Pierre Schori i ETC


Pierre Schori tillhör den grupp socialdemokrater som jag alltid känt en stor respekt inför. För ett år sedan hade jag glädjen att få läsa om hans bok, Draksåddens År, som jag också skrev om då. Den handlade bland annat om hans tid som FN-ambassadör och var mycket fascinerande. Nu har Pierre skrivit en artikel till ETC som finns att läsa på nätet. Den är mycket intressant och läsvärd och jag citerar inledningen här. Har du tio minuter över ikväll så tycker jag absolut att du ska läsa den.

Pierre Schori i ETC: ”FÖR TIO ÅR SEDAN tog Göran Persson det lovvärda initiativet till att ge ut boken Om detta må ni berätta för att sprida information om förintelsen. Boken spreds kostnadsfritt i mer än en miljon exemplar i Sverige och översattes till åtta språk. Under ett besök i Gaza vid samma tid överlämnade jag ett av de första exemplaren av boken på arabiska till Yassir Arafat. Jag mötte honom efter att ha landat på Gazas splitternya internationella flygplats som byggts med bistånd från Japan, Egypten, Saudiarabien, Spanien, Tyskland och Marocko. Sverige var med på ett hörn och jag inbjöds att plantera den första palmen vid flygfältet.

2001 förstördes radarn och kontrolltornet av israeliska armén, och året därpå revs hela rasket av bulldozers. Israels skäl uppgavs vara att hejda införsel av vapen och att straffa fredspristagaren Arafat för sitt stöd åt terrorismen.

Jag har tänkt på Om detta må ni berätta och dess uttalade syfte att ”skapa diskussion om medmänsklighet, demokrati och människors lika värde” när jag läser vad som förmedlas, eller rättare sagt vad som inte förmedlas, kring Israels anfall mot Gaza – även denna gång med argument om att stoppa införsel av vapen och straffa terrorism.

Något år efter mitt besök hos Arafat blev jag påmind om den israeliska lobbymaskinen. Redan under min första månad som FN-ambassadör kom uppvaktningen, som jag genom samtal med äldre kollegor visste skulle komma. Delegationen sade sig representera ett 60-tal judiska organisationer i New Yorkområdet. Deras budskap var enkelt och rättframt. Som new kid on the block ville de upplysa mig om hur Sverige under senare år hade röstat fel i FN i frågor som gällde konflikten i Mellanöstern.

LISTAN ÖVER DE SVENSKA försyndelserna var lika lång som de många resolutionerna i FN-systemets olika organ, från Säkerhetsrådet till UNICEF. Medan jag lyssnade på klagomålen, erinrade jag mig en liknande övning, då jag gästade Israel som kabinettssekreterare

på inbjudan av David Kimche, före detta Mossadchef men då statssekretarare i UD. Också han presenterade en lista på Sveriges ”felröstningar” i FN.

Jag gav samma svar till delegationen som till Kimche för snart 20 år sedan. Om Sverige hade röstat för dessa resolutioner och ”mot Israel”, berodde detta på att Israel hade gjort sig skyldig till något förgripligt, i strid mot FN-stadgan eller dess andemening. Sverige hade därför, liksom en överväldigande majoritet av andra stater, som jag såg det, röstat rätt. Israel var den som skulle behöva förklara sig, inte vi andra.

Kimche besvarade min utläggning med diplomatisk skicklighet och vi hade en lång intressant diskussion som ordagrant skickades hem till Stockholm, vilket ledde till att UD:s chiffreringsapparat blockerades under flera timmar. Men de arga herrarna i New York var inte lika språksamma. De avslutade snart samtalet och hördes inte av mera.”

Läs artikeln!

Pierre Schori i ETC – – – UT om Draksåddens År

Andra om: , , , , , , , , , , , ,

it Anknyter: SVT DN1 SDS Läsvärt: Ali Svensson Björnbrum Lennart Ung Vänster Royamatilda Pastey Gaza peace 4:e int

[tags]Israellobbyn, Antisemitism, Lobby, Israel, Palestina, Mellanöstern, Pierre Schori, ETC, Palestina, Säkerhet, Sverige, Sionism, Politik[/tags]


9 svar till “Pierre Schori i ETC”

 1. Det är ju lite drygt att överlämna en bok om förintelsen till någon under en sådan brutal ockupation. Men Schori ska ha all heder för sitt engagemang.

 2. ”Israel var den som skulle behöva förklara sig, inte vi andra.”

  Gäller även idag.

 3. He he … Jag var teknisk ansvarig för utgåva, som producerades av inrikesdepartementets filial ”Stiftelsen Invandrartidningen”, som då bestod av ett antal olika redaktioner som pysslade med nyheter på 8 olika språk. Pierre var en del på besök lite då och då. Tycker som Jinge att han och Per Gahrton är de enda svenska politiker som jag respekterar. Rakryggade and not for sale!

 4. Viktigt att de namnkunniga och kænda bland de breda massorna gør sig hørda och sællar sig till den væxande skaran Israel-kritiker. Då førstår folk førhoppningsvis att Israel-kritiken grundar sig i Israels brott, inte i hat mot en etnisk grupp.

  Det ær alltid lika faschinerande att samtal om medmænsklighet och mænskliga rættigheter uppmuntras nær det gæller vissa grupper, men tystas ned nær det gæller andra. Så mycket før lika mænniskorværde.

 5. Tack för detta lästips Jinge.

  Om Göran Perssons bok ”Om detta må ni berätta” spreds kostnadsfritt i mer än en miljon exemplar i Sverige och översattes till åtta språk så borde Pierre Schori’s artikel spridas i ännu större omfattning.

  ”Vi som kräver en tydligare politik med tryck och klarspråk gör det i avsky inför den regionala supermaktens övervåld och förakt för FN. Vad det också handlar om är att försvara den globala demokratiska rättsordning som vi så mödosamt arbetat fram under 60 år” skriver han samt ”Det kan inte finns en folkrätt för Israel och en annan för alla oss andra”.

  För att värna min egen integritet ämnar jag kopiera, skriva ut och sprida hans artikel så länge jag har råd med papper och toner. Den ska ut på alla väntrum, bussar, bibliotek och jag ska kräva kommentarer och besked från våra lokala politiker hur de ämnar agera. Detta får och kan inte längre undanhållas allmänheten eller tigas ihjäl, så som sker i alla andra media.

 6. Det känns oerhört bra när ’respekterade’ individer som Pierre Schori sållar sig till den ständigt växande skaran av personer kritiska mot Israels politik. Fördelen med Schori är att han är så pass kunnig i ämnet att hans berättigade kritik mot Israel helt enkelt inte kan bortförklaras på ett trovärdigt sätt.

  Artikeln i ETC (som för övrigt är en utmärkt tidning) är en ögonöppnare som blinda Israelfanatiker som Jan Björklund, Per Gudmundsson, Dilsa D-Sten m fl skulle må bra av att läsa och begrunda innebörden av.

  Stort tack till Pierre Schori för hans öppenhet i ämnet. Det är ju som bekant inte riskfritt att kritisera Israel som offentlig person (Folke Bernadotte, m fl har fått veta det den hårda vägen).

 7. För övrigt så har GP klassat både staten och jordbruksverket som antisemitiskt bara för att vi inte tillåter att döda djur utan bedövning.