ett gemensamt firande genom att göra 9 maj till ”Europadagen”. De som deltog i mötet på Sergels torg kunde fira både segern över Hitlerfascismen och ett Europa fritt från nazidiktatur. Jag har här förmånen att här återge tal av Agneta Norberg, vice ordförande i Sveriges fredsråd.
9 maj 2014 18298_9maj
Talet.
”Jag är stolt och glad över att på Sveriges Fredsråds vägnar få säga några ord denna viktiga dag då vi firar segern över nazismen i Europa, där den Röda Armén spelade en helt avgörande roll.

Jag minns min känsla av skräck under kriget. Jag var rädd för nyheterna för alla vuxna såg så allvarliga ut. Jag blev lycklig när pappa glömde bort kvällsnyheterna. Pappa höll på Hitler men det gjorde ju de flesta i byn och kung Gustav den femte också, så han var i förnämt sällskap. Jag var 8 år när kriget tog slut och vi såg hemska bilder från lägren i Tyskland och Polen. Men det sas inte mycket om ens något om kriget offer och lidandet i öst- Ryssland. Däremot fick vi veta mycket om att USAs marinsoldater gick iland i Normandie. Det fick vi se i tidningarna igen och igen.

De signaler som ganska snart kom in från omvärlden till den lilla byn i Västerbottens inland, var inte kriget utan att USA var väldigt, väldigt bra. Mina stora systrar tapetserade nu väggarna i sitt rum med filmstjärnor ur Allas Veckotidning, Hemmets Journal och Hemmets Veckotidning: Det var Betty Grable, Deanna Durbin, Tyrone Power, Fred Astaire, Gary Cooper, Veronica Lake, Clark Gable och Errol Flynn.

Förutom filmstjärnorna kom tuggummi och en tjusig skrift cirkulerade i byn den hette ”Det Bästa”. Jag var tidigt mycket läskunnig och läste allt. I ”Det Bästa” stod att läsa att Ryssland och kommunisterna var jättehemska och väldigt, väldigt farliga.

Jag tog lång tid på mig för att lära mig historien. I 30-årsåldern for jag på en bussresa till Leningrad. Denna resa förändrade mitt liv på ett avgörande sätt. Jag kan säja att efter den resan blev jag fredsaktivist.

Att se fotoutställningen från Leningrads belägring, och alla andra fasansfulla saker blev en total vändpunkt i mitt liv. Jag blev först oerhört skamsen i tron att jag nog var den enda i hela Sverige som inte hade fattat vilket omänskligt lidande som nazisterna hade orsakat det ryska folket… Och vilken avgörande insats Röda Armén hade gjort.

Att 20 miljoner människor hade stupat i kriget eller dött av svält och lidande – numera är siffran korrektare 27 miljoner – att 15 stora städer bombats sönder, att 1 710 mindre städer och 70 000 byar bränts ner till aska, och att 60 miljoner byggander bombats och bränts, 25 miljoner hade gjorts hemlösa.

Tyskarnas bombräder hade förstört 32 000 fabriker, 10 000 kraftverk, 3 000 oljeborrtorn, 1 000 kolgruvor, 65 000 km järnvägsräls och landsvägar, 40 000 sjukhus, 64 000 skolor, 400 museer, 43 000 bibliotek med 100 miljoner böcker, 44 000 teaterbyggnader, 3 000 kyrkor, 100 000 kollektivjordbruk.

Kreaturen fördes till Tyskland eller blev mat till soldaterna– nazister slaktade eller tog med sig 7 miljoner hästar, 17 miljoner nötboskap, 20 miljoner svin, 27 miljoner får och getter, 110 miljoner höns.

Det blev som sagt fred till slut. Men då fällde USA atombomber över Hiroshima och Nagasaki. Det var en varning till Ryssland och inte som man sa för att Japan skulle kapitulera.

