Svininfluensan blivande forskningsområde

Nu börjar alltfler röster höras från dem som redan har haft svininfluensa. De flesta berättar om ont i kroppen och feber, men av naturliga skäl så träder inte de svåraste fallen fram i tidningarna, inte än i alla fall.

Fyra svårt sjuka svenskar av lite drygt fem hundra insjuknade är väl vare sig mer eller mindre än vad vi kunnat räkna med. De flesta får hyfsat lindriga symptom vilket troligen lugnar ner en hel del av dem som idag uttrycker oro. Problemet med pandemin kvarstår dock, blir det en våldsam smittspridning så kommer inte sjukvården att klara av anstormningen. Igår när jag skrev om det så kommenterade en av läsarna, en 60+, att vi gamlingar kommer att bli de första som bortprioriteras.

Fast har man fyllt sextio år så har man redan börjat vänja sig vid att bli just det, bortprioriterad. En udda upplevelse som bloggare är ändå ansam-
lingen av konspirationsteoretiker. I morse fick jag radera en hel bunt med kommentarer från två personer som på fullt allvar hävdade att 1) vaccin-
eringen är ämnad att döda halva befolkningen 2) att det är läkemedelsindustrin som skapat en gigantisk konspiration.

Dessa vilsna själar har antagligen haft psykiatriska besvär under lång tid, men svinpandemin tyck trigga något slags extra utbrott i akut ångest eller vanföre-

svininfluensa

ställningar. En sak är dock klar, pandemin kommer på sikt ge upphov till mängder av avhandlingar inom en hel mängd olika specialämnen.

i Andra om: , , , , , , , , , ex12 ab123 svd12 dn1234 t

[tags]Svininfluensa, Forskning, H1N1, Sjukvård, Pandemi, Panik, Sjukdom, Hälsa, Mediekritik, Politik[/tags]

  14 comments for “Svininfluensan blivande forskningsområde

 1. Erik Södergren
  28 augusti, 2009 at 09:10

  Jag har en arbetskamrat som insjuknade på Cypern. Det var ett gäng som blev sjuka, en hamnade på sjukhus, men han var inte svensk. Det hade varit jobbigt eftersom de inte tyckte att den antivirala medicinen hjälpte. Men det kan den ha gjort ändå, de skulle blivit värre illa däran annars…

 2. Anders E Larsson
  28 augusti, 2009 at 10:07

  Synd att det ska ta sån erbarmlig tid innan vaccinet kommer. Svagt av borgarna att nobba överenskommelsen de hade med sossarna. Mycket lågt.

 3. 28 augusti, 2009 at 11:20

  Det börjar likna ”Peter och vargen”Fågelinfluensan,Svinpandemin och nästa Torskinfluensan passerar .Men pandemin kommer helt säkert.Risken är stor att när den kommer lyssnar vi inte.

 4. mr Biz
  28 augusti, 2009 at 11:43

  Gång på gång hävdar expertis att svininfluensan inte är dödligare än vanlig influensa. Skillnaden är att flera blir sjuka samtidigt och att samhället riskerar skattebortfall och företagens aktieägare får minskade vinster.
  Den oron behöver inte vi andra dela så det räcker bra med den klassiska kom-ihåg-listan där man köper hem, förebygger, lindrar och botar med allt som stavas först med V t ex:
  Vitaminer, Vitlök, Vademecum, Vick- och Värktabletter och glöm inte Whiskey som dessutom stavas med dubbel-W vilket betyder oumbärlighet i svåra tider.
  V-teorin omfattar oxå Vatten, Värme och Vila som är bra.

  Att även Vaccin stavas med V är kanske ingen tillfällighet men jag tror det går lika bra med Vetebröd och det räcker långt med att tro… i dessa sammanhang… :-)

 5. 28 augusti, 2009 at 12:11

  Louise! Mängden kvicksilver är mindre än tusen gånger kvantiteten skulle inte skada en gravid kvinna. Proportioner? :-)

 6. Sonny
  28 augusti, 2009 at 12:42

  Men Jinge, varför överhuvudtaget kvicksilver?
  Ett bra sätt att göra sig av med miljögifter eller?
  Ingredienser:
  Sqaulene/Hajleverolja (10,6mg), DL Alfa Tokoferol (11,86 mg), Polysorbat80 (4,85 mg. Sorbitol, fettsyror etylenoxid),
  Hjälpämnen: Polysorbat80, Octosynol10, Tiomersal (5mcg), Natriumklorid, Dinatriumvätefosfat, kaliumvätefosfat, kaliumklorid.
  Emulsion: Natriumklorid, Dinatriumvätefosfat, Kaliumdivätefosfat, Kaliumklorid.

  • 28 augusti, 2009 at 13:54

   Sonny! Kvicksilvret ingår i ett konserveringsmedel.

 7. 28 augusti, 2009 at 13:05

  Dödligheten är i stigande

  1% dör nu

  I Sydafrika har 18 personer dött varav 9 var gravida kvinnor.

