Usama bin Ladens son stabschef i Vita Huset?


Min personliga uppfattning är att Obamas seger i presidentvalet är ett steg framåt för demokratin i USA. Sedan får vi se om hans regering kommer att fortsätta att gå framåt, eller om de han utser i själva verket innebär ett par steg bakåt. En sak som garanterat oroar är att han har för avsikt att trappa upp kriget mot terrorismen i Afghanistan. Kriget mot talibanerna förlorades av Sovjet-
unionen och det finns inga som helst tecken på att resultatet skulle bli annorlunda med Obama som USA:s högste befälhavare.

SvD: ”Med krig i Irak och Afghanistan är det också viktigt för Obama att ge ett tidigt besked om vem som ska chefa i Pentagon. Många tror att han kommer att be den sittande försvarsministern, republikanen Robert Gates, att sitta kvar. Lågmälde Gates efterträdde omstridde Donald Rumsfeld, och bedömare från båda partierna anser att han gjort ett bra och mycket kompetent jobb. Om Gates inte vill eller får erbjudandet är biträdande försvarsministern John J Hamre och marinministern Richard J Danzig tänkbara försvarsministrar.”

En sak som borde ge den svenska befolkningen skrämselhicka är förstås regeringens tal om att styrkan i Afghanistan ska utökas. Värnplikten i Sverige ska läggas ner, men vi ska ha flera yrkessoldater och de ska främst slåss på USA:s sida i Kriget mot terrorismen. Jag ser personligen inga som helst fördelar med ett sådant arrangemang, men det är antagligen signifikant för den borgerliga regeringen.

Igår skrev Lasse Wilhelmson en gästbloggning ((http://jinge.se/mediekritik/kommer-varlden-att-forandras-nu-av-lasse-wilhelmson.htm)) här där han berättade att Rahm Emanuel utsetts till stabschef i Vita Huset. Det väckte ett visst berättigat uppseende eftersom den mannens far var israelisk terrorist i den ökända Irgunligan som sprängde King David Hotell i Jerusalem 1946, och var involverad i Deir Yassinmassakern tillsammans med Sternligan 1948. Att sonen till en judisk terrorist blir stabschef i Vita Huset är häpnadsväckande, särskilt i beaktande att han var engagerad i Israel Defence Force, IDF, så sent som under förra Gulfgriget.

Wiki: ((http://en.wikipedia.org/wiki/Rahm_Emanuel)) “Emanuel was a civilian volunteer in the Israel Defense Forces during the 1991 Persian Gulf War, serving in one of Israel’s northern bases, rust-proofing brakes. Emanuel’s wife, Amy Rule, a graduate of the Wharton School of the University of Pennsylvania, converted to Modern Orthodox Judaism shortly before her wedding. They are members of Anshe Sholom B’nai Israel, a modern Orthodox congregation in Chicago.”

Det har genom åren funnits ett antal fredsprocesser i Mellanöstern, om någon av dessa på fullt allvar velat komma fram till en fredsuppgörelse tvivlar jag på. Det skulle möjligen vara Osloprocessen i så fall, Camp David och Annapolis har enligt min egen uppfattning varit dyrbara fototillfällen där politiker ställts upp på led inför kamerorna för att skaka hand

med varandra. Några reella steg mot en lösning i Mellanösternkonflikten har inte tagits, det enda som åstadkommits är ett palestinskt val. Där vann som bekant fel parti varför hela västvärlden vände palestinierna ryggen.

I samband med detta har demokratiseringsivern också kommit att innefatta Irak och Afghanistan, och det talas även från amerikanskt håll om att Iran behöver ”demokratiseras”. Problemet med detta är förstås att de som bor i dessa länder drabbas på ett ohemult sätt av den västerländska ”demokratin” eftersom den i praktiken bara är till för att stärka amerikansk hegemoni. Det leder, bland mycket annat, till att befolkningen i mellanöstern får en väldigt konstig inställning till det vi i väst kallar demokrati.

Vad det i sin tur leder till i är bland annat att vi måste skicka fler soldater till dessa länder för att försvara det våra politiska ledare kallar för demokrati. Ur det perspektivet så undrar förstås jag om Barack Obama kommer att innebära någon skillnad, inte bara för mellanösternkonflikten utan för demokratin som sådan. Valet av stabschef ger inte mig några signaler om att han ens funderat i den riktningen.

SvD12 DN123 AB12 VG1 Dbl1 Pol1 it

Andra om Obama:

RödaMalmö 4 int Lappalaine Anna UV SKP Pastey Sinfo Fytne Smyg Johanna HAX Bellanoire Kjellberg Svensson Lasse Alvo Tomas RJ Kommuinist RödPress

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , ,


15 svar till “Usama bin Ladens son stabschef i Vita Huset?”