Då inleddes det ohyggliga kalla kriget och USA fortsatte att använda kärnvapen ungefär som att man håller en pistol mot tinningen utan att trycka av men det fungerar ändå säjer Daniel Ellsberg, som arbetade på Pentagon. Han avslöjade att USA redan 1946 ville bomba Moskva med kärnvapen med start från England där färdiglastade B 52 bombplan stod klara på flygbasen Mildenhall som på given order från Pentagon skulle lyfta mot Moskva.
Detta visste Moskva och tvingades in i en fasansfull kärnvapenupprustning trots att landet låg i ruiner. Allt från 1946 fram till våra dagar har USA hotat länder med kärnvapenanfall ett 30-tal gånger om de inte lytt USA. Detta står att läsa i ”Empire and the Bomb” av Joseph Gerson. Boken kom ut 2007.
Andra Världskriget. Ryska veteraner. 17_si

USA har flera verktyg än hot om kärnvapenutplåning i sin arsenal. CIA fick stark kritik 1983 under Reagan administrationen. Då grundades ”National Endowment for Democracy” -förkortat NED, som får stora pengar för att göra öppet i ett land som CIA tidigare gjorde dolt. Det finns över 40 sådana NED kontor i t.ex. Ukraina och ungefär dubbelt så många i Ryssland. Ett annat land som begåvats med NEDs hjälp att bli demokratiskt på det sätt som USA vill är idag Venezuela och Zimbabwe.

Ytterligare en typ av krigföring-massmedias roll i historieskrivning, och rapportering av krigen. Enligt den norske professorn Johan Galtung tillverkar privata PR-firmor artiklar och nyheter som passar in i USA:s planer på världsherravälde. De tillverkar nyheter, skriver artiklar, gör pressreleaser och videofilmer. De mest beryktade är Hill & Knowlton, Ruder & Finn, Burston Marsteller.

Hill & Knowlton gjorde sitt genombrott under första Irak-kriget då de fick 11 miljoner dollar för en kampanj som gick ut på att visa Iraks grymhet då irakiska soldater gick in på ett sjukhus och kastade bebisar ur kuvöserna. Senaten godkände att kriget fick inledas med hänvisning till denna tillverkade videofilm. Uppgifter från USA visar att 40 % av utrikesnyheterna fabriceras av 50 PR- företag när det gäller Wall Street Journal är siffran 50%.
Johan_Galtung

Johan Galtung drar även upp Sveriges media och säger: ”Det krävs ett stort mod hos svenska tidningsredaktörer att producera en verklighetsbild som avviker väsentligt från USA:s världsbild”. Och läser man okritiskt Svenska Dagbladets ledarsida så borde väl Sverige gå i krig mot Ryssland. Men ibland kan vi fredsvänner få hjälp från oväntat håll.
RyssKrig-768954

Jack Matlock, USA:s ambassadör under Reagan administrationen, säger ”President Putin agerar som svar på USA:s fientliga hållning att utvidga Nato österut, att bomba Serbien och att bygga fientliga militärbaser i Östeuropa trots löften att inte göra det vid Tysklands återförening. Han undrar också: hur skulle USA känna sig om Ryssland eller Kina eller Västeuropa började upprätta militärbaser i Mexiko eller i Karibien eller arbetade för att installera en regering som var fientligt inställd till USA?”

Sveriges media deltar i demoniseringen av Ryssland och har ingenting att rapportera när det gäller USA:s/Nato:s destabiliserande och fientliga stridsövningar på svensk mark i nordområdena. Sverige är ju med i Partnerskap för Fred-förstugan till Nato och deltar i alla stridsövningar med Nato i nord och i syd. Med namn som Loyal Arrow, Nordic Air Meet, Cold Response. De genomförs på området NEAT-North European Aerospace Testrange, stort som Blekinge, där testas och tränas även den stora drönaren nEUROn.

I mars avslutades ”Cold Response” nr.6 med 16 300 trupper inte långt från ryska gränsen. I södra Norden har USA installerat flygbaser i Estland, Lettland och Litauen och årliga stridsövningar- BALTOPs- till havs och i luften. Piloterna i Nato-stridsplanen verkar finna ett nöje i att sniffa alldeles vid mångmiljonstaden S:t Peterburgs luftrum. Förutom detta har USA anlagt militärbaser i en vid cirkel runt den Eurasiska kontinenten med Diego Garcia, Hawaii, Guam, som med stora, militära centra, sannolikhet med lager av kärnvapen.

För att kunna genomföra ett första slag med kärnvapen har USA redan installerat radaranläggningar i Vardö, nära ryska gränsen, i Thule på Grönland, och upprättat installationer i Polen, Rumänien och Turkiet. De ska serva det s.k nationella missilförsvaret vilket är ett anfallsarrangemang mot Ryssland. Sveriges utrikesminister är nära nog bäst i klassen när det gäller att göra USA nöjd.

