Sahlineffekten, sossarna rasar ännu mer, alliansen jublar


Idag presenteras den senaste Demoskopunder-
sökningen och nu har avståndet till alliansen minskat till 5,3 procent. Jag hade personligen tippat att alliansen skulle ha återtagit dominansen först i januari, men nu visar det sig att oppositionen kommer att förlora ledningen redan i november eller december.


SvD:
”Socialdemokraterna rasar 5,8 procent i en ny väljarbarometer från Demoskop. Partiet får 39,1 procent i mätningen som beställts av tidningen Expressen. Socialdemokraternas väljartapp, som bekräftar resultaten i Synovates oktoberbarometer, leder också till att skillnaden mellan blocken minskar från 12,9 procentenheter till 5,3 procentenheter. Det är den minsta skillnaden mellan blocken sedan februari 2007 och statistiskt säkerställd, skriver Expressen.”

Detta är givetvis en effekt av socialdemokraternas val av partiledare. Det gick bra till en början men sedan påmindes allt fler om alla affärer där hon tvingats ta på sig skulden och säga att hon har varit klantig. Tyvärr så är denna klantighet ett mönster när det gäller Mona Sahlins politiska liv. Hur många gånger Sahlin hävdat att hon varit klantig vet inte jag, men hon sade det om Tobleroneaffären, kontokortsaffären, parkeringsböterna och skulderna som hade gått iväg till kronofogden.

Och då har jag säkert glömt ett antal i upp-
räkningen.

Visst kan den ekonomiska krisen spela in, men alliansen övertygar inte direkt eftersom de för några månader sedan talade om att landets ekonomi var utomordentligt välskött, medans de idag säger att överskottet i budgeten nu är intecknat. Huvud-
orsaken till opinionens svängning är säkerligen det hattande som Mona Sahlin uppvisat. När hon gick mot kongressen och mörkade sin egen och miljöpartiets strategi för partistyrelsen och verkställande utskottet så blev många medlemmar rädda, för att inte tala om LO-fackens medlemmar.

När Mona Sahlin ber om ursäkt och säger att hon har varit klantig så tänker väldigt många människor – Igen!

Min uppfattning är att det socialdemokratiska arbetarpartiet nu befinner sig i en ytterst brydsam situation. Jag tror inte längre att det gäller att komma överens sinsemellan i oppositionspartierna, nu är jag helt övertygad om att det är en personfråga för det största partiet. Och att det är en personfråga som brådskar. -> SvD DN it

Andra om: , , , , , , , , ,

[tags]Mona Sahlin, Socialdemokraterna, Demoskop, Klantigt, Opinion, Oppositionen, Val 2010, Högeralliansen, Sahlineffekten, Politik[/tags]


15 svar till “Sahlineffekten, sossarna rasar ännu mer, alliansen jublar”

 1. Men det som räddar Mona och partiet är att alliansen klantar sig också, om och om igen.

  Sedan är det en fråga om hur kort folks minne är.

 2. Det är iof bra att politiker erkänner sina misstag men nu var det kanske inte rätt tillfälle? Det är ju fördel om de hinner träda till innan de begår misstag? ”Jag har varit klantig” är väl ett understatment? Det har väl Mona Sahlin alltid varit…

 3. Vi kommer också in i en fas där oppositionen måste bli mycket mera aktiv, och klargöra vad regeringen sysslar med. Media har ju slutit upp alltmera för alliansen, och numera släpps inga kritiska reportage igenom.

 4. Raset beror inte på att folk plötsligt gjorts påminda om Mona Sahlins alla tabbar genom åren. Raset beror på att Mona äntligen har öppnat munnen och berättat lite om vad hon och det socialdemokratiska partiet vill. Nämligen i stort sett ingenting. Trots Allansens bärsärkagång i välfärden. Etc, etc.

  Folk blev påminda om hur vag Mona är. Och hur tramsig hon kan låta. Och hur hon mitt i blodigaste allvaret kan le som om hon bad om ursäkt för att hon överhuvudtaget existerar. Det är inte seriöst.

 5. Att det ar Mona Sahlin som ar anledningen till partiets ras och att partiet aldrig kan vinna ett val med henne som ledare ar tydligen alla utom partiledningen medvetna.
  Maste partiet komma under 4% sparren for att de skall reagera och byta ut henne.

 6. Grundbulten är väl den att det blir ingen skillnad om man röstar sosse-borgerligt eller allians-borgerligt. Olika nyanser av blått bara och då tycker medelklassen att Moderaterna känns tryggare och finare. Välfärds- och fördelningspolitiken som vi kände den lär inte komma tillbaka med S vid rodret, så spelar roll liksom….. Sen kan man ju använda det faktum att Sahlin är en tramsebyxa som ursäkt för att dra från S.

 7. Hur manga socialdemokratiska valarbetare vill ga ut I valrorelsen och prata for Mona Sahhlin nar dom kommer att bli bemotta med valjarnas fragor om hennes omfattande fifflande, ambassadjobb at inkompetent dotter och att sjalvsvaldigt ha ordnat en pakt med MP.
  Det finns massor med valjare som inte kommer att rosta pa partiet av det skalet att Mona Sahlin ar ledare. Vilka argument skall valarbetarna ha for att fa dem att andra uppfattning?

 8. Kanske börjar folk också inse att det är intressant med en politik som inte finns, att det inte spelar någon roll vad man röstar på: då kan moderaterna få rösten som ett slags avsked…

 9. Jag tror väl kanske att det är en förenkling att helt lägga skulden för raset på Mona, även om jag säkert tror att det låga förtroendet för hennes person spelar roll. Jag tror ju att den ekonomiska krisen är den största faktorn. Alliansen har varit rätt duktiga på att övertyga folk om att de har fixat ekonomin. Arbetslösheten ligger på den lägsta nivån sen tidigt 90-tal och deras ”Vi tar ansvar” osv har nog gått hem. Även agerandet i samband med den akuta krisen har varit rätt så resolut. Folk uppfattar det nog så i varje fall. Borg har varit i tv dagligen och varit hård mot banerna som många är förbannade på. Det är klart att han har tagit poäng på det. De nedskärningar som tidigare har skett och som drabbat svaga grupper glöms helt enkelt bort när hela ekonomin står på spel. Sen så tror jag faktiskt att tanken på miljöpartiet i regeringen skrämmer rätt många sossar i glesbygd. Det finns en utbredd rädsla för vad miljöpartiet kan ställa till med när det gäller bensinpriser och elpriser. Speciellt bland låg och medelinkomsttagare i glesbygd och där finns det många socialdemokratiska väljare. Försöket med att lansera ett alternativ till alliansen gick väl minst sagt sådär..

 10. Anselm sätter huvudet på spiken! Det blir ingen större skillnad, sossarna genomför hela den så kallade alliansens program fast på längre tid.

  Särskilt nu med högerbunkern som styr partiet. Tvi!

 11. Skulle nog va läge för nån inom S att stiga fram och visa sig lite villig att ta över jobbet om/när det blir än värre.
  Saknas nån självklar efterträdare om dem fotar Mona.

  mvh

 12. >>m00ns: det funkar inte så inom sosseriet. Har aldrig gjort och kommer aldrig att göra. Eller aldrig, men inte inom överskådlig framtid. Sossarna är nämligen Sveriges mest konservativa parti. ”Vi har alltid gjort såhär och det ska vi alltdi fortsätta med. Va? Är det inte femtiotalet längre? A-la-la-la-la-bingolingo, vill inte se, vill inte höra!”.

  Det stuket. Jag gick med för att försöka förändra och hoppade när jag insett att det inte går.