Per Gudmundson på SvD är djupt okunnig

Idag ger sig återigen Per Gudmundson i SvD på ett ämne han inte behärskar. Nu föreslår han att våldsdömda män ska förses med fotboja så att polisen ska veta var de är.

Per Gudmundson i SvD: ”Hade Eklunds bägge fängelsedomar 1995, då det rimligen fastslogs att han var farlig, kompletterats med krav på fotboja hade kanske allt gått annorlunda. Eklund skulle om han velat ha kunnat leva normalt med över-
vakningen som enda inskränkning. Men polisen hade vetat var han rörde sig, och omedelbart kunnat knyta honom till nya brottsplatser vid återfall, vilket borde ha avskräckt.”

Med nuvarande lagstiftning så kan fotboja ersätta fängelse upp till några månaders längd, man kan också få fotboja något före den normala frigivningen om man har avtjänat ett längre straff. Men fotbojans radiosändare har en maximal räckvidd på 50-60 meter, och den sänder till en speciell mottagare som finns hemma i den dömdes bostad. När bäraren av fotbojan befinner sig utanför hemmet så finns det ingen möjlighet att veta var vederbörande befinner sig.

Gudmundson verkar tro att det är någon slags GPS-signal som den sänder så att kriminal-
vården kan sitta och följa den dömde på något slags radarskärm. Så är det inte.

Om en person ansökt om att få avtjäna sitt straff med fotboja så gör man ett schema för den dömde där hon/han ska vara på arbetet eller annan sysselsättning, därutöver läggs kortaste resväg hem till bostaden in. En datordel i mottagardelen är programmerad för att känna till de tider som gäller, och skulle den bojade komma hem för tidigt eller för sent så går larmet.

Vid tidigare tillfällen har Gudmundson skyllt dumheter han skrivit på öl. Parentetiskt kan tilläggas att ingen form av berusningsmedel tillåts för den som beviljats fotboja. Magnecyl, kaffe och cigaretter och snus är tillåtet, men inte ens lättöl eller värk- och sömntabletter.

Jinge

Per Gudmundson i SvD

Andra om: , , , , , , , , ,

[tags]Per Gudmundson, SvD, Svenska Dagbladet, Fotboja, Kriminalvård, Våldsmän, Sexualbrott, Gärningsmän, Polisen, Politik[/tags]

  7 comments for “Per Gudmundson på SvD är djupt okunnig

 1. Kurt
  16 april, 2008 at 16:25

  För att inte tala om kostnaden för administrera systemet under mycket långa tider. Det är visserligen betydligt billigare än fängelsevistelse. Men skall en lastbilschaufför bära fotboja under 10-15 år eller kanske under livstid, så innebär det en mycket stor och omfattande kontrollapparat.

  Men nu är det väl egentligen inte sexbrottslingar som Gudmundsson vill övervaka 24 h/dygn, utan alla som inte har samma politiska uppfattning som vad han har.

 2. Jesper
  16 april, 2008 at 16:26

  Även om dom skulle byta till ett gps-baserat system så kan man ju fråga sig om det är rimligt med livstids realtids övervakning efter avtjänat straff..

  Jag tycker att till och med våldsverkare förtjänar lite personlig integritet.

 3. Daniel
  16 april, 2008 at 21:33

  Undra om det är enbart våldsbrottslingar (mot kvinnor) som han hade tänkt att övervaka.

  Då tycker jag allt att man borde övervaka alla brottslingar så att dom inte gör nåt kriminellt. Polisen kan sitta och titta på en väldigt stor skärm i realtid och övervaka alla medborgarna. Operera in ett litet GPS-chip i alla människor vid födseln.
  Undra om inte Gudmundsson har sett lite för många framtidsfilmer.

 4. blingbling
  16 april, 2008 at 23:38

  Kommentarer är rätt överflödiga i Gudmundssons fall, det förbryllar mig en smula att ingen ansvarig på tidningen lyckats inse att killen är en belastning snarare än en tillgång.

  Själv skulle jag nog snarare välja att ställa frågan om en väl fungerande psykvård med uppföljningsplikt av dömda sexualförbrytare hade kunnat fånga upp knäppgöken (Eklund alltså) på ett tidigare stadium och kanske rentav kunnat förebygga tragedierna ?

 5. Magnus
  17 april, 2008 at 05:42

  Hur kommer det sig att du vet så mycket om den elektroniska fotbojan?

  Haft den själv?

  Vad hade du gjort då?

 6. 17 april, 2008 at 05:51

  @Magnus:

  Både ja och nej Magnus!

  Jag var med och startade upp den elektroniska fotbojan i Stockholm, jobbade då åt kriminalvården. Och ja, jag har faktisk haft den själv några dagar innan vi startade upp verksamheten för att testa tekniken. En fotboja kan endast visa om du är hemma eller inte, ingenting annat. Den har oxo funktioner som gör att larmet går även om den tas av.

  När det gäller besöksförbud så är tanken att kvinnan vars man/sambo/fästman fått besöksförbud själv ska få en mottagardel. Så länge mannen har fotbojan på sig kan han inte närma sig kvinnans bostad utan att larmet går. Då får mottagardelen placeras så att den har täckning utanför oxo, t.ex. i fönstret mot gatan.

  Nackdelen är förstås att man kan gå hemifrån på ”laga tid” och sedan ta av sig bojan efter ett par hundra meter. Är personen då illasinnad så kan vederbörande närma sig den förbjudna platsen och fullfölja det brott man gett vederbörande besöksförbud för.

  Således behöver man ändra tekniken om man ska kunna utnyttja någon form av elektronisk övervakning. Det är inte så enkelt som Gudmundson tror…

  @Jesper:

  Man kan givetvis göra en fotboja som lyssnar på GPS-satelliternas signaler, men ska man kombinera detta med att de själva ska prestera signaler som nåt mobiltelefonnätet var de än befinner sig, eller ännu värre – satelliter, då ställs det helt andra krav på uteffekt och batterier. En bojad igenkänns då på att han har ett bilbatteri på en ställning på ryggen… :-)

  Nåå, det kanske går att ordna med mindre accar, men i så fall blir driftstiden bara 24 timmar max så det är betydande problem med sådant. Och köra bil är inte till att tänka på eftersom de normalt är tillverkade av plåt, något som normalt mördar de frekvenser som GPS använder. Inte tunnelbana eller buss heller…


  Så här ser den ut, information till dem som undrar… :)

 7. ianto
  17 april, 2008 at 07:18

  RFID-tekniken är ett alternativ som diskuteras.

  http://www.idg.se/2.1085/1.140261

Comments are closed.