Stöveltramp i Schweiz


[column width=”49%” padding=”2%”]
Folkomröstningen i Schweiz visar med all önskvärd tydlighet hur långt det gått med rasismen i Europa. Visserligen kan man säkerligen med rätta kritisera vissa länders integrationspolitik, bland annat Sveriges, men det går inte att förklara fenomenet enbart med detta.

Det finns ett grundläggande fel i Europa när rasistpartier får framgångar bland väljarna. I Schweiz kallar sig partiet Folkpartiet, något som har en direkt koppling till de svenska liberalerna och Volkspartei, ett parti med ett namn som klingar bekant för oss lite äldre. Det som gör att rasistiska och nazianstuckna partier som t.ex. Sverigedemokraterna vinner framgångar är dock inte bara en dålig eller obefintlig integrationspolitik. Min uppfattning är att det i ännu högre utsträckning beror på den individualisering av samhälls-
funktioner som pågått under decennier.

Idag har vi en regering som tar från de sämst ställda för att ge till dem som redan har det bra. Regeringen privatiserar så mycket de hinner före nästa val, och vi kan se olika avarter på detta i form av Vårdval Stockholm och försäljningen av Apoteket. Samhällsägda funktioner som Statens Järnvägar är ett minne blott, idag trafikerar ett stort antal järnvägsbolag spåren, och i Stockholms Lokaltrafik så är det minst tre bolag som tagit hand om trafiken. Samhället avrustar sig självt när man säljer ut infrastruktur, något som givetvis leder till ett ökat främlingskap. Att detta börjat under socialdemokratins dagar visar bara på det partiet egna ideologiska problem.

Detta främlingskap, eller utanförskap med moderaternas tillrättalagda terminologi, leder till ökad otrygghet och en ökad nationalism. Man längtar efter det gamla landet och känner sig inte riktigt hemma samtidigt som skapas en grogrund för nazistiska och fascistiska rörelser.

Människor som är trygga oroas definitivt inte av att det kommer nya svenskar till Sverige, precis som det gjort ända sedan förra istiden tog slut. Bygger man torn att ropa ut böner ifrån och ber till andra gudar än Tor och Oden så har trygga människor inget att invända. Det är i det otrygga samhället, i det samhälle där man upplever att man kan bli illa utsatt som sjuk eller arbetslös, det är där som rasister, fascister och nazister växer sig starka.

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Rassar

Nu ser vi det i Schweiz, och det tycks inte ha hjälpt oss att vi har sett det förr. Dagens Führer bär inte brun uniform, han är snyggt klädd och bär slips oavsett om han verkar i Schweiz eller i Sverige.

intressant Andra om: , , , , , , , , , , , ab1 dn12 svd1 ex1 t
[/column]


46 svar till “Stöveltramp i Schweiz”

 1. Du måste alltid tänka på netiketten när du skriver en kommentar här.

  På samma sätt som en insändare i en papperstidning så läses ditt debattinlägg innan det släpps fram.

  Följande kommentarsregler gäller här:

  1. Anonyma kommentarer accepteras ej. Det innebär att falska mejladresser också är förbjudna.
  2. Osakliga personangrepp eller provokativa kommentarer är inte tillåtna.
  3. Rasistiska, sexistiska, homofoba eller andra stötande kommentarer raderas.
  4. Länkar till sådana sidor, samt till fascistiska, nazistiska eller fanatiskt religiösa d:o raderas.
  5. Länka enbart till etablerade mediesiter i löpande text.
  6. Okontrollerbara och overifierbara faktauppgifter accepteras inte.
  7. Off-topickommentarer raderas liksom one-liners som inte tillför något.
  8. Personliga hälsningar och liknande meningslösheter raderas.
  9. Kommentarsfältet är till för kommentarer, inte för privata meddelanden.

  Det är uppenbarligen angeläget att påpeka att kommentarerna står för den som kommenterar, inte för bloggägarens åsikter. På samma sätt som en tidningsägare knappast står för insändarskribenternas åsikter så tar jag inte ansvar för dem som kommenterar. Men upptäcker DU någon olämplig kommentar så maila mig och tipsa. Vissa dagar kan det komma över 100 kommentarer och då är det lätt att missa. Det är inte meningen att företag ska använda kommentarsfunktionen för reklamändamål.

