Svart Tisdag

Idag kommer många av de nyheter vi får oss till livs handla om ekonomi och den alltmer accelererande svenska bankkrisen. Att den kommer behöver vi knappast tveka om sedan representanthuset röstat ner Bushs förslag om att flytta tusentals miljarder av skatte-
betalarnas surt förvärvade slantar till ett antal bankirer och riskkapitalister på Wall Street.

När det gäller Sverige så har det redan flaggats för att Swedbank är den stora förloraren. Orsaken är bankens expansiva utlåning i Baltikum, en utlåning som till stor del berott på en dramatisk övervärdering av bankens affärsmöjligheter och de säkerheter som funnits. Man har helt enkelt övervärderat ländernas medlemskap i EU och att de numera är fria från Ryssland. Vi kan givetvis lite till mans tycka att detta var oerhört klantigt, men vi ska ha klart för oss att näst sämst är Wallenbergs SEB, en bank som traditionellt åtnjuter ett högt förtroende.

Vad kommer då att hända? Det är knappast någon som kan svara på det idag, vi kanske vet det redan i eftermiddag, eller också håller det finansiella systemet ihop en vecka till, det kan till och med bli så att det stannar vid en rejäl börsnedgång som leds av affärsbankerna. Men det kan i ett värsta scenario betyda att flera svenska banker går omkull, vilket i normalfallet betyder att staten tar över.

Finansvalpen med Armanikostym och hästsvans har uttalat sig i media och sagt att bankerna får klara sig själva, om staten ska gå in så är det för att överta banker om det blir nödvändigt. På mig ger han intryck av att raljera, möjligen känner han sig uppfylld av krisen eftersom han givetvis får stå i centrum för uppmärksamheten. Oavsett vilket så finns det en stor risk att det blir ”vanligt folk” som får sitta emellan. De senaste årens bostadsbubbla har inneburit att mängder av människor har köpt lägenheter eller hus som egentligen ligger i överkant på deras betalningsförmåga. Dessutom har bankerna ofta säkrat sina pengar i bostadsobligationer vilket är extra farligt i tider som dessa.

När sedan räntorna stiger dramatiskt så kommer en hel del att bli tvungna att inkomma med bättre säkerhet för sina lån, något som för många är en omöjlighet. Har man köpt ett hus eller en lägenhet där flera miljoner av säkerheten består i att bostaden är pantförskriven, ja då vet man vilken dörr som krisen först klappar på. Att sälja bostaden på en marknad som tenderar att falla mer och mer för varje dag är mycket svårt, en villa som kostade tre miljoner för en månad sedan har idag tappat mer än tio procent av sitt värde, i vissa fall ända upp till tjugofem procent. Och eftersom risken är extremt stor att den har tappat ännu mer i morgon så avvaktar köparna vilket givetvis kan leda till personliga tragedier för dem som belånat bostaden över skorstenen.

Jag talade om bankernas förluster i Baltikum, men det vi ännu inte vet speciellt mycket om är

Anders Borg
Mannen med Armanikostym och hästsvans…

de banker som är tungt inne i den amerikanska bolånemarknaden. Av lätt insedda skäl så håller bankerna god min och förnekar faran för både sina ägare och sina kunder. Det värsta som kan hända är att det bildas kö utanför banken, en kö av kunder som vill ta ut sina pengar kontant. Svenska staten garanterar insatta medel i de flesta bankerna upp till 250 000 kronor. Men vad som händer om alla som har så mycket kontanta medel, eller mer, vill ta ut sina pengar vet vi ännu inte.

Men en sak vet vi. Marknaden är ett alldeles för trubbigt verktyg för att ta till när det gäller att sköta en ekonomi.

Kapitalism betyder frihet för kapitalet, inte för människorna. Man kan likafullt inte utbrista i ett antal svulstiga hurrarop eftersom det i slutänden blir vanligt folk som drabbas värst. Möjligen kan vi glädjas åt att nyliberalismen kommer att gå i graven, i vart fall för ett antal år framöver. Det är värt att fira, men jag tänker inte stå med mössan i hand på begravningen, men en stor kall pilsner efteråt kan jag i alla fall ta..

