Swedbank rasar först


Den amerikanska bankkrisen har nått Sverige med full styrka. Den bank som ligger sämst till alla kategorier är Swedbank, hade jag mer på mitt konto där så skulle jag ta ut de slantarna idag.


Swedbank har haft
mycket pengar i Lehman Brothers och idag spekulerar svenska analytiker om Swedbank kommer att klara krisen. SvD har till och med artiklar om vad som händer om en bank går omkull, och det är inte i spekulationssyfte man tar upp frågan. Att Federal Reserve nu gått in med ett lån på över 550 miljarder kronor räddar förhoppningsvis försäkringsjätten AIG, men här i Sverige är symptomen mer än tydliga.

Stora bankkunder kan försäkra sig mot att banker går i konkurs, och nu har kostnaden för att försäkra pengar hos Swedbank gått upp till 1,46 procent att jämföras med Handels-
bankens 0,72. Swedbanks egna säger att de inte vill uttala sig om rykten men att banken har garantier för hundra miljarder, enligt SvD. Nu har jag personligen bara fjorton kronor på mitt Swedbankkonto så jag låter dem stå kvar.

En sak som överraskar mig i tidningarnas rapportering är att den garanti som staten ställer för bankkonton bara sträcker sig till vad som normalt finns på ett lönekonto. Oavsett om det är ett lönekonto eller transaktions-
konto så betyder det rimligen upp till 50-60 tusen maximalt. Det betyder att den som har sexsiffriga belopp på Swedbank snarast borde flytta dessa pengar. Och helst av allt – köpa skog.

Jag skrev igår att bostadbubblan kommer att spricka, men idag befarar jag att vi befinner

Bank
Skärmdump av Svenska Dagbladet just nu

oss nära en amerikansk börskrasch, vilket i så fall innebär att hela världens ekonomi kommer att påverkas mycket dramatiskt. Vad det skulle innebära är givetvis omöjligt att överblicka eller försöka förutse, men bankaktierna har redan börjat rasa rejält, men värst utsatt är förstås Swedbank. Alla som har möjlighet försöker nu omplacera sina pengar och värst drabbade blir gemene man.

På grund av att vi tvingats spara våra pensionspengar i aktier så är det vi själva som får ta värsta smällen om vi drabbas av en börskrasch. Finansfamiljer och finansinstitut är redan i full färd med att placera sina pengar i något mer värdebeständigt.

Bara att läsa underrubrikerna i dags-
tidningarna är nu en prövning…

SvD1234 DN123 AB1234 DB Pol it

Andra om: , , , , , , , , , ,

[tags]Swedbank, Bankgaranti, Bostadsbubbla, Börskrasch, Bankkrasch, Ekonomi, Mediekritik, USA, AIG, Lehman Brothers, Politik[/tags]


40 svar till “Swedbank rasar först”

  1. Att uppmana folk att ta ut pengarna är ganska farligt. Sådant om något skapar kriser !

    F.ö. har vi bankgarantin i Sverige så småsparare i Swedbank skall inte behöva oroa sig för sina sparpengar….

    /K

  2. Inte när en sketen liten blogg säger så Klas… :)

    Ken! http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_1731779.svd

    SvD: Insättningsgarantin gäller bara konton som kunden i normala lägen kan disponera med kort varsel.

    – Lagstiftningen är inte glasklar, men det tolkas som alla lönekonton och vanliga transaktionskonton — de allra flesta, säger Lång.

    En utredning av lagförslag som ska gör det möjligt för Riksgälden att ge förhandsbesked om garantin gäller eller inte för utpekade konton pågår för närvarande.

    Det framgår oxo att Riksgälden avgör sådana frågor från fall till fall. En så hög garanti som 250 papp kan det inte bli frågan om i händelse av en bankkrasch..

  3. @jinge

    Med kort varsel brukar menas pengar som inte är låsta i banken dvs. vanliga spar- och fondkonton. Hos swedbank står det angivet i varje konto om insättningsgarantin gäller eller inte.

  4. Det skulle vara intressant att se om regeringen skulle försöka sälja av nordea nu. :) Vilka bolag var det på tur att säljas?

  5. Jag ligger inte sömnlös för mina 14.- skull på Swebank, men SvD fokuserar på Swebank idag, och de anser nog att de har goda skäl.

