Stoppa Tennisspektaklet!


De israeliska tennisspelarna anser att det är ett dåligt beslut att de får spela inför tomma läktare i Baltiska hallen i Malmö. Det är en lustig inställning med tanke på att Israel aktivt förhindrar palestinierna på Västbanken och i Gaza att resa till idrottstävlingar. Palestinier anser de sig ha rätt att hindra men själva upprörs de av tomma läktare.

Ur Svenska Riksidrottsförbundets stadgar för internationellt idrottsutbyte: ”RF verkar för att de internationella specialidrottsförbunden i sina stadgar inför bestämmelser om att idrottsutbyte ej får äga rum med land där diskriminering i idrottsligt avseende förekommer mot någon på grund av etniskt ursprung, kön, sexuell läggning, funktionshinder, religion eller politisk anslutning och ej heller med land som är föremål för bindande FN-sanktion.”

Med en sådan skrivning i Riksidrottsförbundets stadgar så blir det märkligt att man överhuvudtaget accepterar att spela mot Israel. Vi bör inte spela tennis mot Israel, och inte heller ha något annat idrottsutbyte med landet. Först den dag då israelerna följer Genèvekonventionen, FN:s resolutioner, accepterar krigets lagar, släpper alla palestinier som sitter fängslade utan vare sig rannsakan eller dom. Kombineras det med reella fredssamtal och ett kommande erkännande av en palestinsk stat så kan vi välkomna dem i Sverige och även åka till Israel och tävla.

Fram till detta inträffar så är det enda raka att helt stoppa allt idrottsutbyte vilket också innefattar Davis Cupmatchen i Malmö. Att Hillary Clinton ser allvarlig ut på bilderna från sitt besök i Israel betyder ingenting, jag tvivlar starkt på att den nya amerikanska administrationen kommer utgöra någon skillnad.

[tags]Clinton, Israel, Palestina, Etnisk rensning, Fosforbomber, Antisemitism, Folkrätten, Gaza, Mellanösternkonflikten, Krigsförbrytelser, FN, Genèvekonventionen, Davis Cup, Tennis, Mänskliga rättigheter, Apartheidstaten, Politik[/tags]

StoppaMatchen.se -> Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , it AB123 HD12 DN SvD1 Dagen Svensson Dbl


35 svar till “Stoppa Tennisspektaklet!”

 1. Så länge israel tycker att det kan begå de ena kriminella krigshandlingen efter den andra – och med sin djupt rotade arrogans och hånfullhet inför andra, så har dom inget här att göra! Vi ska inte spela tennis med representanter för den till stora delar olagliga staten, som hela tiden stjäl land från urbefolkningen. Vi stänger inte in samerna bakom höga murar, för vi är än så länge en demokrati, om än något skamfilad av alliansen…
  israel däremot är en djupt och långtgående rasistisk regim, och deras ledare borde omgående ställas inför domstolen i Haag för multipla Brott Mot Mänskligheten!

  Låt sharonfrukterna ruttna på Coop och Ica!
  Jag brukar glo på dem med min mest förintande blick…

 2. Nej, TITTAR är alldeles för tamt. Jag glor ihärdigt och ilsket varje gång jag går förbi frukthyllorna för lägget äpplen från Österlen i varukorgen.
  Samtidigt som jag undrar från vilken ockuperad del av Palestina dessa fadda frukter kommer ifrån? Och hur många liter stulet vatten det har gått åt?

  • Jag har uppdragit åt en person att forska kring frågan om VAR dessa frukter odlas. Visar det sig att de kommer från ockuperat område så kommer ett par affärskedjor att lägga av med försäljningen.

 3. PS! Den israeliske tennisspelare har sagt att han spelade i Dubai utan något problem, medan Sverige har visat en annan attityd (!)

  Det är tydligt att många israeler inte kan skillnad mellan en regim och demokrati.

 4. Om tennis-israelen är sur nu, kan vi bara spekulera i hur han blivit om man använt sig av israelisk taktik och döda folk till höger och vänster.

  Om jag inte minns fel så dödades 4 av Palestinas bästa fotbollsspelare i Gaza-attackerna.

