Presidentvalskampanj eller show business?


Bush

En fråga som många ställer sig idag är den om krisen i Georgien påverkar det amerikanska presidentvalet. Somliga i media har t.o.m. hävdat att det var en planerad strategi från USA att göra just – ingenting.


Ett sådant resonemang
bygger på tesen att Ryssland knappast kommer att finna sig i att spela något slags andrafiol i Europa och att det krävs en amerikansk president med mycket skinn på näsan och egen militär erfarenhet för att kunna handskas med den ryska björnen. Läs, en republikan som John McCain. Hur det förhåller sig i verkligheten kan jag inte bedöma, och sannolikt är detta bara något slags spin som sprids av en part för att diskreditera en annan.

Men man kan konstatera att det amerikanska presidentvalet kommer att slå nya rekord i mediebevakning – i Sverige. Idag på morgonen har Svenska Dagbladet nästan hela förstasidan plus ledarsidan samt sidorna 14, 16, 17, 19, 20, 21, 22, 23 och sidan 24. Allt handlar om Obama – McCain plus lagom doser Georgien. Om man ska tycka att detta är en adekvat bevakning eller inte kan jag inte bedöma. I vart fall så läste jag alltihopa, sida upp och sida ner. Och detta trots att jag inte tror att Barack Obama kommer att stå för mer än 1-3 procent av den förändring som världen hoppas på.

På torsdag i nästa vecka så har demokrat-
erna sitt partikonvent då de ska utse Obama och Biden till sina kandidater. SvD hävdar att opinionsinstituten nu pekar på en övervikt för demokraterna på ett par procent, något som bekant kan svänga utomordentligt fort.

PJ Anders Linder i SvD: ”Det är mer än två månader kvar till valdagen, och styrkeförhål-
landena lär ändras fler gånger. Obama kommer att plocka poäng med sitt tacktal på torsdag och den skjuts i opinionen som valet av Biden knappast lär ge, men strax därefter samlas republikanerna till konvent i Minnesota och John McCain hamnar i centrum för uppmärksamheten. Och så fortsätter det. Valet blir inte den där prydliga promenadsegern för Obama.”

Vi kan sannolikt slå fast att om valet skulle vara i Europa så vann Obama med hästlängder. Här i Sverige skulle siffrorna säkerligen bli över 75-80 procent i Obamas fördel. De enda som skulle vara för McCain är ett antal rabiata högersympatisörer varav många skulle vara riktiga högerextremister. Liberaler kan knappast vara för McCain, även om sannolikt några av dessa kallar sig liberaler, vilket som bekant inte är riktigt samma sak.

Fredrik Reinfeldt lär ha sagt sig hålla på Obama vilket, om det är sant, bara visar att han slickat på fingret och hållit upp det i luften. Det skulle i och för sig kunna tyda på att han är liberal eftersom det är ett typiskt liberalt beteende. Men liberalt beteende är inte alltid samma sak som liberalism som bekant. Vårt folkparti har under en lång följd av år gjort allt för att fjärma sig från liberalismen, och vilken av presidentkandidaterna Björklund hoppas på är oklart.

Obama

Det löjliga i sammanhanget är att jag själv knappast bryr mig speciellt mycket. Jag vet vad jag tycker och tänker men när nu media lägger in ytterligare ett par växlar i bevakningen så lär det vara omöjligt att helt koppla bort cirkusen. Det lär betyda, precis som när det gäller tidningarna, att jag kommer att ägna ett antal rader åt saken även i fortsättningen. Tycker du att det känns tradigt så pröva att klicka på en annan kategori i högerspalten. Kategorin ”Katter” är normalt kemisk ren från valet och därmed också från Obama/McCain…

En pikant frågeställning är det republikanska dilemmat. Kommer man låta sittande presidenten George W Bush inta en central position på sitt partikonvent? Där har vi en fråga som media kommer att skriva en hel del om inom en vecka…

SvD12345 DN12 AB12 Dbl1 it

Andra om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]Biden, Obama, McCain, Partikonvent, Republikaner, Demokrater, Show business, Spin, Förtal, Liberaler, Reinfeldt, Georgien, Politik[/tags]


6 svar till “Presidentvalskampanj eller show business?”

 1. Det är bara höger eller höger att välja mellan.

  Frugan kommer att rösta på Obama för hon ser inget annat alternativ för Mccain skulle betyda 4 mer år av Bush.

 2. Det är märkligt tyst om vad för slags utrikespolitik de tänker föra och det tyder på att de har planer som inte är säljbara innan valet.
  När vi ser tillbaka så har det ju varit Karl Rove, neocons & Co som kokat den soppa som nu förgiftar hela världen och med detta vill jag påstå att det spelar ingen praktisk roll vem som ”vinner eller förlorar i dessa val”.

  Det är alltid rådgivarna som skriver deras tal och styr fram det resultat som som korporationen bakom dem önskar. De här rådgivarna, oavsett de bearbetar republikaner eller demokrater, har ett enda mål och det är att bevara och utvidga imperiet.
  Båda lägrens tankesmedjor ligger inom gångavstånd från varann och och de rör sig ogenerat emellan för att alltid kunna korrigera avgörande beslut mot sin intressesfär.
  När vi nu fått veta vilka rådgivare som ”ställt sig bakom” Obama (OBS det är inte Obama som valt dem) blir det uppenbart att ingen förändring av utrikespolitiken kommer att ske: De som, i händelse av att demokraterna vinner valet, kommer att bestämma är Albright, Holbrooke och Brzezinski. De värsta hökarna av alla…
  Karl Roves verksamhet kommer, i jämförelse, att framstå som blygsam i historieboken. Om nu någon blir kvar för att kunna skriva den.

 3. De nya elektroniska (från israeliska ”säkerhetsföretag”) fuskmaskinerna som såg till att Bush vann förra gången kommer att se till att den ännu värre russofoben och armageddonanhängaren McCain vinner nu.

  Sedan kan man förmoda att amerikansk papegojmedia som vanligt gjort sitt för att skrämma in folk i ”rätt” valfålla, de flesta vet inte vad syd-ossetien är för något (gräddglass med socker och ketchup?)eller vilken planet det ligger på.

  För oss andra står det klart att samma västmakter som styckat upp och begått krigsförbrytelser i Yugoslavien Afghanistan och Irak nu pumpat in vapen i Georgien och skall installera robotar i Polen. Och först nu är vi nära något mycket farligt, Ryssland har dragit en klar linje i sanden. Bush och NATO pratar skit och kan inte göra så mycket annat men McaCain och de kristna sionistfanatikerna skulle förmodligen ”hjälpa gud (satan) på traven” med ett tredje världskrig…

 4. Bäng, du kan faktiskt ha rätt i att McCain vill hjälpa gud på traven:

  At the end of a long list of reasons to be suspicious of the Iranians, McCain declared: ”And they sure don’t share our Judeo-Christian values.”

  Även om iranierna avslutar sitt fullt lagliga kärnprogram skall landet alltså bombas ty de ”har inte våra judeo-kristna värden”.

  Nej som jag sagt förut, Ralph Nader for president!

 5. Jag har inte mycket till övers för Barack Obama heller kan tilläggas. Här ses hans nya vice-president förudmjuka sig själv för Shalom TV. Han säger sig vara en rasist.

 6. Nej, det är ju det som är problemet. Vilken de än väljer av dessa sprattelgubbar som förödmjukar sig kryper och krälar inför AIPAC&Co så är det samma krafter som rycker i tråden mandattiden ut.