Regeringens mål – Slopa välfärden


Högerregeringen gör vad de kan för att öka klyftorna, Reinfeldt åker runt och lyssnar på folket, men han har uppenbarligen satt in öronproppar. Opinionsmätningarna visar att de rödgröna ligger stadigt strax över 50 procent av väljarsympatierna trots Aftonbladets fantasifulla rubrikval.


AB:
”Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet har förlorat stöd i Sifos senaste väljarundersökning, tillsammans 1,6 procentenheter. Därför tar den regerande partialliansen in ytterligare något på oppositionens försprång och de två blocken får 44,3 respektive 50 procent av väljarnas röster i januari.”

Det underliga med rubriken är förstås att man längre ner i artikeln berättar att det gjorts tre undersökningar och att oppositionens resultat är bättre i de andra. Det samtidigt som man berättar att alla förändringar är inom den statistiska felmarginalen. Med andra ord: Rubrikvalet haltar. Minst sagt.

Lena Askling skriver på tidningens ledarsida att regeringen är på väg att sabotera sjukförsäkringen, och att högerregeringen är på väg att rasera inkomstbortfallsprincipen. Det sker dessutom i snabb takt samtidigt som klyftorna ökar i samhället. Man talade inledningsvis om ”utanförskapet” men likafullt så för man en politik som ökar detta utanförskap, och det i en accelererande fart.

Högerpartierna har insett att det kommer ta decennier innan de åter har en chans att sitta i regeringsställning, därför har de som målsättning att rasera så mycket som möjligt av välfärdssamhället, sälja ut så mycket de kan av statliga företag. När sedan kommunerna drabbas av den ekonomiska krisen så svarar Anders Borg att kommunerna får se till att omstrukturera verksamheten så att de klarar sig själva. Med andra ord – att följa efter det dåliga avrustningsexempel som regeringen själv utgör.

Någon skrev att Fredrik Reinfeldt åker omkring och lyssnar på folket, antagligen har han sagt det själv, men skulle han lyssna på folket skulle den politik de nu för inte genomföras. Väljarna vill inte ha sämre sjukpenning, a-kassa och mindre trygghet. Men den magiska formeln har varit talet om ”utanförskap”. Det överraskade antagligen många svenskar att få höra högerpartiets ordförande tala om det, men nu inser alltfler att tanken bara tomt prat för att kunna omfördela inkomsterna så att de i Djursholm och på Östermalm får behålla mer.

Regeringen känner sig antagligen inte helt färdiga med raserandet av välfärdssamhället, man vill försätta de rödgröna i en situation där de inte kommer att klara av att återställa samhället efter den holmgång som högerpartierna gett välfärden.

DN1 Dagen SvD12 – Andra om: , , , , , , , , , , , AB123 it

[tags]Fredrik Reinfeldt, Högerregeringen, Alliansen, Välfärden, Försäkringskassan, A-kassan, Utanförskapet, Opinionsmätningar, Högerpolitik, Djursholm, Östermalm, Politik[/tags]


23 svar till “Regeringens mål – Slopa välfärden”

 1. Snacka om att var negativ! Eller snarare desperat.. Påstå att regeringen har en målsättning att rasera så mycket som möjligt?!
  Det vittnar om ett tankesätt som liknar ett tunnelseende. Är det så jobbigt med förnyelse? Sossar ljuger och har alltid gjort, men att det fortfarnde finns kvar dessa insnöade formuleringar är ofattbart. I nutid. Sverige är inte som på Palmes tid! Alliansen har unga ledare som ”ligger väl i tiden”! Orkar sossar inte hänga med så lås in er i er kammare och sitt där och förfasa er. REGERINGEN RASERAR INTE, UTAN BYGGER UPP DET FÖRFALL SOSSARNA LÄMADE EFTER SIG! Och det blit tufft i början Och nu i dessa finanskriser är det mycket extremt. Men regeringen rår väl för det också? Den globa krisen i hela världen? Så var det ju förra gången. Enligt socialdemokrater. Men nu vet vi bättre vi medborgare som gick på den lögnen också…

 2. Mia: Precis som du tycker ung. 45% av Sveriges befolkning. Vi andra 50% tycker tvärt om, att regeringen nu fattar beslut som kommer ta otroligt många år att reparera.

