Stackars drottning Silvia


Igår på Skavlan var Herman Lindqvist gäst, han antydde att den som tog kungens erotiska eskapader värst var drottning Silvia. Han sade också att han trodde att kungahuset skulle avskaffas förr eller senare, något som enligt mitt förmenande helst bör bli förr.

Lena Andersson/DN: ”Kungens utsvävande sexualliv och brutna trohetslöften såsom de beskrivs i boken ”Den motvillige monarken” av Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher och Tove Meyer (Lind & Co) bör betraktas i ljuset av familjevärdena som monarkin pressar över undersåtarna. Om en privatperson vid namn Carl Gustaf B umgås i kretsar där kvinnor är en leksak att ta fram vid efterrätten är det beklämmande, patetiskt och gravt dekadent. När Sveriges kung gör det är det oacceptabelt.

”Den motvillige monarken” borde få även inbitna monarkister att vackla. För den som inte orkar läsa hela räcker kapitlet om vad landets främsta företrädare hade för sig under OS i Atlanta 1996. Det är orimligt att allt nu bara fortsätter som vanligt. Men från riksdagen är det dödstyst. De tänker kanske på nästa lax-aladåb på enristartelette med lättvispat hjortronskum som de inte vill missa. De tycker kanske synd om kungen, generas av honom. Det gör nästan alla. Men ett statsskick kan inte vila på att folket tycker synd om statschefen.”

Lena Andersson skriver dessa rader som ett signerat inlägg på Dagens Nyheters ledarsida, på samma sätt tror jag att praktiskt taget samtliga av de större tidningarna har behandlat saken. Jag nämnde häromdagen vilka rapporter som ambassaderna i Sverige skickat till sina hemländer, det behövs ingen fantasi för att förställa sig dessa rapporter, trots detta finns det sådana som faktiskt tror på att kungahuset är en lönsam affär. Det är förstås pinsamt men det är ett faktum att det finns folk som inte fattar så bra, det är ju kungen själv ett slående bevis för.

Tyvärr så har vi inte någon aktiv republikansk förening. För trots tidningarnas skriverier så skulle det behövas en förening som samordnar arbetet mot en republik. Möjligen ankommer det på republikanerna själva att starta en. Vi måste återupprätta Mora stenars betydelse.

it , , , , , dn12 ex12 ab123 svd


8 svar till “Stackars drottning Silvia”

  1. Appropå dagsaktuella kungens utsvävningar kan jag rekommendera gruppen Kreti och Pletis låt ”kungens pung”. Stämningsfull hyllningssång till vår käre monark.

  2. Ja, man ju nu verkligen diskutera PR-värdet av att denna kung visar upp sig utomlands som representant för Sverige. Det borde ju ha sjunkit dramatiskt. En kung och kungahus i moraliskt förfall, kan denna kung och detta kungahus verkligen attrahera affärskontakter med mera i andra länder?? Om inte, ja då bortfaller ju argumentet att ”vi” tjänar pengar på att visa upp detta moras internationellt. Dvs. kvar blir bara kostnaderna, som allt större nettokostnader, när detta kungahus drar in allt mindre affärsmässiga intäkter. Och då finns ju inte längre några vettiga argument kvar längre för att bibehålla denna funktion.

  3. Jag tycker visserligen att allt omoraliskt leverne är – omoraliskt. Men jag försår inte varför alla är så intresserade av rykten om folks privatliv. Kungens, Tiger Woods’ eller Victoria Silvstedts. Och varför är republikaner så upprörda – de hade väl inget förtroende för kungen före dessa rykten heller? Om monarkisterna blir upprörda är väl förståeligt ifall nu ryktena stämmer.

  4. Jag vill minnas att det var mindre än fyra år sedan nämnde Herman raljerade över att nästan alla som vill avskaffa kungahuset är folkpartist-liberaler med silverskeden i mun (se länktips). Killen känns ju omsider hyfsat vänsterorienterad, och då kan man undra vad guilt-by-association-argumentation för kungahuset kommer ifrån. Om man inte visste att hans ”grej” här i världen är att försöka göra just kungar och drottningar mindre tråkiga.