Schlingmann, en blivande statsminister?


Det är nu klart att Per Schlingmann kommer att bli minister i den kommande regeringsombildningen, Reinfeldt sade på pressmötet att Schlingmann inte kommer att bli arbetslös, men att han kommer återkomma till de nya arbetsuppgifter han kommer att få. Det är ett tydligt tecken på att mina aningar pekat åt rätt håll, han ska belönas för lång och trogen tjänst och för att moderaterna nu innehar stats-
ministerposten för andra mandatperioden i rad. Man har därmed definitivt brutit den socialdemokratiska dominansen.

Om det sedan är vettigt att belöna Schlingmann med en ministerpost är dock mer tveksamt. Ingen kan förneka att hans framgångar fram tills idag har varit extraordinära, men då han tillträder en ministerpost så kommer medias granskning förhoppningsvis att bli mer seriös, och någon smekmånad kan han knappast räkna med. Visserligen har vi borgerligt dominerade tidningar i landet, men jag tvivlar på att han kommer att behandlas annorlunda än andra ministrar. Vissa påstår att han inte har varit svensk medborgare tillräckligt länge för att bli minister, men jag tror att han i så fall haft dubbelt medborgarskap, men vem vet, han kanske ska bli talman istället, något som knappast medborgarskapet hindrar.

Att man dessutom sparkar propagandachefen ett steg snett uppåt kan senare visa sig vara ett olyckligt drag, något som på sikt kan ge oss med rödgröna sympatier något att glädjas åt. Att fylla den roll som han själv haft tidigare kan visa sig vara svårare än vad Fredrik Reinfeldt tror. Visserligen kommer han att ha kvar honom vid sin högra sida, men att få in två ”nya” medarbetare på den positionen kan leda till svårigheter som man ännu inte vet något om.

Sammantaget så tror jag att det var ett bra drag för oppositionens del, Schlingmann förlorar en del av sin status hos media och Reinfeldts beslut innebär att han själv får in en person som kanske vill överta chefens arbete, för vi vet absolut ingenting om Schlingmanns ambitioner än så länge…

Uppdatering: Enligt lunch-Ekot så får Schlingmann bli minister från och med 1 januari 2011 enligt en lagändring.

it , , , , , , svd dn123 ex ab1 gp12 svt dagen sds hd


16 svar till “Schlingmann, en blivande statsminister?”

 1. Enligt DN kan Schlingman inte bli minister. Han skall ha varit tysk med borgare tills för ett år sedan.
  enligt grundlagen måste man vara svensk medborgare i 10år för att bli minister.

 2. Tyskland erkände inte dubbla medborgarskap förräns ett EU-direktiv som kom för några år sedan. Ergo är det inte helt ovanligt med folk som Schlingmann, som fötts och vuxit upp i Sverige men som bara varit tysk medborgare eftersom en av föräldrarna varit det.

 3. Det kan inte vara så att han vill ta det lite lugnare.. Det ryktast här uppe i Norr
  att han ska bli landshövding i Västerbotten. Men det är bara rykten.

 4. Som flera har sagt så är det mycket troligt att Per blir statssekreterare i statsrådsberedningen fram till den regeringsombildning som sker när Maud pensionerar sig som partiledare för Centerpartiet.

  Sofia Arkelsten som tar över som partisekreterare är duktig och väldigt trevlig och har en framtoning som går hem ibland yngre väljare med sitt starka miljöengagemang. Sofia som vegetarian har sagt sig tillhöra grönsakshögern ;) och även engagerat sig i minoritetsfrågor samt i Amnesty. Tror faktiskt att hon skulle fungera bra om moderaterna skall försöka sträcka ut en hand mot miljöpartiet…

  • KGH,På vilket sätt har Arkelsten visat sig duktig? Det enda jag på rak arm kommer på när jag tänker på henne är att hon förlorade en debatt mot en gymnasist (intresserade kan titta på Alliansfritt Sverige).

   Hur har hon visat sitt starka miljöengagemang? Har hon argumenterat mot den där motorvägen i Stockholm, för järnvägsutbyggnad, mot varg och valjakt? Det skulle vara roligt med några konkreta exempel, alla politiker tycker ju att det där med miljö är nåt bra men om nån verkligen är engagerad så får det ju gärna finnas några konkreta, effektiva förslag.

