Sahlinaffären får internationell uppmärksamhet

Mona Sahlins tillkortakommande som partiledare för socialdemokraterna har blivit uppenbart för dem som kunnat tänka sig att återigen rösta på partiet. Det borde vara självklart när vänsterpartiet går upp och blir landets tredje största parti som en effekt av Sahlins agerande.

Att det nu också väcker uppseende även i våra grannländer är självklart.

Dagbladet.no: ”Partiet får en oppslutning på 39,1 prosent i målingen fra Demoskop, som er bestilt av avisen Expressen. Nedgangen skyldes både finanskrisen, som har bidratt til større oppslutning om den sittende borgerlige regjeringen, og en rekke uheldige utspill fra partileder Mona Sahlin, ifølge sjefen for Demoskop, Anders Lindholm.”

Dagbladet redovisar fakta, nedgången beror på finanskrisen ”og en rekke uheldige utspill fra partileder Mona Sahlin”. Hade Mona Sahlin stått fast vid det gamla beslutet om att inte ingå i någon slags valallians så hade opinionssiffrorna varit oförändrat goda för partiet. Att hon istället valde att gå bakom ryggen på verkställande utskottet och partistyrelsen och göra upp med miljöpartiet kommer enligt min uppfattning leda till att hon måste bytas ut.

Det är tragiskt eftersom partiet sannolikt hade behövt en kvinnlig partiledare efter den period som var innan Sahlin, en period som kännetecknades av just gubbighet. Att hon själv gör en halvpudel och säger att hon har varit klantig hjälper inte som jag ser saken, det snarare förvärrar hennes situation. Hur många gånger Sahlin hävdat att hon varit klantig vet jag inte, men hon sade det om tobleroneaffären, parkeringsböterna, kontokorts-
affären, och skulderna som hade gått iväg till kronofogden. Partiet kommer inte ha råd att låta denna cirkus fortsätta hur länge som helst, och jag misstänker att det redan sker saker inom partiet ledande skikt, saker som vi snart kommer att få höra mer om.

Personligen så skulle jag tycka att ”Paggan och Maggan”1 vore en bra ledarduo. Inte för att jag skulle rösta på dem, men de har en lika personlig som folklig framtoning och är inte besvärade av några större misstag historiskt sett.

Dagbladet.no SvD123 AB DN1 intressant

Andra om: , , , , , , , , , , ,

[tags]Mona Sahlin, Socialdemokraterna, Demoskop, Klantigt, Opinion, Oppositionen, Val 2010, Högeralliansen, Sahlineffekten, Dagbladet, Norge, Politik[/tags]

 1. Leif Pagrotsky och Margareta Winberg []

  13 comments for “Sahlinaffären får internationell uppmärksamhet

 1. 8 november, 2008 at 12:41

  Om inget görs kommer vänsterblocket att förlora nästa val. Det är en katastrof för de som är beroende av trygghetssystemen som borgarna försöker riva. Mona Sahlin är den största garanten för att borgarna vinner även 2010

 2. bob
  8 november, 2008 at 13:33

  Om partiledningen avser att Mona Sahlin skall fa fortsatta med sina stolligheter bor de andra namn till Dagisdemokraterna vilket ar ett mer passande namn med den ledning partiet nu har.

 3. Mr Biz
  8 november, 2008 at 14:03

  bob #2:
  Dagbladet.no har väl lyckats ganska bra med ett mer passande partinamn: ”Mona Sahlins parti” redan i rubriken. :-)

 4. Johnny
  8 november, 2008 at 14:29

  För att kunna vinna valet 2010 måste vänsterkartellen komma överens om en politik FÖRE valet så att väljarna vet vad de röstar på, annars vinner Alliansen igen.

  Idag vill S öka antalet soldater i Afganistan, Mp vill behålla nuvarande nivå och V vill ta hem trupperna. De måste bestämma sig före valet, så att folket vet vilken politik de röstar på.

 5. Gloria
  8 november, 2008 at 15:14

  Lägg märke till oppositionens språkval. När de beskriver sina egna tillkortakommanden används ord som ”klantig” ”inte nöjd” ”otillräckligt” alltså ord med svag innebörd. När man tlar om Alliansens misstag används ord som ”Fiasko” och liknande ord. Minns Palme som använde ord som kreatur, babianer, och i sin oppositionsroll sa att han skulle ställa till ett helvete för regeringen. Hör man ord som Kaos och Katastrof i munnen på någon politiker så är det från vänsterkanden kommande betyg på den sittande majoriteten.

