Ska vi verkligen sälja vapen, sjukvård och LKAB?


Jag tror att många är rätt trötta på resonemanget om vapenfabriken i Saudiarabien, man förvånas väl kanske främst över att det var Socialdemokraterna som initierade dessa smutsiga affärer. Idag berättar Sveriges Television följande:

SVT: ”Försvarskoncernen Saab marknadsför sina produkter med fraser som ”See first – Kill first” och att de passar för ”mjuka mål”.

När företaget visade upp sig på en vapenmässa i diktaturen Qatar fick potentiella köpare information om att stridsflygplanet Gripen garanterar en ”hög dödsratio””

Under de diskussioner som varit de senaste veckorna så har både Stefan Löfven, Göran Persson och Urban Ahlin hävdat att vi måste exportera vapen, och som jag förstår saken så är det huvudsak-
ligen av två skäl. Det ena är att vi måste ha en egen tillverkning för att säkra vår egen alliansfrihet. Jag skulle kunna säga många saker om det, för är det något vi är så inte är det alliansfria. Det är en medveten politisk lögn från dem vi försörjer med våra skattemedel.

Det andra är att staten (vi) tjänar ett par miljarder årligen på den vapentillverkning vi har, men även om det kan man använda en vokabulär som inte är barntillåten. Vi har redan sålt ut en massa statligt ägda företag och på det sättet skänkt bort löpande statsinkomster till olika klippare, och fler är på gång. Man planerar att sälja vår bästa pengakossa som heter LKAB. På det sättet är man på väg att avveckla allt statsägt, men just vapenindustri och flyplanstillverkning ska vi behålla? Det är givetvis ett mysterium, eller egentligen inte. Både högeralliansen och socialdemokratin är numera för att avveckla allt samhällsägt i sann nyliberal anda.

Idag när jag var ute och gick så passerade jag bilen på bilden. Ser ni vad det står på bildörren? Det står Private Nursing, uppenbarligen är det ett företag som säljer hemsjukvård till dem som har råd att betala. Jag blev illa berörd, varje person som bor i Sverige ska givetvis ha den sjukvård som behövs, och maximal utgift för det ska vara upp till högkostnadsskyddet. Men icke, jag kanske är extrem som vill ha en samhällsägd sjukvård, men så har jag också gått hos Aleris AB där det senare visade sig att de skickat fejkade räkningar till Landstinget (skattebetalarna). Nu har Wallenberg tagit över, precis samma sak som är på gång att ske med LKAB.

Ställer sossarna upp på det så måste jag överväga om det går att rösta på ett parti som hösten 2014 kommer att rösta för att en socialdemokrat ska bilda nästa regering.

it Andra om: , , , , , , , , svt sr1 dn1234 svd123 ab123 gp


7 svar till “Ska vi verkligen sälja vapen, sjukvård och LKAB?”

 1. Om (s) ”inte kan” sluta med vanvårds-vinster samt vapenexport till diktaturer, vad kan då göras? Erkänner man överhuvudtaget att det finns ett samhälle med samhällsproblem som har att göra med annat än individuella tillkortakommanden? Tydligen ska ”traditionella drömmardagen” (1 maj) ägnas åt temat…arbetslinjen. Kan det bli mycket värre? Är det detta småfölket ska gå & hoppas på? Tystnaden vinner säkert 2014, men sedan? Att (s) kunde köra borgerligt i runt 10 år förut berodde ju enbart på att folk inte insett att man bytt politik, folk litade fortfarande på (s), de trodde det var ”krisen” & att allt skulle återställas. Det går aldrig mera. Vinns valet 2014 med denna politiska inriktning så blir detta tidernas mest skenbara ”seger”, en ohygglig pyrrhus-katastrof. Det kommer att sluta runt 15%. Jag tvivlar på att (s) har någon långsiktig strategi överhuvudtaget, allt är bara fokuserat på datumet 2014.

  • Sant.

   Men jag tycker att man måste ställa mycket höga krav på i första hand Vänsterpartiet. Spelar (V) med i dessa sossecharader en gång till så är partiet ingenting att ha. Man måste vara tydlig och ställa krav, låt vara att det blir en borgerlig regering fyra år till kanske, men man ska inte med öppna ögon stödja en politik som leder rätt åt helvete.

   Gör man det så ökar bara skillnaderna mellan folk och folk. Hur kommer det sig att medellivslängden i Rosengård är sju år lägre än i andra kommundelar? Nejdå, ingen bör skämta o skottlossning. Vi har ända sedan 70-talet fått ökade klassklyftor, ökade löneskillnader och ökande skillnad i livslängd. Jag som akademiker lever längre än dem med bara grundskoleutbildning.

   Vad är det för samhälle? Skillnaderna har ökat enormt sedan 70-talet, så det var DÅ man gav upp från S-sidan och inte tio år före valet 2006. Lyssna på detta: http://sverigesradio.se/api/radio/radio.aspx?type=broadcast&id=3869647&codingformat=.m4a&metafile=asx (SR/Vetenskapligt forum)

   Mina politiska företrädare får inte godkänna en sådan politik, de får inte heller stödja en statsminister som inte klarar att peka ut färdriktningen utan att ljuga. Thats it!

   • Detta låter kanske konstigt och det är att jag hellre ser alliansen i makten 4 mer år en ser socialdemokraterna i makten göra samma sak som dem. Vi behöver en kraftig vänster vridning och en fejkad sådan skulle bara göra att folk förlorar tron på politikerna mer och föraktet mot dem kan komma att bli i samma utsträckning som i USA. Då får vi ett 2 parti system där båda partierna är det samma.

    Så Vänstern måste attackera nästan hårdare en vad de ska attackera högern. Högern vet de flesta redan vad de står för och sossarna måste ta ställning om de är social demokrater eller social moderater.

 2. När man släppt ”anden ur flaskan” vet man inte riktigt vad som kommer att hända.

  Den som vill se vad som händer med mjukdelar kan se på gårdagens ”Dokument utifrån”.

  Ps

  Dom vitala delarna i Gripen/JAS är väl USA-levererade? Datorerna,styrsystemen,stridssystemen,NATO-anpassningarna,beräkningsprogrammen(hållfasthet,aerodynamik) etc etc.

 3. Jo men visst, gör som med statliga vin & sprit, sälja sjukvård, LKAB, SSAB till utländska intressenter, Så kan Sverige förvandlas till en lekstuga för de med makten.