Sossarnas kris värre än svinflunsan?


Rubriken är inte skruvad en enda millimeter. I Sverige har vi i skrivande stund ett misstänkt fall av Svininfluensa, men vi har en socialdemokrati i fritt fall.


Det underlättas definitivt inte
av att Margot Wallström nu engagerat sig när det gäller att sprida lovord om regeringen Reinfeldt, inget kan väl rimligen tvinga henne att vara tyst när det gäller beundrande uttalanden om den sittande regeringen och dess regeringschef. Tvärtom har Wallström genom åren gjort sig känd för att vara en marknadsfundamentalist och Mona Sahlins ”bästa kompis”.

När man nu återigen får höra siffror som pekar på ett allt sämre förtroende för den socialdemokratiske partiledaren så finns det anledning att fråga sig om inte den närmaste katastrofen består i ett totalt sammanbrott för partiet, i stället för spridda skurar av influensa. Problemet för socialdemokratin tycks dessutom vara bristen på medicin.

SvD: ”Av de tillfrågade svenskarna svarar hela 73,9 procent Fredrik Reinfeldt på frågan om vem av statsministern och S-ledaren Sahlin som är skickligast på att leda en regering. Endast 26,1 procent väljer Sahlin. Jämfört med den förra mätningen, som genomfördes februari/mars, har gapet mellan de två ökat från 44,3 till 47,8 procentenheter. Och inte ens de egna tycks vara helt frälsta. Av de socialdemokratiska väljarna väljer 45 procent Reinfeldt, enligt mätningen.”

Ute bland sossarna i Sveriges kommuner går åsikterna isär. Man har ingen större tradition på att sparka sosseledare trots att man haft Göran Persson på posten, eller kanske just därför. Det vi nu ser är hur partiet vittrar sönder både inifrån och bland väljarna. Det är en naturlig utveckling tycker jag, det enda som inte är naturligt är att många hellre ser att högerregeringen sitter kvar. Många inser inte att en sådan regering inte är det bästa vi kan få, eller ens att det inte är den bästa för dem som individer.

Vår finansminister har flaggat för att skatte-
betalarna ska gå in med ett bankstöd på upp till ettusenfemhundra miljarder! Men varför skatte-
betalarna ska låna ut en så hiskelig summa till dem som äger bankerna talas det tyst om, och om det verkligen rör sig om ”lån” kan vi också fundera lite kring. Bankernas ägare ska förses med en betalningsgaranti på 1500 miljarder, men bankernas

ägare kommer undan med att ha satsat de pengar de köpt aktier för.

Det är i det ljuset man ska se regeringen Reinfeldt, för även om man kan fäktas för att bankerna ska hållas på fötter så kan man inte komma undan frågan om varför det ska ske på skattebetalarnas bekostnad. Har bankerna lånat ut pengar de inte har så har jag svårt att begripa att de nu ska ha mer av mina slantar. Ett av Mona Sahlins många tillkortakommanden är givetvis att inte hon heller kan förklara detta, och det är illa eftersom alltfler kommer att ställa sig just den frågan.

Men den viktigaste frågan blir kvar, också den obesvarad. Varför skulle någon enda person rösta på socialdemokraterna? Finns det ens någon socialdemokrati?

i Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , t AB123 DN12 SvD1234 HD EX1

[tags]Mona Sahlin, Margot Wallström, Socialdemokraterna, Reinfeldt, Opinion, Högervridning, EU, EU-val, Val 2010, Politik[/tags]


13 svar till “Sossarnas kris värre än svinflunsan?”

 1. Jag misstänker att sossarna inte vill vinna valet eftersom de inte vet vad de ska föra för politik.Så det spelar ingen roll vem sitter högst upp.

 2. Jag instämmer, fast mitt perspektiv är ickesocialistiskt.

  Sossarna var under decennier det statsbärande partiet som med rätta kunde hävda sin överlägsna regeringskompetens i kontrast till en splittrad och inkompetent borgerlighet.
  Därför attraherade S även många mittenväljare.

  Idag ser vi en splittrad vänsterkartell och en regeringsduglig borgerlighet,och ett stort förtroende för vår statsminister i alla läger.

  Visst har skandalerna spelat roll, liksom bristen på förtroende för Sahlin, men jag tror framförallt mittenväljarna skräms inför perspektivet med Vänsterpartiet och miljöpariet.

  Alla vi som jobbar har tjänat på Alliansens politik, även vi med icke högavlönade jobb.