 5. Jag är rätt övertygad om att denna aktion skadar palestiniernas sak. Särskilt om det blir bråk. Demonstrationer mot Israel bör äga rum utanför Israels ambassad – inte utanför en idrottsarena. De israeliska spelarna ska inte behöva ta ansvar för vad Olmert, Livni och Barak håller på med.

 6. Jinge, kan du närmare motivera hur du tänker när du anser att riksidrottsförbundets stadgar skulle förhindra spel mot Israel?

  Det finns enligt dessa två skäl till att vägra spela:
  * Bindande FN-bojkott, men någon sådan finns inte mot Israel (vare sig man nu tycker att en sådan borde finnas eller inte).

  * Att Israel ägnar sig åt ”diskriminering i idrottsligt avseende”. Det är möjligt att så sker, men i så fall får du nog faktiskt ge exempel. (och jag tror inte att blockaden mot Gaza räknas, det skall vara medborgare i det egna landet, att man är i krig mot ett grannland räknas inte)

 7. Åh dessa dryga uppblåsta israeler. När spricker dom? Ha ha nej dom kan inte skilja på Dubai och Sverige! Dom vet inte ens vad demokrati är eller att dom bor i en aparteidstat. Jag är så less på dom. Läser dagligen på Maan news hur de dagligen begår sina brott. Idag krossade dom 55 boningar i Jerusalem och dagligen arresterar de barn. Det enda som gläder mig är att de blir arga över de tomma läktarna.

 8. ”Den israeliske tennisspelare har sagt att han spelade i Dubai utan något problem, medan Sverige har visat en annan attityd”.
  -Han ljuger!

 9. Det är självklart att matchen ska stoppas!
  Med tanke på att dessa krigsförbrytare planerar och talar om att återigen attackera Gaza!
  Man rustar upp sig redan vid gränserna!
  Dessa människor längtar efter att få mer blod på sina händer!

  Räcker det inte med att hela Gazas befolkning är i behov av all möjlig hjälp! Situationen är fruktansvärd, det räcker med att 1,5 miljoner människor är traumatiserade och svälter ihjäl inför världens ögon!
  Sedan så talar sionisterna om nya massaker!
  De har inte lärt sig något annat än att bara kriga, terrorisera och förtrycka!
  Därmed ska vi protestera mot deras grymheter!

 10. Jan E #9

  ”De israeliska spelarna ska inte behöva ta ansvar för vad Olmert, Livni och Barak håller på med.”

  Jan, hur många gånger har israeliska sportstjärnor visat solidaritet mot palestinska fotbolls spelare som trakasseras inför muren varje gång dem går på träning? Hade man någon gång visat att man fördömer dödandet av palestinska fotbolls spelare?
  Vet du att enligt israelisk lag, man får inte delta i melodifestivalen om man inte är klar med militär tjänsten? Logiskt, borde det också vara en plikt för israeliska sportstjärnor, eller hur?
  Undrar vad israeliska sportstjärnor har hunnit att göra under sina 3 år i lumpen? Vilka uppdrag fick de och på vilka område blev dem placerade? Kanske har dem själva kastat ut några palestinska familjer ur deras hus? Kanske har dem trakasserat många inför muren..? Tre år är inte en kort period.

  Sen undrar jag på vem har tennisspelare röstat under senaste val..? Det måste vara så att han röstade på en av dem tre otäcka kandidaterna: pest, kolera eller hivsmitta?

 11. Det är ju mycket positivt att internationella brottmålsdomstolen (ICC) nu utfärdat en arresteringsorder mot Sudans president Omar al-Bashir. Om nu ICC till sis även börjat ge sig efter skurkar från förbrytarstater som Sudan och Israel så kanske dessa länder får lite hårdare press på sig att uppföra sig. När Ehud Olmert väl släpps ut ur fängelset i Israel, så kan han alltså kanske se fram emot en omedelbar transport till Haag.

 12. Måste faktiskt säga att jag är lite besviken på att vi i Sverige återigen inte vågar ta ställning i en internationellt känslig fråga. Att spela matchen UTAN publik är ett fegt beslut som inte bör göra vare sig Pro-Israeler eller fredsvänner på Palestinas sida nöjda.

