Svininfluensan slår till, akt II


Jag tror att en hel del redan känner till att svininfluensan är på väg tillbaka i en andravåg. Enligt sakkunskapen så kommer den inte att drabba oss hårt eftersom Sverige, Norge och några andra länder tillhör de bäst vaccinerade i Europa.

Själv fick jag det nya vaccinet i samband med den vanliga sprutan som vi i riskgrupperna får, det betyder i praktiken att jag är vaccinerad tredje gången mot H1N1 nu. Jag är med andra ord inte speciellt orolig, dessutom tar det säkerligen ytterligare någon vecka innan vi får höra mer prat om den, det tycks som den nu härjar i England och man tror att den kommer att börja drabba oss själva inom en vecka.

Skulle man äga aktier utöver det tvångssparande som sker när det gäller pensionerna, ja då vore en vaccintillverkares aktier bra antar jag. För även om svininfluensan inte blev den katastrof som den utmålades som, så kommer garanterat andra virus dyka upp som kan skapa panik. Att då äga aktier i företag som producerar vaccin verkar vettigt, för om inte annat så hjälper ju media till att skapa så mycket oro så att det rasslar ordentligt i industrins plånböcker.

Jag hörde en forskare berätta att dessa ”nya” influensavirus kan döda tusentals eller hundra tusentals, men sade han, då det dyker upp något helt nytt som inte vårt immunförsvar kan handskas med så kan det bli en global katastrof, en händelse som kan hota hela mänskligheten. Det hör till saken att han just kom ut med en bok om faran med virus som kan leda till pandemier. Men som sagt, det är dags igen så jag plockar fram Latuffs lilla bild som illustrerar en av marknadens aktörer och resultatet av detta spel.

it , , , , , , dn svd ex ab1


17 svar till “Svininfluensan slår till, akt II”

 1. När ska vi kunna vaccinera oss mot alla de virustyper som våra diagnosticeringsmetoder inte kan upptäcka?

 2. Andelen väldigt svårt sjuka som intensivvårdas i Storbritannien är just nu 70% högre än vid peaken av epidemin förra vintern. 90% är under 65 så mönstret är detsamma som förra året, men det spekuleras i om hurvida A/H1N1-viruset kan ha blivit något farligare. Det skulle också kunna hänga ihop med det extrema vädret.

  Hur som helst är det lite konstigt att det är så tyst i svenska medier om utbrottet, då även de svenska fallen ökar snabbt. Jag undrar om det ens är särskilt många som har uppfattat att svininfluensan nu får en andra våg av spridning.

 3. Är dödligheten från denna influensa verkligen högre än för den ”vanliga” influensan? Eller är det kanske bara så att det är en ny influensa som våra immunförsvar ännu inte känner till och därför leder till många sjukdomsfall och några dödsfall? Jag menar, 190 intensivvårdsfall bland 61 miljoner invånare i Storbritannien känns inte så märkvärdigt. Man bör betänka att influensor och komplikationer efter dessa som exempelvis lunginflammation är en av de vanligaste dödsorsakerna i världen, men inte får vi panik så fort någon drabbas av en vanlig säsongsinfluensa i vår närhet. Så av det jag sett fram till nu ser jag ingen anledning till vaccination om man är frisk och kry i övrigt. För äldre och sjuka är det givetvis en annan sak.

  • Jag tror att det är svårt att svara på frågan i nuläget, men förra gången, för ett år sedan, då var det en hel del svenskar som hamnade i en speciell maskin, kommer inte ihåg vad den kallades. Men det märkvärdiga (och skrämmande) med sjukdomen är ju att den i första hand ger sig på fullt friska. DEt var unga människor som drabbades värst. Den vanliga flunsan knäcker ju gamlingar och multisjuka, och på det sättet är ju H1N1 farlig.

   Jag själv -måste- vaccinera mig eftersom det annars skulle kunna sluta illa. Men om man behöver vaccinera sig om man är frisk vet jag inte direkt. Men det kommer nog att skrivas mer om flunsan och då kommer väl svaren på dessa frågor förhoppningsvis.

   • Jag inser att det kan uppfattas som stötande, men jag ser det som betydligt allvarligare att 35 år gamla människor dör i en influensa, än om samma antal 75 åringar gör det.

    De tycker inte jag, det är så det är med alla sjukdomar.

 4. Gör ett religiöst tankeexperiment och säg att hela mänskligheten förutom wallstreettyperna, sa att jag är en odödlig själ, som tillfälligt äger(i bästa fall) en kropp. Så säger alla dessa själar: nu struntar vi i detta och drar till e.g. Valhall. Där ligger 9 miljarder döda kroppar! Gulp!
  Hur skulle dessa banktyper försörja sig? Snacka om kattrakande och en utplånad etik.
  Så darwinism och big bang skall gälla pysen, för om du är rädd blir det klirr i kassan.

 5. Avlo:

  Dödligheten under förra vintern var lägre än vid vanliga säsongsinfluensorna, men det var ett oproportioneligt antal yngre människor som blev allvarligt sjuka och dog. Personer över 65 som är de som vanligtvis dör eller blir allvarligt sjuka vid influensor drabbades knappt alls. Av de över 300 som just nu intensivvårdas i Storbritannien så är 90% under 65. Hur allvarligt man ska se på det är väl en bedömningsfråga, men England har just nu slut på ECMO-vårdplatser viilket gör att personer dör pga att vården inte kan ta hand om alla allvarliga fall. ECMO har förövrigt aldrig tidigare använts vid influensaepidemier, eftersom man inte får den typen av lungskador som vissa H1N1-smittade drar på sig vid vanliga influensor.

