Reinfeldts storsvenska ambitioner

Det är tyvärr sällan man hittar en så total balans mellan bild och rubrik som på dagens ledarsida i Aftonbladet. Men som synes så har alla goda krafter samverkat och tidningen har funnit essensen i den moderata politiken, själva grunden till att Fredrik Reinfeldt faktiskt är statsminister idag. Orsaken är hans förmåga att lura och bedra väljarna med lockande tal, tal som har sitt ursprung i en folkfientlig och en ytterst näringslivsvänlig ideologi.

Igår sade han på kongressen i Västerås att han vill bli vår nya landsfader, han tror dessutom att han kan gå iland med uppgiften eftersom han anser att svenskarna är mentalt handikappade som han skrev i sin bok. Nästa stora tricks han ska försöka med är att bli folkkär som Tage Erlander, något som han dock får göra utan medverkan av vare sig Hylands Hörna eller en duckande präst i en predikstol.

Jag minns första gången jag lyssnade på Tage Erlander. Det var på 50-talet och han och Bertil Ohlin mötte varandra i en partiledardebatt i Vasaparken. Jag tror att det var år 1955 eller 56, och jag var nio år vid tillfället. Visserligen var inte högtalaranläg-
gningen speciellt effektiv, men tack vare min storlek så lyckades jag tränga mig långt fram och lade speciellt märke till Erlanders nasala och släpiga röst.

Men Erlander sade inte – Givet att, eller – Givet det, han hade större ordförråd än så. Även om mitt minne bara är fragmentariskt idag så kommer jag ihåg att dessa herrar var utomordentligt artiga mot varandra och föreföll dessutom vara vänner. Men som sagt, det var många år innan svenskarna blev så mentalt handikappade att de kunde tänka sig rösta fram Fredrik Reinfeldt till ytterligare en period som statsminister.

AB: ”Framgångslandet Sverige var rubriken på gårdagens tal. Det var ett storsvenskt tal med vårbjörkar och mörka vintrar. Det innehöll inga substantiella framtidslöften, inga påhopp på oppositionen. I ett enda sammanhang stannade Fredrik Reinfeldt vid Socialdemokraterna och det i någon slags beundran för Tage Erlander och hans 23 år långa regeringsinnehav… …I själva verket vet vi att han kommer att fortsätta sänka skatterna för dem som arbetar och att det är de som står utanför arbetslivet som får betala – de arbetslösa, de sjuka, pensionärerna och studenterna.”

Just storsvenska tal har blivit något av Reinfeldts signum. Vi kommer att få höra mer av sådana ju närmare valet kommer. De främlingsfientliga Sverigedemokraterna har armbågat sig fram och över fyraprocentsspärren i opinionsunder-

storsvensk

sökningarna, och det är något som de borgerliga partierna kommer ha i åtanke när de finslipar valretoriken. Man har redan ljugit om det avtal Sverige har med Irak om återvändande, och det kommer mer av den sorten. Högeralliansen kommer att ha behov av att markera mot de nya svenskarna, inte så mycket därför att de är nya, mer utifrån det faktum att Sverigedemokraterna tar många borgerliga röster annars.

Och lita på att det kommer, Folkpartiet har redan agerat sedan före valet 2006, och än så länge så har inte högerpartierna fått upp farten, men de kommer inte stillatigande sitta och se på när SD fortsätter sin marsch mot Helgeandsholmen. Möjligen kommer man att försöka skapa en konflikt med de rödgröna, och då främst Mona Sahlin. Då slipper man ta en diskussion med de främlings-
fientliga och får istället visa upp sin egen fasta hand.

Skaran av människor som förlorar på en borgerlig regering växer så att det knakar, precis som Reinfeldts storsvenska förhoppning om att bli vår nye landsfader.

i Andra om: , , , , , , , , , , , ab1234 svd12 dn123 ex12 t

[tags]Reinfeldt, Högerpartiet, Högeralliansen, Sverigedemokraterna, Främlingsfienlig, Fascism, SD-väljare, Storsvensk, Moderaterna, Landsfader, Tage Erlander, Politik[/tags]

  8 comments for “Reinfeldts storsvenska ambitioner

 1. Maria
  28 augusti, 2009 at 09:07

  Reinfeldt är verkligen storsvensk. Ett eko från förr.

