Synd om Maud Olofsson

Egentligen tycker jag synd om Maud Olofsson. Alla hackar på henne, och med alla inkluderas också bloggare, bloggkommentarer, tidningar, radio och TV. Väljarna klagar, medlemmarna klagar och säkerligen klagar också hennes familj på henne.

Vad har hon då gjort för att bli utsedd till en så klandervärd person så att inga tar hänsyn längre? Ja det första är väl att Centerpartiet under hennes ledning svikit landsbygdsbe-
folkningen, man har svikit de äldre, man har svikit sina gamla traditioner som miljöparti. Dessutom har man positionerat sig till höger om höger. Man vill sänka lönerna och försämra anställningstryggheten, allt för att gynna företag och dem som äger dessa företag. Man har tagit platsen från moderaterna som landets mest nyliberala parti. Och det största misstaget
– man har gjort det i en tid där allt fler ser var nyliberalismen ställt till med för elände.

När man lanserade begreppet Stureplanscentern så gjorde man ett gigantiskt misstag, folket som frekventerar krogar på Stureplan, och salladsbarer med för den delen, ses knappast som några ledande personer inom Stockholm, inte i kulturlivet, det är helt enkelt ett femtiotal brats varav många har allvarliga problem med i första hand kokain och alkohol. Resten av publiken på Stureplan är ett antal Wannabes och så de många lantisarna som vill frottera sig med den degenererade kändismaffian.

Det var ett misstag när man försökte bli ett storstadsparti, man gjorde sitt misstag därför att man inte visste något om storstaden. Centerväljarna är vanligtvis från landet, deras politiska företrädare likaså. Det har alltid varit partiets styrka, det som gjort att man varit trovärdig när man talat om att stoppa kärnkraften och när man förhållit sig avvisande mot ekonomismen.

Socialdemokraterna har förändrats på samma sätt genom åren, men den resan började redan på 60-talet, centerpartiets förändring har gått i turbofart, det är knappast konstigt att deras väljare inte hängt med i svängarna och står kvar på gården och tittar på med händerna djupt nedstuckna i blå-
byxorna.

maud olofsson

Det har runnit mycket vatten under broarna sedan jag första gången hörde en partiledardebatt mellan Gunnar Hedlund och Tage Erlander i Vasaparken på femtiotalet. Då var det politiska budskapet begripligt för ungdomar som jag själv, idag är budskapet nedbantat till one-liners. Givetvis är det inte bara politikernas fel, men budskapet måste vara tillräckligt kort och slagkraftigt så att det duger som rubrik, eller som ett kortare inslag i etermedia. Så är det med dagens Göteborgs-
budskap ”– Sänk momsen till tolv procent!”, något som Olofsson påstod skulle gynna ungdomarna i Ekot.

Själv är jag övertygad om att hon kommer att få återvända till Robertfors redan efter valet, skulle jag ha fel så blir hon i alla händelser avsatt vid första centerstämman efteråt. I morgon ska hon återigen utfrågas av Tomas Ramberg i Ekots lördagsintervju klockan 12.55. Då får vi bevittna hennes paradgren som politiker, att inte svara på frågorna utan svara på något helt annat.

intressant Tags : , , , , , , , , , dn1 svd12 ab1 t

  15 comments for “Synd om Maud Olofsson

 1. Ken
  5 februari, 2010 at 20:01

  Det är inte synd om henne, hon jobbar väldigt hårt för att det skall bli så där.

 2. Marcus R
  5 februari, 2010 at 20:55

  Jag skulle vilja påstå att det här med att svika sina ursprungliga kärnväljare har att göra med att man allierar sig med ett så pass mycket större parti och dessutom inte riktigt passar in i den politiska ideologin i den alliansen.
  Jag skulle våga påstå att samma problem kan drabba V nu när de allierat sig med Mp och S.