    Sedan är det nog tveksamt om insättningsgarantin gäller, och i så fall vad den gäller, om flera banker skulle gå i putten.

  6. @Klas
    Banksystemet är att lika med ett pyramidspel!

    Skulle alla spararna ta ut sina pengar så skulle alla bankerna gå omkull! Bankerna sitter alltså på en tickande bomb. Deras enda möjlighet är att inte tala öppet om det!

    TÖM DINA BANKKONTONA NU! I morgen kan de vara för sent!

  7. Jag tror inte att det är nån fara för någon svensk bank. De har trots allt lärt sig lite sen den svenska bank-krisen. Det finns många faktorer som skiljer nuvarande situation från den som gällde då. Historien upprepar sig nog inte.

  8. Vid finanskrisen på 90-talet var det bara Handelsbanken som var säkert. De övriga bankerna räddades av staten/skattebetalarna.
    Staten kommer inte tillåta att bankerna går omkull! Men krisen lär bli kännbar ändå! Krisen på 90-talet skapade massarbetslöshet! Om det händer igen får vi med all säkerhet se brunskjortorna i riksdagen 2010!

    @ nature

    Det här blir mitt sista inlägg för dagen, nu ska jag rusa ner till min bank innan det är för sent ;)!

  9. Mina bankkonton är hos SEB och alla omfattas av den svenska insättningsgarantin.
    Exakt så här skriver min bank om det:
    * du har rätt till ersättning för insatta medel och upplupen ränta om banken försätts i konkurs.
    * ersättningen är maximalt 250.000 kr per kund (och inte per konto). Om det finns flera kontohavare gäller det maximala ersättningsbeloppet för varje kontohavare för sig.
    * ersättningen betalas ut av Insättningsgarantinämnden inom tre månader från den dag banken försatts i konkurs.

  10. Det är inte säkert att staten kan rädda banker om det är fler som går ikull. Då står vi där!

  11. Om inte staten kan klara insättningsgarantin får borgarna göra det istället.
    Borgarna har ju snott alla våra pengar i ett sådant läge.

  12. Bankernas ENDA tillgång är att INTE erkänna den tickande bomb de sitter på; och det är där bankgarantin kommer in; och denna ”garanti” betyder i klartext att det är DU som Skattebetalare som får ta smällen!

    MEN Staten har INTE ändlösa tillgångar att slösa på bankgarantin! Speciellt INTE när regeringen aviserar skattesänkningar!

    Så kallade ”bedömare” i USA anser att upp till 100 banker MÅSTE gå i konkurs, för att de kapitalistiska ekonomiska lagarna får en chans att verka ut för att få konjunkturen att vända!

    Säkrar du inte dina tillgångar från bankena NU, så får du betala noten EN GÅNG TILL, i form av sjunkande värdepapper eller valuta!

  13. Vad vi lärt är att vi inget lär!

    Läste att Sverige hade sin första bankkris redan på 1600-talet. En driven entreprenör, Johan Palmstruch, startade en affärsbank med Kunglig välsignelse. Efter några år med stora framgångar gick banken i konkurs och Palmstruch förpassades, med kunglig välsignelse, till en fängelsehåla!

  14. Jag tror att inget system kan garantera absolut konstant högkonjunktur. Men undra inte om dom måste ändra på ekonomiutbildningarna på skolorna. Var är alla kloka välutbildade ekonomer? Med ordet kloka menar jag givetvis inte den kvartalsgirigheten som präglar skolorna nu. Dom tankar och utbildningar dom har nu är ett skämt, och påminner mer om teologiska utbildningar med ”absolut sanning” inblandat. Personligen ser jag många ekonomer som omkringstruttande fjantar utan empati och klarar inte av att hantera motgångar.
    Dom är närmare katolska kyrkan än något annat såsom dom håller på.

  15. Härligt att se att tilltron i folklagren till statliga garantier tycks oförändrat stark, kanske skulle man på grundval av detta överväga en nyutgåva av bröderna Grimms samlade verk ?