   • Allt beror på var och hur man letar sin information och om man vill hitta positiva omdömen om allianspolitiker kanske inte Alliansfritt Sverige är det första stället man letar på :) Jag bygger min bedömning om hur duktig Sofia är från vad jag sett av henne i Fria Moderata Studentförbundet samt inom det interna partiarbetet. Vad jag har sett så är hon en hårt arbetande och engagerad kvinna med en hel del åsikter som inte varit moderattypiska vilket syns om man tittar på hennes motioner i riksdagen ;)

    Vad som sedan är ett starkt miljöengagemang varierar efter ens grundideologi och i de frågorna som du nämner så kan man landa helt olika beroende på vad man prioriterar och detta behöver inte följa en höger-vänsterskala. Själv är jag för både fler motorvägar och fler järnvägar bägge av miljöskäl, mot vargjakt men kan tänka mig viss valjakt i nog stora bestånd när den utförs av folkgrupper som har valjakt i sin kultur.

    Hursomhelst så får vi se hur hon fungerar och vad folkets dom blir, själv hade jag nog hellre sett henne som minister än partisekreterare eftersom jag inte vet hur duktig hon är på att åka runt och ta moderata lokalpolitiker i örat när det samarbetar med fel partier ;)

 5. Tänk om han har blivit värvad till Tyskland och Merkel. Det är ju egentligen inget annat än våra fördomar om vad en moderat kan tänkas vilja göra som vi ventilerar här. :)

 6. Jag misstänker att Reinfeldt ville ha henne som partisekreterare för att slippa utse henne till miljöminister vilket annars hade varit det självklara valet då Carlgren inte borde sitta kvar med Centerns dåliga valresultat och hans egna misslyckanden i beaktande. Även om Arkelsten mest verkar vara ”mycket snack och lite verkstad”, en typisk borglig politiker med andra ord, så anses hon endå uppenbarligen som miljöengagerad av borgliga väljare.

  Därmed skulle hon utgöra ett hot mot Reinfeldts totala makt om hon fick en ministerpost. Reinfeldt är livrädd för att besätta ministerposter med dugliga personer, Anders Borg undantaget, och därför får nog ”miljökämpen och vargslaktaren Carlgren endå sitta kvar.

  • får nog ”miljökämpen och vargslaktaren Carlgren endå sitta kvar.

   Nej det tror inte jag. Carlgren är så rökt att en böckling anses som livskraftig..

 7. Det mest intressanta tycker jag ändå är att han efterträds av Arkelsten som vill göra gällande att hon tycker att klimat och miljö är viktigt. Jag tror att tanken med den utnämningen är att vi ska få ta del av nyspråk inte bara på arbetsmarknadsområdet utan nu också miljöområdet. Jag har följt Arkelstens politiska uttalanden under mandatperioden och hon packeterar miljöbudskap så att det låter bra trots att de saknar innehåll. Alliansfritt Sverige har publicerat en lysande debatt mellan den tonårige miljöpartisten Jakob Lundgren och Arkelsten där han med sakliga argument mosar Arkelstens miljöpolitik. Med nyspråk försöker hon lägga över skulden på oppositionen för att Alliansen inte har gjort något under mandatperioden, ett par typexempel:

  ”Jag fattar att Mp är emot allt vi gör. Det ingår liksom i valrörelsekonceptet. Men vad är det andra politiska alternativet? Vad vill egentligen Mp? Och framför allt vad vill Vänsterpartiet och Socialdemokraterna?” (klassisk mediestrategi, lägg över skulden på andra sidan för att slippa svara för egen politik)

  ”Som det ser ut nu vill Mp inte ha varken kärnkraft, vattenkraft eller rätt många olika sorters förnybart. Det blir liksom inget kvar av energin då.” (klassiskt strawman argument – mp är emot kärnkraft men tydligt för alla andra former av förnyelsebar energi.)

  ”Tycker Mp att staten skulle köpt Saab?” (avd. miljöpolitik? var kom den ifrån?)

  Det här är exempel på hur Arkelsten argumenterar och vad vi kommer att få höra. Vad vi inte kommer att få höra är varför moderaterna röstar emot försök till internationella miljölösningar i EU som man säger sig förespråka. Nyspråket – nu också i miljöpolitiken. Hade jag bott i samma valkrets som unge Jakob Lundgren hade han helt klart fått min röst – heder åt en gymnasist som läxar upp moderaternas miljöpolitiske talesperson och nu även partisekreterare!
  Jag skulle tippa på statssekreterare för Schlingmanns del… Han kommer säkert finnas med där i bakgrunden, skillnaden är att vi inte kommer få äran att höra honom försvara de senaste PR och spinn-strategierna i media längre…