Svininfluensa – en fara eller bara business?


Jag har skrivit om svininfluensan, influensa H1N1, ett antal gånger och varje gång så dyker det upp en massa kommentarer om att den ”vanliga” influensan dödar minst lika många som denna kan tänkas döda.

Den andra invändningen är den som Carlos Latuff är inne på i sin teckning ovanför denna text. Man kan lugnt anta att han har fog för sin bild, läkemedelstillverkarna är knappast ledsna för att allmänheten skräms upp ordentligt. Om inte annat så kanske det kan förmå dem att köpa upp ett personligt lager av Tamiflu eller liknande preparat.

Själv har jag inte missat chansen att peka på det faktum att alliansen var med på att staten skulle satsa en miljard på en vaccinfabrik innan de vann valet, då föll det pladask eftersom de hellre vill ge dessa slantar till dem som redan har källaren full. Det kallas politik, man kan till nöds också kalla det fördelningspolitik. Borgarna är bra på att fördela pengar, det kan ingen säga emot.

Sedan kanske man inte direkt tappar andan av hänförelse över hur de fördelar dessa pengar, men

man kan inte beskylla dem för att ha mörkat med att det var högerpolitik som skulle införas om de kom till makten.

Trots min mycket avoga syn på kapitalismen så ska jag ändå komma med ett aktietips. Börsen är som sagt ryckig, än så går det upp och än så går det ner. Totalt sett har den svenska börsen stigit i år, men inte med särskilt många procent. Men den som vill tjäna pengar på aktier idag bör satsa på läke-
medelsindustrin. Satsa på företaget som tillverkar Tamiflu, och ha koll på vilka företag som kommer vara snabbast igång med vaccinproduktionen.

Om du sedan behöver skaffa dig ett eget lager av Tamiflu kan jag inte bedöma för jag är också ett av offren på informationens altare.

i t Andra om: , , , , , , , , hd sds1 ab1 dps dn svd dbl1

[tags]Svininfluensan, H1N1, Läkemedelsindustrin, Aktier, Högerpolitik, Vaccinfabrik, Alliansen, Val 2010, Politik[/tags]


Ett svar till “Svininfluensa – en fara eller bara business?”

  1. Svårt att veta det där. Klart Roche har publicister, klart de har journalister, men det är inte klart att fågelinfluensa och svininfluensa upphosats av dem. Sannolikt är det inte så, givetvis så har väl deras journalister uppmärksammat sådant i sina frilansalster, men de har knappast spelat nån avgörande roll. Viktigare är sensationslystnad.

    Men som jag ser det så är läkemedel en ganska trygg investering, folk blir sjuka i lågkonjukturer. Mer ångestdämpande, mer antidepressiva medel osv. Men vill man tjäna pengar på en verksamhet som håller sina kunder gisslan? För det är faktiskt det det är att profitera på sjukvård, betala eller dö, betala eller lid.

    Sa han som jobbat med läkemedelsutveckling…