Ship to Gaza drar ner byxorna på Israel


Israel är en nation som tillkommit på orätta grunder, en stat som håller sig med en egen statligt sponsrad historiesyn. Denna stat försöker på alla sätt förmå omvärlden att springa dess ärenden, allt utifrån det faktum att Nazityskland tilläts mörda ett antal miljoner människor i sina koncentrationsläger, varav en betydande andel var judar. Världens dåliga samvete möjliggjorde för dem att ockupera Palestina, en ockupation som fortfarande pågår.

Gaza är belägrat i strid mot folkrätten, Israel håller dessutom tusentals palestinier fängslade utan vare sig rannsakan eller dom. Man har använt fosforgranater mot civilbefolkningen i Gaza och dödat 1400 personer, varav 400 stycken var barn. Det är bakgrunden till Ship to Gaza, en manifestation som nu Israel gör allt de kan för att stoppa eller sabotera på annat sätt. Landets problem består i första hand av att de allra flesta länderna i världen ser allt klarare på problemet, ett problem som stavas Israel. Landet utger sig felaktigt för att vara en demokrati, men för att få kalla sig för demokrati krävs givetvis att man följer internationella konventioner och även försöker följa FN:s regler om mänskliga rättigheter.

Istället demoniserar man sin omgivning och de senaste åren har man gjort vad man kunnat för att demonisera Iran, en teokrati som lämnar mycket i övrigt att önska. Men Iran har inte hotat någon, än mindre angripit något annat land. Israel har istället använt olika länders nationella situation för sina egna syften, således säger man att Iran hotar Israel, man gör det genom att låta den israeliska underrättelsetjänsten göra medvetna felöversättningar av Irans ledares tal, allt i akt och mening att få med sig omvärlden på ett krig mot Iran på samma sätt som kriget mot Irak.

Helle Klein/AB: ”Israels blockad av Gaza har nu snart pågått i fyra år. Det enda den lett till är lidande för en oskyldig befolkning. Det palestinska folket valde ”fel” politisk ledning (Hamas) och har därefter kollektivt bestraffats av ockupations-
makten Israel. Den humanitära situationen är förfärande. Sverige och EU har uppmanat Israel att häva blockaden. Runtom i västvärlden växer motståndet. Diplomater talar klarspråk. Allt fler bojkottar israeliska produkter. ”Det är bättre att tala med Hamas än att blockera Gaza”, skrev den israeliska dagstidningen Haaretz på ledarplats i går. Tidningen uttalar sitt stöd för den pågående humanitära aktionen Ship to Gaza/Freedom flotilla.”

Israels ansträngningar för att få grekcyprioterna att hålla kvar ett antal aktivister på Cypern, och inte släppa ombord dem på Ship to Gaza, har gjorts under förespegling att Israel annars kommer att stoppa den egna turismen till Cypern och även införa handelsrestriktioner mot landet. Det kan man göra eftersom ett mycket stort antal israeler besöker Cypern varje år och turismen är en av öns viktigaste näringar.

Israel är sedan ett par decennier ett av de länder i världen som har sämst anseende av alla. Dessa attitydunder-
sökningar görs i många länder samtidigt, jag har för mig att det handlar om minst ett tjugotal länder som undersöks. Israels normala rankning ligger bland de tre-fyra minst ansedda länderna i världen och det beror inte på någon sorts antisemitism utan helt och enbart på hur de behandlar sin omvärld, och huvudsakligen på hur de behandlar det folk vars land de ockuperat.

Det Ship to Gaza nu gör är att återigen sätta strålkastar-
ljuset på den lilla apartheidstaten. Landet som inte tillåter palestinier att färdas på israeliska vägar på Västbanken, landet som bombar sönder all infrastruktur i Gaza och bygger en åtta meter hög mur mellan sig själva och de ockuperade palestinierna. Tror man att man bygger anseende och respekt i omvärlden på det sättet så bör man nog byta ut sina sagoböcker, inte ens bland israelerna själva väcker dessa metoder respekt, och än mindre i den omvärld som står märkligt handfallen och ser på.

Metoden som Israel har tillämpat har hela tiden gått ut på att hävda att nationens kritiker hatar judar, dvs är antisemiter, i stället för att säga som det är. Nationens kritiker både internt och utomlands är folk som sätter ordet rättvisa i centrum, dvs fredsvänner och människor som kämpar för demokrati.