 6. 8 november, 2008 at 15:35

  Att Socialdemokraterna har blivit mer populära har inte med Mona Sahlin att göra. Det har med det faktum att Alliansen har misskött sig vid styret och folk inte är nöjda över deras agerande i vissa frågor (bland annat FRA-lagen).

 7. Mia
  8 november, 2008 at 15:56

  Ju mer Mona Sahlin visar sig och gör sina ointelligenta kommentarer desto mer inser människor att katastrofen är ett faktum om Sverige ska få en sådan nolla till statsminister!

 8. blingbling
  8 november, 2008 at 16:12

  Grejen är nog snarast den att rötan i partiet är så pass omfattande att det hela blir svårt att hålla ihop, Mona är ett symtom snarare än den egentliga orsaken och i likhet med Ylva Johansson och Berit Andnor ytterst bara exempel på hur det negativa urvalet verkar när en ’stark ledare’ skrämmer bort mer lämpliga resurser.

  Dessutom tror jag att alla de sjuka (och föralldel även deras anhöriga) som råkade illa ut under Perssons tid och ’föll mellan stolarna’ tänker efter väldigt noga innan sossarna får deras förtroende igen, här pratar vi om en stor grupp som på ett mycket handfast har fått ta konsekvenserna av högervridningen av sossepolitiken. Frågan är om det överhuvudtaget är möjligt att reparera förtroendet för SAP.

 9. 8 november, 2008 at 16:16

  Jag argumenterade helt apropå för Paggan och Maggan irl tidigare idag. Paggan och Maggan vore bra för sossarna. Det vore dessutom det enda sättet att hålla SD borta från riksdagen. Det kommer inte gå med Mona.

 10. Dennis Zackrisson
  8 november, 2008 at 17:20

  ”Paggan och Maggan” är ju en pipdröm. Ingen av dom är aktuell för en partiledarpost och båda två skulle bli ännu omöjligare. De har samma fel nämligen; inställningen till EU.

  Det är fullkomligt obegripligt att personer, som anser sig ”politiskt medvetna” inte inser det som Fredrik Reinfeldt insåg till valet 06; att inga val vinns på ytterkanterna. För att ge möjlighet till valseger om två år hade en sågning av (v) nog varit bra. Men problemet är att (s) inte är tillräckligt starka för att ro hem statsministerposten själva eller bara med ett litet koalitionsparti. Det avslöjas ju nu när (s) börjar lägga förslag och presentera (i varje fall delvis) sitt politiska alternativ.

  Naturligtvis är det detta som ligger bakom de kraftigt minskade opinionssiffrorna. Sedan är det väl veligheten (att hon inte klart stod fast vid avpolleteringen av Ohly) som ligger i fatet. Det förefaller uppenbart att hennes motståndare i partiets ”innersta kretsar” gillrade den här fällan.

 11. 8 november, 2008 at 17:38

  Paggan och Maggan måste givetvis oxo följa kongressens beslut och inte göra en ”Mona”.

 12. 9 november, 2008 at 04:24

  Det spelar väl ingen roll om det är en kvinna eller man, det är SAKFRÅGORNA som är de viktiga.

  Åh, min gUdh, så otroligt tjatigt och urbota dumt!

 13. Arebir
  9 november, 2008 at 05:00

  Partiledningen var överens med Mona om att utesluta V. MP:s uppfattning har också varit känd sedan länge. Utifrån den slutsatsen står det också klart att Socialdemokratins problem inte kommer lösas med byte av partiledare även om det inte kommer göra saken värre.

  Nu har sossarna/stjärnqvist dragit upp ”Kuba-frågan” som ett problem för samarbete med V! Nästa gång blir det väl färgen på Ohlys skjorta som gör ett samarbete omöjligt?!

  Det är faktiskt första gången jag kan minnas att sossarna agerar så amatörmässigt. De har av tradition varit duktiga på att manipulera väljarna och sina motståndare! Kan hända gick den här kunskapen förlorad under Persson:s styre? Den misslyckade EMU-omröstningen kan ses som ett tecken på detta. Men den totala oförmågan att hantera nuvarande kris, är direkt pinsam!

Comments are closed.