 2. Johny
  28 augusti, 2009 at 09:32

  Ett svenskt ordspråk lyder: ”Den som gapar över mycket mister ofta hela stycket”
  Det bör Reinfeldt och moderatena kanske tänka på innan dom ger sig in i det här. Mister man regeringsmakten igen pga det här kanske dom får göra en egen moderatsång med inslag av nationalsången.
  Kan lyda ungefär så här: ”…vi tronar från tiden från fornstora dar…,…ja vill leva, ja vill bo i Täby”

 3. mr Biz
  28 augusti, 2009 at 10:21

  Tanken på Reinfeldt som landsfader blir rimlig i betraktelse av att vi kanske är ett mentalt handikappat folk. Mycket tyder ju på att så är fallet.

  I en representativ demokrati lägger väljarna sin röst på det parti som man bäst anser företräda sina intressen.
  I vårt fall då på vad vi kan betrakta som en folkvilja att få behålla, samt kanske vidareutveckla, vårt normaltillstånd av mentalt handikapp.
  Det är en demokratins självklara konsekvens att vi därför företräds av den mest mentalt handikappade av dem alla och den som kan visa vägen och hjälpa oss i vår strävan mot perfekt och total idioti.

  Vi har väl alla någon gång upplevt känslan av att omges av enbart idioter men när man börjar tro att ett helt land, eller kanske hela världen, består av idioter är det dags att rannsaka sig själv och försöka förstå att det är man själv som är idioten.
  Den förmågan saknar hypnotisören så han kan säkert bli en representativ landsfader. I sin tankevärld.

 4. Christian
  28 augusti, 2009 at 12:50

  ”Det är tyvärr sällan man hittar en så total balans mellan bild och rubrik som på dagens ledarsida i Aftonbladet”

  Absolut, bara det faktum att det med gigantiska bokstäver står ”FÖREGÅNGSLANDET Sverige”, i en artikel som pratar om att temat var ”FRAMGÅNGSLANDET Sverige”, säger en hel del om nivån på Aftonbladet och den svenska vänstern just nu. Tala om att totalt tappa koncepten.

 5. Sara G
  28 augusti, 2009 at 13:28

  Jag tror att när folkbildningen lades ner, så fördummades svenskarna i mycket ansenlig grad. Många kan inte längre dra ut det viktigaste ur en tidningsartikel – och så tycker man förstås att Reinfeldt ser gullig ut. (Kanske ingår blyförgiftnig som en komponenet, det sägs just så att det var som hände med romarna…)
  Därför lägger alltför många makten i Reinsweint hände, för att han ser ut som en blötögd alfons.
  För det mesta är faktiskt numera mer och mer yta, inget annat snart.

  Så ska numera landet byggas och makten låtsas utgå från folket!

  Bildt har i alla fall den goda smaken att hålla sig borta.

 6. Martin Forsman
  28 augusti, 2009 at 14:37

  Reinfeldt som landsfader, en skrämmande tanke. Här har vi en person som snarare utstrålar ’snälla gilla mig’ istället för ’mig kan ni lita på’. Det är verkligen trist att (S) har plockat fram Mona, den enda (!) person som kan ge Alliansen valsegern 2010.

  Sen så tror jag du överskattar Alliansens eventuella rädsla för Sd, Jinge. Vi har i Alliansen ett antal partier som fullständigt saknar moral och etik och jag skulle tyvärr inte bli förvånad om Alliansen söker stöd hos Sd för att bilda regering om det skulle ge dom majoritet.

  Man vet ju att Sd aldrig skulle stödja ’kommunisterna’, d v s oss i (V), och därmed skulle ett regeringsunderlag vara lätt att skapa. Att (M) har lovat, ja i princip lovat iallafall, att inte söka stöd hos Sd är inget hinder. De har ljugit förr, minns ”Vi ska inte jaga en ungdomsgeneration”, och kan säkerligen göra det igen.

  Personligen hoppas jag att Vänstersidans tydliga avståndstagande från mörkerkrafterna ska vara oss till gagn i valet, då en majoritet av svenskarna bör vara uppriktigt rädda för vad ökat Sd inflytande i en regering skulle kunna innebära.

  • 28 augusti, 2009 at 15:08

   Martin: jag skulle tyvärr inte bli förvånad om Alliansen söker stöd hos Sd för att bilda regering om det skulle ge dom majoritet.

   Det är jag oxo säker på. Men rädslan är nog mer för att småpartierna ska ramla ut, ett lyckat SD-val och Reinfeldt sitter kvar.

 7. 29 augusti, 2009 at 13:53

  Tom: det kan du vara säker på att de gör.

Comments are closed.