  / Jinge

  • Hej blev bara nyfiken på varför Volkspartei klingar bekant ? har inga associationer själv

   Mikael

 2. Det är sorgligt att vi fått ett parti som Sverigedemokraterna. De försöker låtsas som att de inte har nazistiskt förflutet, men många av gamlingarna har dubbla medlemskap i fler partier än SD. Och alla har de rasismen som gemensam nämnare. Att SD idag är israelpositiva är bara taktik. Ren taktik.

 3. Ja det tror jag med. Muslimerna är vår tids judar, och kommer razzarna till makten så står judarna på tur.

  • Så är det Leif. Det är muslimerna idag, imorgon är det judarna.

   Sverigedemokrater måste motarbetas!

 4. Detta ämne är väl ett sådant där vi ska kolla annonserna va?

  Antagligen kommer en del blådårar kommentera, men jag tycker att det skulle vara spännande att få se rasisternas kommentarer. Kan du inte publicera ett urval som en egen bloggning?

 5. Det är ett bekymmer att medborgarna i Sweitz är så förbaskat trångsynta. Jag tror att du har rätt i din analys, Europa drivs till extrem nyliberalism och människan känner sig allt mindre förankrad. Det skapar grogrund för olika slags nazistiska grupper och även sådant som SD.

 6. Jag tror inte att individualiseringen är orsaken till ökande främlingsfientlighet i Europa. Så lika är inte förhållandena i Europas olika länder, eller över tiden om man jämför med andra tertialet av 1900-talet.

  Tryggheten tror jag däremot på och vad som upplevs som hota den. I ett stillastående samhälle är all förändring av ondo och ett hot mot tryggheten. Jag kommer att tänka på vad en Sjöbobo sa under Sven-Olles tid, under diskussionen om flyktingmottagande. Han hade flyttat till Sjöbo från Kristianstad 25 år tidigare och ansågs fortfarande främmande i Sjöbo.
  Med ett ben i Veberöd känns detta bekant. Skånes landsbygd, så inrutad, så trögrörlig, ja oföränderlig i sina människorelationer.

  Jag minns en annan tid. Förändringens tid. En tid av framtidstro. Då Sverige skrek efter arbetskraft: italienare, finnar, jugoslaver, greker. Direkt från järnvägsstationen till första skiftet. Ökande produktion. Ökande välstånd. Förändringens tid. Då vi alla välkomnade invandrande nysvenskar.
  Ja kanske inte alla. I de stillastående byarna på Skånes landsbygd stod det fortfarande ganska still. Där behövdes det inte välkomnas. Det hade man ju inte gjort förr.

  I en tid av framtidstro innebär förändringen trygghet. Den leder till den framtid man tror på. Och nödvändiga förändringar är trygga.
  Men tappar man framtidstron då tappar man den trygghet som förändringen innebär. Då blir förändring av ondo. Då söker man trygggheten i det oföränderliga, i det stillastående, där inget händer.
  Sverige(o)demokraterna företräder denna trygghet. Denna trygghet hotas oupphörligt av förändring, av: invandrare, sexuellt avvikande, religiöst avvikande, idioter som det hette förr; de andra. Hela tiden ställs VI mot DEM, som hotar oss, (s(o)d):s idé. Och, i princip, även NSDAP:s idé.

  Jag tror alla högkulturer har föregåtts av folkvandring, att olika kulturer har mötts och brutits mot varandra. I det lilla, var det vallonerna och/eller cykeln i Sverige?, vilket ledde till ny kunskap, ökande rörlighet och mindre inavel, och att Sverige reste sig från den miserabla u-landsnivån till ett industriland. Eller i det stora. Korsvägarnas Irak där en högstående jordbrukskultur uppstod, eller invandringens USA på gott och ont en modern succé.

  Vi har inga politiker som står för framtidstro. Vi har inga politiker med visioner. De ser bara problem. Problem med att bevara den svenska modellen. Problem med invandringen. Framförallt det mest överskuggande problemet av alla: att bli vald på ett sätt så man får sitta med fingrarna i skattkistan. Och DET gäller hela Europa. Skiträdda politiker som riskerar att bli av med jobbet och makten och pengarna.