  Vi har i stort sett ett tvåpartisystem i Sverige redan. De enskilda partiernas ideologier urvattnas och de enda som till slut får sista ordet är M och S. Dessa två partier är dessutom inte så långt ifrån varandra som man kan tro utan det är mest en illusion; folk som tror att mycket kommer att ändras tillbaks om S får makten i år kommer nog att bli mycket besvikna.

  Två andra partier som kan tjäna på att de etablerade partierna har valt en gruppering är ju PP och Sd och tyvärr tror jag att dessa två partier kommer att få en mycket större roll i Svensk politik inom de närmaste åren än vad folk förväntar sig.

  Om det finns någon lösning på det här dilemmat vet jag inte – man kan ju knappast förbjuda att partier allierar sig, eller?

 3. 5 februari, 2010 at 21:22

  Jag tror faktiskt inte att de enskilda partiernas ideologier totalt urvattnas på den rödgröna sidan. Det är just det som är det fina i kråksången med att de inte kommer med ”raka besked” som alliansen kallar det. De går till val som tre skilda partier, men är överens på några områden. Dessutom om man läser de konkreta förslag och färdigutarbetade linjerna, så ser man att hänsyn tagits till såväl miljöpartiet som vänsterpartiet. Det är inte bara traditionell sossepolitik otroligt nog.
  När det gäller Maud tror jag att anledningen till fallet är att väljarna har genomskådat hennes totala brist på kompetens och duglighet som politiker. Jag har haft toksvårt för tant Maud sedan hon tillträdde och mina åsikter har bara förvärrats genom åren. Hennes paradgren tror jag pinsamt nog beror på att hon inte alltid förstår frågorna som ställs, och för att hon inte vet vad hon ska svara på frågorna då hon inte riktigt vet vad partiet egentligen tycker. Då är det säkrare att rabbla något som hon har lärt in innan debatten. Ungefär som ex-presidenten i USA George W. Bush gjorde då han debatterade eller blev utfrågad av media, eller vicepresidentkandidaten Sarah Palin under senaste presidentvalskampanjen i USA.

 4. 5 februari, 2010 at 22:22

  Ska han be om ursäkt för att han fick mer betalt för lägenheten än vad han köpte den för? För att? För att han är socialist?

  Intressant syn du har på socialister…

 5. 6 februari, 2010 at 00:46

  Problemet med Maud Olofsson är att hon är det enda stadsråd som tar ut dubbla löner, både som Partiledare och Stadsråd, samtidigt som hon är den i regeringen som skriker högst om att försämra för vanliga löntagare, sänkta ungdomslöner, lukra upp las m.m. Det här handlar inte om någon jantelag eller avundsjuka. Det är bara ett exempel på dåligt ledarskap och en kultur som hon verkat anammat från topparna i näringslivet. MEN HON ÄR EN FOLKVALD POLITIKER.! Ett socialdemokratiskt stadsråd löpte för några år sedan gatlopp i media för att han hade både lön och pension från EU. Maud har klarat sig väldigt lätt undan i pressen med förklaringen att hon har två jobb. Dessutom har hon visat otroligt dåligt intresse för sitt ansvarsområde, Vattenfall, Saab m.m. Det stora problemet är att om hon ställt till oreda som t.ex.Socialminister så hade det drabbat oskyldiga, men det hade gått att återställa efter ett val. När det gäller bilindustrin och Vattenfalls affärer så är det saker som är oåterkalliga. Hade hon inte varit Partiledare, hade hon troligtvis fått lämna posten för länge sen. Men Reinfeldt kan inte stöta sig med Centern p.g.a alliansen. Ja jag älskar att driva med henne i bloggen och hade hon varit man så hade jag varit precis lika elak.
  KajsaLisa

 6. Gösta Berling
  6 februari, 2010 at 01:57

  Även ett landsbygdsparti behöver röster från städerna, i synnerhet som landsbygden avfolkas mer och mer. Och Olof Johansson var väl stadsbo, om jag minns rätt, ändå gick det att känna igen bondeförbundaren i honom, han var alltså resonabel. Dessvärre kan man inte säga samma om Maud.

