Pandemi säger WHO


Under några dagar så har WHO låtit världen veta att svininfluensan (H1N1) skulle uppgraderas till en pandemi, det är första gången det har hänt de senaste fyrtio åren.


Siffrorna på andelen dödade
är 141 på 27700 insjuknade/smittade vilket gör att dödligheten just nu är en halv procent. I praktiken så betyder det att en av 2000 personer avlidit fram tills nu och i länder med en väl utbyggd sjukvård så behöver det kanske inte bli värre. Det finns givetvis ett par omständig-
heter som man bör vara klar över. Siffrorna förutsätter att H1N1 inte muterar och blir farligare än vad det redan är. Det finns risk för att det kan ske, särskilt med tanke på att ett virus av den typen ständigt muterar.

Den andra faktorn är lika allvarlig. Får vi ett tusental insjuknade i Sverige så kommer sjukvårdens alla respiratorer snabbt att tas i anspråk. Svårt sjuka i svininfluensan behöver ofta respiratorhjälp för att kunna överleva. I ett läge där kanske hundra tusen personer insjuknat så kommer inte vården kunna hjälpa mer än ett litet fåtal med den sortens vård. Det bästa som skulle kunna hända vore således att enbart något hundratal patienter skulle insjukna samtidigt, blir det fler stiger också mortaliteten.

Jag känner inte till om influensahämmande mediciner typ Tamiflu har någon verkan mot H1N1. Det lär nog media berätta inom 24 timmar tror jag, men det som jag personligen tycker är det mest allvarliga är den borgerliga högerregeringens svek när det gällde frågan om att bygga en vaccinfabrik. Vi har tidigare haft en egen inhemsk vaccinpro-
duktion men den privatiserades och finns inte längre kvar.

På grund av detta tillsatte den socialdemokratiska regeringen en enmansutredning som leddes av Luftfartsverkets Lars Rekke med anledning av de tidigare epidemiutbrotten av SARS och Fågel-
influensa. Under den socialdemokratiska regeringstiden så fattade riksdagens samtliga partier ett underhandsbeslut som innebar att man skulle avsätta en miljard kronor för att se till att vi själva skulle bygga en fabrik som klarade vårat, och våra grannländers behov av vaccin.

När borgarna vann valet år 2006 så var den överenskommelsen en av de första som man struntade i. Det skulle inte satsas några pengar så att folk fick medicin, dessa pengar skulle istället användas till att sänka skatterna för dem som redan har mycket pengar. De gick till att sänka förmögenhets- och fastighetsskatter i stället för att försäkra sig om medicin till hela folket.


År 2006 så var den möjliga årsproduktionen av vaccin 300 miljoner doser. Det är tämligen lätt att inse att 300 miljoner doser inte räcker till sex miljarder människor. Har man inte möjlighet att producera vaccin själv så kommer man långt ner på listan över länder vars innevånare erbjuds den sortens skydd. Visserligen har man avtal med vaccinproducenter som ska tillförsäkra kungafamiljen, riksdag och regering vaccin, liksom ett antal myndigheter som polis, sjukvårdspersonal mm, men tillhör man inte dessa kategorier så blir man utan.

Många forskare har hävdat att H1N1 är av liknande typ som Spanska Sjukan. Det betyder att vi kan förvänta oss att många miljoner kommer att dö. Om varannan människa smittas så hamnar dödstalen på runt hundrafemtio miljoner. Men det är under förutsättning att alla länder har en fungerande sjukvård och många lediga respiratorer. Nu behöver det inte alls bli så illa, viruset kan givetvis mutera och bli till en harmlös åkomma som går över på något dygn.

Men det vet vi ingenting om idag, det enda vi vet är att de som talade om överdrifter och panik har haft fel. Nu har Världshälsoorganisationen gått ut med beskedet, och det samtidigt som vi redan upplever en stor samhällelig kris. Detta kommer givetvis att sätta sin prägel på det svenska ordförandeskapets halvår. Fler än vanligt kommer säkert lyssna på nyheterna tror jag…

i Andra om: , , , , , , , , ab1 ex12 gp dbl dn 1 svd t

[tags]Pandemi, Svininfluensa, H1N1, Vaccin, Tamiflu, Högerregeringen, Skattesänkningar, Vaccinfabrik, Politik[/tags]


20 svar till “Pandemi säger WHO”

  • Nej inte alls Mats! Det är sommar och skolorna har just börjat lovet, så det kommer nog inte bli ngn dramatisk ökning av flunsan just nu, det kommer vid skolstarten isf. Ett problem är förstås att jag inte är säker på att folk upplever regeringens information som trovärdig, något som kan ställa till det.

 1. :) Även den bästa kan räkna fel – till och med två gånger

  6 miljarder människor / 2 * 0,5% = 15.000.000

  Så i den kalkyleringen använde du 5% istället :)

 2. Jag brukar normalt inte kommentera om småfel i blogg-inlägg men kunde inte hålla mig då du genom ett litet matematiskt fel dödade 135 miljoner människor tillsynes helt i onödan :)

 3. Exakt. Ifall hälften av jordens befolkning blir sjuka och 0,5% dör så stryker 15 miljoner med inte 150 miljoner

  3.000.000.000 * 0,005 = 15.000.000

 4. Är inte säker på att detta stämmer men var det inte så att spanska sjukan bröt ut två gånger. Första gången var det inte särskilt många som dog, men den andra gången, när viruset muterat, dog det miljontals människor. Det är därför inte den här vågen av H1N1 vi ska vara oroliga för, utan att en eventuell muterad variant återkommer. Det är vad jag tror åtminstonne.