  Nu är det väl bara att hålla tummarna för att viruset faktiskt inte har blivit mer aggressivt och att det faktum att 50% av svenskarna är vaccinerade trots allt minskar smittspridningen.

  • Av de över 300 som just nu intensivvårdas i Storbritannien så är 90% under 65. Hur allvarligt man ska se på det är väl en bedömningsfråga, men England har just nu slut på ECMO-vårdplatser viilket gör att personer dör pga att vården inte kan ta hand om alla allvarliga fall.

   Jag anser, som jag tidigare har skrivit, att man ska se utomordentligt allvarligt på det. Visserligen är våra liv (vi över 60+) också värda att räddas, men att ett land har klena sjukvårdsresurser är ingen förmildrande omständighet i något sammanhang. Det är bara att tänka vidare, nästa gång kanske H1N1 antagit en ny form som är betydligt aggressivare, då vill det till att det finns resurser för annars finns risken att det blir en ny Spanska Sjukan.

  • Vi gamlingar är inte fullproppade med kemikalier, såsom alla E-kods dito, symtomdämpare, utsläpp, pesticider, piller hej å hå.
   Så vi har nog ett immunsystem som lever någotsånär. Som exempel kan sägas att som barn på 40-talet visste vi inte ens att allergier fanns.
   Så skyll gärna på den kemiska krigföringen mot liv på planeten. Som tröst vet vi att virus alltid överlever.

  • Men var inte majoriteten av dessa unga människor, om inte alla, sedan tidigare drabbade av olika slags sjukdomar och besvär som gjorde dem mer mottagliga för en ny influensa? Jag kan faktiskt inte minnas att en ung människa som för övrigt är fullt frisk har dött av influensan. Rätta mig om jag har fel.

   Sen är det ju också så att den äldre generationen helt naturligt har genomlevt betydligt fler influensor än den yngre generationen vilket eventuellt gör dem mindre mottagliga för denna, då deras immunförsvar helt enkelt är bättre rustat för influensor. Frågan är ju nu om alla dessa yngre som nu vaccineras får möjlighet att bygga upp sitt immunförsvar inför framtida influensor. Jag tror liksom inte att en långsiktig lösning består i att vaccinera allt och alla mot alla möjliga sjukdomar oavsett hur allvarliga de är. Bättre då att lägga krut på det som verkligen är ett hot mot mänskligheten, som t.ex. forskning kring antibiotika i tider då multiresistenta bakterier blir allt vanligare och ställer till med allt större problem i vården. Där har vi ett verkligt problem att ta tag i.

 6. Det verkar som om samhället måste ha något stort hot som hänger över medborgarna, är det inte guds vrede så är det ryssen, är det inte ryssen så är det Al-Qaeda fågel influensa eller svin dito global uppvärmning eller den fria marknadens undergång, något man skall fasa för.
  Det är nog den gammal vanliga härskartekniken som visar sig tror jag, något yttre hot så att vi håller i hop och inte blir för själv fungerande individer och börjar ifrågasätta tillvaron på ett för makten jobbigt vis.

 7. Avlo:

  Du har faktiskt fel. Vad som ska betraktas som bakomliggande sjukdomar är ju såklart en bedömningsfråga men under epidemin förra vintern så räckte det med att man hade lindrig astma , var överviktig eller hade diabetes för att ”bakomliggande sjukdomar” skulle nämnas i samband med de som dog av viruset. Vi snackar om kanske 30% av Sveriges befolkning som hamnar i kategorin. Dock så var närmare hälften helt friska. Den första killen som hamnade i ECMO har ju intervjuats i tv efteråt och han har var helt frisk, men förlorade helt och hållet sin lungfunktion pga viruset. Just det insjuknandet är unikt för detta viruset och inget som förekommer vid vanliga influensor. Varför vissa drabbas på detta sätt vet man inte, men man misstänker att viruset muterar i kroppen på den infekterade och blir oerhört aggressivt. Nåt som skulle vara otroligt oroväckande om denna mer aggressiva form av viruset skulle börja spridas. Då talar vi om en ren katastrof eftersom det är oerhört svårt att rädda människor som insjuknar på detta sätt. Ett mindre antal klarar vården, men naturligtvis kan man inte ge ECMO-behandling till mer än ett litet antal människor.

  Jag såg att de engelska myndigheterna nu har uppdaterat infon och att ytterligare 10 personer har dött den senaste veckan. Så här skriver man (hoppas jag får citera?):

  ”At least 10 people have died this week from influenza in England, with the H1N1 strain of the virus blamed for most of the deaths, health officials say.

  So far, there have been 27 influenza deaths this winter, The Daily Telegraph reported. Nine of the dead were under the age of 18.

  Only one of the deaths occurred in someone who had received a flu vaccination, health officials say. Another 21 had not been vaccinated, and officials do not know whether the others had been.

  Most of the deaths occurred in people infected with the H1N1 virus. About half of those who died suffered from long-term illness that made them especially vulnerable, the newspaper said.

  John Watson, head of respiratory disease at the Health Protection Agency, said the predominance of H1N1 is expected. H1N1 tends to be more lethal among young people than other strains.

  ”The level of flu activity we are currently seeing is at levels often seen during the winter flu seasons, but due to the fact that H1N1 is one of the predominant strains circulating at the moment, we are seeing more severe illness in people under the age of 65 than we would normally expect,” Watson said.”

  http://www.upi.com/Health_News/2010/12/23/10-deaths-from-flu-in-England-this-week/UPI-72031293143635/

  Så av de som har dött så var 1/3 under 18. Hälften var fullt friska och alla utom en ovaccinerade mot viruset.