Snart börjar de Olympiska Dopingspelen


Nu drar det snart ihop sig till Olympiska Spel i Kina, som en aptitretare så kommer DN-galan och en av tävlingarna kommer att gå i Kungsträdgården.


Visst, jag är normalt
sportintresserad och gläds givetvis över svenska framgångar oavsett vilken sport det rör sig om. Men när det handlar om VM eller OS så känner jag mig väldigt skeptisk. Min uppfattning är att vinnaren är den som med hjälp av medicinsk expertis lyckats formtoppa sig bäst med
– doping. Jag tror att ytterst få låter bli att dopa sig, och skulle de händelsevis göra just det så blir de inte uttagna till dessa stortävlingar för att de gör för dåliga resultat.

Man behöver verkligen inte peka på kulstötare, diskuskastare och tyngdlyftare för att påminna om alla dopingskandaler. Tänk bara på Tour de France, eller varför inte finska längdskidåkningslaget. Att svenska stjärnor skulle avstå att förbättra sina resultat med doping tvivlar jag starkt på. Vi vill givetvis gärna tro att just vi i Sverige är så ärliga, hederliga och rättskaffens, men det är ett gigantiskt självbedrägeri.

Vi kan fundera på varför vissa internationella storstjärnor plötsligt hoppar av mitt i karriären för att sedan aldrig lyckas återkomma? Nej, jag nämner inga namn, men rannsaka ditt minne så ska du se att du kommer på några själv. Häromdagen så berättades det att omkring tio procent av alla människor har en gen som gör att man inte kan upptäcka om de dopat sig med testosteron. Denna gen är betydligt vanligare hos asiater där en majoritet har just denna gen.

Alla som tror att idrottare undviker att utnyttja detta kan räcka upp en hand!

Det är troligt att dopingkontrollerna i OS kommer att hitta en och annan dopad tävlande, men de flesta av dem kommer att klara sig utan att åka fast. Det förtar lite av glädjen tycker jag, för hur skojigt är det att se på idrott där man vet att segraren är den som dopat sig smartast? Dessutom är bloddoping praktiskt taget omöjlig att upptäcka. Idrottare

OS i Bejing, Kina
tappar sig på blod när formen är som bäst och återför en del av dessa röda blodkroppar inför stortävlingar. I många fall är det ekonomiska skäl som spelar in. Sponsorer kräver framgång, vem inbillar sig att Adidas eller Reebok satsar några miljoner på maratonlöpare som endast är goda för tider runt 2.30?

Idrott har blivit Show Business och i och med detta förlorat sin oskuld. Så ska man låta sig tjusas av idrottsliga topprestationer så bör man vara klar över att dessa inte skulle ha kommit till stånd utan doping i många fall. Och – jag är övertygad om att det förekommer i praktiskt taget alla grenar.

Nej, jag besöker inte DN-galan, inte heller kommer jag att titta på OS i TV.

AB123 DN123 SvD123 i t

Andra om: , , , , , , , , ,

[tags]Dopning, OS, Beijing, Kina, Bloddopning, Testosteron, Genteknik, Fusk, Medicin, Politik[/tags]


5 svar till “Snart börjar de Olympiska Dopingspelen”

 1. @Lars:

  Så korkat!! Veckans bängaste kommentar måste det vara, den står sig nog hela veckan ut…

 2. @Lars: Jag vet inte om jag orkar Lars..

  Jag tycker att det andades ngn sorts illiberalism, ”det är upp till var och en” liksom. Det är det inte, jag har träffat mördare som antagligen blev mördare just pga anabola steroider. Jag har träffat f.d. idrottare som är impotenta, troligen för resten av livet. Det finns så mycket skit i det där så att jag blir alldeles matt…

  man inte blir varldsmastare automatiskt for att man ar dopad

  Nej, eftersom alla man tävlar med oxo är dopade..

  Forst och framst ar det ju extremt godtyckligt vad som ar lagligt och olagligt.

  Prestationshöjande medel är förbjudna inom idrott.

 3. Man kan ju tom se doping som en chans for sana som inte har en perfekt genuppsattning for en viss sport att bli bast.

  Där dök jantelagen upp när man minst anade det.

 4. OS? En massa dopade elitister som massorna hurrar för? Svenska mediers sportbevakning är könsdiskriminerande, främlingsfientlig homofobiskt samt snudd på fascistisk. Fy faan! Jag kommer att vara glad är OS är över. Tänk om de lade ner lika mycket pengar på att få bukt med allt elände i världen i stället?
  Nej, den enda sport som jag tittar på en MMA.