Socialdemokraternas supporterklubb – Bluetongue Army?


I samband med att Mona Sahlin träffade en uppgörelse med miljöpartiet bakom ryggen på partikongressen, partistyrelsen och partiets verkställande utskott så besökte jag partiets hemsida för att leta upp en aktuell bild på partiledaren. Då möttes jag av ett antal olika banners där besökarna uppmanas att bli supportrar i stället för medlemmar.

Texten man får upp om man klickar på dessa är:

Socialdemokraterna: ”Välkommen som supporter! Fyll i dina uppgifter för att bli medlem i Socialdemokraterna.”

Det handlar således om medlemskap och ingenting annat. Vad det är för mekanismer som gör att medlemmarna ska reduceras till att bli supportrar förstår jag inte. Reklambilderna visar ett antal människor uppställda på något som ska föreställa läktare, vissa är glada och jublar, andra ser uppriktigt förbaskade ut. Möjligen visar det på något som ska föreställa verkligheten, men såvitt jag förstått saken så borde de ha ett par bilder som visade en publik som kastar flaskor och fyrverkerier efter spelarna i så fall.

Det centrala budskapet placerar i alla händelser socialdemokraternas medlemmar på – läktaren. Precis som det är, så ur den aspekten är det god konsumentupplysning. Inga medlemmar hade kunnat ana att partiledaren officiellt skulle hänga av vänsterpartiet från samarbetet två år före valet. Det kunde inte heller partiets kongress, inte heller partistyrelsen eller det verkställande utskottet. Det kunde inte heller LO:s medlemmar och SAP:s olika partidistrikt.

Nu har partiledaren gjort en låtsaskvartspudel och skrivit ett brev till vänsterpartiets ledare, men uppenbarligen så är det ett spel för galleriet, för i samma upplaga av Dagens Nyheter berättades det också att Maria Wetterstrand nu sade att ingenting har förändrats i sak, socialdemokraterna och miljöpartiet ska regera tillsammans mellan 2010 och 2020 utan medverkan från Vänsterpartiet.

Jag ser det socialdemokratiska supporterskapet som ett försök att ta efter den amerikanska politiken med två stora partier. En politik där ytterst få människor agerar i de lokala politiska föreningarna bortsett från i valtider, då många går man ur huse för att få folk att registrera sig som väljare. Mellan dessa perioder sitter folket på läktaren.

Socialdemokratiska Arbetarpartiet vill nog egentligen inte ha medlemmar eftersom dessa ofta tenderar att ha åsikter om saker och ting. Bättre då att placera dem på läktaren så de får applådera partiledarens senaste frisyr och hur hon handskas med Åkesson och Reinfeldt, de som nu troligen kommer att få mest inflytande över politiken efter valet 2010.

Jag hoppas att supporterskaran visar tydligt vad de tycker om detta faktum. Och vad ska man döpa deras supporterklubb till? Bluetongue Army??

AB1 DN1234 SvD12 it

Pudelbloggningar: Lasse Daniel C Annarkia Trotten Tomas RJ

Andra om: , , , , , , , , ,

[tags]Mona Sahlin, Socialdemokraterna, Bluetongue Army, Blåtunga, Rödgrön, Svek, Ledaregenskaper, Fiffel, Toblerone, Politik[/tags]


9 svar till “Socialdemokraternas supporterklubb – Bluetongue Army?”

 1. Det ger en rätt tydlig bild av hur (s) vill att väljarna ska vara och var de ska vara. På läktaren, jublande som på första bilden. Mona har just satt en strut bakom vänstern, hipp hipp hurra.

  Underligt att de inte kostar på sig expertråd innan de sjösätter en så dålig kampanj?

 2. Jinge du skriver ner Socialdemokraterna så att ingen som läser din blogg kommer att rösta på dem igen.

  :-)

  Om bara inte vänsterpartiet hade haft så rutten familjepolitik så skulle jag kunna tänka mig att rösta på dem…

 3. Om SAP och MP skall regera utan V från 2010 till 2020 kanske de har tänkt sig att regera utan väljare också? Eller väljarna kanske bara tillåts rösta om de först lovar att godkänna de regler som SAP och MP bestämmer (och då är ju valet egentligen helt onödigt och kan som besparingsåtgärd ställas in).

 4. Ja vore det bara för Jinge så skulle inte Mona bli statsminister. Tyvärr läser inte alla denna blogg.

 5. ”En politik där ytterst få människor agerar i de lokala politiska föreningarna bortsett från i valtider, då många går man ur huse för att få folk att registrera sig som väljare. Mellan dessa perioder sitter folket på läktaren.”

  Varför skriver du så om USA? Saken är ju den att amerikaner går och röstar stup i ett. President, representanthus, senat, guvernör, delstatshus, delstatssenat, borgmästare, sheriff, åklagare, domare, skolstyrelse m.m. Därtill kommer också lokala folkomröstningar.

  Om det är något land där man inte får vara med som vanlig medborgare så är det i partistaten Sverige.

 6. Jo, det är klart att det är viktigare att rösta på en åklagare än att få vara med och välja vem som ska få styra landet. Det senare har redan avgjorts av de stora företagen som valt ut två kandidater: Bill och Bull.

 7. Som sagt, det tog hus i h.

  Sprickan i socialdemokratin går inte att ta miste på, partitoppen som vill gå mot mitten och glida in i de finare salongerna nere i Bryssel och på andra sidan gräsrötterna som oftast är ganska vettiga människor som snällt låter sig köras över av ledningen på partikongress efter annan. Det ska bli intressant att se när splittringen blir oreparabel, det handlar nog mest om tid och maximalt ytterligare en valförlust.