Sevärt om Gaza ikväll på SVT1


I kväll klockan 22.00 kommer en film som du absolut inte bör missa på SVT 1, det är den norske filmaren Vibeke Løkkeberg som har gjort en dokumentär som beskriver Israels angrepp mot Gaza som startade juletid 2008. Av de ca 1400 som dog av de israeliska fosforgranaterna och andra bomber var en absolut majoritet civila, jag har för mig att det rörde sig om ca 400 barn och en större grupp kvinnor. Enligt uppgift var det ytterst få män tillhörande Hamas som dödades.

SVT om Gazas tårar: ”Decennier av militär aktivitet har gjort Gazas befolkning arg och hämndlysten. Kan krig över-
huvudtaget lösa konflikter eller skapa fred? Dox: Gazas tårar visar på de brutala konsekvenserna av modern krigföring.

Filmen skildrar också förmågan hos kvinnor och barn att hantera sitt dagliga liv efter dramatiska upplevelser. Vi påminns om fredligare dagar när Vibeke Løkkeberg kontrasterar krigsscenerna med svensexor, bröllop och besök på stranden. Gazas tårar är ett dokument över den israeliska militärens bombningar av Gaza under åren 2008 och 2009. Med hjälp av palestinska fotografer fokuserar den norska regissören Vibeke Løkkeberg på attackernas effekt på civilbefolkningen.”

Jag har själv sett delar av filmen på Youtube där den norska versionen finns/fanns, och jag tänker inte missa att se den ikväll. Jag rekommenderar alla som kan att de ska se den, eller spela in den för att se den senare.

Observera de regler som gäller för att få kommentera här!

Sändningstider Dox: Gaza tårar SVT1 tis 20 dec 2011 kl 22.00 samt SVT1 ons 21 dec 2011 kl 00.35

it Andra om: , , , , , , , , , , , , svt sr dn123 svd123 ex1 ab1234


28 svar till “Sevärt om Gaza ikväll på SVT1”

 1. Vågar man se den där? Jag blir så upprörd när jag ser orättvisor eller ren ondska på TV att jag får ont i magen efteråt. Nu är jag så lyckligt lottad att jag har en sådan där inspelningsbar box, och då kan jag välja tid när jag känner sig något mer ”well together.”

  • Jag har bara sett delar, jag tyckte att den var otäck. Men jag blir bara förbannad som ett helt jävla getingbo…

 2. Viktigt! Här kan man se filmen redan nu, då med amerikansk text. http://bit.ly/udrXNh

  Något för känsliga personer som inte vill uppröras sent på kvällen. SVT har nog tänkt till när de planerade in sändningstiden…

 3. Jinge,

  Tackar för tipset. Har twittrat om detta precis och länkat hit till ditt inlägg. Den filmen ska jag definitivt titta på ikväll. //Frekar06 (Fredrik)

 4. Vilken sort människor sionisterna är , De höjer sina vapen och blåser palestiniernas hjärna ut ur deras huvud , De spränger husen över familjerna , far , mor och barn lämnas med trasiga kroppsdelar

  Israelvänner bör skämmas över att de stödjer Israel , De har beslutat att det är enklare att döda palestinier med fosforbomber och missiler , Sionisterna har lärt sig hur de handskas med oönskade människor och historien upprepar sig

  Jag såg filmen och jag kände avsky för Israel och alla dess försvarare , jag kan inte fatta hur omvärlden kan tiga om dessa massaker