(Sträng förhandsgranskning av kommentarer tillämpas, rapportera också tveksam reklam)

i Tags: , , , , , , , , , , , ab123 ex1 svd1234 dn12 3t


34 svar till “Ship to Gaza drar ner byxorna på Israel”

 1. ”Iran har inte hotat någon, än mindre angripit något annat land”

  Det där är väl en sanning med modifikation. Iran, eller på den tiden, Perserriket angrep delar av nuvarande Grekland år 582 före vår tidräkning.
  De fick stryk så det sjöng om det och har sedan dess aldrig angripit någon.

  :-)

  • Jag orkade inte gå så långt tillbaka i historien bara. Jämför med apartheidstaten så förstår du varför, de står väl nästan i begrepp att ge sig på fredsaktivisterna i Medelhavet…

   • Ja Memris förfalskning av översättningen talar man inte högt om i svenska media, att Memri startades av Isrealöiska agenter är man också tyst om.

  • Persien ockuperade även det byzantinska Palestina år 614 (efter Kristus) och höll sig sedan kvar fram till 628 … Om vi nu ska vara så där petnoga :-D

 2. Jag tycker att allt är tragiskt, men jag undrar om inte opinionen även inne i Israel håller på att vända. De är trötta på att ständigt bli behandlade som paria. Och det går inte att utnyttja förintelsen som argument hur länge som helst.

  • Nej, det börjar bli ganska förlegat att åberopa ett över halvt sekel gammalt lidande.
   Speciellt som man själv tar sig rätten att göra allt det förfärliga ingen annan stat skulle våga, eller inte ens vilja göra…
   Det är som om israel anser att det står över alla gängse moralregler på grund av att ett stort antal mor- och farföräldrer dog och gick under i Hitlers Förintelse.
   Jag hoppas att den här aktionen, som bygger på humanism, kommer att lyckas och att israel inser att det har allt att förlora genom att uppträda rått och brutalt mot all dessa modiga människor som befinner sig på skeppen till Gaza. Heder åt dem!!!

  • Hoppas inte på för mycket. 94 % av de judiska israelerna stödde terrorangreppet mot Gaza. En majoritet vill bevara Israel som en stat enbart för judar. Jag känner inte till någon annan stat på denna planet som bygger samhällen bara för en viss etnisk/religiös grupp. Sionism motsvarar i praktiken judisk nationell socialism.

 3. En bok som behandlar just utnyttjandet av ”antisemitismen” och eller nazismens offer är ”Förintelseindustrin” av Normen Finkelstein. En stor del av boken handlar om att Förintelsen ”har utnyttjats för att ekonomiskt gynna starka judiska institutioner i USA och Israel.” – den lyfter också frågan om den amerikansk-judiska lobbyn och vilken roll den spelat för att främja relationen mellan Israel och USA. En mycket läsvärd bok!

 4. PS: För er som bor i Stockholm så hålls en manifestation till stöd av Ship to Gaza projektet, söndag den 30 maj kl 12 samling på Mynttorget.

 5. Ända sedan Sternligans orgie i mord har Israel varit en förtryckar nation. Och kritiserar man Israels politik och deras brott mot de mänskliga rättigheterna så dyker det alltid upp någon som säger att man är antisemit och säger att man har fel och de, Israelerna, har rätt.

  De medborgarrättsaktivister som finns i Israel kämpar tyvärr i motvind mot de fundamental krafter som idag styr Israel. Har för mig att jag läste en artikel där någon i den Israeliska regeringen ville jämställa medborgarrättsaktivisterna med terrororganisationer som sprang antisemiternas och palestiniernas ärenden. Det är så de Israeliska fundamentalisterna ser på sina motståndare. Ingen plats för dialog här inte. Och så länge dessa fundamentalister får styra Israel så lär Palestiniernas situation förvärras än mer.

  Det största hotet mot freden i mellanöstern är den Israeliska staten självt, där de i sin iver att framställa sig själva som det utsatta folket inte skyr några medel för att förtrycka ett annat folk och hävda att de måste slå till mot ett annat land först. I det här fallet Iran.

