Regeringsbråk in i fläkten


Nu berättar kvällstidningen Expressen att det är internt bråk i regeringen, det kan vara en kompensation inför tidningens alla påhopp på de rödgröna i valrörelsen, det kan också röra sig om rena sanningen, och i så fall skulle det vara intressant att höra vad de säger till varandra.

Expressen: ”Statsminister Fredrik Reinfeldt fortsätter att gömma sig. Det har nu gått en vecka sedan han uttalade sig senast. Expressen kan nu avslöja orsaken till Reinfeldts tystnad: Enligt flera källor i regeringskansliet har det under en längre tid funnits en intern konflikt mellan Centerpartiet och Folkpartiet. I hemlighet har partierna vid olika tillfällen försökt sprida negativ information om varandra via medierna.”

När jag gissar på vad de bråkar om så kan jag förstås ha vissa idéer, Maud Olofsson till Jan Björklund: ”– Kallar du Andreas Carlgren för ministerattrapp en gång till så åker du på en propp!” Jan Björklund: ”– Fan, där sprack ett fönster igen, har ni täckjackor på er inomhus hemma i Ramvik?”

Personligen tycker jag att det är trist att alliansen ska vara i luven på varandra, för jag förstår att det Expressen skriver är sanningen och inget annat än sanningen. Har Olofsson och Björklund något slags relationsproblem så mäktar i vart fall inte Reinfeldt att medla mellan parterna, det vill nog till Carlgrenska lösningar för att lösa interna problem inom regeringen. Och vad det innebär kan tjugofem vargar vittna om från sin himmel.

Expressen: ”Sprickan mellan allianspartierna blir också tydlig i synen på ett eventuellt samarbete med Miljöpartiet. Miljöpartiets språkrör fick som väntat i går besked om att de inte är välkomna in i regeringen – trots att partiledaren Maud Olofsson (C) och miljöminister Andreas Carlgren (C) så sent som för några dagar sedan öppnade den dörren. – Jag skulle inte ha nåt emot det, svarade till exempel Carlgren på frågan om Miljöpartiet skulle erbjudas ministerposter.”

Av detta kan man dra slutsatsen att både Olofsson och Carlgren är oförsiktiga med sanningen. Att släppa in ett riktigt miljöparti i regeringen skulle göra det extra tydligt att det parti som kallat sig själva för Alliansens Gröna Röst har varit oförsiktiga med denna sanning på ett överraskande konsekvent sätt. Inte ett enda ord kan man tro på.

Fredrik Reinfeldt är statsminister i en minoritetsregering, det kommer få till resultat att de främlingsfientliga tydligt kommer att stödja borgarna i praktiskt taget varenda fråga. Vad det kommer att leda till på sikt är svårt att sia om, men de olika vadslagningsbyråerna kommer snart att meddela att oddset är mindre än 1,5 på ett nyval inom denna regeringsperiod.

it , , , , , , , ex12 ab1 dn12 svd12


10 svar till “Regeringsbråk in i fläkten”

 1. Ojojoj, tidningarna skriver och skriver. Inte mycket att bry sig om, särskilt inte kvällstidningarna. Inte heller behöver man bry sig om det du skriver, att en borgerlig minoritetsregering skulle ge SD inflytande. SD kanske röstar med Alliansregeringen ibland, men so what. Om regeringen lägger en proposition som går SD emot så är det bara för några rödgröna, lämpligtvis Mp, att rösta med regeringen så är SD utmanövrerade. Detta förutsätter alls ingen regeringspost. Om Mp skulle kommit in i en regering och där få igenom några av sina käpphästar så vore det ett befängt och fullständigt odemokratiskt resultat av att några procent av befolkningen röstat på SD.

 2. På riksdagens hemsida om misstroendeförklaring så står det så här:
  Oktober 1998: Moderaterna får igenom en omröstning mot statsminister Göran Persson i samband med att riksdagen öppnar. De är missnöjda med att han inte valt att avgå efter valet samma år då majoritetsförhållandena i riksdagen förändrades. Förslaget röstas ned med siffrorna 186-82 (74 avstod, 7 frånvarande).

  ett annat exempel:
  Oktober 2002: Moderaterna får igenom en omröstning mot regeringen. De är missnöjda med att Socialdemokraterna tre veckor efter valet ännu inte har kommit överens med Vänsterpartiet och Miljöpartiet om deras stöd till regeringen. Förslaget röstas ned med siffrorna 174-158 (17 avstod, 0 frånvarande).