  Det rätta hade enligt mig varit att antingen spela matchen som vilken match som helst (d v s med publik) ELLER inte spela matchen alls med motivering att Israel inte uppfyller de krav som ställs på dem som ockupationsmakt. Jag anser att alternativ 2 hade varit det bästa.

  Vidare anser jag att det kan bli kontraproduktivt att spilla för mycket energi på den här Tennismatchen som endå framstår mer som en symbolfråga. Det är bättre att propagera för att vi i Sverige utnyttjar det ordförandeskap i EU som vi snart innehar till att montera ned handelsförbindelserna mellan EU och Israel både vad gäller konsumtionsvaror men självklart framförallt vapen.

  EU råkar nämligen vara Israels största handelspartner och således skulle detta svida betydligt hårdare för Israel en den symboliska förlust som den publiklösa matchen EVENTUELLT kan visa sig bli.

 13. Ida D,
  Det är inte ett krav att idrottsstjärnor, oavsett varifrån de kommer, ska visa solidaritet i någon som helst riktning. Kravet är bara att de är duktiga i den sport de ägnar sig åt. Vi kan heller inte grunda bojkotter på spekulationer om var idrottsutöverare har gjort sin värnplikt eller spekulationer om hur de har röstat i politiska val. Om man resonerar som du gör är det öht inte möjligt att ha ett idrottsutbyte med andra länder. Inte USA, ty idrottare kan ha tjänstgjort i Irak eller röstat på fel gubbe i presidentvalet. Inte Ryssland, ty en rysk idrottare kan ha röstat på en odemokrat som Putin. Inte med Danmark, ty en dansk idrottare kan ha tjänstgjort i Irak eller röstat på Framstegspartiet. Man brukar inte kolla sådant. Och vi kan framförallt inte ha särskilda krav på israeler.

  Inser du inte att ditt resonemang är rätt svajigt? Och se heter det ”de har kastat ut”, ”blev de placerade” och ”har de trakasserat” etc.

 14. Hundratals nya bosättningar på Västbanken planeras, och Hillary Clinton vrider sina händer i förtvivlan när extremhögermannen och snedseglaren mr N. iskallt.
  avvisar hennes krav på bildandet av en palestinsk stat.
  Vad israel är ute efter finns inte längre någon tvekan om. De tänker eliminerar palestinierna med olika extrem-former av våld både från Västbanken och Gaza. man använder fosfor på civilbefolkningen. Östra Jerusalem som palestinsk huvudstad är inte längre att drömma om.
  De tennisspelande representanterna för den onda regimen bör förpassas ur landet omgående. Vi ska inte ha något med israel att göra.

  Sport är också politik, som det mesta faktiskt är…
  Även år 2009.

 15. Jan E,
  saken är den att VARENDA israel har gjort militärtjänst och VARENDA en har mer eller mindre utövat sin makt till att förtrycka, misshandla, riva hus och odlingar, låta bosättarna härja runt som galningar och göra vad dem vill mot palestinierna, tortera, skjutit dumdumkulor, tårgas, fosforgranater, sitter i sina stridsflygplan, stridsvagnar, helikoptrar, vakttorn…alltså ska jag fortsätta?

  Jag kan lätt säga att varenda en av dem bryter mot alla tänkbara lagar, för hela ockupationen är olaglig, blockaden är olaglig, muren är olaglig, bosättningarna är olagliga…ja, ska jag fortsätta igen??
  De alla deltar i det mer eller mindre.

 16. Jan E, #19

  Det som jag tänkte att svara på din kommentar #19 har felastinya redan hunnit att säga i #21

  Länder som du nämnder, som t.ex. Rysslad, USA, Danmark – det är länder som inte OCKUPERAR ett annat folk eller andras människors mark! Du kan inte jämföra Israel med ett enda land i världen:
  Vilket är Israels huvudstad?! Enligt en del uppgifter handlar det om Jerusalem och enligt andra uppgifter är det Tel Aviv!
  Israel har ätit upp palestinsk mark och håller under ockupation delar av andra grannländer (Syrien & Libanon). Vart ligger Israels gränser? Från – Till..?
  Och ja… Det att sportstjärnor inte är skyldiga att visa solidaritet håller jag med.
  Samtidigt tycker jag att dem inte har möjlighet att visa sig solidariska i en regim som kan stämpla dem på världens mest stinkande antisemitism – alltså, som ”självhatande judar”!

