Sanningen om Syrien – Finns den?


Igår skrev jag om ett flygplan som sägs ha blivit nedskjutet av syriskt luftförsvar. Det är svårt att avgöra vem som talar mest sanning, på det sättet är allt precis som vanligt. Själv tror jag att Bashir al-Assad skulle må bra av att lämna landet, jag har sett detta hända så många gånger nu att jag förstår vartåt det lutar.

Om han blir ihjälskjuten i en vägtrumma som Muammar Gaddafi vet jag inte, han kan bli hängd som Saddam Hussein, och när det gäller hans personliga säkerhet så struntar jag i vilket. Bashir al-Assad är produkten av en diktator, i rent bokstavlig mening, och han skiljer sig inte från andra diktatorer på något sätt så det finns ingen anledning att bekymra sig. Det som jag funderar på är väl mer resultatet, och vägen fram till resultatet.

Syrien består av flera mindre folkgrupper, dessutom är landet uppdelat i olika religiösa grupperingar. Jag känner personligen kristna syrier som bokstavligt talat fasar för den dag då diktatorn är störtad. Omvärlden kommer då att stå inför en flyktingexplosion, en veritabel folkvandring. Och oavsett vad som händer, eller när det händer och vilka det är som ser till att det händer, så kommer tusentals eller kanske hundratusentals syrier att spridas över världen. Första anhalten är Turkiet, sedan kommer merparten av flyktingarna att spridas över i första hand Europa.

Inne i landet kanske det än så länge småskaliga inbördeskriget blommar ut i ett fullskaligt krig, det kan också bli så att Nato, och däribland Sverige, kommer skicka soldater till landet. Sverige har en fördel av sin litenhet, vi kan flytta några hundra från Afghanistan och skicka ytterligare 3-400 från Sverige, sedan har vi slut på soldater. Att svenskar kommer att dö till följd av det som nu händer i Syrien är jag dessvärre övertygad om, och i sanningens namn så bryr jag mig bara delvis. Är man okritisk till information och tror på allt som sägs från USA/Nato och högerregeringen så får man väl ta konsekvenserna?

Om det är cynism eller inte vet jag inte, jag person-
ligen skulle under inga omständigheter skjuta på människor på grund av att andra tycker att jag borde det, att jag själv skulle komma på en så befängd idé är uteslutet. Men tyvärr så översköljs vi i nuläget av olika sorters desinformation, planterad i ett syfte, eller i flera syften. Inget av dessa motiv är att man vill förmedla en sann och uppriktig beskrivning av det som sker på marken. Det handlar om storpolitik, om makten över folk och nationer, och kanske framförallt – oljan.

Läser man tidningar, lyssnar på radio eller ser på TV, och sådant är svårt att undvika, så får man en delvis färdigtuggad information som är kryddad på ett sätt som gör att vi alla ser ut som svältande fågelungar med näbben riktad uppåt. Det är sorgligt, men det är tyvärr alldeles sant.

it Andra om: , , , , , , , , , , , , , , dn123 sr123 gp123 svd123 ab123


2 svar till “Sanningen om Syrien – Finns den?”

 1. Den tidigare amerikanska utrikesminister Henry Kissinger sade i en intervju till tidningen New Yorker att man kan inte ockupera Syrien men man kan fragmentera landet och bränna det inifrån och det vad som sker nu , det kommer att bli en stor splittring i Syrien som liknar Libyen och Egypten

  Han tillade att Syrien är världs centrum för alla moderata muslimer och ett centrum för kristendomen särskilt ortodoxa kristna och därför har Assad stöd från öst Europa och Ryssland

  Det som sker i Syrien kan inte vara i evighet och det Assad håller på kan inte vara för evigt , Nato är ovillig att tillämpa något ingripande likt Libyen pga Syrien har nära relationer med Ryssland , Kina , Iran och Hizbollah
  Assad kommer att sätta och slås mot oppositionen eftersom han vet att när han slutar då kommer det att bli hans sista dag , Han väntar tills någon ingriper
  Det internationella samfundet har inte mycket incitament att ingripa i Syrien än humanitär skäl

  Frågan är kommer Assad att överleva väder stormen ?

  • Nej, han kommer inte att överleva detta. Inom en månad kommer vi att veta säkert.