 3. Jag håller med, regeringens målsättning är att rasera välfärden som vi är vana vid att se den. De tycks nämligen ta globaliseringens konsekvenser på allvar. De förstår att de lågutbildade måste sänka sin lön, standard och sina arbetsvillkor, för att kunna möta ökad global konkurrens. Vartenda steg de tar tyder på detta, att de anser att ökade klyftor är ett måste för att Sverige ska klara sig på marknaden. Att de sedan inte heller har något solidaritetstänkande, eller inte ser avigsidor med splittring och ökade klyftor i samhället, är ett allvarligt problem. De skulle aldrig våga höja skatter. Måtte de inte styra efter 2010.

 4. Undrar hur historikerna kommer att bedömma denna tids politik? Det är ju bara bögbröllop och upphovsrätt för hela slanten? Under tiden så är det stora och viktiga frågor som inte debatteras alls. Men förhoppningsvis kommer Alliansens hets mot sjuka och arbetsösa att straffa sig 2010…

 5. Alliansens arbetslinje att så många som möjligt ska jobba, så få som möjligt leva på bidrag är sund.
  Pengar kommer inte från himmlen, det är exportindustrin som drar in pengar som skapar välstånd.
  Många sossar inser detta samband, men på övriga vänsterflanken verkar insikt saknas.
  Parallellen kan dras till Sovjet och kommunisstater, som på pappret hade hög social trygghet, men där folk i praktiken levde eländigt, utom nomentklaturan som vältrade sig i lyx.
  Ingen kan skylla finanskrisen på alliansen(?), men vad som borde debatteras mera är om krisen är mer strukturell och långvarig än man tror.
  Vi kan mycket väl hamna i läge då politiker oavsett kulör tvingas höja skatter och samtidigt försämra skola, vård och omsorg för att balansera en allt mer krympande ekonomi.
  Då får vi ett hårt, fattigt och ojämlikt samhälle.
  Vem som bäst sköter landets ekonomi är därför ohyggligt viktigt.
  Sossarna var duktiga på detta under GP, han körde över tokvänstern.
  Tyvärr saknar Sahlin den kraften, alliansen är bäst på att sköta ekonomin och Anders Borg åtnjuter respekt långt utanför sina egna led.

 6. ”REGERINGEN RASERAR INTE, UTAN BYGGER UPP DET FÖRFALL SOSSARNA LÄMADE EFTER SIG!”

  Mia det är mycket sällan jag anklagar någon för att ljuga. Men att sossarna lämnade efter sig ett förfallet Sverige är verkligen en lögn. Jag har hört detta som du skriver sägas ofta och det förvånar mig. För i alla listor så har Sverige legat mycket bra till. När det gäller konkurrens kraft, när det gäller sjukvård i statistik från hela världen och när det gäller samhället i stort. I alla dessa fall har vi legat mycket bra till. Så att Sverige skulle vara ett förfallet land innan nuvarande regering tog över är en rent sagt ut lögn.

 7. Johan Kjellén: ”Sossarna var duktiga på detta under GP, han körde över tokvänstern”.

  Det var detta hänsynslösa beteénde som låg till grund för valförlusten om du inte minns. Väljarna röstade inte in Alliansen, utan man straffade GP och Sossarna.

  När vi nu äntligen åter verkar få ett sunt VÄNSTERALTERNATIV i form av en RödGrön Allians förstår jag att Högern börjar få skrämselhicka. Det blir INTE regeringsskifte genom att Vänstern försöker bli mer som Högeralliansen utan genom att man visar på de positiva effekterna av att ha ett samhälle där vi bryr oss om varandra.

  Under Högeralliansen frodas egoismen och jag är övertygad om att ”vanligt folk” kommer rösta bort dem när de ser vad deras politik leder till i tider av lågkonjunktur.