  Men för hela Europa gäller: Utan invandring stannar Europa. Utan invandring går Europa in i nirvana. Utan invandring backar Europa in i en ny medeltid. Då återstår att hoppas på u-hjälp från Afrika och Asien.

  • Mycket bra skrivet el persson!
   Har semestrat på landsbygden i CH och det fanns gott om hö(g)färdiga rasistiska bondläppar som skulle platsat bra bland Skånes ultrahöger. Vi slogs av att vi var ett sånt hot mot deras trygghet a-la Easy rider.

 7. Ahhhh… härligt historien upprepar sig ännu en gång. Weimarrepubliken – stövlar – suget efter det gamla – en religiösgrupp som får skulden för allt möjligt! Snart blir det väl ok att ta livet av handikappade och gamla som inte är produktiva. Hoppas någon minns hur galenskaperna från 20-30-talet slutade.

  • Det är redan här – arbetslinjen kallas det denna gång! Och snart är det dags att fullt ut integrera handikappade och gamla som inte är produktiva.

 8. Minareter idag, kyrktorn imorgon. Någonstans får man ju börja och det hade varit fint om alla religiösa byggnader försvunnit.
  Förövrigt är det ju inte ett förbud mot moskeér utan bara minareter och jag köper faktiskt argumentet om att en minaret är mer inskränkande på omgivningen än vad ett kyrkotorn är. Kyrkan i min närhet hör jag knappt när den klangar med klockorna (och det gör den inte allt för ofta) däremot är jag rätt säker på att jag hade stört mig på muntliga böner som hade ljudit från ett torn.

  Youssef Ibram, högste imam i Schweiz svarar såhär på frågan om det inte borde vara tillåtet att bygga kyrkor i Saudi Arabien ”Det är ett problem mellan Väst och Saudiarabien”. Med omvänd logik borde ju då minaretförbudet vara ett problem mellan Schweiz och Mellanöstern.
  Källa: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3863697.svd

  Jinge: Den nya captchan gör att jag får ont i ögonen. :(

  • Jag vet att captchan suger. Hoppas det kommer en uppdatering snart…

   (Har skrivit och klagat, och stängt den tills vidare…)

 9. Om Sverige nu skall vara ett sekulärt samhälle så skall det gälla alla religioner och jag hoppas sådana här förslag inte går igenom i Sverige heller?

  Jag blir ju totalt galen av glassbilen…

  :-)

 10. Det enda negativa är väl att det bara riktas mot en enskild religion. Förbud mot nybyggande alla typer av religiösa byggnader borde vara en självklarhet.

  • Ett sådant förbud går aldrig att införa eftersom vi har religionsfrihet. Denna frihet gäller alla religioner – överallt.

   Sedan må man tycka precis vad man vill om människor som tror på tomtar och troll och kallar dessa för ”Gud”, ”Jahve” eller ”Allah”. Men det ÄR en mänsklig rättighet…

   • Religionsfrihet är en sak. Byggandet av religiösa byggnader är något helt annat och verkligen ingen mänsklig rättighet. Det är ett slöseri på resurser. Speciellt om kommunala/statliga medel är inblandade. Hur politiker tänker när de donerar miljoners miljoner till religiösa samfund varje år när vården och välfärden går åt helvete är vidrigt.

    • Staten är skild från kyrkan i Sverige, inte heller finansieras moskéer med statliga pengar. Ombyggnaden av moskén i Stockholm gjordes med Saudiska pengar (bilden). Och får kyrkor bygga torn så ska givetis moskéer få göra det oxo.

     • Staten är bara delvis skild från kyrkan. Fortfarande så sköter skattemyndigheten indrivandet av kyrkoskatten. Dessutom så får alla stora trossamfund statliga bidrag. Det kallar jag inte ”skild från staten”. Och ja, om kyrkor ska få bygga torn bör moskéer också få det, men det är något kyrkor inte bör få göra.

     • Det finns ett problem i saken. De flesta religiösa rörelser är ur skatteteknisk synpunkt befriade från diverse skatter. Indirekt finansierar alla medborgarna deras nybyggnation, tidningar, bokutgivning etc. Det kan vara hur affärsdrivande som helst men de undantas från skatter.