  Det är sportstjärnornas problem att dem valde bli representativa för ett ”gränslös land” som ockuperar bara!

 17. Martin Forsman: Bra sagt! Det är fel att spela matchen utan publik. Dels säger det att:

  1) Fritidsnämnden vågar inte ta aktiv ställning så vi ”fulargumenterar”. Ungefär som när jag satt i landstinget och sossarna begravde motioner om privatisering under formaliaargument och utredningar…

  2) Fritidsnämnden säger i princip: De som är emot Israel är våldsamma och korkade vänsterfolk och invandrare som inte kan agera vettigt. Alltså kommer den inkompetenta polisen inte att kunna garantera säkerheten.

  På något sätt känns det inte helt bra.

 18. Tänk vad starkt det vore om demonstrationer som ordnas är i total tystnad. Alla väljer att ha på sig någon svart överdel med en röd halsduk, röd mössa eller röda vantar.Till detta så bär varje deltagare på en bild på massaker i Palestina som Israel begått under alla dessa år. Vissa kan bära en utskrift över det FN resolutioner som Israel vägrara erkänna och uppfylla, andra bär foton på skolor, sjukhus, polisstationer, FN byggnader som Israel bombat, vissa har listor på alla som sitter fängslade i Israeliska fängelser utan rättegång och några har listor på de apartheid lagar Israel tillämpar etc. Demonstrationen leds av några som bär på en enorm bild av:

  http://4.bp.blogspot.com/_npC_ksz82sk/SV9NB58zFVI/AAAAAAAAACs/MJ6ywCJKBiU/s1600-h/Palestinian+loss+of+land+1946+to+2000.jpg

  och denna karta bärs av många för att dela ut.

  Sedan i total tystnad fortsätter demonstrationen.

 19. Befolkningen i Goa mycket störda över den invasion av drogberoende unga israeler, som efter sin militärtjänstgöring, kommer till området för att obehindrat fortsätta med sitt tunga missbruk och leva rövare. Jag har en god vän som beskriver i sina mail att dom beter sig som riktiga översittare och ”kolonisatörer” och hur dom är genuint avskydda av befolkningen. På vart och varannat ”guesthouse” och hotell står skyltar om att ”israelians are not welcome” – och då har det verkligen gått långt,för turisternas pengar är viktiga i det fattiga Indien…

  Tennisspelarna har också gjort militärtjänst och helt säkert blivit smittade av det hat mot palestinierna som i djupet präglar staten israel.
  Först när israel tillåter att en palestinsk stat bildas – och upphör med sitt extrema våld kan Sverige tänkas spela tennis med dem igen.
  Aldrig nu!

 20. Tack Moe! Men jag är inte överraskad längre.

  Nadja, jag skulle anställa dig som mest kreativa personen för demo-samordning! :o)

 21. Marcus R… #29

  Fyyyy faraooo..!

  Tydligt och klart deltar nassar för att ogiltiggöra protesten. Kanske handlar det om publicitet. Kanske om en politisk taktik i bakgrunden.

  Hur som helst, vi alla måste visa att vi vägrar acceptera deras närvaro eller vilken som helst inblandning.

 22. Ida är en pärla! Jag vill också tacka dig – för ditt seriösa engagemang!

 23. Sara, min engagemang var för hälsans skull:
  Det går inte att somna eller anda med ett dåligt samvete samt faktum att jag föddes i en tid där man murar in människor för att bomba dem med vitfosfor & kluster bomber.

 24. Men ändå, Ida, så finns det människor som stöder det besinnigslösa våldet eller inte bryr sig – och likväl sover gott om natten.
  Du ÄR en pärla!