 8. Det var socialdemokraterna som raserade svenska välfärden – det började redan då Olof Palme styrde på 1980-talet och AP-fonderna infördes. Det var då s-regeringen började ”sälja ut” statliga bolag genom att göra dem till affärsdrivande verk och bryta ned dem (se på SJ och uppdelningen av Banverket mfl, som fortsattes av S på 1990-talet). Samma politik, men mer borgerlig, för även Mona Salin – wait and see…. Rösta på Ohly istället!

 9. Mia,
  Det känns som att du är Väldigt omedveten om politisk historia,allt du pekar på i detta samhälle av överflöd och kunskap,har tillkommit under arbetarregimens tid.Vårt kära land ligger i tätpossition på de flesta områden du kan tänka dig,om du påstår att det är alliansen som byggt Sverige så håller jag inte med dig, GötePöte

 10. Det verkar ju som regeringen tycker att det allra viktigaste av allt är skattesänkningar för de som har arbete. Skatterna tycks vara 90 % av deras prioriteringar.

  De motsätter sig vidareutbildning ytterst hårdnackat och påtalar jämt om att folk ska börja högskolan så de slipper ta ansvar för de arbetslösa. Samtidigt gör regeringen det svårare och svårare för äldre att börja högskolan, för de menar med allvar att folk ska hoppa av a-kassan när de ska börja studera. Studerar du på eget bevåg måste du betala FULL a-kasseavgift och när skolan är stängd får du ingen a-kassa om du inte lyckas själv hitta jobb. Dårskap kallar jag den borgerliga (experiment)politiken.

  Dessutom finner jag det vämjelikt med deras tal om ”elitskolor”. Högern är fortfarande samma överklasshöger som tidigare. De har bara blivit mer silkeslena i truten

 11. Mia och Jenny är goda representanter för den skandalekonomi, som kallas nyliberalism – och som nu fört in världen i en ekonomisk kris av sällan skådat slag!
  Därför skulle det vara mera klädsamt med ett mindre högljutt angrepp på motståndarsidan, eftersom Reinfeld och Co tog över ett mycket välskött Sverige – som borgarna nu håller på att sälja ut till sina kompisar…
  Innan var landet, efter moderötternas framfart, nära konkursfärdigt.
  Och så vitt jag kommer ihåg var det dåvarande statsminister Carlsson som ställde upp för regeringen Bildt och fixade till det.

 12. Oavsett vilket parti ni röstar på så är det fortfarande PENGAR som styr. Inte politiker.

 13. Borgare tycker att skatt är stöld av privat egendom.
  Borgare tycker att låg skatt är hög välfärd och hög skatt är låg välfärd.

 14. Borgarna i sverige är minst trettio år efter sin tid. Den ekonomiska politik de vill ha har us haft länge nu, vad är resultatet. Ett land som faller samman allt mer, ett land som nu Obama och demokraterna ska försöka lyfta upp igen och komma i kapp europa och japan.
  För att klara det projektet skulle us vara tvingade att ha en skattesats någonstans mellan 41 – 44 procent.
  Så det vi verkligen behöver gör att att undvika plagiera en redan misslyckad politik.

 15. Jag såg några siffror och de såg inte ljusa för alliansen, för i dessa had KD kommit undergränsen och skillnaderna var då störe även med folkpartiets och moderaternas ökning.

  Men dessa siffror betyder ingenting för det är 2 år kvar till val och mycket hinner hända innan dess och med rykten om ökade inre strider i moderaterna och KD så bådar det inte gått för dem.

 16. Nya alliansen jobbskattebidrag var faktiskt en reform, som de införde med motiveringen den skulle se till att produktiviteten i Sverige ÖKADE.
  I finansministerns kreativa bokföring så räknade han med att förra året(2008) så skulle produktiviten i Sverige ökat med 2.4%.
  Vid en nu årliga räknenskapskontrollen, visar siffrorna den istället minskat -1.1%

  Nya alliansen har tydligen lyckats med att denna gång vid makten, inte bara rädda banker utan även på helt egen hand startat en statligt finansierad Ebberöds bank.