    Allvarligt, här ser vi en demonstration av väl fungerande ekonomisk vetenskap, notera framför allt hur elegant en självreglerande marknad undviker dominoeffekter och panikreaktioner. :P

  16. Okej, tack för alla tips.

    Det är ju så att när man driver företag är 250 000 (insättningsgarantins maxbelopp) inte särskilt mycket pengar. Eftersom jag nyttjar just Swedbank har jag plötsligt fått mycket att tänka på…

    Är det någon som kan tipsa om ”säkra” placeringar just nu? Pengarna måste vara åtkomliga.

  17. Drar ni inte detta lite väl långt nu ?

    Visst prägls mkt av ekonomin av dominospel osv – värre i Usa än på andra ställen förstås. Och hedgefonder är ju riktiga rovdjur som kastar och köper aktier om vartannat och skapar en rejäl obalans (utom möjligen i högkonjukturer för sina ägare).

    Men att alla banker i Sverige pga finansinstitutens osäkra fodringar i Usa skulle gå i kånken har jag svårt att tro, särskilt efter saneringen i början på 90-talet.

    Daniel A: Bra skrivet.

    /K

  18. Till Torsten.

    Jag är inte säker men jag har för mig att insättningsgarantin inte gäller över huvudtaget för företag så jag skulle råda dig att sprida företagets kapital till flera olika banker.

    MVH,
    Dr E

  19. Har också Swedbank, men även jag inte många kronor på kontot.. Jag har mina pengar i madrassen istället, har inget räntekonto så lika bra att bara ta ut pengarna när dom kommer. Använder bara kontot när jag är utomlands och för att få in lön (när sådan kommer, inte för tillfället direkt) enkelt och smidigt..

    Är ändå rätt munter över utvecklingen, för jag HOPPAS (på för mycket?) att det kanske äntligen börjar öppna folks ögon för kapitalismens och ”den fria marknadens” fullkomliga värdelöshet.. Att det aldrig funkat i praktiken och bygger på förtryck av vanligt folk samtidigt som man håller den rika eliten under armarna med alla till buds stående medel, oavsett vem som betalar kalaset. Förutom dom själva då.. det är visst otänkbart att dom sjävla skall behöva ta smällen.

    Till och med i fullblods kapitalism som USA så går banker och stora företag omkull och staten rusar in för att ge dom ANDRAS pengar. (dvs skattepengar) Allt för att rädda illusionen om att kapitalism är ett gångbart system som funkar i praktiken och inte bara en semireligös höger-utopisk ide.

  20. Ursækta det norska tangentbordet.

    Med tanke på att en massiv del av svenska bankers riktiga jobb sker i utlandet, vældigt mycket i Lettland speciellt, så ær det intressant.

    Om det skulle bli konkurser och mass arbetsløs, så skulle det bli vældigt mycket folk i sverige som jobbar face to face i varje bank, javisst.

    Men merparten av back-office jobb, och t.ex føretag och deras større betalningar, sker inte av anstællda i sverige, æven om det också finns, givetvis.

    Går man i Riga i Lettland tillexempel, så ligger SEB, Swedbank och Nordea kontor øverallt, ett centralt torg i gamla Riga har alla tre med stora lokaler, på tre av fyra gatuhørn, med Parex Banka på fjærde.

  21. Enligt uppgift så har Swedbank säkrat alla fodringar utom möjligen si så dar en 250 miljoner kroner och det är väl inte ens deras kaffekassa.

  22. DrE:

    Jag blev lite orolig för det själv, men har nu kollat upp det.
    Insättningsgarantin gäller också företags fodran. men i likhet med privata fordringar bara omedelbart åtkomliga pengar. Ingenting som är bundet alltså.

  23. @Torsten
    Riksgälden, för ett tag framöver! Fast för företag? Räntefonder kanske? Men då ger nog Riksgälden mer?

    Allmänt kan sägas att spara inte i cash, i synnerligen inte i U$ Dollars!

  24. Jag blev inbjudan av Avanza Bank,
    Se nedan:
    Startkväll för ett bättre sparande
    En informationsträff med Avanza Bank

    Program:
    18.30..Sparnyheter med Daniel del Campo, Avanza Bank.
    19.15..Kvällen avslutas med frågestund och lättare förtäring.

    Plats:..Bonnierhuset, Torsgatan 21, Stockholm
    Tid:..Tisdagen den 23 september kl. 18.30 – ca 20.00

    Vänliga hälsningar
    Fredrik Reinholdz, eventkoordinator
    Avanza Bank

    Några frågor som ni tycker vore bra att jag ställer i det sammanhanget? Ska fler dit?