  Om man begär misstroendeförklaring nu mot regeringen så får man egentligen se hur SD spelar sina kort.

  • och då skulle SD istället stödja en rödgrön regering?
   kanske inte det troligaste?
   och kommer s att ställa misstroendevotum?
   kanske inte heller det troligaste?

   hyckleriet ligger ju i att (m) ställde misstroendevotum när en majoritetsregering som förlorat sin majoritetsställning satt kvar i minoritet
   nu gör ”den store ledaren” samma sak;
   Reinfeldt lever inte som han lär
   till det är han alldeles för maktangelägen (finare ord för maktxxx)

   tänk er det omvända
   att s skulle gjort samma sak
   då hade makten och dess megafoner gått i taket
   med domedagsrubriker…

   • hyckleriet ligger ju i att (m) ställde misstroendevotum när en majoritetsregering som förlorat sin majoritetsställning satt kvar i minoritet

    – De gjorde inte en misstroendeförklaring för att det var en majoritetsregering som gått till en minoritetsregering. Det var en minoritetsregering som gått till att bli en ännu mindre minoritetsregering; de krävde två partiers stöd för att sitta kvar istället för ett.

    Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Riksdagsvalet_i_Sverige_1998

    Den socialdemokratiska minoritetsregeringen, Regeringen Persson, under ledning av statsminister Göran Persson kvarstod. Men den stora skillnaden mot föregående mandatperiod var att regeringen var beroende av två partiers stöd. Under den tidigare haft det räckt med ett parti.

    Göran Persson satt aldrig i en majoritetsregering överhuvudtaget. Innan Alliansens första period 2006 så var Fälldin -79 den tidigaste majoritetskoalitionen och den tidigaste majoritetsregeringen var Palmes första period. Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_regering

    • sorry jag blandade ihop moderaternas misstroendeförklaring och deras motion…

     men kontentan är väl densamma?

     att en regering alltid ska avgå efter ett val?

 3. Det är inte utan att man undrar vad Göran ”mänskligare samhälle” Hägglund har för roll i konflikten. Förvisso har hans lagar om civilkurage inte klubbats igenom men kan vi kanske få vänta oss att Expressen följer upp med Hägglunds roll imorgon?

  Håller med dig ang. miljöpartiet och centern. Om miljöpartiet släpps in i regeringen på samma villkor som de andra partierna, vilket inte kommer att hända utan rejäla eftergifter i miljöpolitiken, kommer det bli uppenbart att centerpartiet inte klarar att förhandla i miljöfrågor, kanske också att kristdemokraterna inte kan förhandla om sjukförsäkringsfrågor. Tror dock inte det händer. Miljöpartiet klarar sig bäst på sin egen politik.

 4. Det är troligt att den här regeringen spricker innan mandatperioden är över om inte kd och c vill utplåna sig själva. Om kd och c skulle göra fullständig analys av sin situation så kulle de nog dra sig ur omgående då de troligtvis inser att de inte har råd med moderatpolitiken, då den slår undan fötterna för deras existens.
  Om läget är som Expressen skriver så försöker nog Reinfeldt forcera fram en hel del beslut. Det bästa för oss vore att regeringen sprack redan i skrivande stund.

  • Frågan är om de vågar, broder fyra procent i bl.a. Täby, Danderyd och Askims valkretsar håller dem kvar, kolla på valmyndighetens hemsida så är det tydligt hur de taktikröstar i kommuner där moderaterna annars brukar få nästan alla röster och där en röst på fyrtio hamnar på andra partier än allianspartierna. Utåt i media kommer småpartierna inte våga bråka… Maud byts ut och därmed tror nog centern att problemet är löst (i någon mån är det ju det) men för kristdemokraterna ser det mycket sämre ut. De har fortfarande problemet att deras kärnväljare straffar deras mer liberala kandidater, vilket hindrar dem från att nå bredare väljare än broder fyra procent i villaförorterna…

 5. Personligen tror jag det blir minst 2-4 politiska vildar i riksdagen.
  Ännu fler i lansdstingen och lokalt.

  Med vad det innebär.