Rojalism en farlig åkomma

Idag skriver tidningarna om Carl Philip, en värmländsk hertig som tack vare sin kungliga börd fått låna en Porsche att halka omkring med.

Jag tycker visserligen att motorsport har sina poänger, särskilt som åskådare. Vi som tillhör gruppen sadistiska åskådare njuter alltid när förare smular bilar för mångmiljonbelopp. Jag minns bland annat en start i Formel 1 för 8-10 år sedan. Man startade trots att det regnade för att prognosen var att regnet skulle upphöra inom kort. Därför gav sig nästan alla bilar ut på slicks (omönstrade däck) vilket tog en ända med förskräckelse redan efter ett halvt varv. Jag tror att det var 24 bilar i starten men bara sju kunde fullfölja så att de kom till omstart, resten var totalförstörda.

Det var kul. TV visade dessutom kraschen i slow motion ett antal gånger medan personalen försökte få bort skrotet. Klart njutbart eftersom inget annat skadades än F1-bilarna som var och en kostar flera miljoner.

Nu har alltså prinsen fått en styrning i en av de lägre klasserna i bilsmularcirkusen. Av allt att döma så har han vissa talanger, redan under träningen körde han nämligen in i räcket. Och tidningarna gör just det som hans finansiärer önskar, de skriver massor om hans racingäventyr och visar bilder på den reklamfyllda bil han fått låna. Sponsorerna jublar över det skamgrepp de tagit på svenska medier, ingen journalist förmår ens försöka leva upp till någon yrkesetik utan alla visar bilder och refererar.

Jag tycker att det är svagt. Mer hade man kunnat förvänta sig…

Jinge

AB DN1 SvD1

Andra om: , , , , , , ,

[tags]Carl Philip, Porche, Racing, Kungafamiljen, Mediekritik, Sponsorer, Reklam, Politik[/tags]

  9 comments for “Rojalism en farlig åkomma

 1. Charlie
  21 april, 2008 at 05:58

  Det är kul att se när bilar chrashar. Kuligast är nog nascar, men att få styrning för att man är prins?

  botten!

 2. Anders
  21 april, 2008 at 06:00

  Av det man såg i TV var det inget som tydde på att han är speciellt duktig, inte ens medelmåttig.

 3. Daniel A
  21 april, 2008 at 07:50

  Är det egentligen inte ett ganska dyrt projekt vi har här i sverige. Det kostar 100 miljoner och det vi får är lustiga hattar, rallyförare och lite glans på nobelmiddagen. Är Borg underrättad om detta slöseri med skattepengarna?

 4. 21 april, 2008 at 07:50

  Ja, men kom igen – Racerprinsen (ev motorprinsen) hur fint är inte det? Det har varit tomt sen Bertil gick bort.

  Att vara design- eller målarprins har inte tillnärmelsevis samma air av både dekadens och lyx som att ha bakåtslick och krascha dyra bilar.

 5. Desdichado
  21 april, 2008 at 10:13

  Det kan ju knappast vara bra reklam för de företag som valt att affischera på den bil som med stor sannolikhet kommer att komma sist eller näst sist i mål?

  För ökad samhällsekonomisk vinst förordar jag därför att Carl Philip får en chaufför och att han själv får sitta bredvid och roa sig kungligt.

 6. 21 april, 2008 at 10:31

  Han har ju definitivt ett ypperligt utgångsläge – det torde vara en barnlek att få sponsorer om man heter Prins Carl Philip – till skillnad från Lasse Svennson – typ :)

  Men om han inte lär sig köra så kommer nog tiden springa ikapp rätt fort…

  /K

 7. 21 april, 2008 at 12:03

  prinsen borde skrämmas: ställ bilen och rädda jordklotsen

  han kunde fått en postcykel det hade varit helt nog när han ändå är ute och cyklar

 8. 21 april, 2008 at 18:13

  embryo, jag gillar hur du tänker!

 9. 25 april, 2008 at 00:41

  Racerprins, det osar fånig machismo….plus att det redan är gjort, kungen är väl så vitt jag vet också bilfantast.

  Nej, nya grepp tarvas, jag hade respekterat en Banjo-prins, eller en pingis-prins…men detta är inte så 2008

Comments are closed.