SEB-direktörer utskämda av ägarna

Nu visar det sig enligt Aftonbladet att Annika Falkengrens smyglönehöjning på två miljoner kronor per år, också innebär en höjning av hennes pension med 35,5 miljoner kronor.


Braconier/SvD:
”Finanskrisen vittnar om en häpnadsväckande brist på omdöme hos överbetalda bankdirektörer. SEB är inget undantag.

…glorian försvinner när det visar sig att de fasta lönerna i smyg höjdes istället. Vd Annika Falkengrens årslön på 7 miljoner kronor räckte inte – den fasta lönen höjdes till 9 miljoner. Det bristande omdöme som visats i lönefrågan av Annika Falkengren och styrelsen med Marcus och Jacob Wallenberg i spetsen, får en att betvivla kompetensen i övriga frågor.”

En lön på nio miljoner om året betyder i reda pengar att hon har en lön på 41 100 kronor om dagen om man utgår ifrån att hon har sex veckors semester. Det känns givetvis som ett hån för dem som i dagarna blivit permitterade, eller de som redan är arbetslösa. På TV har man intervjuat folk som säger att de överväger att byta bank, de menar att de dåliga tiderna ska delas med bankernas ledningar.

Personligen undrar jag förstås hur ägarna tänker. Att de månar om sina chefer är naturligt, men de tycks inte alls tänka på bankens renommé. Det är förvånande eftersom en bank är ett affärsdrivande företag. Och hur mycket har SEB egentligen råd att förlora i prestige? När både finans- och stats-
ministern i olika sammanhang tar klart avstånd från bankens lönepolitik, och dessutom förklarar att banken ställer sig utanför möjligheterna till statligt stöd, hur tänker ledningen då?

Folk i allmänhet är mycket medvetna om att både Borg och Reinfeldt är högermän, moderater. De är ju

de sista som skulle kritisera familjen Wallenberg. Visst har media en klar roll i det hela, men bjuder de in till kritik så får de väl tåla den. Och hur agerar de om kunderna istället vänder sig till Nordea eller andra banker? Ägarna tycks helt sakna fingertop-
pskänsla, kunderna undrar förstås om denna brist gäller även dem som är satta att förvalta kundernas surt förvärvade slantar.

Uppdatering: Som väntat så kom det en kraftig pudel från SEB:s sida och Falkengren beklagade misstaget banken hade gjort. Antagligen från ett lyxhotell i ett alpland…

Andra om: , , , , , , , , , , , , , it SvD1234 AB12 DN1 Lasse

[tags]SEB, Annika Falkengren, Wallenberg, Investor, Depression, Recession, Löner, Optioner, Förmåner, Bonusar, Banker, Borg, Reinfeldt, Politik[/tags]

  11 comments for “SEB-direktörer utskämda av ägarna

 1. Ken
  13 mars, 2009 at 11:31

  I deras värld är högre chefslöner högre renommé. De lever ju i en helt annan värld än vad vi gör.
  De skryter över varandra med sina löner. Det är en värld vi har mycket svårt att förstå.

 2. Christer W
  13 mars, 2009 at 12:05

  Dessa sanslösa löner står i relation till antalet anställda. Om vi räknar lågt motsvarar 1 miljon 3 årsanställda. Låt säga att vi har 10.000 direktörer i sverige med en årsinkomst på 6 miljoner. Om deras löner sänktes med 2 miljoner så skulle det kunna innebära 60.000 arbetstillfällen för andra.

 3. Marcus R
  13 mars, 2009 at 12:19

  Väldigt hög lön för prestationen; SEB har väl inte gjort mycket bättre ifrån sig i finanskrisen än vad andra banker har gjort, eller?

  Å andra sidan borde man kanske se det från andra håll också. Vi har bara 8% kvinnliga VDs i Sverige och de kvinnor som har de platserna är troligtvis väldigt kompetenta och har fått slita hårt för att komma dit. Om hon hade fått erbjudande om bättre jobb och gått någon annanstans, hur mycket hade inte en ny, troligtvis manlig VD kostat SEB?

 4. Kurt
  13 mars, 2009 at 12:22

  Det skulle vara intressant om något TV-program kunde försöka illustrera Annika Falkengrens, eller någon annan liknande VD:s lön, genom att försöka konsumera för dessa summor per dag. Det borde rimligen vara ett heltidsjobb bara att försöka konsumera för så stora belopp, det skulle nog t o m vara svårt att elda upp dessa belopp!

 5. Erik
  13 mars, 2009 at 12:32

  Christer W:
  Om det ändå vore så enkelt, vilket det givetvis inte är.

 6. Christer W
  13 mars, 2009 at 14:49

  Erik #6, svårare än så är det inte. Direktörenas löner kommer inte från tomma inte eller någon annan källa. De tas från företagens intäkter, precis som alla andra löner.
  Hur var det, skulle inte SEB sparka en hel del anställda för att reducera kostnaderna?

 7. Marcus R
  13 mars, 2009 at 15:37

  #7 Christer W – Jobb kommer ju inte från tomma intet heller. Bara för att man hade minskat en direktörs lön betyder ju inte att man använt den summan för att anställa någon istället… de måste ju sysselsättas också.

 8. 13 mars, 2009 at 16:10

  Nej men vad trevligt! En bankrånare åker in på flera år medan dessa marodörer försnillar miljon efter miljon utan att något händer. Ingen arbetsprestation krävs tydligen heller.

 9. Sven
  13 mars, 2009 at 16:15

  Vad gör de av alla sina miljoner egentligen? Jag blir nyfiken. Någon som känner en mångmiljonär?

 10. 13 mars, 2009 at 17:32

  Jag kan inte se annat än att om den ekonomiska eliten menade allvar med sitt tal om vikten av kompetens, så borde man rimligen avskeda varenda bankdirektör idag, liksom bankernas styrelser, eftersom det är dessa som har ansvaret för att bankerna sitt med skäggen i brevlådan. Istället belönas de med läneförhöjningar som är så man baxnar.

  Vad har de för hållhakar på varandra, undrar man?

 11. 14 mars, 2009 at 11:24

  :-) :-)

Comments are closed.