Rasismen i Sverige


Utvecklingen i Sverige ter sig märklig. Vi har fått se hur olika högröstade grupper agerar mot antisemitism och vi har till och med fått en myndighet som ska påminna svenskarna om den rasism som ledde till Förintelsen. Parallellt med detta så har ledamöter i Sveriges Riksdag skänkt pengar till den israeliska armén för att de ska kunna fortsätta att utrota muslimer.


Den senaste veckan
har Skånepolisen visat sig sakna ledning och den allmänna bilden är att slöddret befinner sig inne i polisbilarna och att de både är uniformerade och beväpnade. De talar om invandrare med Mellanösternursprung som ”apajävlar” och kallar färgade invandrare för Neger Niggersson. I vår nuvarande regering sitter det ministrar som på fullt allvar krävt att alla småflickor med utländsk bakgrund ska få sina könsorgan inspekterade av statliga könsorgansinspektörer.

En annan minister i samma regering har föreslagit att lärarkåren ska starta ett intimt samarbete med Säkerhetspolisen för att staten på det sättet ska få inblick i hur en viss grupp invandrare tycker och tänker. Ur den aspekten ter det sig närmast naturligt att landets exekutiva makt, en verksamhet som dessutom har våldsmonopol, hyser med-
arbetare med samma sorts fördomar och åsikter som tycks vara företrädda i övermått i landets regering.

Åsa Petersen/AB: ”Strukturell rasism, att människor särbehandlas på grund av hudfärg och ursprung, är ingenting som Sverige vill kännas vid. Vi är så övertygade om att vi inte är rasister, att rasismen får florera fritt. Vi försöker alltid ursäkta rasistiska beteenden med något annat och mindre skämmigt än fördomar. Därför är risken att ingen tar ansvar för händelserna i Skåne. Att de rasistiska glåporden fördöms och glöms utan att någonting egentligen ändras.”

Den svenska rasismens politiska företrädare tycks alla vara folkpartister, eller människor som i olika sammanhang kallar sin egen ideologi för ”liberal”. Nu har dessutom en klart rasistisk och fascistisk organisation som Sverigedemokraterna kastat sig in i den politiska verklighet som beskrivs i form av opinionsundersökningar och tabeller. Forum för Levande Historia har som målsättning att med-
vetandegöra landets skolelever om den rasism som ledde fram till Förintelsen, detta för att historien inte ska upprepas.

Men islamofobin i Sverige har aldrig varit så ansenlig som den är idag. Några av islamofobins främsta banerförare sitter i Sveriges regering, och flera av dem sitter i landets lagstiftande församling. När dessa ledande företrädare omfattas av en människosyn som påminner om den som grasserade


Bildens ursprung oklar, men avsikten kan man ana…

som värst under trettiotalet, är det då underligt att vissa inom landets poliskår yttrar sig som de gör? När sedan åklagarmyndigheten får in anmälningar mot dessa poliser så läggs förundersökningen ner i samma ögonblick de hamnar på åklagarens bord.

Landets justitieminister, Beatrice Ask, sitter i TV-
sofforna med ett bekymrat uttryck i ansiktet och förklarar att – så här får det inte gå till. Polischefen i Malmö sitter i samma soffa med en lika bekymrad uppsyn och säger att – vi satsar mycket på utbildning av våra poliser. Men inom hans egen myndighet används fiktiva namn som ”Oskar Neger” i utbildningen.

När Åsa Petersen skriver i Aftonbladet att det finns risk för att ingen tar ansvar för händelserna i Skåne så är hon sanningen på spåren. Ingenting kommer att hända, möjligen kommer regeringen att avsätta ett par miljoner till mer utbildning där polismyndig-
heterna blir förbjudna att sätta rasprägel på figuranternas namn.

Men vad hjälper det när ändå alla vet hur de ser ut och vilken religion de har?

Är det någon som förväntar sig att kvällstidningen Expressen på sina kultursidor ska börja beskriva de verkliga problemen i stället för de fiktiva? Eller att Forum för Levande historia ska börja tala om rasismen i Sverige – år 2009?

Andra om: , , , , , , , , , , , , , it AB12 HD12 SDS SvD123 DN12

[tags]Beatrice Ask, Jan Björklund, Nyamko Sabuni, Fredrik Malm, Fredric Federley, Islamofobi, Sionism, IDF, Rasism, Justitieministern, Skånepolisen, Polis, Högerregeringen, Politik[/tags]


18 svar till “Rasismen i Sverige”

 1. ”Den unge 15-årige pojken gick förbi de två poliserna och ”nöffade” flera gånger. Inför flera vittnen kallades de manliga poliserna även för ”grisar”.

  Den 15-årige pojken åtalas nu för förolämpning vid Solna tingsrätt.”

  http://www.metro.se/se/article/2009/02/10/00/1853-45/index.xml

  Det är sådan här rättvisa inför lagen som stärker förtroendet för polisen och rättssamhället i Sverige.

 2. Jag tror att det faktiskt satsas på polisutbildningen i Sverige.Man satsar verkligen hårt på att utbilda poliskåren till rasister, så mer utbildning behövs det inte. Möjligen skulle utbildningen ta en annan riktning till medmänskligt tänkande men det är väl kanske ingenting för oss indoktrinerade västerlänningar. Tack för en klarsynt och intelligent blogg Jinge.