 3. När det finns nåt att fördela så kommer Sossarna att vara på plats. Men just nu är det ju kris så den kan väl Alliansen få dras med?

 4. Mona kanske är nöjd med att sitta i riksdagen med tanke på förmånerna som riksdagsmännen har. Ty de kan pensionera sig med full pension efter endast 12 år i riksdagen! Vid sjukdom eller vård av barn erhåller riksdagsmän inget avdrag på lönen. Någon närvaroplikt föreligger inte heller vid omröstningarna. Då behöver man ju inte vinna för att stanna kvar som en vinnare.
  Nej, naturligtvis så ska de partier som ingår i regeringen får MER lön, naturligtvis på förlorarnas bekostnad. Som i övriga världen alltså. Då skulle det bli fart på Mona!

 5. Skattesänkning för pensionärer är allt vad Mona kan åstadkomma? Är detta sossepolitik? Var det första maj eller första april månne?

  Sossarna är helt på defensiven. Ekonomiska borgerligheten sätter agenda och Mona & gänget verkar finna sig väl i detta och gör inte ens minsta ansträngning till att förändra situationen. Man följer bara med strömmen och hoppas behålla sina välbetalda positioner åtminstone ett tag till…

  …på tal om ambitioner!

 6. Jag vill bara inflika att banker inte lånar ut sina egna pengar till någon större grad. De ger ut krediter som till stor del är ”nya” pengar som kommer att skapas i framtiden av låntagaren. Det är dessa nya pengar som bankgaratin ska garantera.

 7. Jag var lite fascinerad av Socialdemokraternas 1 majaffisch. En bild på Mona och texten: ”Arbetslösa behöver utbildning – inte bidrag”. Där finns flera fel ur S-perspektiv. Det första är att vara arbetslös definieras av att man saknar arbete, inte utbildning. Det andra felet är att affischen antyder att Alliansen skulle gilla att dela ut bidrag. Det är snarare S som brukar vilja öka bidragen.

 8. “Arbetslösa behöver utbildning – inte bidrag”.
  Reagerade över samma sak. Känner själv flera välutbildade som är arbetslösa. De behöver inte utbildning som bara ger dom ännu en merit på CV:n de behöver ett jobb!
  Väntar fortfarande på hur S skall resa sig ur sin förlamning och komma med vettiga och hållbara idéer, inte gamla floskler och plattityder. Det skapar inga jobb bara en större otrygghet hos alla.

 9. Det finns hundratusentals väljare som önskar att Socialdemokraterna skall vara ett alternativ i kommande val men som insett att ledaren Mona Sahlin ar en total katastrof.
  Detta har inte kunnat undgå partiledningen men trots detta får hon ostört fortsätta och praktisk taget på egen hand utrota partiet med sitt enfaldiga pladder.
  VAD AR VIKTIGAST FOR ETT POLITISKT PARTI , ATT FÖRSÖKA VINNA KOMMANDE VAL OCH FÅ MAKT ATT GENOMFÖRA SIN POLITIK ÄN ATT BEHÅLLA EN ODUGLIG LEDARE DÄR DETTA ÄR OMÖJLIGT ?

 10. Ah, jag tycker nog att dom borde ytterligare intensifiera sitt jagande efter mittenväljare, kanske rentav börja fiska lite i traditionella moderatvatten. :)

 11. Det av nyliberaler kapade Socialdemokratiska Partiet fyller i dagsläget ingen funktion. Man har ingen egen politik och inga egna lösningar på Sveriges många problem. Visst har Socialdemokraterna rätt i att Alliansen håller på att sänka Sverige IGEN, men utan att presentera egna förslag som är trovärdiga så kommer man inte att vinna valet.

  Hörde en intressant siffra nämnas under ett 1:a maj tal från en ledande Vänsterpartist i min kommun (Linköping). Högerns skattesänkningar på i runda slängar 80 miljarder påstods ha kunnat räcka till att genomföra Vp:s satsningar på den offentliga sektorn vilket skulle ha inneburit ca 200 000 nya RIKTIGA jobb.

  OM detta är sant så är det en stor skandal enligt mig. Jag hade gärna avstått mina ca 300 kr, det som blev kvar efter b l a höjd A-kasseavgift, för att ”grannen” skulle fått behålla alternativt fått ett nytt jobb.

 12. @Tom
  Det var länge sedan politiker var FÖRTROENDEVALDA, nu har vi sett hur en ny politikerklass uppstått.