Säpo beröms och kritiseras

Idag har både Nyamko Sabuni och Magnus Ranstorp generats offentligt av SÄPO-chefen Anders Danielsson. Han uttryckte sig visserligen rätt så diplomatiskt men knappast någon kan undgå att konstatera att han tycker att den ”utredning” som Ranstorp och Josefin Dos Santos gjort lämnar en hel del i övrigt att önska.

Dagen: ”Säpos generaldirektör Anders Danielsson gillar inte bilden av Rosengård som en plantskola för islamisk extremism. Därmed går han emot den utredning som regeringen beställt och som hävdar att radikal islamism vinner terräng i Malmöstadsdelen…

… Det var i utredningen ”Hot mot demokrati och värdegrund – en lägesbild från Malmö”, som forskarna Magnus Ranstorp och Josefin Dos Santos hävdade att religiös extremism vinner terräng i Rosengård. Integrationsministern Nyamko Sabuni försvarade rapporten och talade om ”ett hot mot demokratin”.”

Rapporten kritiserades redan i samma ögonblick den kom, sedan överraskade man omgivningen med att förstöra intervjumaterialet när andra ville ta del av underlaget. Ett sådant agerande har givetvis inte med en seriös utredning att skaffa. Att sedan dra slutsatser utifrån ett begränsat antal socialsekreterare och andra som arbetar i området är givetvis vanskligt. Jag minns inte exakt, men jag har för mig att de endast hade talat med ett tjugotal personer.


Det visar att Säpo kanske har viss integritet gentemot regeringen, särskilt med tanke på den kritik de också har gett FRA-lagen. Samtidigt kritiseras Säkerhetspolisen av unga muslimer för att de kallas upp till samtal för att enligt deras egen uppfattning göra dem till tjallare.

i dagen sds dn t gp Andra om: , , , , , ,

[tags]Säpo, Anders Danielsson, Magnus Ranstorp, Rosengård, Angivare, Muslimer, Politik[/tags]

  3 comments for “Säpo beröms och kritiseras

 1. Mansour
  14 juni, 2009 at 12:49

  Det där är jäkligt förrädiskt, först underblåser man islamofobin genom en ovetenskaplig undersökning, och sen när man blir avslöjad för dess inkorrekthet bränner man ner materialet. Det kan inte bli oseriösare än så. Eftersom utredningen var beställt av staten och är betald med skattepengar borde den vara offentlig och inte gräva ner det i ett hål där ingen hittar. Jag undrar om inte det som skett är brottsligt.

 2. Mansour
  14 juni, 2009 at 21:38

  Nej mfa, inte det utan det att man gjort sig kvitt materialet för undersökningen.

 3. Karion
  15 juni, 2009 at 00:19

  Det räknas definitivt som misstänkt forskningsfusk. Den regel som gäller är att rådata ska sparas i minst 10 år. Att förstöra data är en skandal. Jobbar de för ett universitet så kan de bli avskedade.

Comments are closed.