  Tycker fortfarande att det är underligt att ett folk som det Israeliska som varit utsatt för sådan förföljelse och förtryck genom årtusenden själva anser sig ha rätten att förtrycka ett annat folk.
  Att försöka stoppa Ship to Gaza är inget annat än en fortsättning på Israels brott mot gällande konventioner och deklarationer. Den Israeliska ledningen är inte mycket bättre än Adolf Hitler och hans anhang. Israel kommer inte att ge sig för än man förintat hela den Palestinska befolkningen. Vad som pågår i de av Israel ockuperade områdena är inget annat än ett systematiskt folkmord.

  • Du får dina kommentarer strukna så länge du gör egna ord av länders namn. / Jinge

 6. Ahmahinejad har ALDRIG sagt att Israel ska utplånas, han sa förvinna (precis som Östtyskland m.fl upplösta stater)

 7. Erik, det ar sant att opinionen i Israel har vant, men at fel hall. Israel har gatt langre och langre at hoger under de senaste aren, och varre kommer det att bli.

  Se denna artikel fran YNET, dar enligt en undersokning 46% av de judiska gymnasieungdomarna i Israel inte vill ha lika rattigheter for araber:

  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3861161,00.html

 8. Israel har börjat störa kommunikationen mellan de olika fartygen som är på väg till Gaza för att förhindra flottan att nå sitt mål
  Flottan beräknas komma fram imorgon kväll eller på måndag

  Deltagarna kommer från 5o olika länder , det är politiker . parlamentariker och regeringstjänstemän , de har förnödenheter , bygg material till 100 hus , mediciner och el motorer
  Flottans budskap är tydlig och kommer att nå hela världen , ett bud som Israel lovade att omintetgöra
  Innebörden av detta är att hela världen mosätter sig belägringen av Gaza och att Israel bete sig som pirat och sjö terrorist

  Israelerna säger att flottan bryter mot internationell rätt och har för avsikt att skjuta mot flottan samt arrestera alla ombord och utvisa de
  Israels utrikesminister kallar detta för en våldsam propaganda mot Israel suveränitet och att Israel kommer inte att tillåta ett sådant hot fortsätta

  Det är sanningen ögonblick till de som står för rättvisa och de förtryckta

 9. Något som är intressant är vad Yigal Palmor (numera känd som en israelisk version av Bagdad Bob, tillsammans med Mark Regev med tanke på hur mycket de ljög under det sk. kriget i Gazaremsan) har sagt:

  ”We can’t win on this one in terms of PR,” Yigal Palmor, a foreign ministry spokesman, said.

  ”If we let them throw egg at us, we appear stupid with egg on our face. If we try to prevent them by force, we appear as brutes.”

  http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2010/05/2010528431964325.html

  • Problemet är väl att Yigal Palmor inte samtidigt verkar inse att han och hela Israel går omkring med en skylt som säger ”Ågg emottages tacksamt”, om man ska sätta in deras agerande i hans egen liknelse. Genom att fortsatt isolera Gaza kan dom ju knappast vinna något i världens ögon, och ställer sig på fel sida i kampen för humanismen.

 10. När jag läste vad Expressens ledarredaktion skrivit (http://www.expressen.se/ledare/1.2004818/slapp-in-dem) om Ship to Gaza idag så nöp jag mig fler gånger i armen.
  Efter att ha konstaterat att jag var fullt vaken så tänkte jag att kanske Expressen har något samarbete med Svenska Spel som vill använda sin Triss-slogan ”Plötsligt händer det”. Men det är nog inte heller svaret på det oväntade ställningstagandet för Ship to Gaza.

  Kanske är det rent av så att Israels eländiga beteende inte längre kan försvaras av svenska tidningsredaktioner. Det är kanske lite så som skedde med svenska redaktioner när det började gå dåligt för tyskarna i Kriget, man vänder kappan efter vinden och låtsas inte om sitt forna stöd till bödlarna.

  Jag ska inte ropa hej för tidigt, men det känns ändå som vinden har vänt lite, både i Sverige och på andra håll i världen. I vilket fall som helst gör initiativ som Ship to Gaza mig väldigt glad och jag hoppas att fler skepp kommer att användas i samma syfte lång tid framöver.