 3. Herregud, vågar man ens ringa till grisen när sånt här kommer fram?

  Ska framtidens rättvisa sitta i biceps och vem som har störst kofot och skarpast filade knogjärn?

  Rensa ut polisen! Avskeda samtliga och låt dem söka om sina arbeten efter en urvalsprocess som skulle få ärrarna att skämmas! Polis är INTE ett vanligt yrke!

 4. Vad som varit bra med den här skandalen är att vi faktiskt fått till en debatt om rasismen i samhället. För många är de som envist hävdat/r att rasismen inte är något stort problem. Och just därför är det intressant hur hela skandalen kom upp i ljuset. Dvs att polis och åklagare själva presenterade det numera ökända materialet utan att för den skull reagera över den rasism som där framkom. Nu är det poliskåren som fått bära hundhuvudet för den ”dolda” rasismen i samhället. Men problemet är större än så, för vi vet också att nysvenskar diskrimineras när de söker lägenhet och arbete.

  Våra beslutsfattarna lever i en föreställningsvärld om att rasism enbart finns hos en liten grupp extremister. Det är med andra ord inget stort problem, utan mer en udda och tragisk företeelse. Kanske vaknar de när de inser att de fått nya kollegor i sin kammare. Kollegor med samma primitiva värdegrund som en del poliser i Malmö visat sig ha.

 5. Jag tycker att det är bra att du pekar på antisemitismen inom Sverigedemokraterna. Jag var tillsammans med en kille för några år sedan som hade ett hakkors intatuerat på ena armen. Han sade att det var på skoj men talade ofta om ”judesvinen” och alla judebankirer och annat. Idag är han kommunalpolitiskt aktiv för sverigedemokraterna i en kommun här i Skåne och låtsas nu vara för Israel. Jag minns vad han sade för fyra år sedan. Om både judar och muslimer.

 6. Jag kan säga såhär, att rasismen i Sverige är mer utbrett än vad man tror.

  Som utlänning och muslim möter jag rasism i olika ”skalor” väldigt ofta.
  Speciellt p.g.a att jag är muslim.
  Räcker med att man blir bemött som om man inte har en hjärna och att de talar med en som om man är en bebis.
  Det är fruktansvärt kränkande!
  Nog hör man också massor av saker som har hänt många invandrare och muslimer, men som aldrig lyfts fram i media.
  Att poliser som ska finnas till för att ge skydd åt samhället beter sig som idioter är skamligt!
  Detta kommer enbart leda till att fler och fler, i synnerhet invandrare knappast kommer att ha något förtroende för polisen.

  Nä, nu är det dags att man tar detta på allvar.
  Fast i och för sig, när de som styr landet själva är rasister så lär det knappast bli någon förändring till det bättre.

 7. Arebir #6, jag håller fullständigt med dig. Det är på tiden att medvetenheten om det rasistiska Sverige ökar bland allmänheten.

  Det är väldigt viktigt att komma ihåg att den enda person vi kan ändra på är oss själva.

 8. Rasismen finns inte bara inom Poliskåren. Vad jag vet finns den mer eller mindre på alla arbetsplatser. Detta glöms bort.

 9. De olämpliga kommentarerna av Malmöpoliserna lämnades när de väldigt rädda satt i bil som huliganer kastade sten på. Vem skulle inte säga det värsta man kan komma på i ett sådant läge till sina kompisar? Ingen person blev slagen, de trodde inte att någon skulle höra kommentarerna. Det var ju korkat av dem eftersom en av dem samtidigt filmade, men inte något vidare bevis på fördomsfullhet. Fråga en stressforskare vad folk drar till med när de känner fysisk skräck. Inte är det några artiga tillmälen utan snarast det som låter värst.

 10. Tro mig, huliganerna försökte komma åt bilarna och lyckades nästan. Det borde finnas dokumenterat i rättegången som pågår i Malmö tingsrätt.
  Hur som helst står det klart för alla att poliserna befann sig en stressituation. Om vi alla filmades när vi befann oss i sådana hotfulla lägen skulle vi säkert få en debatt om etik i många andra yrken.
  Rosengårdsfilmen är ett fall där media tar upp en historia för att den (nästan) uppfyller förutfattade uppfattningar.
  Men det handlar faktiskt om enskilda personer som ska bedömas utifrån vad de har gjort, inte utifrån en allmän vilja att rensa ut dåliga delar av poliskulturen.
  Öknamnen på poliskursen är en annan sak. Mannen bakom dem är ett uppenbart pucko som borde lämna yrket om han inte fattar att det han gör är fel.

 11. Inte nödvändigtvis. I kraftig stress drar man till med det värsta man kan. Med en mycket välvillig tolkning kan man till och med säga att de måste tycka att diskrimerade uttryck är det värsta man säga…
  Säkert att dra det för långt. Men jag tycker att Rosengårdsfilmen är en dålig utgångspunkt för att föra en debatt om inställningen hos polisen.

  • Det är inte en isolerad händelse david. Det var inte bara EN polis som pratade. Det visar på hur det låter ibland..