  • Om var 200:e dör är det väl allvarligt nog? Folkhälsoministern var inte orolig i Rapportintervjun. Inte värre än en vanlig flunsa tyckte hon…

   Om 500 000 svenskar blir sjuka så dör 2500.

   Inte allvarligare än en vanlig flunsa?? :-I

 5. Malaria kan aldrig bli en pandemi Uno. En pandemi betyder att den är världsomspännande. Tror du malaria kommer bli ett problem på Grönland?

  Anser du att WHO är löjliga så vill jag gärna att du redogör för på vilket sätt…

 6. Frågan är om den nya influensan skiljer sig så mycket i antalet dödsfall från de mer aggressiva stammar som uppkommer då och då. Socialstyrelsen skriver*:

  ”Under en säsong insjuknar vanligen 2-15 procent av befolkningen (180.000 – 1.350.000 människor). Omkring 2000-4000 fler dödsfall inträffar i Sverige under vintrar med många influensafall jämfört med de år då influensafallen är få.”

  Så skulle vi få kring 4000 dödsfall i Sverige till följd av den nya influensan så skulle inte det vara något speciellt ovanligt i jämförelse med andra stammar.

  *www.socialstyrelsen.se/Amnesord/smittskydd/specnavigation/Omraden/Influensa/arlig_influensa.htm

  • Intressant! Men WHO går inte ut med pandemivarningar varje år trots att influensorna är pandemier. Således ser man allvarligare på denna eftersom det var 41 år sen sist.

   Vad vet WHO som inte socialstyrelsen vet?

 7. Vad uno menar är att 2 människor i minuten dör världen över av Malaria. På en och en halv timme dör alltså fler än vad som dött i svinfluensan än så länge.
  Men visst, jag håller med dig om definitionen av pandemi. Det kan faktiskt utvecklas till något värre.

 8. Här i Australien där jag bor har influensan verkligen tagit fart och det tror jag är en av anledningarna till att WHO höjde till nivå sex. Det är ju vinter och influensasäsong här. Vi hade 5-10 fall för ett par veckor sedan och nu har den mångdubblats till 1300. Exakt hur många vet man inte beroende på att man sen ett antal dagar tillbaka, av resursskäl, bara testar de svåraste misstänkta fallen.
  Spridningen är väldigt ojämn och de flesta sjuka hittar man i delstaten Victoria där staden Melbourne just nu kallas ”Swine Flu Capital of the World”. Melbourne har över 1000 fall allena. Här i Sydney är det än så länge betydligt lugnare.

  Sammanfattningsvis ser mediernas rapportering ut så här:

  * 1300 fall
  * 0 döda
  * 4 svåra fall som just nu kräver intensivvård
  * Tamiflu verkar ge bra effekt
  * Medianåldern på insjuknade är 17-18 år
  * Drabbade skolor stänger för att kunna fördröja smittspridning
  * Vaccin beräknas finnas färdigt i början på augusti.
  För den som vill läsa mer själv rekommenderas tidningssajterna: The Age, Sydney Morning Herald, The Australian eller Daily Telegraph.

  • Tack för infon Erik! Naturligtvis är det vinter på södra halvklotet, extra bra är det att 1300 fall ännu är noll döda.

 9. Här är senaste vaccinstatus från de största läkemedelsföretagen (som tillverkar vaccin):

  – CSL (Australien): augusti
  – GlaxoSmithKline: september
  – Sanofi Aventis: september
  – Novartis: september
  – AstraZeneca: oktober
  – Baxter International: ingen uppgift

 10. Interfax rapporterade 090428 följande:

  Alexander Chuchalin, chef vid Pulmonology Research Institute, säger att apoteken har lager med mediciner som effektivt bekämpar svininfluensa, särskilt Oseltamivir, registrerat i Ryssland som Tamiflu och Inhavirin, ett nytt läkemedel som släpptes av ryska forskare i slutet av förra året.
  ”Till skillnad från tidigare utvecklade läkemedel blockerar inte den rysktillverkade medicinen cellerna men förstör virusets gener” säger Chuchalin.

  Här finns alltså ett alternativ till Tamiflu (som gör mer skada än nytta) som redan tillverkas och finns i lager sedan ett halvår.
  Frågan är nu varför inte detta uppmärksammas med ett enda ord i Västvärlden?
  Det går inte ens att söka Inhavirin på Google om man inte kan översätta Inhavirin till kyrilliska tecken och tyvärr har endast prenumeranter tillgång till de numera arkiverade ryskspråkiga tidningssidorna.

  Tror nog att ryssarna gärna skulle sälja Inhavirin och tjäna en hacka men allt är väl så jävla toppstyrt så att de ska frysas ut till förmån för de läkemedelsföretag som Erik F, #19, räknar upp här ovan.

 11. Några enkla konstateranden. Det är 141 på 27700 insjuknade. Uppenbargligen är det miljoner människor som aldrig insjuknat eller fått det i så lindrig form att de inte rapporterat det.

  Sedan är det inte sjukvården som är det viktigaste utan det allmäna hälsotillståndet. Det avgörs mer av att man faktiskt har fått ordentligt med mat och vatten utan att ha jobbat ihjäl sig.

  Överlag känns det som vi kan ta lugnt.