(En lustig bieffekt av finanskrisen är att nyliberalerna skyller detta på George W Bush de också. Nyss var det en som försökte få in en kommentar som innebar att Bush egentligen var den skyldige eftersom han är – socialist. Det finns gränser för vad dumheter som tillåts i kommentarerna här, läs kommentarsreglerna om det finns någon slags osäkerhet…)

DN12345 SvD1234 AB12 Dbl1 Pol1 it

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Anders Borg, Nyliberalism, Hästsvans, George W Bush, Neokonservativ, Finanskris, Wall Street, Irak, Afghanistan, 4700 miljarder, Bolånekris, USA, Skattebetalarna, Högerpolitik, Val 2010, Politik[/tags]

  25 comments for “Svart Tisdag

 1. nature
  30 september, 2008 at 07:39

  Ja man kan hålla sig för skratt dessa dagar. Det är YTTERST allvarligt det som hänt: att representanthuset sa nej! Nu är det allvar! Nu kommer de ekonomiska lagarna att verka – in på bara benknotorna.

 2. Pingback: Erik
 3. Daniel A
  30 september, 2008 at 08:29

  Hur kan man ha ett ekonomiskt system som inte kräver täckning för pengarna man lånar ut? I vilket annat område hade man ju kallats bedragare. En såndär som säljer datorer som inte finns på blocket m.m.

 4. Frasse
  30 september, 2008 at 08:52

  Dow Jones rasar med rekordkliv, och dollarn går UPP???
  Hur i helskotta går det ihop…?

 5. Mr Biz
  30 september, 2008 at 09:38

  Rätt Frasse! När både dollar och guld går upp samtidigt är det något som är väldigt mycket fel!!

 6. 30 september, 2008 at 09:40

  Bankgarantin skyddar småspararna (även om vi i praktiken får vara med och betala den) så för en gångs skull tycker jag att Borg gör rätt. Han vill lägga över ansvaret på Swedbanks aktieägare, de får ta risken istället för spararna. Det tycker jag är helt riktigt.

  Vad gäller bostadslån så tycker jag inte särskilt synd om spararna. Reporäntan är fortfarande under 5%, vilket är väldigt lite jämfört med hur det såg ut under tidigare decennier. Om man inte klarar att betala lånräntan med en så låg inflation bör man egentligen inte köpa en bostad.

 7. 30 september, 2008 at 09:47

  @Daniel A: här det ju väl till viss del regeringen som implicit lovat att backa de stora husen genom att säga åt dem att låna ut pengar så att alla kan äga sitt eget hem, om jag inte förstått saken fel.

  Däremot känns det som att ingen kommer lära sig en läxa av det här. De som får betala i slutändan är ju vanliga människor som förlorar sina hus och/eller sitt jobb. Friedmanisterna kommer ju bara stenhårt hävda att detta inte hade hänt om kapitalismen inte varit tyglad. Socialisterna kommer sucka men vika sig på grund av den annars oundvikliga skadan mot gemene man.

  Världen går vidare, ingen är visare.

 8. Pingback: Malin
 9. 30 september, 2008 at 10:54

  Att dollarn går upp beror väl på att swebank och andra inte kommer att få del av USA´s stödpengar. Alla som varit med och investerat i amerikanska banker lär nog bli blåsta på sina pengar samt får klara sig själva tills det är dags att investera i ett nyy luftslott om 3-4 år.

  Lekstuga för spekulativa fantasilösa imkompetenta nyliberaler med ena hjärnhalvan i någon form av folkhemsräddningsyndrom.

  Nyliberaler som går till sos (som dom alltid rackat ner på) och grinar när deras system inte funkar.

  Jag hoppas verkligen att det styrs upp med hårda regler för hur ”fritt” kapitalet ska få flöda. Nu är det som en stor Titanic utan vattentäta skott.

 10. Christer W
  30 september, 2008 at 10:56

  Att dollarn går upp handlar om att europa pumpar in dollar (600 miljarder i går) i us. Med andra ord, vi sänker oss själva för att rädda us ekonomiska makt

 11. MX
  30 september, 2008 at 13:30

  Mr Biz …

  Guld är upp 20% sedan tre veckor tillbaka, men har dom senaste 10 dagerna legat närmast still på nuvarende nivå +/- 0.5% Vad är det för fel med det relativt mot gårdagens händelse?

  En trolig orsak till att dollarn går upp är att den uppblåsta New York börsen har blivit lite mer rimligt värderat. Det går att göra ”klipp” nu.