 17. Gullig bild….! Om Aftonbladet vore en privatperson skulle diagnosen vara lätt att ställa: Schizofreni !

 18. Ni som påstår att Sverige och svenskar är så bra och har det så bra – har ni ens kollat på internationell statistik (alltså inte (S) propaganda)??

  Och ni som påstår att socialdemokraternas politik inte gjort att Sverige är på dekis – har ni titta på trenderna inom bla utbildningsväsendet (där man i OECD’s rapporter bla ser att vi trots att vi fortfarande har en av de dyraste skolorna har halkat ned på kvalitetsfronten betänkligt – Finland ligger fö. mycket bra till – trots mindre pengar till skolväsendet)

  Är det någon politik som är förlegad är det väl den socialdemokratiska vänstervarianten som funkade bra fram tills 70 talet. Sen, iom Palme bla, blev den än mer vänsterorienterad och vi började halka efter. Utgångsläget efter 50-60 talet var ju dock bra så det såg ljudst ut då. Efter slutet av 80-talet har det ju dock bara gått nedåt – och framför allt sjukskrivningarna och just problemet med får få i arbete har varit ett stort problem – mao MYCKET bra att borgarna tar tag i det – för under GP räckte det ju med att neka ersättning eller överföra ett antal personer till en annan post i statistiken bara så löste man ju problemet !?!? Not !

  Sen är det väl tyvärr så att ”nya” moderaterna inte är så nya. Dom slutade tjatet om skattesänkningar, men genomför ändå till stora delar deras ”gamla” politik – lite mer liberala tankegångar hade man väl hoppats på. De blåkonservativa verkar dock fortfarande ha fotfäste. Och mellan rödkonservativa, och blåkonservativa vet jag inte vem jag föredrar :(

  Kan inte ngt nytt mittenparti stiga fram tack. De etablerade partierna verkar mest vara gmala dammiga politiker hela bunten, även om det finns bättre och sämre.

  /K

 19. ”Ni som påstår att Sverige och svenskar är så bra och har det så bra – har ni ens kollat på internationell statistik (alltså inte (S) propaganda)??”

  Klas det är just internationell studier och statistik som dyker upp då och då som jag kollat upp genom åren. Vi är INGET land som var i förfall innan nuvarande regering tog över som bla Mia hävdar. Självklart kunde/kan vissa saker bli bättre MEN allt detta är trots allt riktig finlir vi sysslar med i Sverige.

  Däremot om vi börjar tala om många aspekter av demokrati så anser jag att under förra regeringen så börjades det verkligen tas farliga steg till att försvaga våra demokratiska rättigheter. Alla dessa steg väljer nuvarande regering att fortsätta med.

 20. På Aftonbladets kultursida skriver Dan Josefson idag en mycket intressant artikel med rubriken:
  Welcome back, Keynes!
  Nu vill ekonomerna möta krisen med stimulanser. Dan Josefsson ser en ekonomi återuppstå. Den Keyneanska:

  Mona Sahlin bör därför omgående göra ett lappkast och avstå från vidare samröre med den nyliberala politiken och dess respekt för överskottsmål och budgettak om vi vill ha ett hållbart samhälle och inte kastas av flaket med jämna mellanrum…

 21. Hittade samma artikel med samma vilseledande rubrik i DN. Trodde då att det var DNs kända vana att föra politik på nyhetssidorna som låg bakom rubrikvalet. Men vad har Aftonbladet för ursäkt?

  Och vad gäller Sverige så ligger vi mycket högt upp i de flesta internationella jämförelser. Men tidningarna är usla på att berätta om det…och så finns det ju sura och frustrerade och sverigehatande nyliberaler som gillar att försöka vilseleda folk genom att baktala vårt land.
  Se gärna
  http://sverigearbast.blogspot.com/
  (länken kan också nås genom att googla ”Sverige är bäst”)