Carl Bildt har en god samtalspartner i USA:s Sverigeambassadör Mark Brzezinski. Fadern Zbigniew, författare till ”The Grand Chessboard”, USA:s överhöghet och dess geostrategiska uppdrag , utgavs 1997. Den brukar kallas handbok i världsdiktatur. Pappa Zbigniew var utrikespolitisk rådgivare till både Carter och Obama. Han besöker son och barn-barn då och då i Stockholm.

Den farliga krisen i Ukraina handlar bara delvis om själva Ukraina. Det handlar även om USA:s planer på att totalt stänga inne den ryska kontinenten. Hamnar Ukraina helt i USA/Nato:s händer så kommer USA att placera ut sitt missilförsvar vilket är en krigsförklaring gentemot Ryssland.

Vi ska hedra de miljoner som stupade i det stora fosterländska kriget genom att se till att Sverige inte går med i NATO.

Vi ska sluta lyssna på de krigsmedia vi har idag i Sverige

Vi ska avbryta det militära samarbetet med USA/NATO.

Vi ska lämna Partnerskap för Fred som är en förstuga till NATO.

Sverige måste bli ett verkligt neutralt och alliansfritt land.

Leve fred och vänskap med Ryssland!


i Andra om: , , ,, , , , , , , , , ,, , , , ,

DN Slaget vid Stalingrad 2/2 DN om fascism SvD 2/2Björnbrum Intervu i Junge Welt Internationalen nr 5 2013 Aftonbladet Japetus öga Russia Today Tarpleys artikel Pepe Escobars artikel Agrab Aron Lunds artikel på engelska USA-bloggen DN 25/12Björnbrum 23/12 SKP-bloggen DOHA-protokollet DN 26/12 SvD 25/12 SvD Clearinghouse SvD 20/12

  7 comments for “Tal på segerdagen 9 maj I – Vår falska historia och världsbild

 1. 14 maj, 2014 at 09:27

  Anders Romelsjö. Vill du sända vidare till Agnetas Norberg mitt tack till henne för en helt strålande analys. Den historiska delen och som nutidshistoria. Fäste mig vid hur hon skildrar en del av USA:s propaganda (efterkrigstiden). Hollywood, filmstjärnefotona, tidskriften ”Det Bästa”. Effektiv hjärntvätt. Hur detta åt sig in i oss.
  Något som sällan uppmärksammas eller forskas kring. Agneta Norberg säger avslutningsvis: ”Vi ska sluta lyssna
  på de krigsmedia vi har i Sverige idag.” – Vi borde starta en informationskampanj mot medias krigshets och rysshat. Ta varje tillfälle i akt att berätta om medias desinformation. Förklara att den kan bli farlig för Sverige som nation. Att vi följer USA in i fördärvet.
  Ulla Johansson

 2. pivo
  14 maj, 2014 at 09:37

  Tack för en bra blogg!!

 3. Vivan
  14 maj, 2014 at 13:03

  Tack för du låter alla här ta del av det här talet. Jag har den senaste tiden träffat flera medelklass ur olika politiska riktningar och som följer världshändelser men som är minst sagt uppretade på medias ensidiga och tendentiösa rapporteringar. Folk vill veta vad som pågår utan att bli vilseledda och förda bakom ljuset.

 4. Katia
  14 maj, 2014 at 13:10

  Tack så mycket för denna text. SPASIBO!

 5. Thomas Åkerblad
  14 maj, 2014 at 15:19

  Och Putins aktiviteter får schweizarna att bryta sin neutralitet:

  ”Seit Montag markiert die Nato in der Übung «Jawtex» Stärke gegenüber Russland. Die Schweiz übt mit.”

  http://bazonline.ch/schweiz/standard/Schweizer-Armee-bricht-die-Neutralitaet/story/29456092

  • 14 maj, 2014 at 16:47

   Och Sverige har gjort det för länge sedan genom sitt aktiva deltagande i NATO:s och USA:s angreppskrig i Afghanistan, det kraftigt överskridna FN-mandatet i Libyen med tiotusentals dödade och även genom sitt stöd till den profascisiska staskuppen i Ukraina. Dessvärre innebär detta också ett ställningstagande bort från demokrati.

 6. Peter Grafström
  16 maj, 2014 at 01:49

  Suveränt tal av Agneta

Comments are closed.