  KAS

 8. 28 augusti, 2009 at 15:43

  Läs på lite Louise! Man vaccinerar sig en andra gång efter ett antal veckor, sedan har man ett fullgott skydd.

  I vilken tidning läser du sådana uppgifter? Byt!!

 9. el persson
  28 augusti, 2009 at 16:25

  Louise # 4&10
  Alla vaccin är oprövade till att börja med!

  Kvicksilvret är till för att döda viruset, och stabilisera det strukturellt. Det måste ju trots att det är dött se ut som det levande så immunförsvaret tränas att anfalla rätt fiende.
  Man kan använda formalin oxå, även det giftigt. I bägge fallen är mängderna så små att du lär få i dig mer naturligt per år.

  I Sverige anväder vi poliovaccin behandlat på detta sätt. Och det fungerar.
  I USA använder man man det ursprungliga Salk-vaccinet, som är levande, men attenuerat (försvagat) poliovirus. Tyvärr reverterar det i liten utsträckning, så, om jag minns rätt, utvecklar ungefär en per miljon vaccinerade polio.

  Man kan skaffa sig immunitet på flera sätt.
  Ett sätt är att utsättas för smitta och bli mer eller mindre sjuk, ett annat sätt är att vaccinera sig.
  Problemet med att bli sjuk, jämfört med att vaccinera sig, är att sjukdomen är mycket värre än eventuella biverkningar av vaccinationen (sett till hela befolkningen). Sjukdomar som är lindriga och som inte normalt ger allvarliga biverkningar vaccineras inte mot.
  Däremot brukar sjukdomen ge mer långvarig immunitet (vilket kan förklara USAs val av levande poliovirus som ger verklig, men lindrig, infektion)
  OM man är vaccinerad OCH man utsätts för smitta fungerar smittan som booster för vaccinationen. Själva smittan ökar skyddet.

  Att man måste vaccinera sig om igen för influensa nästa år beror oftast på att det är en ny smitta, ett nytt virus, med nya antigen. Ett utseende som inte immunförsvaret tränats att anfalla. Efter många influensor kan man samlat på sig ett ”register” av olika influensaimmuniteter så man är bättre på att klara nya varianter. Samtidigt är man då gammal och skröpligare så det kan gå åt skogen ändå. Så jag ska besprutas!

  • 28 augusti, 2009 at 17:30

   el Persson! Kvicksilvret är till för att döda viruset

   Kvicksilvret ingår i det KONSERVERINGSMEDEL som finns i vaccinet, för att det inte ska förstöras så snabbt…

 10. mr Biz
  28 augusti, 2009 at 17:29

  KAS #8,

  1% av vadå? Hela befolkningen, de som insjuknat eller vad? Dina siffror är ju alarmerande för gravida kvinnor om de är 50% av dem som dör. — 9 av 18!!?
  Tror att skrämselpropagandan är farligare än sjukdomen.

 11. hmm
  28 augusti, 2009 at 21:08

  Läs reglerna! / Jinge

 12. Mange
  29 augusti, 2009 at 04:01

  Jag skulle nog vilja hävda att fem patienter i ECMO-maskin redan innan ett större utbrott har skett är väldigt alarmerande och långt mkt mer än experter och läkare har räknat med. I Austrlaien så har 1% av samtliga sjukhusfall vårdats i ECMO-maskin. Det har gått 25 rätt svåra men vanliga respiratorfall på varje ECMO-fall. Jag förstår inte riktigt varför vi redan har så många dödssjuka. De som ligger i ECMO har ju icke-existerande lungfunktion och skulle dö om utrustningen inte fanns tillgänglig. Samtliga är också mellan 20-30. En avsevärd andel av ECMO-kapacitetn är redan fylld INNAN ett större utbrott har skett. Även om de nu utökar så kan det aldrig räcka om andelen väldigt svårt sjuka håller sig på den här nivån.

  Angående vaccinet så skrev Sven Britton som är en av Sveriges mest kända infektionsläkare en debattartikel för en del veckor sen där han kritiserade den allmänna vaccinationen. Idag har han ändrat sig och verkar nästan chockad över det han sett som behandlande läkare i ett av fallen:

  ”Under den gångna veckan har jag varit behandlingsansvarig för den unge man som i tisdags på grund av så svåra lungkomplikationer av influensa att respiratorbehandling inte förslog fick flygas i helikopter till Aarhus för behandling i konstgjord lunga.

  Min tidigare reserverade hållning till allmän vaccinering mot den nya influensan har genom denna erfarenhet fått en rejäl törn.

  Att se en ståtlig, tidigare frisk man så snabbt ansättas av svår lufthunger som inte ett stort sjukhus intensivvårdsresurser kan rå på är omstörtande även för en person med 45 års erfarenhet från klinisk sjukvård.”

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3424817.svd

  Men som sagt: Det är unga som kommer att dö i den här influensan.

Comments are closed.