Spyker Stoppas?

Nu har regeringen gett Riksgälden i uppdrag att återigen utreda Spykers möjlighet att köpa Saab, fast man uttrycker det inte på det sättet.


Ekot/SvD:
”Riksgälden har fått i uppgift att återigen utreda Spykers affärer efter uppgifterna om att de inte ens kan få fram handpenningen i Saabaffären. Riksgälden har garanterat EIB en borgen på ett lån på fyra miljarder, men nu ska de utreda saken en gång till – och ta tillbaka löftet om det visar sig att det finns konstigheter med Spykers finansiering.” (fritt citerat)

Antagligen så har regeringen insett det märkliga i att Spyker inte ens kan få fram de resterande 125 miljoner som GM ska ha som handpenning. Det bådar inte gott för de Saabanställda men hellre att Sverige satsar de fyra miljarderna på omskolning än att skicka dem rakt in i kriminell verksamhet som penningtvätt eller vad man nu avsett göra från den ryska maffians sida. Hela affären är ett gigantiskt försök att lura av Sverige fyra miljarder enligt min uppfattning, och nu verkar företrädare för regeringen också inse att oklarheterna är för många och för stora.

Regeringen byggde sannolikt sitt godkännande på att General Motors godkände Spyker som kund, men man insåg inte att GM kanske hade annorlunda motiv än de Saab-
anställda och den svenska staten. Det faktum att Saab inte längre har någon produktion eftersom man inte kunnat köpa in de delar man behöver spelar sannolikt en mindre roll när nu regeringen bromsar affären. Hade Spykers intresse varit

victor mullerHar Victor Muller nya affärer ihop med den ryska maffian?

seriöst så hade man givetvis sett till att Saab hade de pengar man behöver för att köpa in delar till Saab 9-5.

Personligen så tror jag att det nu bara handlar om dagar innan Spyker inser att de inte kan lura vare sig regeringen eller Riksgälden vilket innebär att GM kommer fullfölja Saabs likvidation.

intressant Tags : , , , , , , , , , , , svd12 dn12 ab12 konfliktportalen röda berget johannes annarkia k&å lasse hampus kim fredrik loke scaber anders t

  19 comments for “Spyker Stoppas?

 1. Anders S Håkansson
  3 februari, 2010 at 05:51

  Jag måste först gratulera till en mycket snygg och professionellt uppbyggd blogg!

  Ja, hela affären luktar bedrägeri och mygel lång väg och man kan undra hur det kom sig att Riksgälden godkände ett borgenslån på fyra miljarder. Det var möjligen politiska skäl, men det kan visa sig vara ett gigantiskt misstag. Drar man nu bort sitt borgensåtagande så har man gjort fel förra gången. Och hur kom det sig i så fall?

 2. Kurt
  3 februari, 2010 at 06:02

  Även om de skulle lyckas skrapa ihop de återstående pngarna, så kan ju uppenbarligen hela ägarbilden förändras när som helst. Och det finns inga som helst garantier för att inte ryska maffian träder in som nya ägare.

  • 3 februari, 2010 at 06:10

   Enligt media så har de redan det med något som kallas ”guldaktier”, motsvarar en starkare variant av A-aktier.

 3. Jakob
  3 februari, 2010 at 07:47

  Det är en soppa alltihop. Jag hoppas verkligen att EIB kräver mycket noggranna planer för hur lönsamhet ska uppnås och sedan är mycket, mycket noggranna med redovisningarna av hur pengarna används. Och jag hoppas verkligen inte att de tänkt ge ut de 4 miljarderna på ett bräde.
  Kan vi inte bara förklara SAAB dött en gång för alla? Då slipper personalen kastas mellan hopp och förtvivlan, denna fars kan ju knäcka vilka nerver som helst.

 4. Anderson
  3 februari, 2010 at 09:53

  Kräk upp tårtorna i Trollhättan snabbt.
  Typiskt dumma svenskar. Ta aldrig ut något i förskott. Så är det även inom den svenska idrotten. Kanske Ni får mer respekt utomlands om Ni visar lite ödmjukhet och inte är så in i helvete barnsliga.

 5. Christer W
  3 februari, 2010 at 12:08

  ”Guldaktier” Det kan handla om att spykeraktien rusade i slutet på januari. Den 25 hade den stigit med 60%, vilket är en ganska häftig värdeökning. I sådant läge är det inte ovanligt att media kallar aktierna för guldaktie.
  Om Spykers ”guldaktien” finns så bör det finns uppgifter om ägaren på Amsterdambörsen, där Spyker är noterat.
  Eftersom varken Veckan sAffärer, DI eller Realtid.se har några uppgifter om ”dolda” ägare antar jag att påståendet om guldaktie en dags- och kvälls-tidningskonstruktion.
  ( I går steg spykeraktien med 3%)

  • 3 februari, 2010 at 12:11

   Nej. Läs gärna på.

   Det står om det idag tom…

   • Christer W
    3 februari, 2010 at 12:19

    Var?

    • 3 februari, 2010 at 12:31

     Familjen Antonovs gyllene aktie

     Mullers tredje insats är utköpet av Antonov-gruppen. Av ovanstående framgår att familjen Antonov när som helst kan försätta Spyker i konkurs. Att de bara skulle acceptera att pressas ut är inte troligt.