  25. #29, nature:

    Lättare förtäring lät ju iallafall substansiellt och bra. Resten vete f-n. :)

  26. Jag må överreagera, men jag har redan flyttat allt över bankgarantin från Swedbank till en annan bank.

    Bäst hade det kanske varit att ha sparpengarna i madrassen, så man kan sova lugnt på nätterna. :-)

  27. Arebir: Nej, det var endast Nordea som räddades av staten – men det är populärt i många kretsar att hävda att staten gick in med kapital i de stora oligopolbankerna.

    De andra bankerna räddades av aktieägarna genom emissioner. De statliga garantierna hade dock alla banker, men skilj på detta.

    Swedbank riskerar för övrigt inte att gå under. Det finns gott om kapitaltäckning och de osäkra fodringarna klarar banken genom likviditetsreverna om marknaden skulle tvärvända igen.

    Swedbank har för övrigt cirka 99 miljarder i likviditetsrevrer för sina kunders trygghet.

  28. Glömde det där med statliga insättningsgarantin; Swedbank har statlig insättningsgaranti för alla sparkonton. De enda konton som inte omfattas av detta är fasträntekonton (dvs när du binder kapital en viss tid, 3 månader till 5 år).

  29. @Erik Nyström
    Trygghet? Tja … Inflationen då?

    Sticker banker så sticker också fastigheternas värde! Vad är till värt något då? Vem avgör vad som är värt något? Jo vi, alla konsumenter och skattebetalare!

  30. @ Eric Nyström

    Nordea räddades genom att staten gick in och förstatligade banken. Men de flesta banker utom HB fick stöd av staten med räntefria lån och i vissa fall också aktieägartillskott. Staten gav också ut en statlig allmän garanti för affärsbankers och bostadsinstituts skulder (som du också skriver). Det hade en väldigt stor betydelse som inte bör underskattas – oavsett om den sen kom till användning eller inte. De nyemissioner som bankerna gjorde hade också varit svåra, om inte omöjliga att genomföra, utan de statliga åtgärder/garantier som redogjorts för ovan.

    Vad som hänt om staten låtit Nordbanken/Nordea gå in konkurs kan man också spekulera om. Frågan är om det hade stannat där. Men det är som sagt svårt att säga.

    Dagens situation är annorlunda. Tror också att oron för Swedbank är överdriven, men en sak vi lär av historien är att man inte ska vara säker på något.

  31. Inflationen kommer påverka dig om du tar ut dina likvida medel från inlåningskonton med ränta. Både in- och utlåning följer med konjunkturen.

    Jag förstår inte vad du pratar om i övrigt. Jag svarade på hur finanskrisen kommer att påverka Swedbanks kunder konkret. Vad varje människa sedan anser är värt något, vad som är lycka (med mera) är en helt annan diskussion.

    Om du kommer undan finanskrisen bättre – rent inflationsmässigt (enligt dig och din defintion) – genom att placera pengarna hos ett annat kreditinstitut eller lägga dem i kassaskåpet hemma så gör det. Du är även fri att flytta dina lån.

    SWED-A har ökat med 19,51% idag. Liten fotnot bara.

  32. @Erik Nyström
    Jag är inte någon ekonom och jag skall inte glida iväg nu i en diskussion som jag inte behärskar! Du har säkerligen rätt, men angående din lilla fotnot, så var det EFTER att USA lovat att pumpa in över en TRILLION dollars – vilken aktie ökar inte då?

  33. nature: De flesta. :-)

    Arebir: Därom tvistar de lärda. Både Föreningsbanken och Sparbanken bildade aktiebolag utan staten som delägare (1992). SEB räddades på samma sätt (i princip) då aktieägarna, främst Investor, gick in och stödköpte aktier. Handelsbanken stod också på egna ben.

    Den enda banken som staten stödköpte var som sagt Nordea (eller Nordbanken, Nordea bildades 2000) – och detta för att det redan var deras egen bank. PK-banken hade ju tidigare gått ihop med Sundsvall och Upland. Statens egna bank fick ju bara inte gå under! ;-)

    Nåja. Kontentan av det hela; småsparare i Sverige sitter lugnt i båten oavsett vilken bank ni har. Sov gott om nätterna.