Svininfluensan och förtroendet – Poll


Ett av de största problemen som smittskydds-
myndigheter och WHO drabbas av är mediernas rapportering om influensan och dess verkningar. Många tidningar rapporterar oseriöst, i många fall för att sälja lösnummer. Andra byter sida i takt med vindrutetorkarna en regning dag.

SvD: ”I fredags tonade de svenska smittskydds-
myndigheterna ned riskerna med svininfluensan efter två veckors global turbulens. Andra aktörer, som mäktiga WHO, Världshälsoorganisationen, är fortfarande mer tveksamma och fortsätter att upp- repa hoten om miljontals sjuka i världen. Vad ska vi tro på? Vem är det som över- driver och varför? Den förmodligen största risken (sic) med de oftast förvirrande turerna runt våra hälsolarm, förvisso inte enbart potentiellt hotande pandemier, är förtroendekrisen; att människor inte längre tror på och slutar lyssna på forskarna-experterna-myndigheterna- medierna.”

Nu kommer rapporter om det första fallet av H1N1 i Kina och likt ett annat asiatiskt land har de placerat ett flygplans samtliga passagerare i karantän. Det senaste jag läste om en annan karantänssituation i Asien var att smittan inte spred sig bland dem som tvingades sitta inne på hotellet, det som spred sig var kärleken. Det låter som en trevlig bieffekt av influensan, i vart fall om de som drabbades var ogifta.

Själv är jag något av en hypokondriker så jag läser det mesta som skrivs om influensan. Ser man till kommentarerna i bloggosfären så finns det två huvudsakliga linjer. Antigen hävdar man att det är en gigantisk mediahype, eller så oroar man sig för

att myndigheterna gör för lite. Som vanligt finns det också en tredje linje som går ut på att det är CIA som sprider smittan, eller något i den vägen. Den linjen drivs lyckligtvis inte av några tidningar.

Själv ska jag nu mäta den eventuella oron bland bloggens besökare och har därför startat en liten Poll längst upp till höger. Delge oss din inställning till H1N1.

i Andra om: , , , , , , , , , , t SvD12 AB1 DN123 Dbl

[tags]Svininfluensa, H1N1, Mediehype, Överdrifter, Pandemi, Epidemi, Spanska sjukan, Smitta, Oro, Hysteri, Politik[/tags]


6 svar till “Svininfluensan och förtroendet – Poll”

 1. Jinge skriver: ”Själv är jag något av en hypokondriker.”

  He he … Gällande kroppsliga symtom, är det lätt att bli hypokondriker! Ironiskt nog är det tvärtom för själsliga symtom. Varför är det så för?

 2. Det är trams alltihopa, men det kunde ju varit nått värre.

  Det livar upp mitt extremt trista liv iallafall att sitta och oroa mig för influensan.

 3. Asså, bara för att de döda inte hopar sig på gatorna dagen efter larmet betyder det inte att A(H1N1) är ofarlig. Det tar 3-10 dagar att få symptom, och ytterligare 9-14+ dagar att dö, så de flesta som blivit smittade har inte haft så lång tid på sig än.
  Hursomhelst, även om en miljard blir sjuka (hälften av WHO:s uppskattning), och 0.5% dör (hälften av WHO:s tidiga uppskattning) – så betyder det ändå 5 miljoner döda. Och att 99.9% klarar sig.

 4. Tapani! Ditt resonemang bygger på att de insjunkade bor i länder med väl utbyggd sjukvård. Dessutom så utgår ditt antagande från att inte fler än 5-600 samtidigt blir sjuka i varje stad.

  I Stockholm kan vi till nöds uppbringa 40-50 respiratorer, något som behövs till varje svårt sjuk patient. Skulle 10 000 stockholmare få lunginflammation samtidigt så skulle kanske 500-1000 personer dö till följd av brist på utrustning.

 5. Väl skrivet Maria.
  Visst kan man kalla H1N1 för en pandemi – den är och verkar bli världsomspännande.

  Som i stort sett varje influensaepidemi blir med ett par års mellanrum mao !

  Det som media dock inledningsvis hypade upp var ju den ”oerhörda” dödligheten – som iaf i nuläget inte verkar vara onormalt hög på ngt sätt…

  ECDC är iaf beredda och följer läget – det känns tryggt tycker jag – jag tänker iaf inte personligen springa in i skogen skrikandes ”undergång!!!” – det är varker konstruktivt eller i dagsläget påkallat…

  /K