Pierre Gilly – Bombdiplomati – Boktipset


Så gott som dagligen förekommer det uppgifter i media som påstår att Iran håller på att framställa kärnvapen, uppgifterna är utomordentligt envisa och senast idag skriver Dagens Nyheter en artikel om saken där de hävdar att Iran är Israels gamla ärkefiende. En annan sak som nämns i artikeln är att George W Bush skulle ha stoppat Ehud Olmert från att bomba Iran när Olmert och Bush möttes i Israel 14 maj i år. Det parat med det vanliga tjatet om olika ”Terrorattentat” som ständigt och jämt talas om i media. Terrorismen kommer närmare, skriver en tidning.

Jag reagerar särskilt på uppgiften eftersom jag igår slog ihop Pierre Gillys bok – Bombdiplomati. Undertiteln på boken är ”Konsten att skapa en fiende”. Gilly går igenom konflikten Iran – Israel metodiskt och lyckas leda i bevis att denna konflikt är konstgjord från början till slut. Iran har inte anfallit någon på över hundra år, det är ett fredligt land och någon produktion av bränsle till kärnvapen förekommer inte.

Dick Cheney påstod i september 2007 att Iran anrikar vapenplutonium till en renhet på 80-90 procent, och samma vecka påstod George Bush att Iran vill skaffa sig kärnvapen, något som landet själv ständigt förnekat. Att det förekommer desinformation är känt, med faktum i frågan är att USA:s egna 16 underrättelsetjänster dagarna innan hade lagt fram den rapport som kallas NIE-rapporten där man redovisade sin slutsats – att Iran inte har något hemligt kärnvapenprogram.

Ur den aspekten så ter det sig rätt uppseendeväckande att både Bush och Cheney uppenbarligen anser sig ha rapporter från annat håll än de egna underrättelsetjänsterna, rapporter som de uppenbarligen fäster större tilltro till. Men märkligheterna tar inte slut där. International Atomic Energy Agency, IAEA, har också hävdat i rapport efter rapport att Iran inte har några pågående ansträngningar för att skaffa sig kärnvapen, eller för att på sikt få en sådan möjlighet. Uppgifter som är välkända i Vita Huset men som uppenbarligen negligeras i akt och mening för att demonisera Iran och landets president Mahmoud Ahmadinejad.

Ahmadinejad har nämnt att han på sikt tror att Israel kommer att försvinna på samma sätt som Sovjetunionen och Östtyskland. Med det menar han förstås att de statsbildningar som länderna har och har haft kommer att upphöra. Med hjälp av en väl så kreativ tolkning av dessa ord har propagandaorganisationer som Memri lyckats översätta det till att Israel som nation skulle utplånas, bokstavligt talat. Något som han aldrig har sagt eller menat. Inte heller har man nämnt att det inte är Ahmadinejad som bestämmer landets politiska linje, till det har han alldeles för lite makt.

Iran, Pierre Gilly

Parallellerna med Irak innan invasionen är alldeles uppenbar. Iran är ett mycket oljerikt land, ett land som dessutom fått en allt större betydelse i och med den amerikanska invasionen av Irak.

En hel del av sanningen är redan spridd och många har kritiserat Israel och USA:s demonisering av Iran. Jag har läst mängder av artiklar och blogginlägg som går ut på att Iran är ett hot mot Israel, och lögner som går ut på att USA måste bygga ett antimissilförsvar i Tjeckien och Polen för att kunna skjuta ner interkontinentala missiler från Iran, missiler som de inte ens har tillgång till.

Pierre Gillys bok är en utmärkt introduktion till denna konflikt, han går noggrant igenom det som sägs och har sagts, han intervjuar experter och redovisar deras syn på den konflikt som man försöker bygga upp. Jag tycker att det är en mycket viktig bok för den som är det minsta intresserad av det faktiska skeendet i denna ström av desinformation. Dessutom anser jag att boken borde vara obligatorisk läsning för varenda journalist som ska skriva om länderna ifråga.

Alla som är intresserade bör köpa boken, eller låna den på närmaste bibliotek, i dagens mediebrus är det alltid bra att bilda sig en egen uppfattning.

Dagen DN1 SvD1 AB1 t Pierre Gillys blogg

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Boktips, Pierre Gilly, ISBN-978-91-977495-0-3, Verbal förlag, Iran, Israel, Irak, USA, Olmert, Bush, Cheney, Desinformation, Kärnvapen, IAEA, NIE-rapporten, Robotsköld, Polen, Tjeckien, Mediekritik, Politik[/tags]


4 svar till “Pierre Gilly – Bombdiplomati – Boktipset”

  1. Israel skulle leda ett militärt anfall på Irans kärnkraft anläggningarna men fick veta av presidenten Bush att han vill inte det och kommer inte att ändra sig så länge han sitter i vita huset
    Olmert tog upp frågan med Bush den 14 maj och vill ha ett amerikansk grönt ljus men fick inte

    Bush var orolig för Irans repressalier som skulle bli en våg av attacker mot den amerikanska militären i Iraq och Afghanistan liksom sjöfarten vid persiska viken
    USA tror inte att Israel skulle lyckas att inaktivera Irans kärnanläggningarna i ett enda angrepp även med tiotal flyplan , det behöver en rad attacker under flera dagar och skulle riskerar ett fullskaligt krig
    Bush gav ingen antydan om hans åsikt att det militära alternativet måste vara uteslutet