  Nu är ju hennes högervridning endast ett uttryck för den allmänna högervridningen som drabbat samhället i stort och inte minst de politiska partierna. Att det är så har ju bl a jag själv kunnat konstatera på denna blogg. Jag står ideologiskt sett där socialdemokratien stod på 70-talet men nu får jag uppleva att t o m vänsterpartister tycker att jag är för mycket vänster, Jinge tycker att jag är tramsig osv… Det finns inte mycket utrymme kvar för klassisk demokratisk socialism.

 7. 6 februari, 2010 at 03:52

  Jaha, så har jag då varit med och sett till att de rikaste 10% har fått 60% av skattelättnaderna, det kändes bra i plånboken. Sedan har jag sett till att slippa skatta så mycket på min fastighet, det kändes ännu bättre. Jag har också sett till att få skattesubventionerad hemhjälp för att slippa sånt tråkigt tjafs, det finns de som är mer lämpade för dylika uppgifter. Eftersom jag äter ute på lyxkrogar så ofta vill jag nu betala mindre moms. Det är tur att vanliga svensson, fattigjon och övriga populas inte har råd att äta på lyxkrog lika ofta som jag; därigenom blir ju reformen förbehållen oss rika och friska. Gud vad jag ska hitta på mer om jag bara får tillfälle till det! /Maud

 8. 6 februari, 2010 at 04:19

  Jinge,
  nu får du upplysa mig. Vem var det inom centern som ”lanserade begreppet Stureplanscentern?”
  Jag har förstås för mig att det lanserades, av någon annan, som rent öknamn på det Nya Centerpartiet.

  • 6 februari, 2010 at 05:56

   Det enda jag vet är att det var Stockholmscentern som gjorde det, Googla!

 9. Lars
  6 februari, 2010 at 06:47

  Hoppsan! Var C så tokiga att de själva lanserade Stureplanscentern, jag trodde det var ett elakt skällsord på Stockholmscentern. Tala om att skjuta sig själv i foten (men skjuta vill dom ju).
  Fjantigt att hacka på Ohly för lägenheten.

  • Christer W
   6 februari, 2010 at 15:04

   Nu vet du varför Maud har stålhätta i sina skor. (ett par skyddsdojor med lämplig dedikation vore en bra symbolisk gåva från någon fackklubb)

 10. 6 februari, 2010 at 08:15

  Fakta: http://sv.wikipedia.org/wiki/Stureplanscentern

  Wiki: Stureplanscentern är en avdelning inom stockholmsdistriktet av Centerpartiet som bildats efter riksdagsvalet 2006 för att markera bilden av Centerpartiet som ett modernt och liberalt parti.

  Forts… (läsvärt)

  • Gösta Berling
   6 februari, 2010 at 11:04

   Stureplanscentern finns alltså !!?? Jag var helt säker på att det bara var ett (visserligen välförtjänt) skällsord !!

   • 6 februari, 2010 at 11:09

    Du trodde det var nåt som illasinnade vänstersympatisörer hade hittat på?

    Inte då, vänstern har inte heller hittat på att Saab inte går att sälja…

    • Gösta Berling
     6 februari, 2010 at 12:30

     Ja, jag trodde att det var vänstern som hittat på ”stureplanscentern” som ett retoriskt skällsord, och det hade i så fall varit ganska välfunnet. Men det blir förstås ännu bättre när man ser att det är de själva som bär fram ammunition till sin egen avrättning ! (för säkerhets skull : tolka inte detta bokstavligt !!)

     Om Saab ”går att sälja” eller ej är en inte oviktig men dock underordnad fråga i saabtrådarna, min argumentering där handlar om helt andra saker, nämligen ”För folkhemmet – mot högervridningen”.

Comments are closed.