 11. Jag tycker att folkomröstningens resultat är intressant. Det första jag ser framför mig är arkitekter som genast vill tänja på gränserna. Det andra är hur många kommer att försöka kringgå genom att kalla det för ”teletorn, kommunikationsinstallation och andra mer eller mindre fantasifulla försök.
  Det kan till och med bli så att minareten byggs som ett enda långt burspråk som slutar någon eller några meter ovanför huvudbyggnaden.
  Effekten kan till och med bli så att islam skaffar sig ett modernare formspråk som en följd av folkomröstning, en saker är säker, människan har alltid kommit på nya lösningar.
  Vi får se vad framtiden utvisar.

 12. Minareterna är bara en förevändning
  Schweizarnas majoritet sänder ett tydligt budskap till sina muslimska landsmän , Vi litar inte på er
  De bästa muslimer är de muslimer som vi inte kan se

  • Det är det som är det sluga med denna omröstning. Man gör som man gjorde med judarna, börjar med att ta i från dem en liten rättighet för att senare ta en till och en till. Slutligen frågade judarna sig hur de hamnat på tåget. Inte bra.

 13. Egentligen är det väl rädslan för mer politisk islam som piskat upp detta val, antar att man ser på England som dåligt exempel där Shariadomstolar införts. Menar inte att det rättfärdigar förbudet mot att bygga religiösa byggnader, men det verkar vara den ickedemokratiska politiska delen av islam man ser hägra i horrisonten och detta skulle då vara en del att handskas med det.

 14. Du skriver att det är det otrygga samhället som skapar dessa nationalistiska uttryck. Men Schweiz är ju troligen Europas rikaste land, med dubbla den svenska lönen samtidigt som skattetrycket är hälften så lågt. Inga devalveringar genom historien.

  Ditt argument håller inte, inte när det gäller Schweiz i alla fall. Möjligen det av socialism uttarmade Sverige.

  Men jag tror ändå att nationalistiska strömmningar grundar sig i, hos folket, mer pragmatiska och kulturella värderingar.

 15. En klar majoritet av scweizarna har i en öppet, fri och demokratisk folkomröstning sagt nej till att bygga minareter. Men det finns ändock många moskeer i landet. För det jämförs landet med nazityskland. Vad kallar vi då de länder där kristna kyrkor bränns ner, kristna piskas och dödas för sin tro eller fördrivs ur landet?

  • Ja tyvärr finns det länder där kristna (och andra från regimen oliktänkande) förföljs och t o m dödas, vilket ju är alldeles förskräckligt. Det är också välbekant att i de länderna får man naturligtvis inte bygga kyrkor. Men inte ska väl det kunna motivera att länder i västvärlden, som säger sig vara demokratiska, svarar med att inskränka trosfriheten ? Det är ju självklart att uppförandet av minareter, moskeer, kyrkor, synagogor o dyl inte ska finansieras av statliga medel. Så är det ju också med Svenska kyrkan, i den mån den får bidrag är det för underhåll av allmänkulturellt värdefulla byggnader, t ex medeltidskyrkor. Inte för själva verksamheten, ej heller för uppförande av nya gudstjänstlokaler

 16. Du måste alltid tänka på netiketten när du skriver en kommentar här.

  På samma sätt som en insändare i en papperstidning så läses ditt debattinlägg innan det släpps fram.

  Följande kommentarsregler gäller här:

  1. Anonyma kommentarer accepteras ej. Det innebär att falska mejladresser också är förbjudna.
  2. Osakliga personangrepp eller provokativa kommentarer är inte tillåtna.
  3. Rasistiska, sexistiska, homofoba eller andra stötande kommentarer raderas.
  4. Länkar till sådana sidor, samt till fascistiska, nazistiska eller fanatiskt religiösa d:o raderas.
  5. Länka enbart till etablerade mediesiter i löpande text.
  6. Okontrollerbara och overifierbara faktauppgifter accepteras inte.
  7. Off-topickommentarer raderas liksom one-liners som inte tillför något.
  8. Personliga hälsningar och liknande meningslösheter raderas.
  9. Kommentarsfältet är till för kommentarer, inte för privata meddelanden.