  Här är adressen till filmen i sin helhet

  http://bit.ly/sgFkLw

 5. Fosforbomberna, som enligt USA o USrael används i ”belysningssyfte”, var bara en synlig del av terrorn. WP ger bra fina kamerabilder, skadorna och lidandet från de skadade är inte lika attraktiva att filma. När kriget pågick rapporterades det om skador som var mycket annorlunda bl.a. ”dense inert metal explosive” DIME som är med stor sannolikhet cancerogena om man råkar överleva eller lever sedan i metalldammet. Patienterna med skador från DIME har dessutom visat sig vara obehandlingsbara. Det finns vittnesmål om ännu konstigare vapen som verkar provas mot Hamas eller snarare mot civilbefolkningen förlåt det heter inte civila dödsoffer colateral damage.
  Man har från amerikanskt/israeliskt håll helt avpersonifierat civila döda till att vara sk. colateral damage! Skulle men tillämpa samma sjuka logik på 9/11 så råkar de flesta dödade bara vara colateral damage för huvudmålet man var efter var väl att förstöra imperialismens högborg WTC!
  Väntar på den första kommentaren som försvarar Gazakriget och verkningarna av vapen som de flesta civiliserade anser vara inhumana. Något i stil med: ”När man hugger ner träd flyger flis!”
  SÅ ja se Dox! Snart kanske någon lyckas få ett förbud mot filmen men de kan aldrig sudda ut den från minnet.

  • DIME, Dense Inert Metal Explosive, är ett nytt vapen. (Efter 2000)
   http://en.wikipedia.org/wiki/Dense_Inert_Metal_Explosive

   Den uppgivna avsikten är att minimera ”Collateral Damage”, men vad jag kan se, så riskerar man att få skador som inte kan behandlas alls. Hur kan man operera ut 10000 små splitter som sitter fast i en människa?
   a
   Tanken är inte helt fel, men som med de flesta nya produkter så finns det en massa saker som man inte har tänkt igenom.

 6. Förvånar mig att sveriges television (m?) överhuvudtaget får visa en sådan här film. Ett antal huvuden lär väl rulla på SVT´s kontor efteråt.

 7. Se filmen eller eller spela in den nu. Den kommer inte att finnas tillgänglig senare.

  ”Enligt SVT:s policy om att skydda minderåriga från extrema våldsskildringar publiceras Gazas tårar inte i SVT Play”

  • Kan låta grymt men de skulle satt in en riktig CNN reporter som är vana vid att dramatisera saker mer om det nu är möjligt.
   Framförallt början var långsam och många går nog ifrån rätt snart.
   Slutet är så grymt med alla små barn som skadats svårt att man fan (ursäkta) inte kan se det.
   Är jag antisionist nu? Nej, jag hatar bara orättvisor.
   Alla som stöder Israel skall nog inte debattera med mig den närmaste tiden.

  • Detta är inget annat än censur! CENSUR ja du läste rätt. SVT vet mycket väl att många ser Dox på Svt-play och när. Detta i synnerhet då många inte har tid eller ork att sätta sig i 1,5 timmar framför en dokumentärfilm en vardagskväll. Alla jag känner ser dokumentärer på Svt-play. Själva tar vi en fika/kissepaus på mitten eller delar den på två kvällar, för Dox kan vara lite mastigt. Svt har på detta vis kapat ner antalet tittare avsevärt, budskapet passade nog inte vissa grupper.
   Undras vem som stod bakom beslut? Var det t.o.m. någon extern påtryckare som fixade detta? Skildringar av den sk. förintelsen sänds, hur vidrigt och felaktigt det än må vara, och blir upplagt på Svt-play. Ja felaktigt, jag och mina vänner är historiekunniga nördar och ser ofta hur man använder fel bilder från exvis. Lodzs getto för att på ett ”äkta” sätt ”illustrera” var som hände i Warszawa eller fakta som i vissa fall härstammar från 50-60 talet används som rätt fakta eftersom man idag har fastslagit siffror som inte gynnar budskapet.
   Är palestiniers död en mer extrem våldsskildring än kriget i Afghanistan eller Irak eller våldet i Ruanda? Jag tycker vi skall öppna våra ögon ännu mer och se hur det pågår vidriga handlingar legitimerat av vissa och andra är så indoktrinerade att det försvarar dessa vidrigheter in absurdum.

   • Ja det finns all anledning att tro att SVT mörkar för att tillfredsställa andras intressen. Från början var programmet klart att sändas (översatt och textat) redan i augusti, men man sköt på programmet och sade att man ville ha en debatt i anslutning till programmet. Det valde man bort och lade programmet så nära jul man kunde, så blir det färre tittare.

