Sabuni, Vilks och Guillou


Nu på morgonen läste jag i någon tidning att det var en debatt i SVT:s Agenda igår mellan Lars Vilks, Nyamko Sabuni och Jan Guillou. Raskt begav jag mig till SVT:s hemsida och backade tablån till igår och klickade på Agenda. Debatten inledde programmet och Jan Guillou föreföll uppenbart road av att diskutera med Sabuni och Vilks. Någon egentlig debatt blev det aldrig utan respektive sida framförde sin ståndpunkt.

Men en viktig sak påpekades, och det var att Lars Vilks knappast behöver oroa sig för att några al-Qaida ska komma till Sverige för att ta honom av daga, han bör däremot oroa sig en hel del för att enskilda galningar ska agera. Guillou gav exempel på några sådana händelser, så sammantaget finns det absolut ett hot mot Vilks säkerhet. Att just ”Jihad Jane” blir en del i detta är en självklarhet.

För ett ögonblick tänkte jag nästan uppmana alla som kommenterar här att tillägga ordet ”Jihad” framför sina namn, Jihad Erik, Jihad Matte, Jihad Jakob, Jihad Sara, Jihad Tom etc. Det skulle vara humor samtidigt som det visar på det uppenbart absurda i att bygga en debatt som dominerat massmedia någon vecka på att en hel- eller halvgalen kvinna i USA är så uttråkad att hon låtsas vara islamist och terrorist, allt i en och samma person. Men gör inte ett sådant namntillägg, jag har inte lust att sitta och editera..

Men gör dig däremot själv själv den tjänsten att se början av Agenda på nätet om du missade programmet igår. En annan sak som jag tänkte på under flera replikskiften var att det verkar som om herr Guillou faktiskt läser bloggar. Han har uttryckt sig negativt om bloggar vid ett antal tillfällen, samtidigt som det verkar som om han snappar upp en hel del argument från bloggosfären. Det kan förstås vara tillfälligheter eftersom det rör sig om funderingar som många har, men ändå.

Guillou hävdade att svenska nazister har mördat 14 personer under de senaste tio åren, jag har för mig att det var 12. Oavsett vilket så är uppenbarligen våra svenska nazister betydligt farligare än amerikanska tanter som fått en knäpp.

intressant Tags : , , , , , , , , , , dn1 svd ex ab1 t


18 svar till “Sabuni, Vilks och Guillou”

 1. Själv funderar jag att skippa ”Jihad” och ha ”Korståg” istället! Som parentes kan jag förtälja att en av mina första stora kärlekar gick under namnet ”ICA-Eva” för att skilja henne från Eva som inte jobbade på ICA.

  Vänligen

  Korstågs-Anselm (Move over Arn, I’m in a bad mood today)

  • En av mina gamla flickvänner kallades Häst-Ann har jag för mig, allt för att hon tidigare varit hästbiten isf hundbiten. Själv kallades jag ”Bomben” av några eftersom jag hade ett brinnande pyroteknikintresse. Mina föräldrar kallade en av mina kompisar för Dynamit-Åke, eller Spräng-Åke av samma skäl. Det är kul med sådana namntillägg, säkerligen har man själv något som ung, nåt man aldrig ens fick höra. Kanske tur det… :-)

 2. Jan Guillou är helt enkelt suverän: Yttrandefrihet är inte till för att skydda sådana som Leonardo Da Vinci…:-D

  Hur får han såna fullträffar på löpande band om allt mellan himmel och jord, jämt? Vilks och Sabuni såg rätt så oroade ord. Det måste vara en mardröm att diskutera mot ett sådant snille!

  • Ja det var elegant formulerat. Jag log oxo, Vilks hjärta blödde. Ingen tar hans ”konst” på allvar… :-)

   • Några holländare tycks göra det. Vilks säger själv att han har ett gig där nere.

 3. Det behövs inga vapen för att vara blåst i huvudet.

  Jag skulle vilja se en bild kanske på jesus på korset med en stånd, samtidigt som några prostituerade utför poledancing mot korset. Och sedan kan man, för att inte diskriminera någon, ta dom prostituerade och placera dom vid varje bild av diverse framstående män i religionen. Kanske Buddha, Muhammed, Moses (eller kanske David).
  Sedan hade jag gärna sett om SvD hade vågat återge vissa av dessa bilder, särskilt Jesusbilden eller Davidsbilden.

  Kanske ska bli konstnär. Och man kanske blir lika känd som Vilks. Men det där med hot mot honom är överdrivet. Homosexuella lever under större hot i Sverige än vad Vilks gör.

 4. Här nere kallas jag för Sara på bruket, kanske för att ge mitt namn en proletär anstrykning.
  Jihad-Sara passar däremot inte min pacifistiska läggning.

 5. Det var intressant att höra Sabunis inlägg – eller rättare sagt brist på intresse för det som skulle diskuteras. Hon försökte hela tiden relatera till Kuba, vad det nu hade med saken att göra? Hon torde nog tillhöra kategorin ”stolpskott” i regeringen.

 6. Men gode gud! Står Vilks och säger att det ingår i hans yttrandefrihet att vara med på vilka konstutställningar som helst?! Han argumenterar för att yttrandefrihet hotas av att kuratorer inte vill visa hans teckningar i de lokaler de bestämmer över!

  Jösses, då känner jag folk som drabbats hårdare av censuren och hotet mot yttrandefriheten än Vilks, de har inte fått visa sin konst någonstans!

 7. Kan vara värt att notera att JO förklarat att det var fel av en anställd vid Linköpings kommun att ta ner en affisch som föreställde djävulen bajsandes på Jesus huvud.

  Men det som slåt mig är det inte riktigt funkar med att ”ge igen” med samma mynt, genom att framställa Jesus som rondelhund, eller ens bajsad på, utan det verkar som att Jesus måste våldtas på något sätt.

  Är det inte märkligt?

  • Toleransen i Sverige är nog högre på ett generellt plan. Det är nog därför som bågen måste spännas högre. Kristendomens roll hos svenskarna var likadan för hundra år sedan, men så är det inte idag.

 8. ”Guillou hävdade att svenska nazister har mördat 14”

  Jag uppfattade inte som att han menade att alla 14 var nazistdåd när han talade om att vi haft 14 politiska mord i Sverige. Olof Palme, Anna Lindh plus 12 nazistdåd blir ju 14.

  • Minns inte hans exakta formuleringar, men Palme finns inte med i listan, gärningsman okänd plus att det var 25 år sedan.

 9. Jag trodde först att det var amerikansk media som kallade henne (Fatima/Colleen LaRose) för Jihad Jane men det var hennes namn på Youtube. Så hur absurt namnet än är så kallade trots allt hon sig själv för det…