  Det är uppenbarligen angeläget att påpeka att kommentarerna står för den som kommenterar, inte för bloggägarens åsikter. På samma sätt som en tidningsägare knappast står för insändarskribenternas åsikter så tar jag inte ansvar för dem som kommenterar. Men upptäcker DU någon olämplig kommentar så maila mig och tipsa. Vissa dagar kan det komma över 100 kommentarer och då är det lätt att missa. Det är inte meningen att företag ska använda kommentarsfunktionen för reklamändamål.

  / Jinge

 17. Jonas: Vet inte om du svarade på mitt inlägg. Jag skrev inget om ett ekonomiskt otryggt samhälle.
  Kan du utveckla vad du skrev om kulturella och pragmatiska värderingar?

 18. Jinge, du gör det alltför enkelt för dig om du skyller på individualisering. Rinkeby, Rosengård, Hovsjö har blivit det de blivit under Socialdemokratiskt styre för att man har för lite individualisering och under borgerligt styre för att de inte bryr sig på allvar. S/V har sett invandrare som en homogen grupp som ska tas omhand istället för att hjälpa individerna hjälpa sig själva och M/Fp/C lägger över allt ansvar på individen utan ge någon form av stöd.

  Prio ett måste vara att alla ska med och alla ska ha möjligheter att förbättra sin situation. Detta är komplicerat och varken ”högern” eller ”vänstern” har de rätta lösningarna eftersom de är så ideologiskt låsta.

  Högern kör någon form av falsk valfrihet framför allt oavsett konsekvenser och vänstern vurmar för kollektiva lösningar som hämmar individerna. Vi skulle behöva en ordentlig förutsättningslös debatt där man är öppen för alla lösningar.

  Många tycker att ingen av de etablerade partier har en vettig lösning och då lockas de att rösta på någon annan,vem som helst som påstår sig ha en lösning, gärna en enkel sådan och då röner SD & Co stora framgångar.

 19. Att du inte gillar moderaterna är ju känt :-)

  Men att mer eller mindre hävda att de kan påverka resultatet av omröstningar i Schweiz är väl att ta i?

 20. xxxxxxx
  jag hoppas min kommentar publiceras och inte ses som rasistisk, för jag är inte rasist.

 21. Faktum är att valresultatet saknar betydelse eftersom lagen bryter mot de mänskliga rättigheterna. När Schweiz får på dängen av FN så kommer de tvingas dra tillbaka eller åtminstonne modifiera lagen. Däremot kan man ju konstatera att det känns hemskt att det land som alltid gjort sig kända för sin demokrati och respekt för mänskliga rättigheter nu smutsats ned av eb stor brun fläck.

  SVP = NSDAP

 22. Visst bryter folkomröstningens resultat mot mänskliga rättigheterna, men det har varit en demokratisk folkomröstning och som sådan kan jag inte se hur detta skall kunna ändras utan ett diktatoriskt beslut från EU. Rasism och utanförskap kan bara försvinna om det finns tillräckligt med sysselsättning vilket det inte kommer finna tillräckligt eftersom industrijobben försvinner österut. Vi är inne i en av de största förändringarna genom tiderna med globaliseringen, mängder av u-länder har under många år haft en stadig tillväxt på en 4% och Kina med en tillväxt på 10% (ca 7,5% under den ekonomiska krisen).
  Jag tror att det är denna omvälvning plus att vi ständigt blir bombarderade med nyheter om självmordsbombare, klimathot och naturkatastrofer mm, som gör att folk helt enkelt är rädda.
  Man kan undra (nu är jag lite paranoid) med detta ständiga nyhetsflöde (negativa) om muslimer från media om det finns en konspiration bakom, krig skapar välfärd och jobb är ju en gammal tes, och nu finns en fiende.
  Allt är fokuserat på muslimer, ta bort fokuset och saker kommer ändras.

  Nu skall jag bli lite flummig. Det finns forskning om tankar (sådana vi tänker), att tankar verkar ha tyngd, typ tyngdlagen (hur översätter man ”gravity” till Svenska?). Ju fler med negativa tankar desto mer tyngd får dessa tankar och alltså påverkar andra människor så att de också blir negativa. Egentligen inget nytt.