 8. Fy fan!
  Detta är ju fullskaligt krig mot civilbefolkning. Och än har jag inte sett hela filmen.
  Den som stöder kriget lär inte vilja möta mig den närmaste tiden.
  Dags att erkänna Palestina IMORGON.
  Sossarna är med på båten och borde inte Moderaterna köra över de religiösa nissarna i FP och KD? Som de brukar annars.

 9. Klarade inte av att se hela filmen då jag blev fysiskt illamående och rejält förbannad.

 10. En oerhört viktig film som visar att även om man är medveten om vad som skett på ett intellektuellt plan så blir man chockad när man ser den bottenlösa smärtan i de traumatiserade barnens ögon efter de fasansfulla krigsförbrytelser Israel utsatte palestinierna i Gaza för.

 11. Har svårt att sova p g a filmen, men det hade jag nästan väntat mig. Återupplever en del av den förtvivlan jag kände under tiden då det begav sig. Undrar hur tidigt på förmiddagen första tidningsartikeln som tar till antisemitism-släggan dyker upp. Hinner Sivert Öholm få med en insändare redan i dagens tidning månntro..?

 12. Redan i gårdagens Metro var Lars Adaktusson ute i syfte att ”vaccinera” läsarna mot denna ”propagandafilm, producerad enbart i syfte att sprida hat” från de ”terroriststämplade”.
  Han talar om den traumatiserade befolkningen, framförallt barnen, i Ashkelon och Siderot. Nu är jag mycket klart emot allt slaktande av såväl barn som vuxna, oavsett nationalitet, men han undviker noggrannt alla proportioner. De palestinska motståndsmännens raketer har dödat ett fåtal israeler per år (ungefärliga siffror någon?) De israeliska angriparna slaktar en jävla massa flera palestinska civila, barn och vuxna, per vecka.
  Bäst är nog om Adadaktusson och jag även i framtiden lyckas undgå kontakt.
  Att Sverige inte erkänner en palestinsk stat är en skam.
  Olof Palme och Sten Andersson slapp se Sveriges förnedring. Som ateist tror jag inte att de roterar i sina gravar.

  • Det vidriga är att människor kan bli precis hur bestialiska som hels då de anser sig utrota ”undermänniskor”. Israel har de facto haft regeringsmedlemmar och parlamentsledamöter som öppet förespråkat utrotning av araber som ”skadedjur”.

 13. ”Krig, ockupation, blockad, piratdåd, illegala bosättningar. Israels förbrytelser möts av växande kritik från omvärlden. Allt mer isolerat söker Israel nya vänner. Vi kan berätta att de heter Vlaams belang, Österrikes frihetsparti och Sverigedemokraterna. Med islamofobin som gemensam nämnare står israeliska regeringen och bosättare sida vid sida med Europas extremhöger.”

  Svärjedemokraten Kent Ekeroth poserar framför en stridsvagn vid Gaza-gränsen bärandes den israeliska armens kläder och kamouflage på sina kinder. http://bit.ly/vuOwxV

 14. Jag såg delar av dokumentären i natt vid ett tiden och det var verkligen en mycket dyster berättelse. Jag tyckte att bilderna på sönderslitna människor var mycket starka och obehagliga. De tangerade gränsen även om det är vad som hände i Gaza. Pojken som hade förlorat sin pappa och intervjun med honom var lågmäld och fin.
  Hur mycket kan vi förändra genom att se människors lidande?
  Jag känner mig som många i medelåldern begränsad av barn, arbete, sökande efter arbete med mera. För sexton år sedan åkte jag ner till Sarajevo under kriget och drev ett biståndsprojekt. Det gjorde kanske livet lite drägligare för några. Vi som är uppväxta inom den protestantiska traditionen ställer ofta väldigt höga krav på vårt engagemang och det leder till passivitet. Om vi var mer måttfulla men uthålliga så skulle vi uppnå mer.

 15. Det här var mer än en film om Gaza. Det var en film MOT alla krig. Den visade vad krig är – överallt där sådana utspelas. Vi har inte fått se några bilder från Sirte eller Bai Walid i Libyen, men vi kan utgå ifrån att det såg likadant ut där. Och i Libyen var numer krigförande Sverige med och bidrog till samma mördande, det vill säga vi alla. Och hur upprörda är svenskar i gemen över den saken?