 12. Sonny
  30 september, 2008 at 13:39

  De flesta har inget att förlora, man kan inte lugga en flintskallig.
  Viss skadeglädje infinner sig onekligen.
  Nyliberalismens död hoppas jag.

  Om världen reducerades till en by med 100
  invånare och alla proportioner bibehölls så
  bestod byn av:
  * 57 asiater
  * 21 européer
  * 14 amerikaner (från Nord- och Sydamerika)
  * 8 afrikaner

  * 52 var kvinnor
  * 48 män

  * 70 ickekristna
  * 30 kristna

  * 89 heterosexuella
  * 11 homosexuella

  * 6 personer skulle inneha och nyttja 59% av
  alla gemensamma tillgångar, och de 6
  personerna kom från USA.

  * 80 st hade otillräckliga boendeförhållanden

  * 70 st var analfabeter

  * 50 st var undernärda, 1 döende, 2 föddes
  och 1 hade en PC.

  * En och bara en har en akademisk examen.

  Om du vaknar i morgon, frisk och ickesjuk, så
  är Du lyckligare lottad än 1 miljon människor
  som inte kommer att leva nästa vecka.
  Om du inte har upplevt ett krig, inte upplevt
  hunger, fångenskapens ensamhet eller
  dödskampens smärta så är Du lyckligare lottad
  än 500 miljoner människor här på jorden.

  Om Du kan utöva din religion utan ångest,
  utan att Du får svårigheter, utan att man skall
  fängsla eller döda Dig, så är Du bättre lottad
  än 3 miljarder av jordens invånare.
  Om det finns mat i Ditt kylskåp, om Du har ett
  jobb, om Du har tak över huvudet och en säng
  att sova i, då är Du rikare än 75 % av
  invånarna på jorden.

  Har Du ett konto på en bank, lite pengar i
  börsen och småslantar i en ask, då tillhör Du
  de 8% rikaste av jordens invånare.

  Om Du kan läsa detta så är Du mångdubbelt gynnad, för du tillhör inte de 2 miljarder människor som inte kan läsa och Du har en PC.
  (Siffrorna som presenteras kan vara några år gamla varför vi alltid kan hoppas att situationen blivit bättre).

 13. Erik F
  30 september, 2008 at 15:21

  Sonny: Din lista har figurerat på många webbsidor sen nätets begynnelse. Det finns inte så få fel i listan.

  Ett par exempel:
  – Icke läskunniga ligger på 18% enligt FN (inte 70%).
  – USA står för 20% av världens BNP (inte 59%).
  – Det finns ungefär 1 miljard datorer i världen. Ungefär hälften av världens befolkning har tillgång till mobiltelefon.

  Lite kritiskt tänkande kan kanske vara på sin plats?

 14. palle
  30 september, 2008 at 15:37

  Sonny: Att 70% av jordens befolkning skulle vara analfabeter kan inte stämma.

  Jinge: Du hade fel, börsen går uppåt idag :P

 15. Sara G
  30 september, 2008 at 16:44

  Den här börskrisen är bara början på något ännu värre.
  USA bedriver sina olagliga krig som kostar ca en miljard om dagen med lånade pengar. År 2009 ska dessa enorma skulder börja återbetalas – och hur det ska gå till i ett närmast bankrutt land där fattigdomen i allt snabbare takt brer ut sig vet ingen…

 16. Arebir
  30 september, 2008 at 17:06

  Tycker det finns en viktig poäng som bl a Bo Rothstein tog upp i en krönika på SVD:s brännpunkt, ”Nyliberalerna är tysta så det dånar”.

  Ett problem Rothstein tog upp var den relativt dåliga utbildningsnivån som fanns i stora kretsar i USA (ett problem som säkert finns i många andra länder också). Vi lever i ett kunskapssamhälle. Att köpa ett hus och ta stora lån är beslut som kräver kunskap. Banker och kreditinstitut har gladeligen prackat på mångmiljonlån ut till aningslösa husköpare och konsumenter. Köpfesten har pågått i åratal. USA har levt över sina tillgångar sedan slutet på 80-talet!

  Beslutsfattarna får inse att vi lever i ett kunskapssamhälle där nya kunskapskrav ställs på medborgarna! Nyliberalernas elitistiska och kortsiktiga tänkande har ingen plats i det här moderna kunskapssamhället. Det är hög tid att de tillsammans med Bush förpassas till historiens soptunna!

