SD vågmästare? Glöm det!


Nu kommer en Sifoundersökning som ger det rasistiska- och främlingsfientliga partiet 4,9 procent av väljarsym-
patierna inför det kommande valet. Men jag oroar mig inte en millisekund för det, dessa undersökningar är utomordentligt trubbiga verktyg.

AB: De rödgröna har fortfarande det största stödet i svensk politik, enligt Sifos senaste opinionsmätning. De har tappat 1,7 procentenheter sedan förra mätningen och ligger nu på 48,5 procent. Regeringspartierna får 45 procent. Om det var val i dag skulle Sverigedemokraterna med sina 4,9 procent få en vågmästarroll i riksdagen.

Är man missnöjd med regeringens politik så kanske det känns naturligt att svara SD på en sådan fråga. En telefonlur är en tämligen anonym tingest samtidigt som man kan få toffla till den sittande regeringen. Men den 19 september är det skarpt läge, ska man då lägga sin röst på en grupp som inte hör hemma i landets riksdag? Knappast, jag tror att SD som vanligt lyckas knapra ihop någon procent men knappast mer. Men visst kan man oroa landets politiker genom att svara SD i luren..

intressant Tags: , , , , , , ab svd dn ex t


10 svar till “SD vågmästare? Glöm det!”

 1. Ett röstbås är också ett tämligen anonymt ting, än mer så än ett telefonsamtal med en annan faktisk människa.
  Jag tror att du grovt underskattar SDs kommande resultat, men det får tiden utvisa!

 2. Jag tror att du har fel de kommer nog in.
  Men jag tror inte de blir vågmästare eftersom MP alltid flyger fram och tillbaka mellan blocken.. :)

 3. Hur verklighetsfrånvändande får en analys vara? SD fick 1.4 % år 2002, 2.9 % år 2006, dvs en dubbling Inför valet 2006 så spådde mätningarna runt 1.5-2%, det blev alltså minst 1.5 ggr mer.

  Nu har partiet ända sedan förra sommaren legat runt 4-5% i mätningarna, med enstaka toppnoteringar upp till 7%. Hur kan du då skriva ”Knappast, jag tror att SD som vanligt lyckas knapra ihop någon procent men knappast mer”.

  Dessutom är det alltså så att partiet får mer i valet, än i telefonluren, tvärt emot vad du skriver.

 4. Tror tyvärr missnöjda borgliga väljare, samt en del förvirrade (S)-sympatisörer, lär gå över till Sd med resultatet att de kommer in i riksdagen. Det är därför viktigt att Opositionen gör Reinfeldt ovilja att utesluta sammarbete med SD till en viktig valfråga. Borgliga väljare med en humanistiskt världsbild, om det nu finns några sånna personer, förtjänar att veta om deras röster kan komma att resultera i att ett rasistiskt parti får plats i en borglig regering.

  Fördelen för oss vänsterväjare är ju att vi vet att SD inte får någon plats i en vänsterregering. För övrigt är det tveksamt om de skulle vilja sitta sida vid sida med oss ’kommunister’ i (V).

 5. Det är väl snarare tvärtom?

  Folk drar sig nog ör att uppge att de kommer att rösta på SD över telefon.

 6. Socialdemokraterna i Stockholm har ju sagt att de kan tänka sig regera med alliansen (dvs M) om SD blir vågmästare. Det är minst lika oroande. Ms cyniska människosyn går på många sätt hand i hand med SDs.

 7. Jag håller i stort sett med dig, moteld. Inte så att jag jämställer moderaterna med sverigedemokrater, där fattas fortfarande en bit. Men skulle s gå ihop med m för att hålla sd borta, då har man ju de facto ändå låtit sd sätta agendan! Och det skulle i så fall vara verkligt oroväckande. Ty avståndet mellan s och m borde rimligtvis vara större än avståndet mellan m och sd …

 8. Finns nog en mer än hyfsad chans att vi får se SD kliva i i riksdagen i höst. De har varit på väg ett bra tag och de har ett fortsatt drömläge för att framstå som underdogs. Dessutom har varken debatt eller forskning här i landet på allvar, förutsättningslöst tagit tag i fenomenet Ny Demokrati och frågat efter hur de kom fram och vilken påverkan de fick. Trots at det haglade retoriska avvisningar av deras krav så får man väl säga att de andra partierna tog upp en hel del av deras förslag, de lyckades verkligen driva sådant som skol-, social- och flykting/intergrationspolitik i en mer högerpopulistisk riktning. Det har det officiella Sverige aldrig känts vid, däför finns de kvar som ett nostalgiskt löfte för många männniskor ute i landet – och en förebild för SD och andra. Vilket ju inte är så uppmuntrande för oss som inte gillar dem.

  Dessutom är både regeringen ocjh oppositionen nu misskrediterade och misstrodda´, även av sina egna. Det gynnar alltid populistiska uppstickare.

  PS.Jinge, dina captchakoder är förbaskat otydliga. Det är ofta nästan omöjligt at skilja på t ex 5 och S eller B, R och 8. Byt ut till något mindre grynigt, tack.