Sociala medier och politik


Idag skriver Marie Grusell och Lennart Hast en debattartikel i Svenska Dagbladet med rubriken ”Sociala medier avgör inte valet”, något som de givetvis har rätt i. Sociala medier, Twitter, Facebook och bloggar spelar än så länge en utomordentligt marginell roll i valet, och ingenting tyder på att det kommer att förändras före nästa val år 2014. I förra valet så fick Magnus Ljungkvist avslöjanden om Stegö-Chilo och Borelius stor uppmärksamhet men Expressens journalister tog åt sig äran utan att nämna att det var en blogg som presenterade nyheten. [column width=”49%” padding=”2%”]De politiska partierna gör på olika sätt när det gäller med-
lemmar som bloggar, det som kännetecknar Vänsterpartiet är den totala frånvaron av samordning, jag har under det senaste året fått ett (1) e-postmeddelande från partiet när det gällde något som man ville att bloggarna skulle skriva om, något möte eller vad det nu var. Socialdemokraterna är mer aktiva och bland riksdagens partier är det antagligen socialdemo-
kraterna som satsar mest på att synas på sociala medier.

DN: ”Stig Henriksson (V) heter mannen som av Fagerstas drygt 12.000 invånare fått mandatet att leda kommunen. Ödmjuk och lyssnande är ord han brukar beskrivas med; så ökar också hans popularitet i val efter val. – För mig handlar det mycket om att lära av hur det var förr. När jag började var V minsta parti och allt vi sa viftades bort. Jag brukar skoja om att jag skulle ha motionerat om Kristi återkomst till jorden – ingen hade tagit notis om det. Henriksson säger att han nu, i egenskap av kommunstyrelsens ordförande, försöker ge alla parter plats och utrymme: – Partier, företag – jag vill lyssna på alla. När det kommer till politiska förslag spelar det ingen roll om vi har egen majoritet eller inte. Vänsterpartiet har inte monopol på bra idéer.”

Blogg

När det gäller Fagersta så är det unikt på många sätt. Jag vet inte hur man agerar med Twitter och Facebook, men sista meningen i det jag citerar ur Dagens Nyheters artikel är intressant, en kommunpolitiker som säger att Vänsterpartiet inte har monopol på bra idéer. Det vanliga är annars att vänsterpartiet beskylls för att inte ha några idéer alls, och när det gäller sociala medier så har inte ens den bloggportal som drivs av en medlem fått något stöd från partiet. Bloggvänstern, som portalen heter, drivs av en enskild medlem på en dator som lär stå i ett garage någonstans. Det är Magnus Ahlqvist som lagt ner enormt mycket arbete på att skapa den tjänsten.

Det billigaste webbhotellet kostar 12.- i månaden men som jag har förstått saken så har partiet inte erbjudit sig att
[/column]

[column width=”49%” padding=”0″]Blogg

betala den kostnaden, något som givetvis skulle gynna drift-
säkerheten. Man kan dra slutsatsen att sociala medier inte är Vänsterpartiets starka sida, något som många också gör. När det gäller de borgerliga partierna så tror jag att det i princip ligger på samma nivå. I vart fall har inte jag upptäckt någon samordning, men jag inser att det också kan bero på att jag är ointresserad av vad borgerliga politiker skriver på Twitter. De kanske är jätteaktiva, vad vet jag?

Grusell/Hast i SvD: ”Styrkan med sociala medier är inter-
aktionen att man på lika villkor kan delta i diskussioner och dela med sig av sina åsikter. Men partierna har fortfarande ett massmedialt synsätt och som en konsekvens pratar till väljarna snarare än med väljarna. Detta ger en i bristande känsla av engagemang hos väljaren för att sprida partiets budskap vidare.”

Att det diskuteras på bloggar är helt klart, vissa saker som jag har tagit upp har gett över hundrafemtio kommentarer vilket kan vara rätt så jobbigt. Jag modererar alla kommentarer, på förekommen anledning, och läser således igenom allt. Nu är det inget självändamål att ha många kommentarer, men att skapa en diskussion är ibland målet. Där tror jag att flera partier skulle ta efter den attityd som uppvisas i Fagersta, partierna själva har inte monopol på goda idéer. Antagligen måste de flesta partierna vänta till 2014 då det kommit in mer datorvana i respektive parti, först då kanske nätets folk upp-
lever det som att partierna talar med dem och inte till dem.

En gammal vän som slutade rösta på folkpartiet i förra valet hävdar med bestämdhet att förändringar i attityden till IT först kommer då dagens tjugoåringar tagit sig in i maktens korridorer, det kanske stämmer?

it , , , , , , , , , , , , , , svd1 dn12 ex ab [/column]


4 svar till “Sociala medier och politik”

  1. pp i föra valet och sd i detta valet tycker jag visar att internet spelar roll. Jag tycker det är motbjudande när man inte kan läsa kommentarerna till en artikel i en nättidning utan att överösas om integritets- och invandringspropaganda, även om artikeln i fråga handlar om något helt annat, kanske inte ens om politik över huvudtaget.

    Önskar att vi hade fler politiker som resonerade som Stig Henriksson i riksdagen. Tvåpartisystemet dödar demokratin och omöjliggör väl genomtänkta, breda och långsiktiga kompromisser i viktiga frågor som t.ex. pension, skola/utbildning och infrastruktur.

    • PP var ett specialfall med en speciell fråga, jag tror inte att SD tjänar så mycket på bloggarna som snarast skrämmer folk än lockar väljare. Många är kritiska mot frånvaron av integrationspolitik, men få är negativa till invandrare. Men vi måste ha en vettig politik för att ta hand om dem som kommer hit, och det har vi inte. Kommentarerna under vissa tidningsartiklar skrämmer de oxo, väldigt få vill ställa upp på sån skit.

      Möjligen skulle man försöka få till stånd ett faddersystem där vanligt folk engagerade sig för att ta emot flyktingar/invandrare för att stötta dem och hjälpa dem tillrätta det första året/n. Tänk själv vilka kul förvecklingar det blir om jag skulle hjälpa en irakier som inte kan ett ord svenska? :-)

      Man har ju talat om sådana lösningar men ännu finns inget, språket är ett problem, men de allra flesta förstår hyfsat efter ett halvår. Det kanske blir mycket teckenspråk, en extra krydda… :D Jag tror dessutom att de som av olika anledningar tvingats eller velat lämna sina hemländer skulle gilla att bli mottagna av vanliga svenskar isf folk på migrationsverk och kommun. Sill och potatis, pannkaka, pitepalt och Lucia är nog hyfsat mystiska grejer för en snubbe från Afghanistan, grejer som han kan behöva hjälp med. Man får se till att man använder ox- eller fårkött till palten bara.. :-P

  2. Känner mig också träffad som fd fp-väljare som trodde (och fortfarande tror) att fler ungdomar (och tekniker!) måste in i partiernas beslutande grupper innan det kan bli någon ordning på IT-politiken.

    Ha det så bra!

    mvh /Jang