 17. Sara G
  30 september, 2008 at 17:17

  Sä här skriver Micheal Moore om krisen – och lägger den största skulden på de ohyggligt dyra sjukvårdsräkningar som får folk att gå ifrån sina hem.

  …This so-called ”collapse” was triggered by the massive defaulting and foreclosures going on with people’s home mortgages. Do you know why so many Americans are losing their homes? To hear the Republicans describe it, it’s because too many working class idiots were given mortgages that they really couldn’t afford. Here’s the truth: The number one cause of people declaring bankruptcy is because of medical bills. Let me state this simply: If we had had universal health coverage, this mortgage ”crisis” may never have happened.

  This bailout’s mission is to protect the obscene amount of wealth that has been accumulated in the last eight years. It’s to protect the top shareholders who own and control corporate America. It’s to make sure their yachts and mansions and ”way of life” go uninterrupted while the rest of America suffers and struggles to pay the bills. Let the rich suffer for once. Let them pay for the bailout. We are spending 400 million dollars a day on the war in Iraq. Let them end the war immediately and save us all another half-trillion dollars..”

 18. Emma
  30 september, 2008 at 17:28

  En spännande tid att leva i. Johan Staël von Holstein skrev i Metro nyligen att han var rädd för kommande revolutioner om detta fortsätter.

  Att den marknadsliberala eran är på väg mot historiens sophög är nog däremot lättare att gissa sig sannspådd om, och därför kan man förstå att nyliberalerna är så rasande på bloggar och andra ställen.

  Där heter det att Bush är socialist, att okunskap är styrka och att nyliberala teorier ÄNDÅ har de rätta svaren på allt…

 19. Johan L
  30 september, 2008 at 19:11

  Den ekonomiska teori som förklarar USAs system bäst för tillfället är fascismen. Ofta tänker man på fascismen bara som ett politiskt system, men de ekonomiska aspekterna är också en viktig del.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Economics_of_fascism är ett bra ställe att börja titta på.

  Historian Gaetano Salvemini argued in 1936 that fascism makes taxpayers responsible to private enterprise, because ”the State pays for the blunders of private enterprise… Profit is private and individual. Loss is public and social.”[17]

 20. 30 september, 2008 at 20:10

  Nyliberalerna kastar in handsken…

  Dagens Arena: ”Efter 30 års propagerande för nyliberala principer verkar det som att tankesmedjan Timbro nu har ändrat sig. Igår skrev chefen för Timbros medieinstitut dels att finanskrisen beror på nyliberalismens härjningar, dels att det nyliberala människoföraktet är ett allvarigt problem.”

  http://www.dagensarena.se/text/2008/10/balansera-kapitalet

 21. blingbling
  30 september, 2008 at 21:32

  Tja, och mitt i allt detta kan man ändå inte undgå att åtminstone snudda vid tanken på om det trots allt är ett regisserat kaos och vem som i så fall kan tänkas dra nytta av det …?

 22. Hiroshimatelegrafen
  30 september, 2008 at 22:43

  xxxxxxxxxxxxxxxxx

 23. Johnny
  1 oktober, 2008 at 06:24

  Lögner ej ok / Jinge

 24. lasse wilhelmson
  1 oktober, 2008 at 09:20

  Sara 16 är inne på rätt spår. Detta är troligen början till det tredje världskriget. Skälen för detta utvecklas i denna artikel som har flera länkade källor.

  http://www.informationclearinghouse.info/article20901.htm

  Vad händer när Kina kräver in sina pengar och oljechejkerna byter ut dollarn mot euron? I USA är polisstatens införande väl förberedd med lagar och koncentrationsläger. Israel har länge väntat på tillfälle att atombomba Iran och skapa kaos i hela Västasien. Usraels försök att provocera fram det tredje världskriget med sin vapendragare Georgien – vars regering kryllar av israeliska medborgare – misslyckades då Putin troligen var förvarnad av regeringsfientliga/patriotiska krafter i USA.

  När får vi se nästa försök att fixa en ursäkt för att göra USA till en polisstat och starta det tredje världskriget? Hur kommer det sig att så få uppfattar det som håller på att ske?

  Hoppas att jag har fel…

  MVH

  Lasse W

 25. 1 oktober, 2008 at 10:15

  Yay, Sverker, Eat the Rich! :D

Comments are closed.