     Det talar för att de är kvar i bakgrunden. Isåfall har de i allra högsta grad kvar makten över bolaget. Deras förhandlingsposition gentemot Victor Muller torde vara fantastisk.

     Förutom lånen har de kontrollerat en så kallad prioriterad aktie, en gyllene aktie, som ger rätt till extra makt. Det gör att de borde kunna begära en saftig premie för sina Spykeraktier, betydligt mer än de 170 till 180 miljoner som börskursen indikerar.

     Återigen gör Victor Muller affären med lån. Totalt pytsar han in närmare 1 miljard av andras pengar. För detta får han aktier som på pappret, mätt som andel av Saabs kapital, är värda mellan 1,5 och 2 miljarder. Det är något rejält som inte stämmer i Saab-affären.

     http://www.e24.se/business/verkstadsindustri/det-gar-inte-ihop-muller_1832591.e24

     Omnämnd vid ett flertal tillfällen i de flesta av tidningarna under lite olika namn.

     • Christer W
      3 februari, 2010 at 13:16

      Den artikeln såg jag och konstaterade att den innehöll inga verifierade uppgifter. Det enda ställe jag har sett påtagligt intressanta uppgifter om spykeraktier är i SVD, uppgifter som för närvarande har lika hög trovärdighets som det du relaterade till eller länken .
      Enligt den artikeln så ha Spyker ett avtal med GEM om att finansiera Saabköpet med pengar från dem genom att nyemittera aktien, trycka upp nya aktier upp till 1:5 miljarder kronor. Det ger GEM en ägarandel från 26% till 75% beroende på börsvärde under en begränsad period. Med de nederländska hembudsreglerna så är risken/möjligheten att GEM måste utlösa budplikten och lägga ett offentligt bud på hela företaget eller sälja ut delar av sitt innehav. Gränsen för hembud är 30%.
      Detta talar väldigt mycket för att Antonov-gruppen är ute ur bilden, GEM som är ett ganska stor fondbolag från us vill nog inte ha affärer i hop med dem.

      Det lustiga i vår lilla debatt är att den som har skrivit artiklarna vi hänvisar till är Andreas Cervenka, han tycks inte ha riktigt koll på och få en sammantagen bild

      • 3 februari, 2010 at 13:58

       Detta talar väldigt mycket för att Antonov-gruppen är ute ur bilden, GEM som är ett ganska stor fondbolag från us vill nog inte ha affärer i hop med dem.

       SvD har oxo skrivit att Antonov i högsta grad är kvar, fast i bakgrunden. Men nu får du leta länk själv.

       • Christer W
        3 februari, 2010 at 16:38

        Om Antonov finns med i bilden lär det ju hoppas högt på FBI och några US-departement. Men precis som jag skrev tidigare, ingenting som skrivs i pressen är verifierat än.
        Det är bara en stor mängd bättre eller sämre spekulationer för närvarande. Det är ju på dessa spekulationer vi gör våra mer eller mindre kvalificerade bedömningar.
        Men om journalisterna vore duktiga skulle de kunna via Amsterdambörsen ta reda på vilka storägare som finns i Spyker och skriva om det, och ge oss lite mer kött på ben i vår diskussion.

        Så den enda slutsats jag gör när det gäller Saab-affären är att svaret får vi vänta på.

        • 3 februari, 2010 at 16:45

         Om Antonov finns med i bilden lär det ju hoppas högt på FBI och några US-departement.

         Ptja, det är den bild man vill att vi ska få i alla fall…

     • Bengan
      3 februari, 2010 at 20:42

      90.225.107.122 SE Sweden 27 Skane Lan Lund 55.7000 13.1833 TeliaSonera AB Banned

 6. Kapten Blodpudding
  3 februari, 2010 at 15:07

  ”Det faktum att Saab inte längre har någon produktion eftersom man inte kunnat köpa in de delar man behöver spelar sannolikt en mindre roll när nu regeringen bromsar affären. Hade Spykers intresse varit seriöst så hade man givetvis sett till att Saab hade de pengar man behöver för att köpa in delar till Saab 9-5.”

  Du skriver hela tiden som om SAAB inte har pengar i kassan för att kunna köpa in delar. Bedömningen är att SAAB har ca 1 miljard SEK i kassan efter försäljningen av verktyg och teknik från den gamla 9-5:an till Kina. Anledningen till produktionsstoppet är ju att GM stoppade inköp då man initierade nedläggningen. Detta ger en lucka i leveranserna från underleverantörerna.

  • 3 februari, 2010 at 15:19

   GM ägde Saab och tog slantarna naturligtvis. Eller har du kunskaper om Saabs befintliga kassa idag? Redovisa dessa isf…

   • RZ
    4 februari, 2010 at 08:40

    ??

    Skärpning!!

    // Jinge

    • RZ
     4 februari, 2010 at 09:38

     Läs kommentarsreglerna! / Jinge

 7. Nano Nano
  7 februari, 2010 at 11:32

  Använd samma namn som du gjorde förra gången. OCH en fungerande mailadress!! / Jinge

  (Besökarna blir förvirrade av att en och samma person framför samma åsikter under olika namn)

Comments are closed.