 1. Jag undrar, skulle Usama bin Ladins son kunna bli stabschef i Vita Huset?

  ( Tack Anders! Jag bytte rubrik på inlägget efter din kommentar… :-) / Jinge )

 2. Det är oroväckande uppgifter. Jag vet inte hur Obama tänkt där, inte alls. Han har inte tagit några poäng med det i alla fall.

 3. Många människor som min make träffat i New York (Staten Island) nu under valet har varit att det är bra Obama vann MEN det behövs något mera radikalt för att få en förändring till de bättre.

  Kraftfull rubrik.

 4. Det var ju en viss uppmärksamhet ang Obamas mellannamn ”Hussein” före valet och många trodde tom att han var släkt med självaste Saddam. Något långsökt givetvis men däremot är Rahm Israel Emanuels mellannamn värt att begrunda.

 5. Rahm Emanuel är kanske en av de mest pragmatiska politiker som Demokraterna har. Han är känd för sin liberala hållning till kvinnorfrågor, homosexualitet och ekonomi. Att hans far kämpade i Irgun – som läkare – och att han själv deltagit i en legitim försvarsmakt, på plats i ett krig som pågått alldeles för länge, ser jag bara som bra. Ditt inlägg poänterar hur lite du vet om Amerikansk realpolitik. Emanuel är ett strålande val, både för fredsprocessen i mellanöstern och för världen som sådan.

 6. Man kan fråga sig hur det ens är politiskt möjligt för en person med sådan barlast att nå en topposition i usa. Landet är fläckat av en sionism som inte är utav denna världen. Visst, de har väl fem miljoner judar i landet, men ska det verkligen leda till att det palestinska folket sakta ska utplånas? Alla de där svettiga glest behårade brunskjortorna kommer att ropa på ZOG ännu mer då.

  Jag fattar inte vad det är för fel på de mänskliga rättigheterna!?

  Bra att du tar upp saken Jinge!

 7. Arabvärlden är irriterad för att Obama tillsätt Rahm Emnaul till stabschef i vita huset , tidningarna skriver om Emanuls far som är en terrorist och som har många palestinska liv i sitt samvete
  Emanauls far lever i USA och är 82 år gammal , han säger att hans son kommer säkert att jobba för Israel och på frågan om varför hans son skulle göra det svarade han att sonen kan inte överge sin lojalitet gentemot Israel
  Tidningarna i Israel jublar över detta och skriver , nu har vi en israel i vita huset
  Israel utrikesminister har i en radio intervju avslöjat vad Obama har lovat Israel , det är mycket värre än Bush och om det är sant då är det en katastrof för palestinierna

 8. Obama har fått an klar mandat från USAs folk att driva genom omfattande reform av landet. Jag är tveksam till att Obama klarar av att driva genom dessa, men vi får väl se. Obama har genomfört en strålande valkampanj och verkar vara både handlingskraftig och (till skillnad från avgående presidenten) besitta intellekt och vision som för tankarna till bröderna Kennedy.

  Nu till Rahmbo Emnaul – jag skulle inte dra allt för stora växlar p g a detta. Utan en person som honom som vaktar ryggen kan man inte föra en mellanösternpolitik. Med Rahmbo vid sin sida blir det svårare att kritisera hårda tag som är nödvändiga för att tvinga fram freden i MÖ. Så är det. Om det sen lyckas eller ej får vi väl se, men realistiskt sett har Obama (eller vilken president som helst i USA) ingen chans om man väljer frontalkollision med AIPAC. Det gäller att manövrera och utföra piruetter för att när tiden är mogen slå till.

 9. Skall vi tippa på ett nytt krig med Iran inom max två år? Anklagelserna kommer att vara de samma som Bush började med, och det kommer inte att hjälpa att IAEA har full access likt Hans Blix hade i Irak. Snacka om dubbelstandard om man jämför med hållningen till Israel som inte skrivit under icke-spridningsavtalet och inte accepterar IAEA inspektioner.

  Change? Bara till hudfärgen möjligtvis.

 10. Stabschefens hela namn är Israel Emanuel Rahm enligt Danmarks radios program Orientering idag. Enligt samma radioprogram var hans far också en av dem som låg bakom mordet på Folke Bernadotte och en fransk militär eller diplomat.

 11. Två ”saker” gör att jag är tveksam till att det blir krig med Iran:
  Kina samt Ryssland

  Iofs så har inte USA råd med ett större krig heller för den delen. Vi vet att Iran kommer att slå tillbaka vid eventuell attack och det får oljepriserna och därför även inflationen att skjuta i höjden. Tål USAs och världsekonomin det?

  Nej, USA behöver ny utrikespolitik speciellt med Iran, USA lider nämligen fortfarande för kuppen 1953. Det smartaste bör vara att försöka normalisera relationer. I övrigt så hoppas jag att det sker med Kuba också.

 12. Att USA skulle inleda ett krig med Iran inom loppet av två år är mycket osannolikt. Obama vill avsluta insatsen i Irak och lägga allt krut på Afghanistan och jakten på Usama bin Ladin. Ytterligare ett krig är det sista han vill ha.