 11. Jag tycker att Israel borde följa Osloavtalet, men de struntar helt i varenda typ av överenskommelse. Skandal!

 12. Det ska du inte fråga mig om. Samtidigt är det bra att du själv berättar om ditt IP-nummer, annars skulle jag gjort det. Hade du kritiserat Israel så hade det varit ok om det var sansat och vettigt, men att rikta rasistiska anklagelser mot andra accepteras inte. Återkom inte! / Jinge

  Nu finns du i spamfiltret iaf så att jag slipper läsa dina otäcka kommentarer…

 13. Jordanien annekterade Västbanken, men det var Egypten som tog kontroll över Gaza och Egypten annekterade aldrig området utan förvaltade det å palestiniernas vägnar. Det finns alltså ingen annan än palestinierna att lämna tillbaka Gaza till.

 14. Instämmer, även om jag kanske inte är tillräckligt insatt i detta.
  Hur ska Cypern kunna sätta sig emot Israel och deras hot. Turismen är deras absolut viktigaste inkomstkälla, ca 90% kommer därifrån.
  Dessutom är det ett litet land med ca 850 000 invånare.

 15. Har du haft en dålig dag idag, ken? Gazaremsan kontrollerad av Egypten fram till 1967. Egypten har inga anspråk kvar på Gazaremsan.

  Palestinierna har all rätt i världen att utöva självbestämmande över Gazaremsan och Västbanken.

 16. Det är ju patetiskt att Israel talar om internationell rätt. Är det några som aldrig brytt sig om detta är det Israel.

 17. Det va en gång en liten terrorstat som hette israHell.

  Men det ble bara värre o värre med dä däringa.

  Så di ble hellt enkellt tvongna å sluta mä skiten.

 18. Vad är Israel rädd för ?
  Är Israel rädd för fåtal båtar som är inte beväpnade och som enbart har humanitär hjälp ?

  Israel har gjort enorma ansträngningar under de senaste dagarna för att övertyga omvärlden att det inte råder svält i Gaza och att de flesta deltagare är anhängare av terrorister
  Israel måla sig själv som ett offer och fortsätter med sin propaganda men observatörer säger att detta är godtycklig och att Israel har gått för långt och förvandlat situationen till en komedi

  Israel har skickat en bild till de berörda länderna som föreställer en lyx restaurang i Gaza för att övertyga de att Gaza befolkning mår bra och de lider inte av svält eller har svårighet att skaffa mat
  80 procent av Gaza borna är flyktingar och de är beroende av dagliga internationella bistånd , Israel vill låta Gaza borna svälta och vill bryta ner de men vill hålla de vid liv för att undvika anklagelser för mord , Israel håller palestinierna över vattenyta

  Båtarna har 10,000 ton förnödenheter och det är en droppe i havet av behoven för människor i Gaza
  Israelerna ljuger när de säger att de brukar låta förnödenheter komma in I Gaza och att hjälpen från dessa båtar behövs inte

  Om båtarna kommer till Gaza eller inte , detta är en seger
  Dessa underbara människor vill avslöja och påminna omvärlden om vad som sker i Gaza , de vill också visa den brutala belägring och den kollektiva bestraffningen av civila i Gaza

  • Det finns anledning till oro, Fatah gör ingenting för att vinna palestiniernas uppskattning, de har låtit Israel/USA träna och beväpna sin polis, den absolut bästa metoden för att öka Hamas anseende.

  • Har palestinierna inte rätt att välja sina politiker genom demokratiska val ?
   Israelerna väljer sina politiker och vi kräver inte att de ska avsättas med våld
   Om man är en demokrat då ska man respektera folkets vilja

   Det palestinska folket har kastat ut Al Fatah pga de är korrumperade och vill förvandla Palestina till en parti stat samt de vill ge bort allt bara för att sätta vid makten för evigt
   Vi palestinier har två fiender , Israel och den palestinska myndigheten som är Israel vakhund , Abbas får skydd av den israeliska säkerhetstjänsten dygnet runt och han agerar som om han vore en israelisk tjänsteman
   Man får inte glömma att det var just Israel och Abbas som dödade den palestinska demokratin

 19. Palestinier är också semiter.
  Israel mördar och kollektivt bestraffar Palestinier.
  Ergo, är Israel (och dess vänner) antisemiter.